Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 21 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-21.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




21.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




21.02.2009
-
Преглед на турския печат 21.01.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 21 февруари 2009 година.


Posted 21.02.2009 11:50:15 UTC

Updated 21.02.2009 11:50:15 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с посещението на Президента на Турция Абдуллах Гюл в Африка и развоя на събитията в региона.

Вестник Сабах пише, че Президентът А.Гюл е осъществил официално посещение в Найроби по поканата на Президента на Кения Маи Кибаки. Вестникът предава, че след тридневното си посещение в Кения Президентът Гюл ще премине в Танзания.

Вестник Миллиет съобщава, че между Турция и Кения са били подписани договори за сътрудничество в сферите на гражданската авиация и здравеопазването и премахване на визовия режим за притежателите на официални паспорти.

Вестник Ватан акцентува, че почти всички африкански страни са гласували за Турция при избирането й за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Вестникут публикува новината по темата със заглавието „Благодарствено посещение от Гюл”.

Вестник Сабах съобщава, че Началникът на Генералният Щаб на Израел Габи Ашкенази е изразил съжаление по повод изказването на Командващия Сухопътните сили на Израел Бригаден Генерал Ави Мизрахи обвиняващо Турция в геноцид. Вестникът предава, че на 16ти февруари Ашкенази е потърсил по телефона Началника на Турския генерален Щаб Армейски Генерал Илкер Башбуг и е казал, че въпросното изказване не отразява официалната позиция на Израелските Въоръжени сили и че е бил много разочарован.

Вестник Миллиет съобщава, че Посланикът на Израел в Анкара Габи Леви е отбелязал, че изявлението по въпроса ще бъде направено на 23 Февруари, понеделник.

Вестник Джумхуриет предава, че са били убити 17 терориста на ПКК по време на вътрешни сблъсъци в терористичната организация в град Хафтанин в Северен Ирак.

Вестник Хюрриет отбелязва, че Министърът на Правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин е казал, че досието по делото „Морски Фар”, което бе водено в Германия ще бъде изпратено в Турция на 23 Февруари, понеделник.

Вестник Радикал съобщава, че с решението на Съдът на европейските общности в Люксембург да не се искат визи от турски граждани, които пътуват по служебна причина с цел търговска дейност в страните от ЕС, за пореден път е била затвърдена универсалността на човешките права и върховенството на законите в Европа.

Вестник Заман пише, че са започнали елиминациите за 7мата поредна Международна олимпиада по турски език, която ще се проведе в периода 27 май-10 юни.

Вестник Хюрриет предава, че Президентът на САЩ Барак Обама по време на посещението си в столицата на Канада-Отава е посетил магазина за сувенири на турчина Аднан Юстюн, от където е купил ключодържател за колекцията на дъщеря си.ТРТ
-
Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Кения...

Президентът Гюл акцентува на решителността на Турция за разгръщане на сътрудничеството с африканските страни...


Posted 21.02.2009 10:46:10 UTC

Updated 21.02.2009 10:46:10 UTC
Президентът Абдуллах Гюл продължава контактите си в Кения, първата спирка от обиколката му провеждаща се в рамките на политикита на Турция за разргъщане в Африка и обхващаща двете африкански страни Кения и Танзания. Президентът Гюл акцентува на решителността на Турция за разгръщане на сътрудничеството с африканските страни и отправи призив към международната общественост да увеличи помощите за африканските страни, пострадали тежко от глобалната финансова криза.

Официалната церемония по посрещането на президента Гюл в Кения бе организирана на летището на столицата Найроби. Гюл бе посрещнат с традиционни танци на четирите племена живеещи в Кения.

След церемонията президентът Гюл премина в президентската резиденция в Найроби, където разговаря с президента на тази страна Мвиаки Кибаки. Гюл подписа и почетната книга на президентския дворец.

След преговорите между делегациите на двете страни бяха подписани протоколи за сътрудничество в сферите на гражданската авиация и здравеопазването. С подписването на протоколите, бе премахнат визовия режим за лица от двете страни притежаващи официални задгранични паспорти. Също така бяха поставени и основите за редовни полети на Турските авиолинии по маршрута Истанбул-Найроби.

По време на визитата си в Кения президентът Гюл е придружаван от държавния министър Саит Язъджъоглу, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм и многобройна делегация бизнесмени.

Президентът на Кения Кибаки организира официална вечеря в чест на президента Гюл и придружаващата го делегация.

В словото което произнесе на вечерята президентът Гюл акцентува решителността на Турция за разгръщане на двустранното сътрудничество на основата на дружбата и взаимното оказване на уважение. Той каза, че оценяват проблемите на Африка като свои собствени проблеми и споделят болката и радостта на африканските народи. Той отбеляза, че глобалната криза и специално недостигът на хранителни продукти и епидемиите се отразяват отрицателно на африканския континент и призова международната общественост да увеличи помощите за Африка. След контактите в Кения президентът Гюл ще отпътува за втората спирка в обиколката си в Африка, Танзания.ТРТ
-
Приключи проведеното в град Краков в Полша заседание на министрите на отбраната на страните членки на НАТО.

Приключи проведеното в град Краков в Полша заседание на министрите на отбраната на страните членки на НАТО...


Posted 21.02.2009 10:54:50 UTC

Updated 21.02.2009 10:54:50 UTC
Приключи проведеното в град Краков в Полша заседание на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. На заседанието Турция бе представена от министъра на отбраната Вежди Гьонюл.

В заключителното слово на заседанието генералният секретар на НАТО Яп Де Хоп Схефер заяви че искат да разгърнат отношенията на алианса с Русия. Той подчерта, че алиансът и Русия имат напълно противоположни позиции по кризата с Грузия и разкритикува инициативите на Русия за откриването на военни бази в Абхазия и Южна Осетия. Той заяви, че въпреки протестите на Русия продължават да подкрепят плановете за членство на Грузия и Украйна в НАТО и отбеляза, че желаят и Хърватско и Албания да станат в най-кратък срок членки на алианса.

Схефер оповести, че решението по предложението на Великобритания за сформирането на сили за спешно реагирани с три хиляден персонал ще бъде прето през месец юни.ТРТ


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2