Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

728x90

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 24 март 2009 г.

Радио "Гласът на Турция-24.03.09 г.

VOT Слушай новини на Български
24.03.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български
24.03.2009
-
Преглед на турския печат 24.03.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 24 март 2009 година.

Posted 24.03.2009 11:26:01 UTC

Updated 24.03.2009 13:03:04 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с официалното посещение на Президента Абдуллах Гюл в Ирак.

Вестник Хюрриет съобщава, че Президентът А.Гюл, който е първия президент на Турция осъществил официално посещение в Ирак след 33 години, е направил още една новост като е използвал израза Кюрдско регионално управление.

Вестник Тараф публикува новината по темата със заглавието „Президентът Гюл разруши още едно табу” и подчертава, че Иракския президент Джелял Талабани в изявление след срещата си с Президента Гюл е казал, че е отправил призив към терористичната организация да остави оръжие или да напусне териториите на Ирак.

Вестник Заман съобщава новината със заглавието „Талабани отправи ултиматом към ПКК да остави оръжие или да напусне Ирак” и предава, че Иракския Президент Джелял Талабани е посрещнал сърдечно президента на Турция А.Гюл, който се намира на двудневно посещение в Багдат.

Вестник Заман в друга новина съобщава, че са били заловени виновните за нападението в Диярбакър от преди 3 години, което отне живота на 10 души и че е станало ясно, че зад нападението стои терористичната организация ПКК.

Вестник Миллиет предава, че Президентът Гюл в самолета на път за Багдат е казал, че е обнадежден от мащабните дейности водещи се при закрити врати и сочи, че Иракския президент Джелял Талабани е отправил призив към терористичната организация ПКК да остави оръжие или да напусне страната.

Вестник Джумхуриет акцентува, че Президентът Гюл, който проведе среща с Иракския президент Джелял Талабани е казал, че са взели решение да разрешат проблемите със сигурността и е окачествил кюрдската конференция в Ербил като важна стъпка.

Вестник Радикал съобщава, че бившия администратор на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш е казал, че глобалната икономическа криза с всеки изминал ден се задълбочава и е отправил към страните 4 предложения, а именно: да се отдава прироритет на държавните разходи вместо на изоставащото частно търсене; разрешенията да се прилагат с международно сътрудничество и постоянно преразглеждане на прогнозите.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Край на кръвопролията” съобщава, че Президентът А. Гюл в самолета на път за Багдат е отправил важни послания и е казал, „Терора на ПКК ще приключи, братството между двата народа ще се укрепи”.

Вестник Акшам в новината със заглавие „Формулата за ПКК” пише, „Трафика на политиките за заставянето на ПКК да остави оръжие се ускори. На Кюрдското високо равнище в Ербил терористичната организация ПКК ще бъде представена „косвено”.

Вестник Сабах предава, че Президентът Абдуллах Гюл е казал: „Трябва да бъде сложен край на кръвопролитията и да бъде поставено началото на нов период, в който ще се укрепи братството”.TRT
-
ПКК трябва да напусне Ирак...

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Багдат...

Posted 24.03.2009 10:59:12 UTC

Updated 24.03.2009 10:59:12 UTC

Отпечатък над контактите на президента Абдуллах Гюл в Багдат постави проблемът с терористичната организация ПКК. Президентът на Ирак Джелял Талабани каза, че терористичната организация е изправена пред избора-или да остави оръжието или да напусне територията на Ирак. Президентът Гюл от своя страна отправи призив към регионалното управление в северната част на Ирак и подчерта, че регионалните власти трябва да предприемат необходимите стъпки срещу терористичната организация ПКК. Гюл окачестви терористичната организация като най-големия проблем на Турция и Ирак.

Президентът на Ирак Талабани и съпругата му посрещнаха президента Аблдуллах Гюл и съпругата му на входа на президентския дворец разположен на брега на река Ефрат. След официалната церемония Гюл и Талабани проведоха разговор при закрити за пресата врати. Основни теми на преговорите председателствани от Гюл и Талабани бяха сигурността, бъдещето на град Киркук и икономическите отношения. Обсъден бе също така и въпросът за енергийното сътрудничество. Гюл акцентува значението, което има транспортирането на иракските енергийни източници през територията на Турция, а Талабани отбеляза, че са готови на стратегическо сътрудничество с Турция.

На съвместната пресконференция бяха отправени важни послания по въпроса за борбата с тероризма. Гюл припомни на регионалната кюрдска администрация в северната част на Ирак задълженията им и подчерта, че те трябва да предприемат основните стъпки тъй като на тяхна територия са разположени терористическите лагери и се намират терористическите главатари. Талабани от своя страна каза, че терористичната организация ПКК или ще остави оръжието или ще напусне територията на Ирак.

Във втория ден на посещението си в Багдат президентът Гюл се срещна най-напред с иракските тюркменски депутати. В изявлението, което направи след срещата лидерът на Иракския Тюркменски Фронт Садеттин Ергеч каза, че са обменили с президента становища и го е запознал с проблемите на тюркмените в Ирак. Ергеч каза, че се намират в критичен период и че се нуждаят от подкрепата на Турция.

След тази среща Гюл разговаря с ръководния служител в регионалното кюрдско управление в северната част на Ирак Нечирван Барзани и с иракски бизнесмени проявяващи дейност в този регион.

В изявлението, което направи след срещата Немирван Барзани подкрепи позицията на президента Талабани по проблема с терористичната организация ПКК.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2