Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 24 март 2009 г.

Новините от и за Турция-24.03.09 г.

Абдуллах Гюл се срещна в Багдад с иракски депутати от туркменски произход
24 март 2009 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Багдад. През втория ден от визитата си в Багдад турският президент Абдуллах Гюл се срещна с иракски депутати от туркменски произход, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Сред иракските депутати са Аббас Бейатлъ от Съюза на шиитите, президентът на Иракския туркменски фронт Саадеттин Ергеч, депутатите от Групата на Муктада ас Садр - Февзи Екрем и Хюсеин Шериф, както и независимият депутат Иззеттин Девлет.
Гюл пристигна вчера на официално посещение в Ирак.

Турция може да бъде съдена в Хага, ако се потвърдят думите на турския актьор Атила Олгач, каза Оли Рен
24 март 2009 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че ако се потвърдят думите на турския актьор Атила Олгач, който заяви в телевизионно интервю, че по време на турската операция в Северен кипър през 1974 година е убил 10 гърци, това ще се счита за нарушение на Женевската конвенция и Турция може да бъде съдена в Хага, пише турският вестник „Сабах”. Рен каза това в отговор на питане на гръцкия евродепутат Георгиос Георгиу доколко е възможно думите на Олгач да послужат за основание Турция да бъде подведена под съдебна отговорност от Международния съд за военни престъпления в Хага. Рен посочи, че с помощта на Европейската комисия в Кипър е създаден комитет за разследване на изчезналите лица по време на войната между двете общности и ако подобни случаи бъдат доказани, има правни основания за съденето на Турция.

Двама души са загинали при трудови злополуки в ТЕЦ в Южна Турция в рамките на 10 дни
24 март 2009 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Кахраманмараш. Двама работници са загинали при трудови злополуки в ТЕЦ Афшин-Елбистан в провинция Кахраманмараш, Южна Турция, съобщи вестник “Сабах”. Първата злополука станала вчера по време на почистване на каналите на комин на ТЕЦ-а, когато работник паднал от 65 метра височина на земята и починал на място. Втората злополука станала на 13 март, когато работник паднал от камион, бил тежко ранен и вчера починал.

Въпросът за амнистия за ПКК не стои на дневен ред, каза турският министър на правосъдието
24 март 2009 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Анталия. Въпросът за амнистия за Кюрдската работническа партия /ПКК/ не стои на дневен ред, заяви по повод предложението на премиера на Северноиракското кюрдско самоуправление Нечирван Барзани министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По време на обиколка в Анталия Шахин отговори на въпроси, свързани с визитата на Абдуллах Гюл в Ирак. Относно това дали президентът ще подпише споразумение за амнистия на ПКК, Шахин каза, че президентът не подписва споразумения, а осъществява контакти. Той изтъкна, че е положително, че се след толкова години се осъществяват контакти с Ирак за решение на въпрос, който повече от 25 години причинява страдания със смъртта на хиляди хора, но нито правосъдното мминистерство, нито правителството обсъждат обща амнистия за онези, които са причинили тези страдания.

Конституционният съд на Турция се премества в нова сграда
24 март 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция се премества в нова модерна сграда в квартал Инджек в Анкара, която вече е напълно завършена, съобщи вестник “Милиет”. Официалното откриване ще стане в края на април. Строителството на сградата е започнало на 29 октомври 2006 г. върху 63 декара площ, собственост на Главното управление на турските пощи.
В новата сграда е отделена площ от 1 500 кв. метра за гледане на дела на Върховния съд, като има включително помещения за изчакване на обвиняеми министри и висши държавни служители и помещения за изчакване на задържани обвиняеми. От общо 25-те кабинета в сградата 16 са предназначени за членовете на конституционния съд, има и кабинети за докладчици по конституционни дела.

