Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 24 февруари 2009 г.

Рекордна глоба от почти 500 млн. долара бе наложена на "Доган

Анкара погна медийна група за неплатени данъци

Рекордна глоба от почти 500 млн. долара бе наложена на "Доган", чиито издания обвиняват в корупция правителството на Ердоган

Магнатът Айдън Доган получава наградата "Виктория" за приноса си към интеграцията на турците в германското общество на церемония в Берлин през 2008 г. Медийният му холдинг ще трябва да плати рекордна глоба от почти 500 млн. долара.

Снимка: Ройтерс

Турското правителство наложи на медийната групировка "Доган" за неплатени данъци глоба, възлизаща на рекордните почти 500 млн. долара, съобщи електронното издание "ЮроАктив". Това е безпрецедентно високо парично наказание в корпоративната история на Турция, се казва в официално съобщение на компанията, която контролира почти половината от турските печатни и електронни медии, сред които са "Хюриет", "Милиет", "Радикал", "Ватан", телевизия "Си Ен Ен-Тюрк" и др.

Формалният повод правителството да наложи глобата е, че медийната компания не е платила данъци върху средства, получени от продажбата на дял от "Доган ТВ Холдинг " на германската издателска група "Аксел Шпрингер". Турците продадоха 25% от тв канала. Сделката е сключена през 2006 г., но е декларирана през 2007 г., когато официално е станало и прехвърлянето на дяловете на "Аксел Шпрингер", обясняват от турският холдинг. Според турските данъчни власти медийната група се е опитала да укрие данъци и затова са взели решение да й наложат глоба.

"Процедурата по прехвърлянето на дяловете започна през ноември 2006 г. и бе финализирана на 2 януари 2007 г.", се казва в официално съобщение на медийния холдинг, публикувано във в. "Хюриет". Според него през април 2007 г. компанията е платила данъци върху приходите, получени от сделката, на стойност почти 18 млн. долара.

Вестниците, издавани от медийната група "Доган", обвиняват турското правителство в корупция, пише "Юроактив". Кабинетът на Реджеп Ердоган отрича нападките и обвинява медийния концерн в провеждане на клеветническа и антиправителствена кампания. Според него Айдън Доган и медийната му група разпространяват пристрастни репортажи. Министър-председателят поиска от членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието да бойкотират медиите, собственост на медийната група "Доган". В края на миналата година Ердоган дори призова да бъде проведено разследване за сенчестите бизнес практики на Доган, припомня "ЮроАктив". Тогава медийният собственик заяви, че бизнесът му е прозрачен.

Вестниците "Хюриет", "Радикал" и "Милиет" твърдят, че правителството на Реджеп Ердоган използва обвиненията в укриване на данъци като начин да се затвори устата на критично настроените към властта медии. Медийната групировка ще обжалва наложената глоба.

РЕАКЦИЯ

Турското финансово министерство обяви, че ще внесе в съда жалба срещу журналистите, които твърдят, че е неоснователна глобата, наложена на медийната група "Доган" за укриване на данъци, писа в. "Заман".

В последния си доклад ЕК критикува Турция, която се стреми към членство в ЕС, заради недостатъчната свобода на словото и на медиите, припомня електронното издание "ЮроАктив". Според местното законодателство материали в медиите могат да доведат до преследване на журналистите и до осъждането им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2