Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 21 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-21.02.09 г.

Анадолска агенция: Коктейл “Молотов” беше хвърлен срещу предизборен щаб в Турция
21 февруари 2009 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Нападение с коктейл “Молотов” срещу предизборен щаб на Партията на националистическото действие /ПНД/ е извършено късно снощи в истанбулския район Гюнгьорен, съобщи Анадолската агенция. Неизвестни лица са хвърлили бутилката със запалителна течност и са успели да избягат. Живеещи в района граждани са изгасили възникналия пожар. На помещението са нанесени материални щети. Полицията предприема действия за залавяне на извършителите.

“Хюриет”: Ердоган отново нападна медиите
21 февруари 2009 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Сакария. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отново нападна медиите и също така взе на прицел лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал, пише днес вестник “Хюриет”. На предизборен митинг в град Сакария Ердоган подчерта, че гласове му дава народът, а не медиите. По отношение на лидера на НРП Ердоган гарантира, че ще му осигури същите мерки за сигурност, каквото се вземат по отношение и на самия него, като го призова на предизборен диспут в град Диарбекир. Днес Ердоган провежда голям предизборен митинг именно в град Диарбекир, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Ердоган провежда голям предизборен митинг в Диарбекир
21 февруари 2009 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган провежда днес голям предизборен митинг в град Диарбекир, съобщи вестник “Сабах”. Поради безредиците по време на посещението на Ердоган в Диарбекир преди четири месеца, сега в града са взети изключително строги мерки за сигурност. Управляващата Партия на справедливостта и развитието си е поставила за цел да събера на площада пред гарата 120 000 души. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/, която не гледа положително на това посещение на Ердоган, готви протестни действия. Както и при предишното идване на Ердоган в Диарбекир, кметовете на ПДО отново няма да съберат боклука от кофите за боклук. Този път обаче не е отправен призив за затваряне на кепенците на магазините. Лидерът на ПДО Ахмет Тюрк каза, че лично той ще каже “Добре дошъл” на премиера, но народът няма да отиде да го посрещне. Кметът на града Осман Байдемир, който е от ПДО, също няма да посрещне премиера и посочва, че “мястото му не е на протоколнат
а трибуна”.
За сега не е оповестена точната програма на Ердоган, но стана известно, че от 13.30 ч. ще започне изказването му на митинга на площада пред гарата.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция е на посещение в Киргизстан
21 февруари 2009 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Продължава посещението на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер в Киргизстан, съобщават медиите. Официалната визита е по покана на министъра на промишлеността, енергетиката и източниците на горива на Киргизстан Иляс Давидов.
По време на посещението се провеждат различни срещи и разговори с официални представители на Киргизстан, включително с президента и премиера на страната. Целта е изясняване на различните възможности за сътрудничество в областта на енергетиката и превръщането им в конкретни проекти.
Турският министър се среща и с турски бизнесмени, развиващи дейност в Киргизстан.
Хилми Гюлер е съпровождан от някои турски депутати и представители на деловите среди и днес е последният ден от визитата му в Киргизстан.

Двама души загинаха, а 38 бяха ранени при преобръщане на пътнически автобус в Североизточна Турция
21 февруари 2009 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Амасия. При преобръщане на пътнически автобус в канавката пътя в околия Мерзифон на провинция Амасия, Североизточна Турция, са загинали двама души и са ранени 38 души, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Автобусът с истанбулска регистрация е пътувал по маршрута от Истанбул за Гиресун. Тежката катастрофа е станала на втория километър от пътя Мерзифон-Самсун. Ранените пътници са настанени на лечение в държавната болница в Мерзифон.

Продължава четиридневното посещение на президента на Турция в Кения и Танзания

21 февруари 2009 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Найроби. Продължава четиридневното посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в източноафрикански страни, включващо Кения и Танзания, съобщават медиите. Това е първото посещение на турски президент в района на Източна Африка. Целта му е да бъдат открити възможности за нови пазари за турските стоки и да се развият политическите отношения с двете африкански страни. Абдуллах Гюл е придружаван от държавния министър Саит Язъджъоглу, министъра на транспорта Бинали Йълдъръм, близо 100 турски бизнесмени и много журналисти.
Визитата на Абдуллах Гюл в Кения на 20 и 21 февруари е по покана на президента на страната Мваи Кибаки. От Кения Абдуллах Гюл и съпровождащата го делегация ще заминат на 22 февруари за Танзания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2