Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 4 март 2009 г.

Новините от и за Турция-04.02.09 г.

Истанбул ще бъде домакин на петия международен форум за водата
04 март 2009 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция се готви да бъде домакин на най-големия от 1996 година насам международен форум за водата, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Между 16 и 22 март в Истанбул ще се състои петият световен форум за водата, на който се очаква да присъстват много държавни глави, министри, парламентаристи, кметове, учени и експерти и представители на гражданските организации. Форумът, в който ще вземат участие близо 20 хиляди гости, за първи път ще бъде на ниво лидери. С подписа на президента Абдуллах Гюл са изпратени покани до 25 държавни глави и премиери. Сред тях са президентът на Сирия Башар Асад, престолонаследниците на Холандия и Япония, премиерите на Азербайджан, Южна Корея и други. Във форума се планира да участва и бившият президент на Франция Жак Ширак, както и председателите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, ЮНЕСКО и заместник-генералният секретар на ООН. Форумът ще се състои в Културния и конгресен център в Сютлюдже. Негова основна тема ще бъде „Сближаването на различията във водата”. Той ще се проведе в три секции, които ще бъдат концентрирани върху тематичните, регионалните и политическите аспекти на проблема за водата.

“Радикал”: Предизборни материали на управляващата партия са намерени в склад на валийството в Тунджели
04 март 2009 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Предизборни афиши, знамена и брошури на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, както и транспаранти, окачвани по време на посещението на лидера на ПСР и премиер Реджеп Тайип Ердоган в провинция Тунджели, Югоизточна Турция, са били намерени в склад на местното валийство, пише днес вестник “Радикал”. По указания на прокуратурата и в присъствието на прокурор полицията е извършила обиск на склада.
Преди известно време валийството в Тунджели беше обвинено от опозицията, че раздава бяла техника и парични помощи за жилищните наеми на населението, за да привлича избиратели за управляващата партия. Опозицията даже окачестви тези действия като директно “купуване на гласове”. Премиерът Ердоган обаче защити валията Мустафа Яман и на свой ред нападна опозицията с думите: “Не се свенят да нападат и очернят дори и валиите в тази страна. Валиите използват дадените им от законите правомощия”.

Турция отчита дефлация от 0,34% на потребителските цени през февруари
04 март 2009 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Комитетът за статистика на Турция отчете дефлация от 0,34% на потребителските цени в страната през февруари, съобщи Анадолската агенция. При производствените цени инфлацията през февруари възлиза на 1,17%. Към февруари 2009 г. средната 12-месечна инфлация при потребителските цени е 10,41%, а при производствените цени – 12,63%. През последните два месеца – януари и февруари, потребителските цени отбелязват общ спад от 0,06%, а производствените цени са нараснали общо с 1,40%. През февруари най-голямо е увеличението на цената на тънките чушки – с 19,63%, а най-много е намаляла цената на природния газ – с 15,57%.

Анкара има запаси от питейна вода за осем месеца
04 март 2009 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералната дирекция по водоснабдяване на Анкара съобщи, че в язовирите около турската столица в момента има 271 милиона куб. м вода, което е достатъчно да задоволи нуждите на града в продължение на осем месеца, съобщи Анадолската агенция. През последните години в Анкара имаше значително засушаване и рязко бе спаднало нивото на язовирите, които са основен източник за снабдяване с вода на турската столица. През 2007 г. запасите от вода в язовирите около Анкара бяха 170 милиона куб. м, а през същия период през 2008 г. достигнаха критичното равнище от 143 куб. метра.

Кюрдите ще използват майчиния си език навсякъде, заяви депутат от прокюрдската партия в Турция
04 март 2009 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Депутатът от прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ г-жа Емине Айна се изказа остро по повод критиките към лидера на ПДО Ахмет Тюрк, че е говорил на кюрдски език на заседание на парламентарната група на партията, пише днес вестник “Радикал”. “Ние няма да искаме разрешение, за да използваме нашия език нито от премиера Ердоган, нито от началника на Генералния щаб. Нямаме нужда нито от политиката на управляващата пария, нито от позволението на Генералния щаб, за да използваме своята идентичност и език. Нека това да бъде много добре известно на началника на Генералния щаб и на самия Генерални щаб и те да не се месят в политиката. Ще използваме нашия майчин език навсякъде”, посочи категорично депутатът от прокюрдската ПДО г-жа Емине Айна.

