Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 14 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 14.02.2010 !

Обама изпрати послания до конференцията в Катар...

Президентът на САЩ Барак Обама назначи специален представител за контакти с Ислямския свят, с цел да укрепи връзките с ислямските народи...

Изпратена 14.02.2010 10:31:54 UTC

Обновена 14.02.2010 10:31:54 UTC

Президентът на САЩ Барак Обама назначи специален представител за контакти с Ислямския свят, с цел да укрепи връзките с ислямските народи.
Президентът Обама изпрати видеопослание до конференцията "САЩ-Ислямския свят" организирана в столицата на Катар Доха.
Обама започна посланието си с традиционния мюсюлмански поздрав "Селямуналейкум" припомни, че миналата година в столицата на Египет Кайро е отправил призива за поставяне началото на нов период в отношенията с ислямските страни, като привлече внимание и на стъпките предприети в тези рамки.
Обама каза, че с цел да разгърне връзките с Ислямския свят, Обама е назначил служителя на Белия Дом Решад Хюсейни за специален представител на САЩ пред организацията Ислямска Конференция.
-
Започнаха надпреварите за медали във Ванкувър...

Швейцария спечели златен медал в ски скока от шанца...

Изпратена 14.02.2010 10:52:34 UTC

Обновена 14.02.2010 10:52:34 UTC

Раздадени бяха първите медали на зимните олимпийски игри във Ванкувър. Швейцария спечели златен медал в ски скока от шанца.
Поради лоши метеорологични условия бяха отложени някои от състезанията в алпийските дисциплини.
Пистата за шейни, където при тренировка загина грузинския спортист Нодар Кумариташвили, бе скъсена.
-
Заседание на Съвета за координация на икономиката...

В град Денизли се проведе третото регионално заседание на Съвета за координация на икономиката...

Изпратена 14.02.2010 10:50:23 UTC

Обновена 14.02.2010 10:50:23 UTC

В град Денизли се проведе третото регионално заседание на Съвета за координация на икономиката.
Държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан отбеляза, че благодарение на предприетите мерки, Турция е станала страната, която най-малко е пострадала от глобалната икономическа криза.
Той каза, че икономическата криза щеше да бъде предотвратена ако САЩ и Великобритания бяха осъществили само една четвърт от стъпките предприети от Турция.
Бабаджан засегна и процеса на демократизация и подчерта, че Турция винаги е излязла печеливша от всички стъпки за демократизация.
-
Бан Ки Мун вярва че разрешението на кипърския проблем е близко...

Генералният секретар на ООН призова Талят и Христофяс към упорита и смела работа за постигането на разрешение....

Изпратена 14.02.2010 10:38:45 UTC

Обновена 14.02.2010 10:38:45 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че разрешението на кипърския проблем е много близко и може да бъде постигнато.
В статията си публикувана във вестник Сайпръс Мейл, Бан Ки Мун отбеляза, че президентът на ТРСК Мехмед Али Талят и лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс работят много усилено за намирането на разрешение и постигането на съгласуваност и каза, че и двамата лидери трябва да проявяват упоритост и смелост и че разрешението ще бъде в интерес и на двата народа на острова.
Бан Ки Мун припомни, че разрешението което ще постигнат двамата лидери ще бъде поставено на референдум в турската и в гръцката части на Кипър.
-
Обсъдена бе ролята на обществените организации в процеса на членство в ЕС...

Турското правителство отдава голямо значение на участието на неправителствените организации в страната в дейностите в рамките на процеса на членство в ЕС...

Изпратена 14.02.2010 10:48:30 UTC

Обновена 14.02.2010 10:48:30 UTC

Турското правителство отдава голямо значение на участието на неправителствените организации в страната в дейностите в рамките на процеса на членство в ЕС.
Вчера в Истанбул се състоя третото заседание на тема "Диалог с Неправителствените организации".
На заседанието организирано от генералния секретариат по въпросите на ЕС, представителите на неправителствените организаци в Турция бяха запознати с новата Стратегия за Членство, целяща да придаде тласък на процеса на членство на Турция в ЕС, и с хода на процеса на присъединителни преговори.
Акцентувано бе значението на неправителствените организации в рамките на присъединителния процес.
Представителите на неправителствените организации също така получиха възможността да преценят приноса който може да дадат за процеса на присъединителни преговори.
-
Ердоган призова към единство в борбата с тероризма...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в организирания в столицата на Катар Доха форум "САЩ-Ислямския свят"...

