Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-12.02.09 г.

В преговорите с МВФ може да бъде предложена нова програма, каза турският министър Мехмет Шимшек
12 февруари 2009 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че няма никаква причина да не бъде предложена нова програма, съпроводена с бюджетни мерки, за постигане на споразумение с фонда по клаузите, по които съществуват противоречия, предаде Анадолската агенция. На семинар на тема „Страната на удобните възможности – Турция”, организиран от дружеството на международните инвеститори, отговарящият от турска страна за преговорите с МВФ Шимшек посочи, че в търсенето на външно финансиране една от възможностите е програмата на МВФ. По думите му обаче, тъй като това е програма за подкрепа на турската икономика, подготовката и приемането й отнема време. Шимшек изтъкна, че правителството е направило много стъпки за подкрепа на банковия сектор, като очаква от него подкрепа на реалния сектор. Той каза, че няма проблеми с ликвидността на турската лира, което е плюс за икономиката в условията на кризата. Пакетът, съобразен с предложенията на МВФ ще бъде готов в най-скоро време, добави той.

Турция и Украйна ще воюват след 10 години за Крим, според твърдения на бивши съветски разузнавачи
12 февруари 2009 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Твърдения, че Турция и Украйна ще воюват след 10 години за Крим, изказват бивш съветски разузнавач и украински националисти, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изявление на Игор Беркут, лидер на партия „Велика Украйна” и бивш съветски агент, сблъсъкът между Украйна и Турция, която смята, че има право върху Крим след дълги векове владичество там, изглежда неизбежен след 10-12 години. Беркут посочва, че Турция има амбиции да вземе отново Крим и това е известно и на руснаците, и на европейците. Той прогнозира, че през 2017 година мюсюлманите в Крим ще бъдат в съотношение три към едно в демографски смисъл и Крим ще се превърне във втора Чечня, посочва телевизията.

Преподаватели по арменски език и литература търсят в турски университети
12 февруари 2009 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Невшехир. Преподаватели с арменски език се търсят в турски университети, пише турският вестник „Милиет”. Ректорката на университета в Невшехир проф. д-р Филиз Кълъч заяви, че за откритата катедра по арменски език и литература се търсят специалисти с арменски език. Докато такива не бъдат намерени, катедрата не може да започне образователна дейност. Тя посочи, че в архива на университета и в други архивохранилища има много източници на арменски, но в Турция няма преподаватели по този език. Проф. Кълъч изрази надежда, че ако бъдат намерени специалисти по арменски език и литература ще бъдат обработени много източници в Армения и Турция, пише вестникът.

Турските граждани не са доволни от своите доходи, сочат данни на Статистическия институт на Турция
12 февруари 2009 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Болшинството от турските граждани не са доволни от своите доходи, сочат данни на Статистическия институт на Турция, пише турският вестник „Хюриет”. Според проучване, анализиращо данни за периода 2003-2007 година, хората, които са хранели надежди за бъдещето си през 2003 са били 66,87 %, а през 2007 година техният процент е нараснал на 70,14. За този период хората са били доволни от постепенното увеличаване на семейните месечни доходи и други положителни неща в живота им. През 2003 година групата на много доволните и доволните от семейните доходи е била 19, 71 %. През 2005 година има значително увеличаване на този процент – на 30,09 %, а през 2007 година в тази група са влизали 36,80 %. През 2003 година в групата на онези, които не са били доволни от семейните доходи влизат 38,27 %. На 43,40 е нараснал този процент през 2005 година, а през 2007 година е спаднал на 39,29. През 2003 година 75,10 % от турските граждани са заявили, че имат проблеми със заплащането на работата, а през 2005 година той е спаднал на 63,52 %. 66,82 % от участниците в проучването през 2003 година са заявили, че разходите за образование са големи. 45, 99 % е бил процентът на смятащите, че са високи и извънредно високи разходите за образование. През 2003 година 63,55 % са заявили,че имат проблеми с медицинското обслужване, докато през 2005 година този процент е спаднал на 36,22, а през 2007-ма на 28,08. Според социолога от университета „Селчук” проф. Ясин Актай за периода 2003-2007 година сред обществото е имало една позитивна нагласа за очакванията за живота и това се е отразило и върху отношението към правителството и е обезпечило политическа стабилност.