"Хюриет": “Вашингтон пост” цитира предупреждението на иракския президент към ПКК
24 март 2009 | 14:12 | Агенция "Фокус"
вашингтон. Вестник “Вашингтон пост” помества днес информация за посещението на турския президент в Ирак, като обръща внимание на казаното от иракския президент по отношение на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/: “Или ще изоставят оръжието, или ще трябва да напуснат нашата територия”, пише електронното издание на турския вестник“Хюриет”. Американското издание отбелязва, че визитата на Абдуллах Гюл в Багдад е първото официално посещение на турски президент в Ирак през последните повече от 30 години. Вестникът информира,
че в Багдад Абдуллах Гюл се е срещнал с иракския президент Джалал Талабани и с премиера на страната Нури ал Малики.

Настройте правилно часовниците си на 28 март и дайте урок на ПСР, каза Дениз Байкал
24 март 2009 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Биледжик. Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Дениз Байкал призова турските граждани на предизборен митинг в Биледжик правилно да настроят своите часовници на 28 март с въвеждането на новото часово време и да „загасят лампата” на Партията на справедливостта и развитието, пише турският вестник „Сабах”. Байкал критикува премиера Реджеп Тайип Ердоган, че действа непочтено като атакува опозицията на митингите, а отказва да участва в телевизионен дебат за реалните проблеми на страната. „Той не се интересува от хората, от народа, а само предизвиква „бой на петли””, каза опозиционният лидер и призова присъстващите да дадат урок на управляващите.

„Сабах”:Турция може да изпрати допълнителни войски в Афганистан, но няма да влизат в бойни действия
24 март 2009 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл заяви, че Турция може да изпрати допълнителни войски в Афганистан, но те категорично няма да влизат в зоната, в която се водят бойни действия, пише вестник ”Сабах”. Гьонюл каза това в навечерието на визитата в Турция през април на Барак Обама и отбеляза, че президентът на САЩ може да поиска от Анкара допълнителни войски за Афганистан. “Ще изпратим допълнителни войски. Но не желаем нашите военни да влизат в зоната на активни бойни действия. Турция може да играе посредническа мисия в Афганистан”, заяви Веджди Гьонюл.

Агенция “Фокус” припомня:

В момента Турция има 780 военни в международния военен контингент в Афганистан, който включва 40 000 души от 37 страни. Турция е изпратила и специален “регионален благоустройствен екип”, който действа в западната провинция Вардак. Анкара смята, че САЩ могат да прехвърлят в Афганистан част от своя 135-хиляден военен контингент, разположен в Ирак.

Председателят на турския парламент ще посети Тунис
24 март 2009 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Кьоксал Топтан занимава утре на официално посещение в Тунис, съобщи електронното издание на вестник “Заман”. Визитата е по покана на председателя на Камарата на представителите на туниския парламент Фуад Мебазаа. Програмата за утре предвижда среща на Кьоксал Топтан и придружаващата го турска парламентарна делегация с Фуад Мебазаа и с тунизийски парламентаристи. На 26 март Кьоксал Топтан ще бъде приет от президента на Тунис Зейнел Абидин Бин Али и ще се срещне с председателя на Съвещателния парламент на Тунис Абдуллах Калел. Посещението приключва на 27 март.

Абдуллах Гюл се срещна с Нечирван Барзани в Багдад
24 март 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Багдад. Турският президент Абдуллах Гюл се срещна днес с премиера на автономното кюрдско самоуправление в Северен Ирак Нечирван Барзани, придружаван от делегация от ръководни представители на местното самоуправление, съобщи Анадолската агенция. Гюл от вчера е на официално посещение в Ирак – първата визита на турски държавен глава в тази страна за последните 33 години.
На срещата между Гюл и Барзани, продължила един час и 15 минути, са били разгледани въпроси на отношенията между Турция и автономното кюрдско самоуправление и борбата срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/.
След срещата Гюл оцени високо разговора с Нечирван Барзани и подчерта, че тя е била много важна стъпка за укрепване на отношенията. Барзани посочи, че разбира много добре опасенията на Турция и заяви, че съгласно иракската конституция автономното кюрдско самоуправление не може да приеме под никаква форма нападения от своя територия срещу съседна страна.

