Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-12.02.2009 г.

VOT Слушай новини на Български




12.02.2009
VOT Слушай емисиите на Български




12.02.2009

-
Преглед на турския печат 12.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 12 февруари 2009 година.

Posted 12.02.2009 12:42:23 UTC

Updated 12.02.2009 12:42:23 UTC

Днешните вестници отделят широко място на новините във връзка с официалното посещение в Турция на Президента на Египет Хюсню Мубарек за постигането на трайно примирие в Ивицата Газза.

Вестник Хюрриет съобщава, че вчера в Истанбул Президентът на Турция Абдуллах Гюл е провел среща с Египетския Президент Хюсню Мубарек за обезпечаването на Близкоизточния мир. Вестникът предава, че Мубарек, на съвместна пресконференция в двореца Чъраган е казал, че единствения законен представител на Палестина е Организацията за освобождение на Палестина.

Вестник Сабах съобщава, че по време на срещата на Мубарек и Президента на Турция А. Гюл е била определена пътна карта за Палестина. Вестникът резюмира по следния начин въпросната пътна карта.. Трайно примирие, единство между отделните фракции, благоустрояването на Газа и дългосрочен план..

Вестник Миллиет публикува новината по темата със заглавието „Високо равнище за Газа в Истанбул”. Вестникът отбелязва, че по време на срещата двамата лидери са си отправили взаимни поздравления за усилията положени от двете страни за Близкоизточния мир.

Вестник Стар предава, че Мубарек е казал на Гюл „Благодарим за всичко, което направихте за Газа”.

Вестник Радикал съобщава, че Президентът на Египет Хюсню Мубарек е провел среща и с Премиера Р.Т.Ердоган. Вестник Хюрриет отбелязва, че вчера по време на атентат е загинал Генерал Раил Ръзаев, който 1992ра година насам е Командващ на Военно-въздушните сили на Азербайджан.

Вестник Сабах пише, че Азербайджанския генерал е бил убит пред дома си с пистолет със заглушител.

Вестник Миллиет съобщава, че Ръзаев е бил много близък на Президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Вестник Хюрриет пише, че в доклада за Турция приет от Комисията за външни връзки към Европейския парламент се акцентува, че свободата на изразяване не може да бъде обезпечена нито със забраната на интернет сайтове и упражняването на натиск над пресата, нито пък със завеждането на съдебни дела. Вестникът предава, че в доклада се подчертава, че упражняването на натиск над критично настроената преса няма да има никакъв принос за демократичното общество.

Вестник Джумхуриет съобщава новината по темата със заглавието „Остро предупреждение от Европейския парламент”.

Вестник Сабах акцентува на друг въпрос засегнат в доклада и отбелязва, че от страните членки на ЕС е било поискано визово облекчение за турските студенти, академици и бизнесмени.

Вестник Хюрриет предава, че Държавният Министър Мехмет Шимшек е казал, че в преговорите с МВФ съгласуваност не е била постигната по няколко въпроса, че в Давос са провели контакти по тези въпроси и че засега все още не са получили отговор.

Вестник Ватан акцентува, че в доклада на МВФ се отбелязва, че Турция е единствената страна от групата Г-20, която не взема мерки за съживяването на икономиката и че се прогнозира, че световната икономика ще осъществи ръст от 0,5 %, а турската икономика ще отбелязал спад от 1,5 процента.ТРТ
-
Среща на върха за Газа в Истанбул

Президентът на Египет Хюсню Мубарек, след контактите си в Европа проведе среща в Истанбул с президента на Турция Абдуллах Гюл.