Близо 18 килограма наркотици са заловени в провинция Аксарай, Турция
12 февруари 2009 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Аксарай Екипи на полицията и на жандармерията заловиха 17,900 килограма наркотици в провинция Аксарай, Централна Турция, съобщи Анадолската агенция. Операцията е била проведена след получен сигнал. Извършена е била проверка на автомобил на пътя Е-90 в района на община Топаккая. С използването на специално обучено куче в багажника са били намерени укрити на специални места близо 18 килограма наркотици. По случая са задържани двама души.

Дюня бюлтени: Обвинения на бивш посланик на САЩ в Анкара към администрацията на Джордж Буш
12 февруари 2009 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Бившият посланик на САЩ в Анкара Марк Парис обвини администрацията на Джордж Буш за сегашното състояние на турско-американските отношения, съобщи електронното издание Дюня бюлтени. Марк Парис определи сегашните турско-американски отношенията като “рискови” и поясни: “Такива те станаха през последните 8 години. Аз обвинявам предишната администрация на Джордж Буш. Защото администрацията на Джордж Буш остави турско-американските отношение в по-лошо състояние, от положението, при което ги завари при идването си на власт.”. Марк Парис говори на гала вечеря на събрание на тема “Страната на възможностите Турция: Едно сигурно пристанище за инвестиции”, като уточни, че всички коментари изразяват само неговото лично мнение и по никакъв начин не ангажират новата американска администрация.

“Сабах”: Определен е окончателният списък на партиите, които ще участват в местните избори
12 февруари 2009 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като Социалдемократическата народна партия /СНП/ взе решение да не участва в местните избори, Висшата избирателна комисия /ВИК/ я извади от състава на интегралната бюлетина, в която вече фигурират 20 политически партии за изборите на 29 март, съобщи вестник “Сабах”. Решението на ВИК е публикувано в днешния брой на “Държавен вестник” и окончателното подреждане на политическите партии по пореден номер в интегралната бюлетина е следното:
№1 – Отечествена партия /създадена от бившия президент Тургут Йозал и в последствие с дългогодишен лидер бившия премиер Месут Йълмаз/ ;
№2 – Партия на националистическото действие /създадена от Арпаслан Тюркеш със сегашен лидер бившия вицепремиер Девлет Бахчели/;
№3 – Либералнодемократична партия;
№4 – Демократична лява партия /създадена от бившия премиер Бюлент Еджевит/;
№5 – прокюрдската Партия на демократичното общество;
№6 – Работническа партия /с лидер Догу Перинчек – в момента в затвора във връзка с аферата “Ергенекон”/;
№7 – основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП, създадена навремето от основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк и единствена политическа партия в Турция до началото на 50-те години на миналия век/;
№8 – Партията за права и свободи;
№9 – Партията “Велик съюз” /националистическа, с определени проислямистки уклони/; №10 – Партията за мир и демокрация;
№11 – Националната партия;
№12 – Партията за свобода и солидарност;
№13 – Турска комунистическа партия;
№14 - Партия на младежта;
№15 - Демократическа партия /наследник на Партията на верния път, създадена от бившия президент Сюлейман Демирел. Преименуването стана в навечерието на последните общи избори на 22 юли 2007 г. с цел сливане с Отечествената партия, който процес така и не се получи./;
№16 - Партия на благополучието /продължение на закритата проислямистка Партия на благоденствието на бившия премиер Неджметтин Ербакан /;
№17 - управляващата Партия на справедливостта и развитието;
№18 - Партията “Независима Турция”;
№19 - Партията на труда;
№20 – Партията на възхода на народа.

