Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 2 септември 2009 г.

Новините от и за Турция-02.09..09 г. !

Горски пожар е възникнал в район Картал в Истанбул
02 септември 2009 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Истанабул. Горски пожар е възникнал в район Картал в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Огънят e застрашил жилищни сгради. За борба с пламъците веднага са ангажирани противопожарни екипи и хеликоптери. Според директора на дирекцията за горите в Истанбул Исмаил Юзмез огнената стихия е била локализирана бързо, но продължава потушаването му. Причината за възникването е още неустановена.

Силният пожар, който избухна край азиатската част на Истанбул застрашава жилищен район
02 септември 2009 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Силният горски пожар, който избухна край един от кварталите в азиатската част на Истанбул, застрашава жилищен район, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщения в местните телевизии, които излъчиха пряко кадри от мястото.
В усилията за потушаване на огъня, който се разпространява бързо под въздействието на силен вятър от север, се включиха самолет, хеликоптер, сухопътни и морски противопожарни средства. На помощ на пожарникарите от Истанбул пристигат техни колеги от съседни райони. Причината за пожара още не е известна.

Автомобилната компания „Хюндай” започва производство на модела i20 в Турция
02 септември 2009 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Измит. Автомобилната компания „Хюндай” започва производство на модела i20 в Турция, посочиха в изявление от ръководството на компанията, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Моделът i20 ще се произвежда от месец май 2010 година във фабриката в Измит. Тази инвестиция ще осигури работа директно на 500 души, а индиректно на 5000. Шефът на отдела за външни връзки Куан Хюм-ум посочи, че винаги са разчитали на потенциала на Турция и оценяват фабриката в Измит като една от най-добрите си инвестиции.
Новият модел на „Хюндай”, който ще се произвежда в Турция, ще бъде изнасян в Европа и се очаква приходите да са 500 милиона евро. Планира се годишно да бъдат произвеждани 80 000 автомобила. Инвестицията е за 75 милиона долара. Фабриката в Измит ще бъде разширена за новото производство. Досега тя произвеждаше моделите „Accent Era” и „Matrix”.
Цените на различните варианти на новия модел на автомобила ще се движат между 25 800 и 36 000 турски лири /1 турска лира – 1,514 долара/, пише вестникът.

Уникална находка на глава от статуя на император Август откриха при разкопки в античния град Лаодикия в Турция
02 септември 2009 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Денизли. Уникална находка на глава от статуя на първия римски император Август /63 г. преди Хр.-14 г. след Хр./ беше открита при разкопки в античния град Лаодикия в близост до днешния турски град Денизли, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Разкопките на античния град Лаодикия при село Ескихисар, провинция Денизли, продължават вече седем години и се провеждат от катедрата по археология на университета „Памуккале”. Разкопките се правят в 6 отделни точки с екип от 250 души. Проф. Джелял Шимшек, който е ръководител на екипа от археолози, каза, че намерената глава на император Август е най-добре запазената от известните досега в различните музеи в света. След голямото откритие започна търсенето на торса от статуята на император Август.
Известно е, че първият римски император, който слага край на републиката, е отдавал голямо значение на Мала Азия като римска провинция. Откритата глава от статуята е изработена с голямо майсторство и изящество и е доказателство за мястото на Лаодикия като културен и политически център в римската епоха.

Надявам се Армения да направи жест към Баку, каза турският външен министър
02 септември 2009 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Взаимното зачитане на границите е първостепенно условие за добрите междусъседски отношения, заяви министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу в коментар за започналия процес на разведряване на отношенията с Армения, пише турският вестник „Йени шафак”. В тази връзка турският пръв дипломат изрази надежда, че Армения ще направи жест към Баку по отношение на Нагорни Карабах. Той припомни, че споразумението между Турция и Армения, подписано вчера, ще влезе в сила след ратификация от парламента. Давутоглу каза, че е разговарял по телефона със съпредседателите на Минската група, сформирана за решаване на този въпрос - руския външен министър Сергей Лавров и френския външен министър Бернар Кушнер и им е представил последните стъпки в отношенията между Армения и Турция.
От друга страна президентът на Армения Серж Саркисян на среща с дипломати днес отново подчерта позицията на страната си, че нормализирането на отношенията с Турция не е обвързано с въпроса за Нагорни Карабах.