“Заман”: Не става въпрос САЩ да се изтеглят от военната база Инджирлик, каза американският посланик в Анкара
04 март 2009 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Американският посланик в Анкара Джеймс Джефри заяви по повод взетото решение от администрацията на Барак Обама за изтегляне в продължение на следващите 19 месеца на американските войски от Ирак, че от това не следва изтегляне на САЩ от турската военновъздушна база Инджирлик, съобщи турският вестник “Заман”. Джеймс Джефри уточни, че Инджирлик е важен от гледна точка на Ирак и Афганистан: “За сегашния момент въобще не може да става въпрос да се изтегляме от Инджирлик. До сега ние всяка година изтегляхме от Ирак по 150 000 военни и на тяхно място изпращахте нови 150 000 военни. Тоест изтеглянето на военни не е нещо ново. И през следващите 19 месеца ще продължим да изтегляме военни от Ирак. Но в изпълнение на взетото решение от администрацията на Барак Обама, няма да изпращаме там нови военни.
В рамките на съществуващите споразумения между Турция и САЩ ще продължи сътрудничеството ни по отношение на Ирак. По този въпрос не очаквам някаква промяна. Тоест, ние няма да се изтеглим от военната база Инджирлик. Инджирлик е важен от гледна точна именно на Ирак и Афганистан.”

“Милиет”: Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради “изучаването на кюрдски език”
04 март 2009 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Страсбург/Анкара. Европейският съд за правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург осъди Турция заради нейните действия по отношение на “изучаването на кюрдски език”, пише днес вестник “Милиет”. През последните 5 годни в ЕСПЧ срещу Турция са заведени двайсетина подобни дела, но вчера за пръв път съдът постанови осъдителна присъда по иска на студенти от университета “Коджатепе” в град Афион, Югозападна Турция. През 2002 г. 18 студенти от този университет подават молби за свободно избираемо изучаване на кюрдки език и поради това те са изключени от университета под предтекст “насаждане на сепаратистки настроения”. През 2003 г. изключените студенти завеждат дело в ЕСПЧ и сега висшите магистрати осъждат Турция заради наложените им дисциплинарни наказания. Мотивите на съда се базират на чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека, която защитава правото на образование. Анкара е осъдена да заплати обезщетение на всеки един от изключените студенти в размер на по 1 500 евро.

“Заман”: Турция се превръща в модел за другите държави, каза Ердоган
04 март 2009 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Испарта. Лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ и премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма страна, която Турция да вземе за свой модел, а самата Турция постепенно се превръща в модел за подражание на други страни, съобщи вестник “Заман”. “Първоначално за ПСР казаха, че идва на власт чрез махленски натиск; след това казаха, че си отива сегашният режим; продължиха с пророкувания, че Турция ще стане като Иран и Алжир. Турция не стана нито Иран, нито Алжир. Турция си е Турция. Няма страна, която ние да вземем за свой модел. Самата Турция постепенно се превръща в модел за подражание на други страни.”, посочи Ердоган на предизборен митинг на ПСР в град Испарта, Южна Турция.

“Хюриет”: Турция открива своя втора ВМС база на Черно море в Трабзон
04 март 2009 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Трабзон. Командването на турските ВМС открива втора военна база в Черно море, където САЩ вкарват все повече свои военни кораби под предтекст оказване на хуманитарна помощ за Грузия, пише днес вестник “Хюриет”. Командването на ВМС е взело решение към Районното командване на ВМС в Черно море да бъде формирана нова ВМС база в Трабзон. Името на новата база ще бъде “Командване на базата в Трабзон” и от Районното командване на ВМС за Черно море, базирано в Карадениз Ереглиси, в нея ще бъдат пребазирани бойни кораби и личен състав. На първо време това ще бъде една фрегата клас “Явуз” и една подводница клас “Превезе”. Също на първия етап в новата база ще бъдат назначени един капитан І ранг, 10-15 офицери, 40-50 мичмани и най-малко 100 матроси. Преместването на част от силите и средствата на Районното командване на ВМС в Черно море от Карадениз Ереглиси на 600 километра в източна посока в Трабзон позволява следеното по-отблизо на събитията в Грузия. Благодарение на това не само ще
се получават по-рано информации за събитията в района, а ще се съкрати и времето за оказване на помощ, тъй като грузинското пристанище Батуми е само на 150 километра, посочва всекидневникът.

