Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 септември 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-02.09.2009 г. !

Земетресение на остров Ява

Остров Ява, на който се намира столицата на Индонезия-Джакарта бе разтресен от мощен земен трус.

Posted 02.09.2009 11:53:38 UTC

Updated 02.09.2009 11:53:38 UTC

Остров Ява, на който се намира столицата на Индонезия-Джакарта бе разтресен от мощен земен трус.

Индонезийската сеизмологична агенция съобщи, че земетресението е било с магнитут 7,3 бала по скалата на Рихтер, а Американският геологичен център съобщи, че земния трус е бил с магнитут 7,2 бала по скалата на Рихтер.

Съобщено бе, че епицентърът на земетресението е на 142 км югозападно от областта Тасикамалия.

Тихоокеанският център за предупреждение на цунами отправи предупреждение, че след земетресението в Индонезия може да възникнат вълни цунами.
-
Експлозии в Атина и Солун

Стоковата борса в столицата на Гърция-Атина бе разтресена от мощна експлозия.

Posted 02.09.2009 11:48:36 UTC
Updated 02.09.2009 11:48:36 UTC
Стоковата борса в столицата на Гърция-Атина бе разтресена от мощна експлозия. Експлозията причини единственно материални щети, човешки жертви няма. Експлозията причини разрушения във външната фасада на стоковата борса и на 8 автомобила паркирани пред сградата. Гръцката полиция съобщи, че експлозията е била осъществена в крадена кола, а медийните органи съобщиха, че непосредственно преди експлозията е било изпратено предупреждение до един вестник. В град Солун близо да министерството на областите македония и Тракия бяха взиравени две ръчни гранати. Съобщено бе, че експлозиите са нанесли материални щети.
-
Последно сбогом

Вчера тленните останки на сержант на свърх срочна служба Мехмет Гючлю, който загина в нападението в община Шемдинли окръг Хаккяри бяха погребани в Мерсин, а Абдуллах Еркмен в община Полатлъ, окръг Анкара.

Posted 02.09.2009 10:47:57 UTC

Updated 02.09.2009 11:53:16 UTC

Вчера тленните останки на сержант на свърх срочна служба Мехмет Гючлю, който загина в нападението в община Шемдинли окръг Хаккяри бяха погребани в Мерсин, а Абдуллах Еркмен в община Полатлъ, окръг Анкара.

В централната дажмия на Полатлъ бе организирана церемония за Абдуллах Еркмен.

На церемонията участваха семейството и близките на загиналия, началника на генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг, министъра на националната отбрана Вежди Гьонюл, политически и военни компетентни лица и голям брой граждани.

По време на церемонията гражданите заклеймиха терора.
-
Протоколите предвиждат разрешение на проблемите...

Министерството на външните работи на Турция съобщи, че дипломатическите отношения ще се установят с подписването след 6 седмици на двата протокола...

Posted 02.09.2009 10:03:04 UTC

Updated 02.09.2009 10:03:04 UTC

Турско-арменските отношения придобиха ново измерение.
Министерствата на външните работи на Турция, Армения и страната посредник Швейцария направиха едновременни изявления и оповестиха, че Турция и Армения се готвят да установят дипломатически отношения.
Министерството на външните работи на Турция съобщи, че дипломатическите отношения ще се установят с подписването след 6 седмици на двата протокола, над които Турция и Армения постигнаха съгласуваност на преговорите с посредничеството на Швейцария.
Но крайното решение ще бъде дадено от ВНСТ. Премиерът Ердоган подчерта, че ако парламентът не одобри протоколите, те няма да добият валидност.
Най-важните положителни страни на протоколите са предвиденото отваряне на турcко-арменската граница и възможността за енергийно сътрудничество с Турция.
От гледна точка на Турция, вниманието в протоколите привличат четири въпроса. Предвидено е Армения да признае настоящата граница между двете страни. Това означава, че Армения ще се откаже от идеалите си за Велика Армения. Също така се предвижда основаване на специална комисия, която да разследва твърденията за арменските събития от 1915та година. Армения дава гаранцията, че няма да лобира пред международни институции поставяйки на преден план твърденията за скъбитията от 1915та година. Въпросът е с голяма важност и от гледна точка на Азербайджан. Министърът на външните работи Ахмед Давутоглу предаде на Азербайджан, че Турция няма да предприеме нито една стъпка, която ще бъде в разрез с интересите на Азербайджан. В протокола се предвижда Армения да разреши проблемите не с оръжие, а чpез дипломатически пътища. Обещанието за ненамеса във вътрешните работи на трети страни се оценява като гаранция на Ереван, че ще се откаже от амбициите си над Нагорни Карабах. Но по този чувствителен въпрос не е изказана много ясна позиция.
Междувременно Азербайджанската администрация, засягайки изявлението на Турция, че докато не бъде сложен край на арменската окупация на Нагорни Карабах, няма да бъде отворена границата с Армения, подчерта, че отваряне на границата преди да е разрешен този проблем ще бъде в разрез с националните интереси на Азербайджан.
-
Преглед на чуждия печат 02.09.2009

