Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 септември 2009 г.

Новините от и за Турция - 22.09.2009 г. !

Чуждите туристи в Турция искат да се запознаят с природата и да опитат традиционни местни ястия
22 септември 2009 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. Чуждите туристи, които идват на почивка в Турция, след историческите места предпочитат села и места, където да се запознаят с красотите на природата и да опитат традиционни местни ястия, пише вестник „Сабах”. По думите на председателя на Съюза на турските туристически агенции в Кушадасъ Бюлент Илбахар туристите, които идват в района от различни места, наред с историческите места искат да се запознаят с естествения живот на хората в Турция, с традиционните им занимания и кухня и за това предпочитат да посетят села, където това е съхранено. В тази връзка голямо развитие получава екотуризмът. Илбахар посочва в тази връзка, че туристическите агенции трябва да сменят концепциите си за туризма и да не го разглеждат свързан само с море, пясък и слънце и луксозни хотели. Той споделя, че впечатленията на чужди туристи при посещения в такива села са чудесни и те остават запленени от гостоприемството и топлосърдечието на жителите в тях.

„Милиет”: Турското малцинство в Македония е под натиска на албанците и е заплашено от албанизиране
22 септември 2009 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара/Скопие. Турското малцинство в Македония е поставено под натиска на албанците и е заплашено от албанизиране, пише турският вестник „Милиет”, като цитира представители на турската общност там. Турците в Македония, които след четири големи изселнически вълни са останали близо 120 000 души, мечтаят за времето когато са били част от голяма държава – като в Османската империя и в Югославия. Според Енвер Ахмет - представител на турската общност в Скопие, който се занимава с журналистика, в района, където живеят етнически турци, никой не е щастлив защото са „малко малцинство в малка държава”. По официални данни турците в Македония са 80 000, но неофициално се смята, че са поне 120 000. Но много турци в Скопие споделят, че албанците, които действат доста агресивно по отношение на правата на малцинствата и които са много повече като общност, ги албанизират като използват общата религия исляма и браковете, които сключват с представители на турската общност. Някои представители на турската общност в Македония подкрепят това смесване с албанците, защото смятат, че така стават по-силни.
Македонците от своя страна посочват, че навремето те са принудили турците да емигрират, но сега заедно с тях търпят натиск от страна на албанците. В отговор на мнозинството на македонците и агресивността на албанците турското малцинство от своя страна вместо да се обедини, се дели. В Македония има три партии, в чието название присъства думата „турска”. При положение, че биха могли да изберат 6-7 депутати, те са успели да спечелят само едно депутатско място и един пост на държавен министър – Хади Незир. В момента турците не са „елемент основател” на държавата според конституцията на Македония, както е било по времето на Йосип Броз Тито. Те споделят, че не се чувстват щастливи, както не са щастливи и македонците. Според Енвер Ахмет в страната от 10 души поне 7-8 не се чувстват щастливи и търсят бивша Югославия, където живееха с по-малко възможности, наистина пак имаха проблеми, но се чувстваха по-щастливи.

Възрастовата граница на употребата на наркотици в Турция е паднала на 10 години
22 септември 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Възрастовата граница на употребата на наркотици в Турция е паднала на 10 години според официални данни, пише турският вестник „Заман”. Дирекцията на полицията в Анкара започва важен проект през новата учебна година за предпазване на учениците от употреба на наркотици и за преодоляването на тази зависимост. Специализирани полицейски екипи, които са преминали обучение, ще изнасят беседи и ще дават информация на учениците за наркотиците и опасността от тях. Те ще обучават децата и младежите да разпознават търговците на дрога, да се предпазват от пласьорски групи, които внушават, че цигарите са по-вредни и пропагандират дрогата. Новата структура към дирекцията на полицията, която ще се казва „Полиция за подкрепа на обществото”, ще привлича също младежите в действията за превенцията от наркотици, пише вестникът.

Турският премиер Ердоган се срещна с представители на еврейската общност в Ню Йорк
22 септември 2009 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с представители на еврейската общност в Ню Йорк, където пристигна за участие в 64-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На срещата в хотел „Плаза” турският премиер изтъкна, че за нормализирането на отношенията между Турция и Армения е много съществена ролята на Минската група, чийто съпредседател е САЩ.
От своя страна еврейските организации изразиха безпокойството си от разпространението на оръжия за масово унищожение в Близкия изток и от изявленията на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който отрече еврейския геноцид. В отговор Ердоган изтъкна, че Турция е против разпространението на оръжия за масово унищожение в региона и в целия свят. Той посочи, че искат въпросът с иранската ядрена програма да се реши по мирен път и Иран да ползва ядрената енергия за мирни цели. На въпрос на еврейските организации планира ли в скоро време посещение в Израел Ердоган посочил, че по този въпрос още няма яснота, но турският и израелският външен министър ще се срещнат в рамките на сесията на Общото събрание на ООН. Представители на еврейски организации в Истанбул изразиха голямото си задоволство от първия въвеждащ урок в училищата в Истанбул тази година, насочен към преодоляване на различията и възпитание в уважение и толерантност към другите независимо от расата, езика и религията.

Турските служби за сигурност заловиха 87 кг хашиш
22 септември 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските служби за сигурност заловиха 87 кг хашиш при операция, проведена в северозападната провинция Коджаели, предаде Анадолската агенция.
Хашишът е открит при проверка на автомобил.
Задържани са петима души, които са заподозрени за трафик на наркотици.

Турският премиер пристигна в САЩ
22 септември 2009 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Анкара/Ню Йорк. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган пристигна в САЩ за участие в 64-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде Анадолската агенция.
В Ню Йорк Ердоган вече проведе среща с представители на американски еврейски организации. По време на разговорите са били обсъдени иранската ядрена програма и скорошното изказване на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, в което той определи Холокоста като „измислица”.
Ердоган е посочил, че Турция е против всякакви оръжия за масово унищожение както в района на Близкия изток, така и по целия свят.

Премиерът на Турция ще участва в Ню Йорк в срещата на върха, посветена на климатичните промени
22 септември 2009 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще участва в срещата на високо равнище за климатичните промени, която ще бъде открита днес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мин, съобщават медиите. Ердоган отпътува вчера от Анкара за Ню Йорк за участие в 64-та сесия на Общото събрание на ООН и срещата на Г20.
Турската делегация включва вицепремиера Али Бабаджан, държавния министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, външния министър Ахмет Давутоглу и финансовия министър Мехмет Шимшек.
На 24 септември Реджеп Тайип Ердоган ще направи изказване на сесията на Общото събрание, в което ще представи вижданията на Турция по актуалните международни проблеми.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2