“Сабах”: С “отварянето към кюрдския език” спряха сраженията в Източен и Югоизточен Анадол
04 март 2009 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. След “отварянето към кюрдския език” в продължение на 70 дни няма сражения в Източен и Югоизточен Анадол, пише днес вестник “Сабах”. Гражданите в района са доволни, неправителствените организации – все повече обнадеждени. Процесът, който преустанови използването на оръжие, започна със стартиралите по държавния телевизионен канал ТРТ-6 непрекъснати 24-часови излъчвания на кюрдски език. Последното въоръжено действие на Кюрдската работническа партия /ПКК/ беше на 24 декември 2008 г. в граничната с Ирак околия Джизре на провинция Шърнак. При това нападение загинаха 3 военнослужещи и други 12 бяха ранени. След тази дата в района има само двама загинали военнослужещи – един при падане в пропаст, а друг - при неправилно боравене с оръжие; 5 членове на ПКК са заловени живи, а други 17 са избягали от ПК и сами са се предали на силите за сигурност. Ранени са и 5 цивилни граждани при избухването на преди това заложени от ПКК мини.

“Заман”: Искаме да развием сътрудничеството между Турция и Русия, посочва Абдуллах Гюл за руско списание
04 март 2009 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заявява в интервю за списание “Российская федерация-сегодня”, официален печатен орган на Държавната дума (долната камара на руския парламент), че Анкара иска да развива и в бъдеще отношенията между Турция и Русия, съобщи турският вестник “Заман”. Абдуллах Гюл отбелязва, че през последните години отношенията между Турция и Русия бързо се развиват във всички области и са достигнали до едно положително равнище. Турският президент обръща внимание, че считано от 2008 г. Русия е най-големият външнотърговски партньор на Турция, а през миналата година броят на посетилите Турция руски туристи е достигнал 3 милиона души.
Абдуллах Гюл посочва, че тази положителна картина в търговско-икономическата област се отразява в съответната степен и на политическите отношения и след подписването през 2004 г. на общата декларация между двете държави, отношенията между тях са достигнали до един съвсем нов етап.
На зададен въпрос за отражението на глобалната криза Абдуллах Гюл отговаря, че се надява негативното влияние на кризата върху двустранната търговия и туризма да бъде минимално. Турският президент добавя, че е необходимо да се вземат взаимни мерки за по-добро балансиране на двустранната търговия и за разнообразяването на стоковите листи.

Турски печат: Кюрдският празник Невруз да стане официален, предложи лидерът на опозицията

04 март 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Различните послания на основните политически партии по време на предизборни митинги и срещи в навечерието на кметската надпревара на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” информира за предложението на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал кюрдският празник на пролетта Невруз да стане официален празник на страната За целта или днес или най-късно следващата седмица НРП ще внесе съответно предложение в парламента. “Турция вече трябва да се освободи от безсмисленото напрежение и кризи. Както Невруз, така и Първи май притежават заряд и чувства, които могат да бъдат прегърнати от обществото”, мотивира се лидерът на опозицията.
“Милиет” обръща внимание на срещата на кандидата за кмет на Истанбул от основната опозиционна НРП Кемал Кълъчдароглу с рибарите в истанбулския квартал Кумкапъ. Той си спомня, че през 2007 г. преди президентските избори премиерът Реджеп Тайип Ердоган ги е попитал риторично кой да стане президент, а сега иска от тях да бъде даден шанс и на НРП да управлява Истанбул. “Веднъж ни пробвайте и нас”, призовава рибарите в Кумкапъ Кълъчдароглу.
В друга публикация “Милиет” пише за позицията на лидера на Партията на националистическото действие /ПНД/ Девлет Бахчели, че Ердоган и Дениз Байкал са се превърнали в “двама улични бабаити, които взаимно си нанасят безчислени обиди”. Девлет Бахчели счита, че Ердоган опорочава политическия стил на говорене, а Байкал попада в неговата клопка.
“Сабах” съобщава за позицията на кандидата за кмет на Истанбул на проислямистката Партия на благополучието /продължител на забранената Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан/ - проф. д-р Мехмет Бекяроглу, че Кемал Кълъчдароглу като кандидат за кмет на града от основната опозиционна НРП няма нужното привличане и стил и не води борба срещу корупцията в общината. Мехмет Бекяроглу обръща внимание, че именно той събира документи и сведения за корупцията в града и вече е сезирал прокуратурата.
“Заман” обръща внимание, че прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ е притеснена от създаващото се впечатление за нея като партия само на един район в страната. По този повод депутатът от ПДО г-жа Айсел Туглук изразява пожелание ПДО да организира предизборни митинги във вътрешността на Турция, а лидерите на НРП и на ПНД Дениз Байкал и Девлет Бахчели да отидат да говорят пред народа в Диарбекир.