Кратък обзор на публикации в чуждите медии 02.09.2009

Posted 02.09.2009 06:52:35 UTC

Updated 02.09.2009 06:52:35 UTC

През изтеклата седмица пожарите в Гърция достигнали чак до Атина,бяха предизвикали широк отзвук в чуждата преса.Гръцките вестници погледнаха на въпроса от по различен аспект и направиха сравнение с пожарите в Турция.

Престижният гръцки вестник Елефтеротипия помести новина озаглавена „Пожарите,ние и Турция”,в която се прави сравнение между пожарите в Гърция и Турция.Авторът на новината Динос Митсос пише,че боровите гори на полуостров Гелиболу и остров Гьокчеада са изрядно чисти и поддържани и подчертава,че широките противопожарни коридори преминаващи през горите и улесняващи по този начин работата на противопожарните екипи,непременно трябва да се вземат за образец.”Разбира се че и в Турция възникват много пожари,но там в следващия ден от погасяването на пожара започва систематично залесяване с помощта на военните поделения.А в Гърция вместо нови дръвчета се появяват циментови израстъци”. Гръцкият журналист отбелязва също така,че наказанията за подпалвачите са много тежки- многогодишен затвор и при смъртта на виновния,наказанието се излежава от наследниците. „Турците изоставят дори и сянката на подпалвач на гора,тоест Наказание и престъпление.Но това става в съседната страна”,е казал селянинът от Тепекьой на Гьокчеада Йоргос Зарбузанис.

…..Германският вестник Ханделсблат помества новина озаглавена „И без помощ да излезеш от кризата”,в която се отбелязва, че отказът на Турция да поиска помощ от МВФ преди 6 месеца е предизвикало напрежение в инвеститорите,но че Турция е успяла и без помощта на МВФ да излезе от кризата.”Турция превърна в успех една криза.След като се оттегли от преговорите с МВФ през месец февруари,икономическите експерти предупредиха правителството, че поема голям риск и загубва шанса си да се пребори с високата инфлация.Но всички техни прогнози излязоха погрешни”.

След прекъсването на преговорите Истанбулската борса отбеляза 79 %-тен ръст,лихвените проценти спаднаха,а процентът на инфлацията спадна дори и под процента предвиден от Централната банка.През тази година брутният национален продукт на Турция ще нарастне с 2 % а турската лира няма да бъде под давление.

…..Френската осведомителна агенция ФРАНС ПРЕС в новина под заглавие „Словения подкрепя членството на Турция в ЕС” съобщи,че външният министър на Турция Ахмет Давутоглу по време на посещението си в Словения е получил подкрепата на страната за членството на Турция в ЕС. След срещата насаме между Давутоглу и външният министър на Словения Самуел Збогар е станало ясно че Словения дава подкрепа за присъединяването на Турция в ЕС.В репортаж на турския външен министър Давутоглу за Словенската държавна телевизия е било отбелязано и разочарованието поради бавния ход на преговорния процес.Давутоглу още веднъж е изтъкнал,че алтернативни сценарии като „приоритетно партньорство”,каквито се предлагат от Германия и Франция са неприемливи. Словенският външен министър Збогар е обявил,че наскоро Словения ще открие търговско представителство в Истанбул.

