Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 22 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция" - 22.09.2009 г. !

Изявление от Караманлис

Премиерът на Гърция Костас Караманлис заяви „Турция придържаща се към европейските правила е в полза на всичките си съседи и на Гърция”.

Posted 22.09.2009 11:40:30 UTC

Updated 22.09.2009 11:40:30 UTC

Премиерът на Гърция Костас Караманлис заяви „Турция придържаща се към европейските правила е в полза на всичките си съседи и на Гърция”.

Снощи лидерите на всички политически партии, които ще участват в парламентарните избори в Гърция на 4 Октомври на открит дебат излъчен на живо от всички телевизионни канали в страната отговориха на въпроси касаещи външната и вътрешната политика на страната.

Лидерът на управляващата партия „Нова демокрация” и премиер на Гърция Костас Караманлис каза „Гърция подкрепя пълноправното членство в ЕС на Турция при условие, че изпълни всичките си обязаности към Съюза”.
-
Въодушевлението продължава...

Религиозният празник Рамазан Байрам се отбелязва в цялата страна в обстановка на спокойствие и въодушевление.

Posted 22.09.2009 10:34:30 UTC

Updated 22.09.2009 10:34:30 UTC

Религиозният празник Рамазан Байрам се отбелязва в цялата страна в обстановка на спокойствие и въодушевление.

В третият и последен ден на празника Рамазан Байрам продължават посещенията на близки и познати.

Продължават и мерките взети в цялата страна за да не възникнат проблеми в изпълнението на административните услуги.
-
Гюл на посещение в Саудитска Арабия

Президентът на Турция Ахмет Гюл днес ще замине на официално посещение в Саудитска Арабия по поканата на крал Абдуллах.

Posted 22.09.2009 11:27:00 UTC

Updated 22.09.2009 11:27:00 UTC

Президентът на Турция Ахмет Гюл днес ще замине на официално посещение в Саудитска Арабия по поканата на крал Абдуллах.

Тук президентът Гюл ще участва на церемонията по откриването на Университета за наука и технологиии „Крал Абдуллах”, на която ще участват и редица други световни лидери.

Церемонията ще бъде осъществена утре в националния ден на Саудитска Арабия.

Президентът Абдуллах е придружаван от вицепремиера Бюлент Арънч и делегация от компетентни лица и учени от Турския институт за научни и технологични изследвания /ТЮБИТАК/.

Някои от гостите на краля на Саудитска Арабия са: канцлера на Германия Ангела Меркел, президентът на Ливан Мишел Сюлейман, емира на Катар Али Сани и краля на Бахрейн Ел Халифе.

Гюл ще се завърне в Турция на 24 Септември.
-
Преглед на турския печат 22.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 22 септември 2009 година.

Posted 22.09.2009 10:31:43 UTC

Updated 22.09.2009 10:31:43 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в САЩ и посещението на началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг в Мардин осъществено по повод религиозния празинк Рамазан байрам.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Политиката за демократично отваряне е проект целящ националното единство” съобщава, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който се намира в САЩ за участие в срещата на върха на Г-20 е казал: „Ще разкажем на света политиката на „Демократично отваряне”. Дейностите ни не са единственно проект на управляващата партия, политиката на „Демократично отваряне” е проект целящ националното единство. Искаме този проект да бъде реализиран с одобрението на обществеността. Дори и да има такива, които са против този проект ще достигнем набелязаната цел преодолявайки една по една всички пречки”.

Вестник Сабах в новината по темата предава, че премиерът Ердоган е казал: „Ако политиката за „Демекратично отваряне” бъде поставена на дневен ред по време на контактите ми в САЩ ще информирам и тамошните ни приятели”. Вестникът отбелязва, че премиерът Ердоган ще проведе двустранни контакти с държавните лидери на страните от Г-20”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че вчера началникът на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг е посетил село Сънъртепе и войсковото поделение в община Нусайбин окръг Мардин. Вестникът пише, че армейски генерал Илкер Башбуг е казал: „С оръжие и кръвопролития не се стига до никъде. Резрешението на този проблем е терористичната организация ПКК да остави оръжието. Турските въоържени сили също искат да бъде сложен край на кръвопролитията”.

Вестник Миллиет акцентува на следното изказване на армейски генерал Илкер Башбуг: „Тази страна е много голяма и е достатъчна за всичките ни граждани. След като видях равнината Мардин и нейното плодородие не мога да проумее какво не можем да си поделим. Същото важи и за равнината Харран. Тук в тези земи се е намирала Месопотамия- най-красивите и най-плодородни земи на света. За съжаление безработицата в тази област достига до 20-30 %. Неграмотността е друг от проблемите в областта. Длъжни сме да обезпечим по-светли бъднини за населението на тази област”.

Вестник Стар в новината със заглавие „Кандидат за губернатор на Ню Йорк” съобщава, че политическите цели на турският хирург Проф. Др. Мехмет Йоз живеещ в САЩ е да стане губернатор на Ню Йорк, а след това и президент на САЩ. В новината позоваваща се на изказване на бащата на Проф. Йоз, който също е лекар предава, че баща Йоз е казал: „Синът ми иска да стане губернатор на Ню Йорк или на Ню Джърси от Републиканската партия. Може да стане и сенатор. Започна усилена работа. Синът ми е много обичан в САЩ. Подкрепян е дори и от американските граждани от гръцки и арменски произход. Ако бъде избран за губернатор в бъдеще може да бъде избран и за президент на САЩ.
-
Новини 22.09.2009
-
Емисии 22.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2