Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Боянските сараи са построени от една фирма,чиято шефка е активистка на ДПС

Осман Октай: Сараите на Доган са строени за сметка на държавния резерв!

12 февруари 2009, 17:14

Строго секретно
Александрина Роканова

1994 г. Ахмед Доган и Осман Октай на служебния вход на Народното събрание - тогава, когато бяха неразделни. Снимка: Иван Григоров
Активистка на ДПС замесена в далаверата.
Наскоро публикувахме две интервюта с втория човек в ДПС Осман Октай, в които той разказа пикантни подробности около жените на Ахмед Доган, направи психопортрет на Сокола, обясняващ комплексите му, разясни обръчите от фирми, които обслужват лидера на ДПС и участието му във Възродителния процес. Днес ексдясната ръка на Доган реши да проговори за начина на финансиране на ДПС и за това, кой построи така наречените "Боянски сараи".

- Г-н Октай, през миналата седмица вие разказахте как чрез Ахмед Доган се управляват обръчите от фирми, които го контролират, а той ги обслужва с власт. ДАНС и прокуратурата обаче обявиха, че официално финансирането на ДПС е напълно законно?
- ДАНС и прокуратурата обявиха ,че тяхното разследване не е открило никакво нерегламентирано финансиране на ДПС. Трябва да е ясно- една е темата за финансиране на партията с официални банкови сметки и по регламентиран начин. Съвсем друго е начинът на финансиране на лидерите на тази организация. Това са две различни неща. Отнася се до всички партии, които са дискредитирани, защото никой не си позволява да финансира партиите по банков път. Средствата отиват при определени партийни лидери и аз бих казал, че трябва да бъдат разследвани точно тези партийни лидери. Примерно - още през 1995 г. по време на предизборната кампания Доган в националния ефир каза, че не само той, но и всички партии и политически лидери имат обръчи от фирми, които ги финансират. И питам аз: Някой да е направил опит да провери какво е искал да каже Доган? Второ: След смъртта на Ахмед Емин в така наречените сараи неговият кум и бивш началник на Бизнесцентъра, който се представи в интервю в един ежедневник като полковник Йордан Йорданов, каза, че пет години е оглавявал този Бизнесцентър. И казва още нещо - Доган чрез власт и политическо влияние обслужва икономически групировки, за което те му се отблагодаряват впоследствие . И това не е ли основание всичко това да попадне в полезрението на компетентните органи? Кои са тези групировки, които обслужваш и те ти се отблагодаряват? Как ? Купуват ти сараи, строят ти сараи... Голямата тема е с какви финанси, с какви услуги се покриват разходите за този охолен начин на живот на нашите политици.

След като заплатата им е или 500 лева, или 1000 - 1500 лева на месец? Откъде идват тези средства? Не говорим само за Доган. Всички политици трябва да бъдат под лупа разследвани. Това иска Брюксел. В последното си интервю Доган, ако забелязахте, мечтае да си купи летяща чиния. Щом казва, че е нормално да си има яхти, нормално е да има и различни екстри. Това обаче означава, че нашите съдебни органи трябва да разследват откъде са тези средства за екстрите. Единственото нещо, което знам, е и съм сигурен че е така , е че

когато обслужваш групировките, то винаги е за сметка на държавата

и за сметка на гражданите на страната. Не може едното да се съчетае с другото.

- След нашите публикации имахте ли отзиви и от кого?
- Обадиха ми се много хора, защото за първи път в последното ми интервю се опитах да посоча генезиса как определени групировки, чрез контрол върху поведението на отделни политици могат да контролират и да подчинят цялата държава, за да ги обслужва. Обадиха ми се и познати, и непознати, които ме поздравиха за това, че за пръв път се изнася истината за характера на Доган.
Ние сме имали много различия с него още от учредяването на партията. Аз ненапразно казах и миналия път, че моята публична позиция беше, че докато съм фактор в ръководството на партията, няма да допусна тя да се превърне във филиал на която и да било икономическа групировка. През годините един от конфликтите, които сме имали, е, че ако обслужваш групировките, то винаги е за сметка на твоите избиратели и региони. И затова всъщност през 2001 г. Аз, когато видях вече, че не мога да се противопоставя на всичко това с колективните органи на партията , които не бяха свикани, аз си подадох оставката, за да се дистанцирам.