Кемал Дервиш: увеличено общо търсене ще съживи световната икономика
24 март 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият администратор на Програмата за развитие на ООН /ПРООН/ Кемал Дервиш е на мнение, че за да може да се съживи световната икономика, е необходимо да се увеличи общото търсене, предава Анадолската агенция. В статия в британския вестник “Файненшъл таймс” Дервиш посочва, че докато икономическата криза се задълбочава, от една страна продължава лансирането на различни мнения как тя ще завърши, а от друга страна непрекъснато се ревизират икономическите прогнози и се лансират все по-песимистични очаквания за развитието на световната икономика. Кемал Дервиш подчертава, че не е възможно бързо икономическо възстановяване и отбелязва четири основни фактора за реализирането на това: първо, преразглеждане на финансовите баланси в публичния сектор; второ, лансиране на публичните разходи като контрапункт на намаленото търсене; трето, осъществяване на всичко това в условията на международно сътрудничество; четвърто, оказване на помощ на най-закъсалите сектори и недопускане те да изпаднат в пълна безизходица.
Кемал Дервиш бе вицепремиер на Турция без политически ангажимент в последното правителство на Бюлент Еджевит.

Турският банков сектор е най-стабилният банков сектор в света, каза турският министър Зафер Чаглаян
24 март 2009 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският банков сектор е най-стабилният банков сектор в света, заяви турският министър на промишлеността и търговията Зафер Чаглаян, предаде Анадолската агенция. Чаглаян посочи, че заради икономическата криза в много страни в Европа хората са стигнали до положение да не могат да покриват задълженията си по кредитите, но банковият сектор в страната им все още стои на крака.

Си Ен Ен Тюрк: Периодът на военните преврати в Турция е затворен, смята Хилми Йозкьок
24 март 2009 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Периодът на военните преврати в Турция е затворен, защото младите офицери вече са по-демократични, заяви бившият началник на Генералния щаб на Турция генерал Хилми Йозкьок, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В интервю за телевизионния канал Йозкьок посочва три причини, които затварят вратата за военни преврати в Турция: по-голямата демократичност на младите офицери; това, че народът не дава пълномощие за подобни действия; развитието на технологиите. Според бившия шеф на турските въоръжени сили младото поколение офицери в Турция получава много добро образование, мисли по-различно от предишното, знае добре езици, следи събитията в света, има стажове и обучения в НАТО. Той посочи, че в развитите страни не стават военни преврати, а Турция вече също като национален потенциал, иконмическо равнище, равнище на образованост се е развила много напред и си е поставила за цел универсалните демократични ценности. Тя е страна, преговаряща за членство в ЕС, защото турският народ споделя тези ценности, изтъкна Йозкьок.

Има притеснения в някои сектори, но икономическата криза е въображаема, смята бивш турски парламентарен шеф
24 март 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въздействието на икономическата криза постепенно намалява и след юли и август никой вече няма да говори за икономическа криза, заяви бившият председател на турския парламент Бюлент Арънч, пише турският вестник „Милиет”. „Да кажем, че искате да си купите кола за 60 000 лири. Правителството намали от тази сума 3 000 и всички хукнаха за коли. На пазара коли не останаха”, добави Арънч. Според депутата от ПСР в Турция наистина има проблеми в дребния и средния бизнес и в земеделието, но извън това икономическата криза е само въображаема. За хората, които работят на заплата, за служителите не може да се говори за криза, смята Арънч.

„Милиет”: Истинският размер на безработицата в Турция е 5 998 000 души
24 март 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Истинският размер на безработицата в Турция е 5 998 000 души, пише турският вестник „Милиет”. Според данните на Турския статистически институт през декември 2008 година в Турция са регистрирани 3 274 000 безработни. Пак според изчисленията, за да бъде намерена работа на всички тези хора, трябват инвестиции от 923,8 милиарда турски лири. За разрешение на проблема с реалната безработица обаче размерът на тези инвестиции достига до 1 трилион 692 милиарда 527 милиона турски лири.
През януари и февруари са стартирали 212 инвестиционни проекта за създаване на работа на 9 047 души на стойност 2, 552 милиарда турски лири.

