Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 23 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-23.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




23.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




23.02.2009
-
Преглед на турския печат 23.02.2009

Преглед на заглавията по страниците на някои от високотиражните турски вестници...


Posted 23.02.2009 11:13:26 UTC

Updated 23.02.2009 11:13:26 UTC
Днешната турска преса се е спряла обстойно на контактите на президента Абдуллах Гюл в Кения и Танзания. Вестник Хюррийет пише, че приключвайки визитата в Кения президентът Гюл е преминал в Танзания, където е бил посрещнат от държавния лидер Жакая Кеквете с официална церемония организирана на летището на град Дар Ес Салам. Вестникът пише, че Кеквете е поискал Турция да се превърне в гласа на развиващите се страни.

Вестник Сабах пише, че президентът Гюл е бил посрещнат с национални танци, а вестник Миллийет съобщава че президентът Гюл е присъствал на турско-танзанийския делови форум.

Вестник Заман пише, че Гюл е разговарял с танзанийци които са следвали в университети в Турция и че е разговарял с тях на турски език.

Президентът на Армения Серж Саркисян предложи Турция и Армения да установят сътрудничество в сферата на ядрената енергия-пише вестник Хюррийет и предава думите на Саркисян, че сътрудничеството с Турция и Русия по въпроса за новата ядрена електроцентрала която се планира да бъде построена в Армения ще има не само икономическо но и политическо измерение.

Вестник Радикал пише, че САЩ са определили сред изходните точки които ще бъдат използвани за ускоряване на изтеглянето на американските сили и тежка бойна техника от Ирак пристанищата Искендерун и Мерсин и отбелязва, че Турция няма възражения. В новината се отбелязва, че за транспорта на американската тежка бойна техника до средиземноморските пристанища, САЩ ще построят в Ирак мостове способни да издържат тежестта на тази техника.

Девет деца със сърдечни заболявания от Ирак пристигнаха на лечение в Турция-пише вестник Сабах и подчертава, че пет от децата страдащи от рядко срещана сърдечна болест са били оперирани миналата седмица, а останалите четири ще бъдат оперирани тази седмица.

Вестник Хюррийет пише, че силните снеговалежи и ниските температури са предизвикали сериозни проблеми с транспорта в редица окръзи в Турция и че продължилите три дена снеговалежи са затворили пътищата към хиляди села в Източен Анадол.

Същият вестник подчертава, че продължава да расте процентът на турско участие в реализацията на проектите за турската отбрана и че процентът на участие на турските фирми вече е достигнал 58 процента.

Вестник Сабах пише, че Турция участва с 38 фирми сред които трите фирми с международна известност Аселсан, Хавелсан и Рокетсан, на изложението на отбранителната индустрия Идекс-2009 в Абу Даби, което е най-голямото изложение от този род в Близкия Изток. Вестникът сочи, че турските фирми са подписали договор за продажбата на 34 щурмови катера на Обединените Арабски емирства.

Вестник Акшам пише, че въпреки глобалната икономическа криза и анулираните от Пежо, Ситроен и Фиат поръчки, фирмата Тофаш която е сред водещите турски автомобилостроителни фирми продължава да се противопоставя на кризата и че благодарение на договора за износ подписан в рамките на проекта Миникарго, през изтеклата година фирмата е изплатила 34 милиона евро.

Вестник Миллийет пише, че Турските авиолинии са увеличили с 15 процента броя на превозваните пътници, докато останалите фирми за гражданска авиация са наложили ограничяния поради глобалната икономическа криза, и са заели място сред трите най-бързо растящи национални авиокомпании.

Вестникът сочи, че през изтеклата година 22 милиона пътници са се възползвали от услугите на Турските Авиолинии.ТРТ

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Танзания...

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Танзания...

Posted 23.02.2009 12:44:53 UTC

Updated 23.02.2009 12:44:53 UTC

Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Танзания, която бе втората спирка от обиколката му в Африка. Президентът Гюл присъства на официалната вечеря която бе организирана в негова чест в град Дар Ес Салаам от държавния лидер на Танзания Жакая Киквете. В словото което произнесе на вечерята президентът Гюл още веднъж акцентува на решителността на Труция да разгърне отношенията си с африканските страни. Той посочи, че помощите на Турция за различни страни достигат един милиард долара и подчерта, че отдават голямо значение на стабилитета в Африка и ще бъдат гласът на черния континент в Съвета за сигурност на ООН. Гюл заяви, че между двете страни са налице големи търговски възможности, че поощряват турските бизнесмени към инвестиции в Танзания и че очакват подкрепата на правителството на Танзания по въпроса.

Държавният лидер на Танзания Жакая Киквете подчерта, че Труция е икономическо развита страна и че искат да се възползват от това.

<Днес президентът Гюл посети най-напред президентската резиденция в бившата до 2003та година столица на страната Дар Ес Салаам. След срещата при затворени за пресата врати с държавния лидер на Танзания Жакая Киквете, Гюл и Киквете председателстваха преговорите между делбегациите на двете страни. Приключвайки контактите си в Танзания, президентът Гюл ще се завърне утре в Турция.ТРТ
-
В Абу Даби започна Идекс-2009...

В град Абу Даби в Обединените Арабски Емирства започна изложението на оръжейната индустрия Идекс-2009.

Posted 23.02.2009 12:59:13 UTC

Updated 23.02.2009 12:59:13 UTC

В град Абу Даби в Обединените Арабски Емирства започна изложението на оръжейната индустрия Идекс-2009. Това е най-голямото оръжейно изложение на Близкия Изток.

Аби Даби е за девети път домакин на изложението. След САЩ, Турция е вторият най-голям участник. На изложението са представени 38 турски фирми.

Ако по време на изложението бъде постигната съгласуваност ще бъде подписан договор за съвместно производство на 34 щурмови катера от турска фирма и фирма от Обединените Арабски Емирства.

Министърът на отбраната Вежди Гьонюл, който присъства на изложението, се срещна вчера с принца престолонаследник на Обединените Арабски Емирства Шейх Мухаммед Бин Зайед. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за двустранно сътрудничество в отбранителната индустрия и предстоящото подписване през месец април на рамково споразумение за сътрудничество между въоръжените сили на двете страни. Началникът на отдела за логистическо снабдяване на турските сухопътни сили корпусен генерал Хулуси Акар също отпътува за Абу Даби за да присъства на изложението.ТРТ
-
Армения продължава да нарушава примирието...

Арменски сили нарушиха примирието по протежение на фронтовата линия с Азербйджан и убиха още двама азербайджански военнослужещи...

Posted 23.02.2009 13:04:33 UTC

Updated 23.02.2009 13:04:33 UTC

Арменски сили нарушиха примирието по протежение на фронтовата линия с Азербйджан и убиха още двама азербайджански военнослужещи. Миналата седмица в резултат на огъня открит от арменска страна също бяха убити един азербайджански лейтенант и един редник. Двама азербайджански военнослужещи загинаха, натъквайки се на мина поставена от арменците. Стълкновенията между двете страни, започнали през 1988ма година, след като двете страни обявиха независимостта си прерастнаха на война. През 1994та година двете страни подписаха в Бишкек споразумение за примирие. Все още една пета от териториите на Азербайджан са под арменска окупация. През 2008ма година арменците убиха 20 азербайджански военнослужещи.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2