- Добре , но той е умен човек, не можа ли да осъзнае грешката си?
- Вижте, той е поставен в условия да действа като робот, да обслужва. Това го казва и Вежди Рашидов. И точно чрез Доган, който е представител на една политическа формация, като ДПС - знаме на етническо малцинство, е най- лесно да подчиниш всички останали политически формации и лидери.

Затова Доган е удобен.

Но днес вече започва да вреди на тези, които са го контролирали до вчера по време на прехода. Затова, защото в обществото има агресия анти -Доган , независимо, че някои се опитват да я формулират като антитурска агресия. Не е точно така.

- Вие споменахте, че имате някакви документи за историята на ДПС?
- Аз имам много документи. След моето излизане от централата на ДПС през 1996 г. целият архив на партията беше унищожен под предлог, че е откраднат, изчезнал. Подмени се историята на партията от 1990 до 1996 г.

- Нов архив ли се пренаписа?
- Опитаха се след това да пренапишат някаква нова история на ДПС. Всичко това се координираше от така наречения либерален център заедно с проф. Людмил Георгиев и Касим Дал. Те действат още от времето на изграждането на биографията на Доган и впоследствие на биография за нелегалното минало в кавички на неговата организация, която е измислена биография - тя се консумира и до ден днешен.
Точно това се опитаха да направят - един вид в партията няма никакви други мнения, никакви други позиции, никакви други исторически факти около оформянето на партията, около оформянето на политиката и около търсенето на обединителни подходи, конгресни решения просто изчезнаха... Аз имам много архиви от този период, които няма смисъл да се коментират на този етап. Въз основа на тези архиви аз имам намерение да издам книги.

- В тези архиви има ли документ, който да доказва коя групировка как е финансирала лично лидера Ахмед Доган?
- Всичко това е обществена тайна. Навсякъде се слагат снимки на Ахмед Доган с Илия Павлов например как откриват предприятия в страната. Значи Доган самият признава тези неща и впоследствие всичко това остава да виси във въздуха. Това не са тайни. Така че, ако се разследват източване на държавния резерв и големи обществени поръчки около министерствата, които имат взаимоотношения с Доган, ще се види кои са обслужваните компании, фирми и групировки...

- Вие по този начин посочвате на ДАНС пътя и начина, по който да разследва финансирането на всички партии?
- Аз бих искал всички компетентни органи да разследват всички политици, ако искат да върнат доверието на гражданите в полицейските служби, в съдебната система. Оттам трябва да се започне. Не е голямо геройство днес да арестуваш и да вкараш в затвора една бедно момче за някакви кокошкарски истории. Нека компетентните органи не толкова да ровят около самите партии, нека да търсят около лидерите, около физическите лица, подставените лица и евентуално черните каси.

Има много догановци с какви ли не партийни окраски.

- Вие твърдите още, че Боянските сараи са построени от една фирма, чиято шефка е активистка на ДПС. Обяснете по- ясно за какво става въпрос?
- Фирмата е на Кирилка Ангелова. Когато се установи в предишния парламент, че има огромно източване на държавния резерв, тогава опозицията поиска да се създаде анкетна комисия, която да разследва изчезването на житото и петролните продукти и други от държавния резерв. Тогава управляващото мнозинство се противопостави. Въпреки това се направи една подкомисия и днес някои от членовете на тази подкомисия са още в парламента. Имам предвид Венцислав Върбанов, Моньо Христов, Борислав Китов и други. Те установиха в своя доклад, който предоставиха в прокуратурата, определени фирми, които имат отношение към източване на държавния резерв. Основно две са лицата с множество фирми, които излизат в този доклад. Едната е Кирилка Ангелова с фирма "Акома" и нейният брат, както самостоятелно така и с други фирми от рода на Мирчо Циганина. Днес всички тези томове дела са в съда. В този доклад се видяха фирмите и впоследствие се установи, че сараите, в които живее Доган, днес са собственост на една от тези фирми. Между другото, по това време Кирилка Ангелова е секретар на Асоциация "Толерантност" към общините на ДПС. Така че това са взаимно свързани неща и никой не може да си затваря очите, ако някой им осигурява чадър. Днес като излезе тази информация, Ангелова изчезна и докато приключат определени проверки, изведнъж се подмени собствеността на сараите. От "Акома" ги прехвърлиха към друга строителна фирма, която има отношение към СПА- центровете в Девин.

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2