Агенция “Фокус” припомня, че в края на миналата година лидерът на СНП Мурат Караялчън, който е бивш вицепремиер и министър на външните работи в едно от коалиционните правителства на г-жа Тансу Чилер, напусна партията и се кандидатира за кмет на Анкара с листата на основната опозиционна НРП.

“Милиет”: Пълно объркване с раздаваните безплатни помощи от “бяла техника” в провинция Тунджели
12 февруари 2009 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Настъпи пълно объркване с раздаването на безплатни помощи от “бяла техника” в рамките на кампания на валийството в провинция Тунджели, Югоизточна Турция, пише днес вестник “Милиет”. След решението на Висшата избирателна комисия, че в навечерието на избори подобни кампании за раздаване на безплатни помощи може да окажат влияние върху избирателите, прокуратурата започна свое разследване. В рамките на това разследване обаче няма разпореждане за спиране на раздаването на помощите, защо решение по този въпрос може да вземе само съдът ако бъде доказано престъпно поведение. Независимо от това вчера сутринна раздаването на помощите беше преустановено, а след това от 15 часа – отново възстановено. По предварително изготвени списъци се извършва раздаване на нуждаещи се семейства на хладилници, автоматични перални машини и готварски печки.

“Сабах”: Звукова бомба избухна в двора на супермаркет в Измир
12 февруари 2009 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Измир. Звукова бомба, поставена в задния двор на супермаркет, избухна в околия Борнова на провинция Измир, съобщи вестник “Сабах”. Няма пострадали, от ударната вълна са изпочупени прозорците на магазина. Пристигналите на място екипи на полицията са установили, че бомбата е ръчно изготвена и е с малка разрушителна сила. Във връзка с други подобни случаи в околиите Буджа и Менемен, полицията предупреждава гражданите да бъдат особено внимателни към изоставени пакети и при установяване на подобни пакети незабавно да уведомяват компетентните власти.

Близо 40% от турските жени са подложени на насилие, твърди проучване
12 февруари 2009 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четири от всеки 10 жени в Турция са жертви на физическо насилие от страна на съпрузите си и само част от тях подават оплакване, твърди официално проучване, цитирано от АФП.
Изследването, извършено сред 12 795 жени през лятото на 2008 година показва, че 39% от тях са били ”зашлевявани, бутани, удряни, душени, горени или заплашвани, или атакувани с нож или пистолет”. 15% от жените заявяват, че са жертви на сексуално насилие.

Турция ще участва в международната конференция за възстановяване на Газа в Египет
12 февруари 2009 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще участва в международната конференция за възстановяване на Газа, която ще се проведе на 2 март в Египет, предаде Анадолската агенция. Това съобщи президентът Абдуллах Гюл на пресконференция след срещата му в Истанбул с египетския президент Хосни Мубарек, който направи работно посещение в Турция в рамките на европейска обиколка за намиране на разрешение на палестинския проблем. На международната конференция в Египет турската страна ще бъде представена от делегация, водена от министъра на външните работи Али Бабаджан.

ДЖИХАН: Полицейските центрове в Турция се привеждат в съответствие със стандартите на ЕС
12 февруари 2009 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. В процеса на хармонизацията със стандартите на ЕС продължават и дейностите в тази насока в рамките на полицейските структури на Турция, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Анкарската дирекция по сигурността преоборудва със собствени средства стаите за разговори със съмнителни лица в 47 полицейски центрове на нейно подчинение. Помещенията ще бъдат напълно реновирани и снабдени с най-съвременна техника - бързодействащи фотокопирни машини, компютри, принтери, факсове, апаратура за претърсване, посочва агенцията.

“Сабах”: Четири важни решения на срещата на високо равнище в Истанбул с египетския президент Хосни Мубарак
12 февруари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Египет Хосни Мубарак пристигна в Истанбул като последна спирка на европейската си обиколка, включваща преди това Италия и Франция, за да се срещне с турския президент Абдуллах Гюл и с премиера Реджеп Тайип Ердоган, пише днес вестник “Сабах”. По време на разговорите двете страни взеха решение за продължаване на съвместните действия за намиране на разрешение на палестинския проблем. Определена е пътната карта за Палестинската автономия, включваща четири основни пункта: трайно прекратяване на огъня, единство между палестинските групи, възстановяване на Газа, дългосрочен план за разрешаване на палестинския проблем.

