Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 14 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-14.07.2009 г.



Талят води контакти в Анкара...

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят пристигна вчера на посещение в Анкара...

Posted 14.07.2009 09:43:14 UTC

Updated 14.07.2009 09:43:14 UTC

Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят пристигна вчера на посещение в Анкара. Целта на посещението е да бъде направена съвместна преценка със служители от Турция на резултатите постигнати в рамките на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
Тази сутрин Талят се срещна с премиера Ердоган.
Вчера Талят бе разговарял с президента Гюл. На тази среща Талят заяви, че искат преговорите да доведат до намирането на всеобхватно разрешение на проблема и провеждането на референдум в края на годината.
Президентът Гюл от своя страна подчерта, че Турция отдава голямо значение на благоденствието на кипърските турци и че подкрепят провеждането на преговорите въз основа на строго определени параметри.
Президентът на ТРСК Мехмед Али Талят от своя страна каза, че целта им е до края на годината да бъде намерено разрешение на кипърския проблем.
В изявлението, което бе направил преди да отпътува за Турция, Талят бе подчертал, че това посещение ще отговори на необходимостта от провеждане на пълноценни консултации с Турция във връзка с продължаващия процес на разрешаване на кипърския проблем.
-
Ердоган разговаря с лидерите...

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган организира среща с лидерите пристигнали в Анкара...

Posted 14.07.2009 09:38:39 UTC

Updated 14.07.2009 09:38:39 UTC

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган организира среща с лидерите пристигнали в Анкара за церемонията по подписването на договора за реализацията на проекта Набукко.
След церемонията по подписване на договора премиерът Ердоган разговаря с премиера на Австрия Вернер Файман, премиера на Ирак Нури Ел Малики и премиера на България Сергей Станишев.
Ердоган също така проведе двустранна среща и с премиера на Румъния Емил Бок и премиера на Унгария Гордън Бажнай.
Премиерът Ердоган бе приет от президента на Груция Михаил Сакашвили.
Не бе направено изявление във връзка със срещите, осъществени при закрити за пресата врати.
-
Първа крачка за "Набукко"...

Вчера бе направена една от най-важните крачки към реализацията на проекта "Набукко"...

Posted 14.07.2009 09:37:03 UTC

Updated 14.07.2009 09:37:03 UTC

Вчера бе направена една от най-важните крачки към реализацията на проекта "Набукко", посредством който природният газ от Каспийския регион ще се транспортира през територията на Турция за Европа.
Междуправителствения договор бе подписан от премиерите на Турция, Румъния, Австрия, България и Унгария и от председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу.
След подписването на рамковия междуправителствен договор, сега всяка една от фирмите в консорциума по проекта "Набукко", ще подпишe за срок от 6 месеца договори със страните участнички в проекта.
Проектът "Набукко" бе разработен с цел разнообразяването на източниците на природен газ за Европа и намаляване на обвързаността към Русия в доставката на тази ценна енергийна суровина.
С този проект, природният газ от находищата в Азербайджан и в други страни от Каспийския и близкоизточния регион ще се транспортира за Европа.
Австрия, България, Румъния, Унгария, Германия и Турция притежават равен дял в проекта. Делът на всяка една от тези страни е 16,67 процента.
Реализацията на проекта се изчислява на 7,9 милиарда евро. Общата дължина на тръбопровода, включително и спомагателните линии, възлиза на три хиляди и 300 километра. Две хиляди километра преминават през територията на Турция.
Строежът на газопровода "Набукко" ще започне през 2010та година, а първите количества природен газ ще бъдат пуснати през 2014та година.
-
Преглед на чуждия печат 14.07.2009

Преглед на новините по страниците на някои от високотиражните вестници издавани в чужбина...