„Заман”: Трафикантите на наркотици се насочиха към самолетния транспорт за трафик на дрога
24 март 2009 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Трафикантите на наркотици се насочиха към използването на самолетния транспорт за трафик на дрога, след ударите, които понесоха в трафика по сухопътните транспортни артерии, пише турският вестник „Заман”. За 2008 година с 30 % е нараснало количеството на заловената дрога по летищата в сравнение с предходната. Според доклад на полицията летището „Ататюрк” в Истанбул е станало най-използваното в трафика на дрога. През 2007 година по летищата са били организирани 70 планирани операции, докато през 2008 година те са били 91, като 89 % от тях са били на летище „Ататюрк” в Истанбул. От задържаните 85 килограма кокаин в Турция 67 % е бил задържан на посоченото истанбулско летище. Пак на него са били задържани 227 кг хероин, 80 374 хапчета екстази, 33 грама хашиш и 33 кг амфетамини. При операции за залавяне на дрога в ТИР-ове, камиони и автомобили миналата година са били заловени 6 668 кг хероин, 8 542 хашиш и 146 000 хапчета екстази. Заловеното количество показва намаляване с 31 % на използването на такива транспортни средства за трафик на дрога.

„Хюриет”: Партията на благополучието в Турция е против изтеглянето на американските части от Ирак през Турция

24 март 2009 | 09:06 | Агенция "Фокус"
Аксарай. Лидерът на Партията на благополучието в Турция Нуман Куртулмуш заяви, че са против използването от САЩ на територията на Турция за изтегляне на американските военни части от Ирак, пише турският вестник „Хюриет”. На митинг на партията в Аксарай и Кършехир Куртулмуш коментира предстоящата визита на Барак Обама в Турция в началото на април. Той посочи, че САЩ несъмнено ще имат определени искания за изтегляне на 140–хилядната си армия и категорично заяви, че те са против една армия, която е убила 1,5 милиона души да има право да ползва Турция като база.

Турски печат: Турски държавен глава направи историческа визита в Ирак след 33 години
24 март 2009 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Багдад. Първата официална визита на турски държавен глава в Ирак след 33 години е водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Сабах” пише, че Абдуллах Гюл е първият турски президент, който направи официално посещение в Багдад след 33-годишно прекъсване. Вестникът посочва, че под конвой от 73 автомобили турската делегация е пристигнала от летището в президентския дворец. Президентът на Ирак Джалал Талабани и съпругата му Хиро Талабани са посрещнали турската президентска двойка със специална церемония. Двамата държавни глави са обсъдили възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и борбата с тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/.
На визитата на Абдуллах Гюл в Ирак се спира подробно и вестник „Радикал”. Вестникът цитира думите на Гюл, че като навлиза в процес на нормализиране, Ирак трябва да държи под контрол своите територии. Той изтъква, че терористичните групи, които действат срещу Турция от териториите на Северен Ирак, трябва да бъдат прочистени и проливането на кръв трябва да спре с общи усилия.
Вестник „Заман” коментира, че вчера е била направена историческа стъпка в отношенията между Турция и Ирак с посещението на президента Абдуллах Гюл в Багдад. Иракският президент Джалал Талабани, който посрещна турския държавен глава много сърдечно, призова ПКК да остави оръжието или напусне териториите на Ирак.
Вестник „Милиет” помества отговорите на Гюл на въпроси на журналисти относно визитата в Ирак и разговорите с иракските представители. Въпреки първоначалните планове обаче не се е състояла среща между Гюл и Масуд Барзани, тъй като според информацията северноиракският кюрдски лидер е бил на лечение в Европа.

„Хюриет”: Абдуллах Гюл използва израза „Автономно местно управление на Кюрдистан” в разговор с журналисти
24 март 2009 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл използва израза „Автономното местно управление на Кюрдистан” в разговора си със журналисти в самолета за Ирак, пише турският вестник „Хюриет”. Абдуллах Гюл, който направи първото посещение на турски държавен глава в Ирак след 33 години, направи първа стъпка в още една посока, като вместо „Автономно самоуправление на Северен Ирак” използва определението Кюрдистан. Пред представителите на медиите той посочи, че тероризмът, който произтича от кюрдския въпрос вече трябва да спре и поиска подкрепа за това от всички. Абдуллах Гюл оцени визитата си като важна с оглед подкрепата, която се дава за нов и различен Ирак.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2