…….Агенция Асошейтед Прес съобщи,че пристигналият на официално посещение в Турция генерален секретар на Нато Расмусен е изказал уважението което изпитва към Исляма. Агенцията отбелязва,че целта на двудневното посещение на Расмусен в Турция е била преговори относно дейността на НАТО в Афганистан и разширяването на отношенията на Алианса с мюсюлманските страни. Агенцията отбелязва че на вечерята ифтар организирана от премиера Ердоган в чест на Расмусен, генералният секретар на НАТО е подчертал че желае присъствието му на тази вечеря да се оцени като израз на уважението му към ислямската религия. Премиерът Ердоган от своя страна е осъдил терористичните нападения осъществявани в името на ислямската религия, като е поискал западните страни да са по-толерантни към ислямските страни и да окажат подкрепа на членството на мюсюлманска Турция в съюза, тъй като това ще позволи на ЕС да се превърне в глобален актьор.
-
Преглед на турския печат 02.09.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 2 септември 2009 година.

Posted 02.09.2009 10:37:08 UTC

Updated 02.09.2009 10:37:08 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с инициативите за нормализиране на отношенията с Армения.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Армения ще изтегли част от военнослужещите си от Нагорни Карабах” пише, че Армения ще изтегли част от военнослужещите си от окупираните азербайджански територии в Нагорни Карабах преди да бъде подписан договор във връзка с постигнатата между двете страни съгласуваност. В новината се отбелязва, че на Армения са били предоставени два месеца за да започне изтеглянето на военнослужещи.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Твърденията за геноцид ще бъдат оставени на страна” съобщава, че Ереван е започнал да гледа топло на предложението на Турция за разглеждането на твърденията за геноцид от независима комисия от историци. В новината пише, че Армения ще отвори архивите си за проучвания от под комисия, която ще бъде създадена и ще престане да дава безусловна подкрепа за твърденията за геноцид.

Вестник Хюрриет предава становищата на азербайджанските компетентни лица относно установяването на дипломатически отношения между Турция и Армения. Вестникът съобщава, че говорителят на външното министерство на Азербайджан Елхан Полухов е казал: „Отварянето на границата на Турция с Армения преди да е намерено разрешение на проблема с Нагорни Карабах е в разрез с националните интереси на Азербайджан. Гледната точка на Азербайджан се основава на думите на висшите компетентни лица на Турция. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган открито бе заявил, че границата ще бъде отворена единственно след като Армения и Азербайджан разрешат проблема с Нагорни Карабах”.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Стратегическа инициатива за нормализиране на отношенията с Армения” съобщава, че условията на Турция за установяването на дипломатически отношения с Армения са признаването от Армения на граничните договори и прекратяването на безусловната подкрепа за твърденията за геноцид. Вестникът пише, че въпроса с Нагорни Карабах може да бъде разрешен до средата на месец декември и че договарянето на Азербайджан и Армения е от голямо значение за намирането на разрешение.

Вестник Хабер Тюрк предава, че премиерът Р.Т.Ердоган относно инициативите за нормализиране на отношенията с Армения е казал, „Докато парламента не даде своето одобрение тези инициативи няма да придобият функционалност”. Вестникът акцентува на изказванията на говорителят на държавния департамент на САЩ Иън Кели „САЩ посрещнаха с голямо задоволство постигнатата съгласуваност”, върховеният комисар на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Хавиер Солана: „Предприета бе жизненоважна стъпка за нормализиране на отношенията. Нормализирането на отношенията ще допринесе за обезпечаването на стабилността, сигурността и мира в Европа”, и изказането на мандатния председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и външен министър на Гърция Дора Бакояни: „Установяването на дипломатически отношения между Турция и Армения представлява важна стъпка не само за Южен Кавказ, но въобще за цял свят”.

Вестник Сабах съобщава за събитията случили се по време на посещението в Китай на държавния министър на Турция Зафер Чаглаян. В новината се отбелзва, че на летището в Урумчи са поискали да претърсят държавния министър Чаглаян и да мине през X-Ray контрол вследствие, на което са възникнали дискусии и в отговор на този развой на събитията посолството на Турция в Пекин е връчило дипломатическа нота на китайското външно министерство. В новината се сочи, че ако не бъде отправено извинение към министър Чаглаян заседанието на Смесената икономическа комисия планирана за 28 Септември тази година може да бъде анулирана.

Вестник Йени Шафак пише, че законът за тютюнопушенето, който влезе в сила на 19 юли 2009 година е успял да намали консумацията на цигари. В новината пише, че в броя на консумираните цигари през месец юли е бил осъществен спад от 15,7 % в сравнение с предходния месец.
-
Новини 02.09.2009
-
Емисии 02.09.2009
-
Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2