Posted 14.07.2009 07:52:40 UTC

Updated 14.07.2009 07:52:40 UTC

Днешния ни седмичен преглед на чуждия печат започваме с новина публикувана по страниците на високотиражния гръцки вестник Катимерини под заглавието "Стратегическата роля на Турция". Вестникът припомня, че през лятото на 2007ма година Турция е била домакин на преговори между Сирия и Израел и е дала голям принос за намирането на политическо разрешение на кризата в Ливан и установяването на примирие, след израелската операция в тази страна, и подчертава, че под ръководството на новия първи дипломат Ахмед Давутоглу, през последния период Турция поема активно участие в разрешаването на регионалните конфликти и ролята на посредник в преговори от различно естество. Катимерини пише, че Турция е поставила в изпълнение систематичен план за повишаване на своя международен авторитет в света, и специално в мюсюлманския свят. Вестникът отбелязва, че Турция е съумяла да създаде в света впечатлението, че е страна с ключово значение по различни въпроси като руско-грузинския конфликт, иранската ядрена програма, палестинския проблем, енергийната сигурност на Европа, връзките между западния и ислямския свят, Афганистан и Пакистан, изтеглянето на американската армия от Ирак, а към Европа и Израел отправя посланието, че не се нуждае от тях, а те се нуждаят от Турция. Като последно Катимерини подчертава, че Турция се старае да прилага многоизмерна външна политика с широк обсег на въздействие и че ако постигне успех, това ще увеличи неимоверно международния й авторитет.
Продължаваме с американския вестник Дъ Уол Стрийт Джърнъл. В броя от 7ми юли 2009та година вестникът е публикувал новина озаглавена "Придава се тласък на реализацията на подкрепяния от ЕС проект за газопровод". В коментара се подчертава, че с отлаганото дълго време подписване на договора за изграждане на инфраструктурата на проекта "Набукко", подкрепян от ЕС, тъй като ще намали обвързаността на Европа към Русия в доставката на природен газ, ще бъде придаден силен тласък на реализацията му, като сочи, че проектът се е превърнал в един от приоритетните за ЕС проекти тъй като той ще доставя през територията на Турция природния газ от Каспийския регион и Централна Азия в Европа.
А високотиражният германски вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг пише, че с подписването на договора за реализацията на проекта "Набукко", ЕС ще направи една важна крачка към намаляване на обвързаността си към Русия в доставката на природен газ. Вестникът сочи, че премиерът на Турция Ердоган е окачествил подписания договор като исторически и като много важна стъпка за осигуряване на енергийната сигурност на Европа, като е подчертал, че той е с голямо значение и за мира и дружбата в региона и в света. Ердоган подчерта, че само това е достатъчно за да докаже необходимостта от приемането на Турция за пълноправен член на ЕС-сочи вестникът. В коментара пише, че газопроводът ще бъде построен така, че да дава възможност за транспортирането на природен газ и от запад на изток и по този начин Турция ще добие възможността да се свърже с европейската система за природен газ и по този начин да закупува природен газ от находищата в Северния Ледовит Океан, Норвегия, Либия и Алжир. Също така вестникът отбелязва, че консорциумът реализатор на проекта няма да се възползва от 50 процента от капацитета му, и че тази част от природния газ ще се пусне на продажба, което ще осигури нови приходи за Турция.
Британският вестник Дъ Дейли Телеграф в новина по същата тема пише, че в Анкара е била проведена церемония по подписването на договора за реализацията на проекта "Набукко" с дължина 3 хиляди и 300 метра, на която са присъствали премиерът Ердоган и премиерите на България, Австрия, Унгария и Румъния. Вестникът сочи, че газопроводът ще бъде с капацитет от 31 милиарда кубически метра природен газ годишно и ще транспортира природния газ от Каспийския регион, през територията на Турция, за балканските страни и Европа. В новината се отбелязва, че на церемонията е присъствал и председателят на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу, а също и премиерът на Ирак, която изяви желание да включи природния си газ в проекта, Нури Ел Малики. Както всички европейски вестници, и Дъ Дейли Телеграф отбелязва, че проектът "Набукко" ще намали обвързаността на Европа към Русия в доставката на природен газ.
-
Преглед на турския печат 14.07.2009

Преглед на новините по страниците на турския печат от 14ти юли 2009та година.

Posted 14.07.2009 06:58:28 UTC

Updated 14.07.2009 06:58:28 UTC

Проведената вчера в Анкара церемония по подписването на принципния договор за реализацията на проекта Набукко, е главна тема по заглавните страници на днешните турски вестници.
Вестник Хабер Тюрк пише в новината озаглавена "Подпис за бъдещето", че вчера са били поставени подписите под договора за проекта Набукко, който ще превърне Турция във възлов мост за природен газ и подчертава, че строежът ще започне през 2011та година и ще приключи през 2014та година.
"Подписът на столетието". В новината под това заглавие вестник Стар отбелязва, че след построяването на нефтопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, Турция е поела контрола на още един тръбопровод с ключово значение за Европа и подчертава, че с построяването на газопровдода Набукко, ще нарастне стратегическото значение и сила на Турция и ще се увеличи нейната икономическа мощ. Вестникът предава думите на председателя на Комисията на ЕС Хосе Мануел Барозу-"Това е ден с историческо значение както от гледна точка на отношенията Турция-ЕС така и от гледна точка на енергийната сигурност на Европа. Като страни потребители на природен газ, даваме гаранции на страните доставчици на този ценен енергиен продукт".
В новината озаглавена "Напрежението в Синджан отново ескалира" вестник Миллийет съобщава, че вчера китайската полиция е убила двама уйгурски турци и е ранила един уйгурски турчин, което отново е довело до ескалация на напрежението в областта.
Вестник Хюррийет пише, че стадионът на град Кайсери се готви за мача между националните отбори на Турция и Армения от квалификационните групи за световното първенство по футбол и сочи, че стадионът ще бъде накичен със 70 хиляди цветя и арменците, които ще пристигнат за мача ще гостуват на семейства от града.
В последната ни новина за днес, от вестник Хабер Тюрк, пише, че Близкоизточният Технически Университет се готви да открие третото си студентско градче в Косово, като припомня че второто е било открито в ТРСК. В новината се подчертава, че студентското градче ще дава услуги не само на младежите от Косово, но и на младежи от Босна и Херцеговина, Македония и Албания.
-
VOT Слушай новини на Български