Изпратена 14.02.2010 10:24:45 UTC

Обновена 14.02.2010 10:24:45 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в организирания в столицата на Катар Доха форум "САЩ-Ислямския свят".
В словото което произнесе на форума Eрдоган остро разкритикува тенденциите за създаване на връзка между тероризма и ислямската религия и каза, че отхвърля понятието Ислямски Тероризъм.
Ердоган подчерта, че нито една от небесните религии не одобрява тероризма и каза, че и ислямофобията представлява опасност като расизма, антисемитизма, сегрегацията и че ислямофобията представлява своеобразен вид расизъм и всеки разумен човек трябва да се противопоставя на една подобна тенденция. Той отбеляза, че за съжаление, след някои терористични нападения, близо милиард и половина мюсюлмани в света са били превърнати в цел и подчерта, че ислямофобията представлява голяма опасност за човечеството.
Ердоган каза, че Турция страда от 30 години насам от тероризма и призова Ислямския свят да се обедини в борбата с терора.
Премиерът Ердоган остро разкритикува и страните оставащи пасивни пред трагедията в Ивицата Газа.
-
Преглед на турския печат 14.02.2010

Обзор на новините по страниците на турския печат от 14ти февруари 2010та година.

Изпратена 14.02.2010 08:51:01 UTC

Обновена 14.02.2010 08:51:01 UTC

Днешната турска преса е дала широко място на новини във връзка с изявленията на премиера Реджеп Тайип Ердоган направени на срещата "САЩ-Ислямския свят" проведена в столицата на Катар Доха. Вестник Йени Шафак пише, че в словото произнесено на форума в Доха Ердоган е изразил негодуванието си поради позициите на световната общественост пред употребата на фосфорни бомби в Ивицата Газа, отбелязвайки, че световната общественост отправя глас срещу лова на тюлени, но напълно забравя нещастията на палестинския народ.
Вестник Стар в новината озаглавена "НАТО на лов за Талибани" съобщава, че в операцията на силите на НАТО в Афганистан участват 15 хиляди военнослужещи от Афганистан, САЩ, Канада, Дания и Исландия.
В новината под заглавието "Обама каза Да на ядрената енергия" вестник Миллийет съобщава, че за първи път от 30 години насам президент на САЩ е оповестил, че е възможно да построят нова ядрена електроцентрала.
Вестник Ватан пише, че държавният министър и вице-премиер Али Бабаджан е заявил, че ако САЩ и Великобритания бяха направили дори и една четвърт от стъпките предприети от Турция, глобалната икономическа криза щеше да бъде много по-лесно и в кратък срок преодоляна и подчертал, че един от факторите за издръжливостта на турската икономика на кризисни въздействия е силната бюджетна дисциплина.
Вестник Сабах в новина озаглавена "Понятието за Развиващи се Страни се оставя настрана, Турция се доближава до развитите страни" пише, че с икономическата криза е била намалена разликата между пазарите на развитите и на развиващите се страни и предава думите на инвеститора Марко Димитрийевич, че Турция е постигнала голям успех продължавайки икономическото си развитие и без подкрепата на Международниа Валутен Фонд.
Вестник Сабах съобщава, че една турска фирма ще изгради в сътрудничество с иранската фондация Сеттат голям търговски център в Иран и отбелязва, че комплексът, за строежа на който ще бъдат изразходвани 1 милиард долара и който ще бъде открит през 2013та година, ще бъде петият по големина в света търговски център.
Вестник Хюррийет пише, че електроцентралата, чийто строеж започна в района на Чаталагзъ окръг Зонгулдак ще осигури работа за 3 хиляди и 500 души и че 500 китайци искащи да участват в строежа на централата са започнали да се настаняват в района. В новината пише, че проектът е получил награда от изданието Проджъкт Финанс, което се издава от страна на Евромъни.
В новината озаглавена "Европа е в криза, турците се завръщат" вестник Йени Шафак отбелязва, че Еврозоната е силно разтърсена от кризите в Гърция, Румъния, Португалия и Испания и гражданите на страни членки на ЕС в криза, са започнали да емигрират възползвайки се от правото на свободно пътуване в страни членки в по-добро икономическо състояние. В новината се отбелязва, че най-много емигранти има от Испания, Португалия, Румъния и Полша.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2