“Хюриет”: Бившият премиер Тансу Чилер използва правото си да не говори във връзка с делото “Сусурлук”

12 февруари 2009 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият премиер Тансу Чилер използва правото си да не говори във връзка с последните твърдения за нея в рамките на делото “Сусурлук”, пише днес вестник “Хюриет”. На 9 февруари бившият лидер на Партията на верния път /ПВП/ и бивш министър на вътрешните работи Мехмет Агар се изправи за пръв път пред съдиите по делото и посочи, че указанията за назначаването на загиналия при катастрофата край градчето Сусурлук Хюсеин Коджадаг като директор по сигурността на една от петте най-големи провинции са били дадени от тогавашния вицепремиер г-жа Тансу Чилер /без да визира конкретно нейното име/. Тансу Чилер замина вчера заедно със съпруга си Йозер Чилер за Ню Йорк, като на летището в Истанбул остави без отговор зададените й журналистически въпроси във връзка с делото “Сусурлук”.

Агенция “Фокус” припомня:

На 3 ноември 1996 г. близо до градчето Сусурлук, Северозападна Турция, при автомобилна катастрофа загинаха бившият заместник-директор на истанбулската полиция Хюсеин Коджадаг, лидерът на ултра националистическата организация Сивите вълци Абдуллах Чатлъ и неговата приятелка Гонча Уз. Тежко бе ранен депутатът от ПВП Седат Буджак. Направени бяха скандални разкрития, че Чатлъ, беглец от правосъдието с присъда за трафик на наркотици и убийство, е бил сътрудник на полицията. У него бяха открити дипломатически акредитивни писма, предоставени му от турските власти, разрешително за оръжие, одобрено от правителството, шест фалшиви карти за самоличност с различни имена, оръжия и заглушители, наркотик и хиляди щатски долари.
През миналата година след 12- годишно прекъсване продължи гледането на делото, заведено по аферата “Сусурлук”, срещу бившия лидер на ПВП Мехмет Агар /също - бивш генерален директор по сигурността и бивш министър на вътрешните работи/. Навремето делото беше спряно след като Мехмет Агар беше избран за депутат. На последните общи избори на 22 юли 2007 година той не успя да влезе в парламента и досието му беше изпратено от министерството на вътрешните работи на Върховния административен съд /ВАС/, тъй като вече няма депутатски имунитет.

ДХА: Трима терористи от ПКК са се предали на силите за сигурност в провинция Шърнак
12 февруари 2009 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Трима терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ сами са се предали на силите за сигурност в околия Силопи на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Тримата терористи - две жени и един мъж, са избягали от лагерите на ПКК в Северен Ирак и са преминали в Турция през ГКПП Хабур. При първоначалния им разпит в жандармерийския участък “Веримли” в Силопи те са заявили, че в лагерите в Северен Ирак има много членове на ПКК, които също както тях искат да избягат. След разпитите в жандармерията терористите от ПКК ще бъдат предадени на съдебните власти.

“Сабах”: Турската фрегата “Гиресун” заминава за Аденския залив
12 февруари 2009 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. След полученото разрешение от парламента за изпращане зад граница на военноморски единици за охрана на търговски кораби в териториалните и откритите води на Сомалия, фрегатата “Гиресун” от състава на турските ВМС отплава за Аденския залив през следващата седмица, съобщи вестник “Сабах”. Това ще стане след тържество във военноморската база Мармарис Аксаз на 17 февруари. Фрегатата “Гиресун” и от класа фрегати “Габия”, които са на въоръжение в турските ВМС. Екипажът й включва 20 офицери, 113 подофицери, 18 специалисти матроси и 68 матроси. Разполага и с един хеликоптер “Сикорски Сий Хок”.