Турският външен министър е в Брюксел за неформална среща на външните министри на страните от НАТО
04 март 2009 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан е в Брюксел за участие в неформалната среща на външните министри на страните-членки на НАТО, която започва утре, съобщават медиите. В срещата ще участва и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. Външните министри на страните от Алианса ще обсъдят подготовката на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се проведе през април.
-
Съкращенията и понижените заплати подклаждат напрежение в Турция - 2009-03-03 15:29
Премиерът Ердоган настоява, че страната е „сигурно убежище“ и може да изчаква по-благоприятни условия за сделка с МВФ
Делфин Щраус, Анкара

Министерският съвет на Турция стана свидетел на драматичен протест срещу икономическите беди – мъж допря пистолет до главата си, а друг - до гърдите си.

Не за пръв път по време на криза турци прибягват до мелодрама, за да привлекат вниманието на правителството. Предвид бурните протести в други страни инцидентът е тревожен знак за премиера Реджеп Тайип Ердоган, който се опитва да увери гласоподавателите, че Турция може да избегне най-лошото от кризата. Макар профсъюзите да организираха митинги, досега икономическата криза не предизвика вълнения от мащаба на тези в Гърция, Русия или Великобритания. Протестиращият е пенсиониран полицай, който не може да плаща дълговете си.

Резкият световен спад принуждава турските фирми да съкращават работници или да намаляват надниците заради спряно производство. По последни данни безработицата бе над 12% в края на 2008 г. - най-високото ниво от 5 години насам, а според икономистите това число може да е по-ниско от реалното, тъй като не включва сивата икономика. Банките обявиха, че расте броят на малките компании и заемоискатели, които не могат да изплащат дълговете си.

Икономистите се тревожат, че опитите на премиера да спечели гласове по време на местните избори следващия месец подкопават фискалната политика. А през януари бюджетният дефицит е бил шест пъти по-висок отпреди година.

Правителството обяви ограничен стимулиращ пакет, който дава на работодателите по-големи субсидии, за да задържат работниците, които иначе биха съкратили. В пакета са включени данъчни облекчения за подпомагане на продажбата на автомобили и окуражаване на инвестициите в по-бедните югоизточни части на Турция. Бъдещите мерки, които все още се обсъждат, може да включват пряка парична помощ за хора с ниски доходи. „Ходът, с който се движи отпускането и на валутната, и на фискалната политика, е твърде бърз и не взема под внимание редица слабости, които отличават Турция от напредналите икономики“, коментират анализатори от Istanbul Analytics. Ердоган настоява, че Турция е „сигурно убежище“ в сравнение с някои съседки от Източна Европа и може да си позволи протакане в очакване на по-благоприятни условия за сделка с МВФ. класа
-
В Турция хвалят Бабангида Емил Ангелов получи куп хвалби в Турция за игрите си в “Денизлиспор”. Бившият нападател на “Левски” и “Литекс” вкара 4 гола за месец след трансфера си в Денизли. Отборът му вече е 13-и и напусна зоната на изпадащите.
Бабангида, както е наричан Ангелов, е един от тримата футболисти в рубриката “Играч на фокус” на в. “Фотомач”. Ангелов заби едно попадение при 2:0 над “Газиантеп”. Другите герои на кръга според изданието са турският национал Гьокхан от “Фенербахче” и аржентинецът Елиас от “Анкарагьоджу”.труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2