ЕК е готова с първия вариант на доклада за напредъка на Турция към ЕС
02 септември 2009 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия е готова с първия вариант на доклада за напредъка на Турция към ЕС, който ще бъде оповестен на 14 октомври, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Докладът е важен от гледна точка на това че до края на есента Турция трябва да отвори своите пристанища за Република Кипър. В първоначалния вариант се посочва, че Турция не е изпълнила това условие, но се изтъква, че преговорите в Кипър продължават и не е постъпило искане за вето от страните членки за отваряне на нови преговорни глави.
Като положителни стъпки в доклада се посочват стартирането на телевизионния канал на кюрдски език ТРТ 6, преструктурирането на военните съдилища, назначаването на нова личност за главен преговарящ с ЕС, който насочва всичките си усилия в тази посока и стъпките на правителството за отваряне към кюрдите. На кюрдското отваряне се отделя голямо място в проектодоклада, като се изтъква, че трябва да бъдат положени усилия за постигане на обществен консенсус по този въпрос.
Очаква се към доклада да бъде добавена и позицията на ЕК за постигнатите споразумения между Турция и Армения.

Турският министър на външните работи пристигна на посещение в Египет
02 септември 2009 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу пристигна на посещение в Египет, предаде ДПА. В Кайро е предвидена среща на Давутоглу с египетския президент Хосни Мубарак и с ръководителя на египетското разузнаване Омар Сюлейман.
По-рано днес генералният секретар на Арабската лига Амр Муса съобщи, че е поканил Давутоглу на срещата на министрите на външните работи на арабските страни, която ще се проведе през следващата седмица в Кайро. Очаква се основната тема по време на форума да бъде нормализирането на отношенията между Ирак и Сирия.

Анадолска агенция: Ремонтират се около 60 самолетни хангара в базата Инджирилк
02 септември 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Адана. Около 60 самолетни хангара във военновъздушната база Инджирлик, Южна Турция, се ремонтират, предаде Анадолската агенция. Ремонт на хангарите се прави на всеки 15 години.
Изграждането на базата Инджирлик в провинция Адана започна през 1951 г. През декември 1954 г. базата бе открита за съвместно използване от турските въоръжени сили и от военновъздушните сили на САЩ.

Министри от Турция, Ирак и Сирия ще обсъждат в Анкара разпределението на водите на Тигър и Ефрат
02 септември 2009 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министрите на Турция, Ирак и Сирия, отговарящи за проблемите на водата, ще обсъдят на среща на 3 септември разпределението на водите на реките Тигър и Ефрат, съобщава Анадолската агенция. Турският министър на околната среда и горите Вейсел Ероглу, министърът на водните ресурси на Ирак Абдул Латиф Рашид и сирийският министър на напояваването Надир ал Буни ще участват в срещата в Анкара, се казва в днешно съобщение на турското министерство на околната среда.
Сред разискваните теми ще бъдат изграждането на съвместни измервателни станции, обмен на метеорологични данни и близко наблюдение върху отражението на климатичните промени върху двете реки.

Главният преговарящ на Турция с ЕС е на посещение в Австрия
02 септември 2009 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Виена/Анкара. Турският държавен министър и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш ще обсъди турско-австрийските търговски отношния на среща с ръководители на съюза на индустриалците в Австрия в курорта Алпбах, съобщава Анадолската агенция. По-късно Багъш ще открие новата сграда на турското генерално консулство във Виена и ще участва в дискусия във виенския университет на тема „Бъдещето на Европа и Турция”.

Турският външен министър е на посещение в Египет
02 септември 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Кайро/Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу е на посещение в Египет по покана на колегата си Ахмед Абул Гейт, предава Анадолската агенция. Ръководителят на турската дипломация ще бъде приет от египетския президент Хосни Мубарак и ще разговаря с външния министър.
През последните дни Ахмет Давутоглу бе на посещения в Ирак и Сирия в рамките на усилията на турската страна да се намали напрежението между Багдад и Дамаск. То възникна във връзка с последните атентати в Ирак и иракските обвинения, че сирийската страна дава убежище на експремисти.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2