Турски печат: Натискът върху пресата в Турция предизвиква загриженост, смятат в Европа
12 февруари 2009 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Приетият от Европейския парламент доклад за Турция и стартиралата официална предизборна кампания в страната за местния вот на 29 март са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
“Хюриет” пише на централно място, че натискът върху пресата в Турция предизвиква загриженост в Европа. Посочва се, че в приетия от Европейския парламент доклад за Турция се изразява съжаление от това, че в страната “не се спазва напълно свободата на пресата и на волеизявленията”. В добавен абзац към изготвения от докладчика за Турция на Европарламента - холандската евродепутатка Риа Оомен-Рюитен, се посочва че “свободата на едно демократично общество на мнозинството не може да се постигне нито чрез чести забрани на интернет сайтове, нито чрез натиск върху критично настроената преса”.
“Милиет” извежда на централно място заглавието “Ердоган отново поиска бойкот на медиите”. В публикацията се отбелязва, че независимо от критиките в доклада на Европейския парламент към Турция за натиска върху пресата и забраните на интернет сайтове, на предизборен митинг в град Кастамону премиерът Реджеп Таийп Ердоган отново е призовал гражданите да бойкотират турските медии.
“Радикал” обръща внимание на онези пасажи от речта на Ердоган в град Кастамону, в която той се обявява остро срещу критиците на сегашната власт в страната: “Разбира се, че те ще се опитват да затрудняват управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Те са се залепили за яката на Турция. Те всъщност са опозиция на нашата Голяма Турция.” “Заман” отразява конкретните обвинения на Ердоган към лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал. Турският премиер препоръчва на лидера а НРП първо да не се меси в хода на съдебния процес по делото “Ергенекон”, а след това да дава оценки за хода на реформите по линия на ЕС.
Вниманието на “Сабах” е привлечено от друг аспект от предизборната реч на Ердоган в град Кастамону. Във връзка с резултатите от парламентарните избори в Изпрел турският премиер отбелязва, че “справедливостта от Давос е възтържествувала” и добавя: “Вие не се притеснявайте; ние правим и ще направим всичко, което подхожда на Турция”. По този начин Ердоган намеси в предизборната полемика дипломатическия скандал между него и израелския президент Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос, коментира турският всекидневник.

Започва посещение на турския външен министър в Латвия
12 февруари 2009 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Рига. Започва посещение на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в Латвия, съобщават медиите. Визитата е по покана на латвийския му колега Марис Риекстинс.

Президентът на Турция е на официално посещение в Москва
12 февруари 2009 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Турция Абдуллах Гюл пристига на официално посещение в Москва по покана на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, съобщават медиите. Гюл е съпровождан от голяма турска бизнес делегация, а посещението му се определя в Турция като историческо.
В Москва турският президент ще се срещне с руския си колега. По време на разговорите ще бъдат обсъдени двустранните икономически връзки, обстановката в района на Кавказ и въпроси, представляващи взаимен интерес. Визитата в Москва преследва целта за активизиране на двустранните връзки във всяка област. След срещата Гюл-Медведев ще бъде оповестена “политическа декларация”, в която ще бъде подчертано постигнатото ниво в двустранните отношения.
През последните години търговско-икономическите отношения между Турция и Русия се развиват с бързи темпове. От 4,350 милиарда долара през 2001 г. двустранният външнотърговски оборот между двете страни се увеличи до 38 милиарда долара през 2008 г. Русия е най-големият външнотърговския партньор на Турция, обаче дефицитът на Анкара в търговията с Москва достигна до внушителното равнище от 26 милиарда долара. Това представлява една трета от общия външнотърговски дефицит на Турция.
Освен Русия, Абдуллах Гюл ще посети и Република Татарстан. Тази визита също се определя от турската страна като много важна. През септември 2008 г. президентът на Република Татарстан Минтимер Шаймиев покани по телефона Абдуллах Гюл да посети Казан и турският президент прие тази покана.
Посещенията на Абдуллах Гюл в Москва и Казан са в периода от 12 до 15 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2