Posted 12.02.2009 12:46:53 UTC

Updated 12.02.2009 12:46:53 UTC

Турция и регионалните страни продължават да полагат усилия за обезпечаването на траен мир в Газа. В тези рамки Президентът на Египет Хюсню Мубарек, след контактите си в Европа проведе среща в Истанбул с президента на Турция Абдуллах Гюл. След срещата двамата лидери организираха съвместна пресконференция. Президентът А.Гюл отбеляза, че Турция и Египет отдават голямо значение на сигурността, стабилитета и мира в региона и че поддържат близко сътрудничество. Гюл акцентува, че посрещат с респект дейностите на Египет за сформирането на правителство на националното единство в Палестина и за преодоляването на разделението между отделните палестински фракции и че Турция е направила всичко необходимо за да допринесе за тези усилия. Хюсню Мубарек отбеляза, че посрещат с респект подкрепата на Турция за разрешаването на проблемите в региона и че Турция е оказала съществена подкрепа за започнатите от Египет усилия за установяването на примирие в Газа. Мубарек каза „Ако палестинците бяха единни Израел нямаше да осъществи тези нападения. Историческия статут на организация за освобождение на Палестина трябва да бъде запазен”. Хюсню Мубарек по-късно проведе среща и с Премиера Р.Т.Ердоган.ТРТ
-
Становището на Схефер...

Генералният секретар на НАТО Яп Де Хооп Схефер ще изрази становище в Париж за връщането на Франция в интегрираното военно командване на НАТО.

Posted 12.02.2009 13:10:54 UTC

Updated 12.02.2009 13:10:54 UTC

Генералният секретар на НАТО Яп Де Хооп Схефер ще изрази становище в Париж за връщането на Франция в интегрираното военно командване на НАТО.

Във Франция се надигна вълна от дебати във връзка с връщането на страната в НАТО, продължават преговорите между френското правителство и ръководството на НАТО, френските опозиционни партии остро критикуват решението на президента за връщане и в тази обстановка посещението на генералния секретар Схефер в Париж придобива особена важност.

Според френските опозиционни партии, връщането на Франция в НАТО ще засенчи независимостта на Франция.

Франция бе напуснала военното крило на НАТО през 1966 година. Говорителят на НАТО Джеймс Апатхурай заяви, че генералният секретар Схефер утре ще говори пред комисиите по външните работи и по отбраната на Френския парламент и е готов да отговоря на въпросите на депутатите относно връщането на Франция в Обединеното командване.

След контактите си в парламента Схефер ще бъде приет от президента на Франция Николас Саркози. Очаква се решението относно връщането на Франция във военното крило на НАТО да бъде обявено по време на високото равнище на Алианса на 3-4 април тази година във френския град Страсбург и германския град Кел.ТРТ
-
Гюл заминава за Русия

Президентът Абдулах Гюл заминава за Руската федерация по покана на държавния глава на тази страна Димитри Медведев.

Posted 12.02.2009 13:32:31 UTC

Updated 12.02.2009 13:32:31 UTC

Президентът Абдулах Гюл заминава за Руската федерация по покана на държавния глава на тази страна Димитри Медведев. По време на посещението ще бъдат обсъдени приятелските и добросъседски отношения между двете страни,възможностите за разширяване и укрепване на сътрудничеството и регионални и международни въпроси. Предвижда се подписването на Съвместна декларация за развитието на двустранните отношения и задълбочаването на многостранното партньорство между Турция и Руската федерация. Президентът Гюл ще посети и столицата Казан на Татарската Република и ще се срещне с татарския президент Минтимер Шаймиев.ТРТ
-
Бозкурт отново бе номинирана

Депутатът от Европейския парламент от Холандия Емине Бозкурт бе номинирана отново за кандидат за изборите за евродепутати на 4 юни т.г от Социалдемократическата работническа партия,в която членува.

Posted 12.02.2009 13:23:19 UTC

Updated 12.02.2009 13:23:19 UTC

Депутатът от Европейския парламент от Холандия Емине Бозкурт бе номинирана отново за кандидат за изборите за евродепутати на 4 юни т.г от Социалдемократическата работническа партия,в която членува. В списъка от 13 кандидата изготвен от партията,Емине Бозкурт заема второ място. Листата на кандидатите ще бъде гласувана на конгреса на партията на 14-15 март и ще добие окончателен вид. В предишните избори Емине Бозкурт бе на по задна позиция в списъка на кандидатите, но с приоритетните гласове бе успяла да влезе сред 7- те евродепутата на работническата партия и стана първият член с турски произход от Холандия в Европарламента.ТРТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2