14.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




14.07.2009
-
Сомалийските пирати, отвлекли турски кораб, искат откуп, за да го освободят
14 юли 2009 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пиратите, които отвлякоха турския кораб Хоризон-1 миналата седмица в Аденския залив, искат откуп, за да го освободят. Това, както съобщава Анадолската агенция, е казала Айсун Акбай, един от капитаните на кораба, която се свързала днес със семейството по сателитен телефон. Бащата на Айсун Акбай казал пред агенцията, че дъщеря му помолила семейството си да убеди корабособственика да плати искания от пиратите откуп. Похитителите искали откуп от компанията собственик, но нейни представители казали, че сумата е твърде висока и не могат да я платят.
Двайсет и двамата членове на екипажа на кораба се тревожат за семействата си и не знаят дали близките им са информирани за ситуацията, казала Айсун. Баща й приканил близките на моряците заложници да се свържат с него за повече информация.
Сомалийски пирати атакуваха плаващия от Йордания за Саудитска Арабия кораб с 23-членен екипаж на 8 юли.

Президентът на Турция ще присъства на срещата на Движението на необвързаните в Египет
14 юли 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава днес за Египет за срещата на Движението на необвързаните, предава Анадолската агенция. Турският държавен глава ще бъде специален гост на срещата на високо равнище, която ще се състои в египетския курорт Шарм ел Шейх. Двудневният форум се открива утре.

С 52% са намалели преките чужди инвестиции в Турция в периода януари – май
14 юли 2009 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Притокът на преките чужди инвестиции в Турция е намалял с 52,2% в периода януари-май в сравнение със същия период на 2008 г., предава Анадолската агенция. За първите пет месеца на годината са инвестирани 3,6 млрд. долара срещу 7,5 млрд. долара за периода януари-май м.г.
През месец май чуждите инвестиции са възлезли на 379 млн. долара, като делът на вложенията в секторите електричество, природен газ и водно стопанство са нараснали 6,5 пъти в сравнение със същия период на 2008 г.
Нови 950 компании и филиали с международен капитал са регистрирани през първите пет месеца на 2009 г.Общо международните компании в Турция са намалели с 26,2% и наброяват 1 171.

Броят на случаите на новия грип в Турция се е удвоил през юли
14 юли 2009 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на случаите на новия грипен вирус A(H1N1) в Турция се е удвоил за по-малко от две седмици. По данни на турското министерство общият брой на случаите на грипния вирус в страната вече е 95, предаде АФП.
Последните пациенти, на които им е поставена диагнозата, са руски граждани, пристигнали на почивка в Турция, британци, както и турски граждани, посетили наскоро Великобритания и Германия. Всички пациенти са в добро състояние.

Премиерът на Турция и лидерът на кипърските турци разговаряха в Анкара
14 юли 2009 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в Анкара с лидера на кипърските турци Мехмет Али Талят, съобщава Анадолската агенция. Двамата не направиха изявления след едночасовата си среща.
Премиерът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Мехмет Али Талят от вчера е на посещение в Турция.

Четирима войници са загинали при експлозия в склад за боеприпаси в Турция
14 юли 2009 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четирима войници са загинали при експлозия в склад за боеприпаси в Турция, предаде АФП.
Инцидентът е станал в град Юксекова, близо до границата с Иран и Ирак.
В района действат активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) и са изпратени допълнителни военни части.

Министърът на образованието на Северен Кипър е на посещение в Турция

14 юли 2009 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на образованието на Северен Кипър Кемал Дуруст е на посещение в Турция, съобщават медиите. Планирана е среща с турския му колега. Очаква се Дуруст да се срещне с министъра, отговарящ за кипърския въпрос Джемил Чичек.

“Заман”: Турската общественост не се интересува от „Набуко”
14 юли 2009 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Независимо от предаването на живо и обширното отразяване в печатните медии, турската общественост прояви малък интерес към проекта „Набуко”. В проведено непредставително допитване по улиците на Анкара, от вестник “Заман”, повечето от допитаните отказват да отговорят на въпрос за „Набуко” и дори някои заявяват, че не знаят какво е значението му за Турция. Други показват загриженост на тръбопровода и го свързват в мините, готови да избухнат под жилищните сгради.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2