Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 8 февруари 2009 г.

Радио "Гласът на Турция"-08.02.09 г.

VOT Слушай новини на Български




08.02.2009

VOT Слушай емисиите на Български




08.02.2009

Преглед на турския печат 08.02.2009 г.

Преглед на някои от издаваните в Турция вестници от 8 февруари 2009 година.

Posted 08.02.2009 12:18:55 UTC

Updated 08.02.2009 12:18:55 UTC

Bестник Хюрриет отделя широко място на новините във връзка с посещението в Анкара на Държавния Глава на Палестина Махмут Аббас. Вестникът предава, че Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата си с Аббас е казал „Нека всички палестински фракции се обединят за да можем да ви защитаваме още по-сериозно”. В новината пише, че Аббас е благодарил на Турция за усилията й за разрешаването на Палестинско-Израелския проблем и хуманитарните помощи и подкрепа оказана за населението на Ивицата Газа. Вестникът отбелязва, че по време на срещата между Палестинския Държавен Глава Махмуд Аббас и Президента Абдуллах Гюл на дневен ред е било поставено политическото разцепление в Палестина. Вестникът пише, че по време на срещата Гюл е акцентувал на необходимостта от учредяването на правителство на националното единство в Палестина и е отправил призив към Израел да сложи край на ембаргото и обсадата. Вестникът предава, че Аббас е отбелязал, че всички фракции може да се включат в Организацията за освобождението на Палестина с условието да приемат устава и правилата.

Вестник Джумхуриет в новината със заглавие „Турска делегация в САЩ” отдава място на пресконференцията на провеждащите контакти във Вашингтон депутати от Партията на справедливостта и развитието Джюнейт Юксел и Суат Кънъкоглу и депутата от Партията на националистическото движение Митхат Мелен. Вестникът предава, че Юксел е казал, че за пореден път са отправили покана към Президента на САЩ Барак Обама за участието му в заседанието на Съюза на цивилизациите, което ще се състои на 6-7 април в Турция.

Вестник Миллиет съобщава, че Висшата избирателна комисия е предупредила местните власти да не раздават помощи на бедните, за да привличат гласове за предстоящите на 29 март местни избори. Вестникът отбелязва, че Комисията е посочила, че според законите не трябва да се предприемат инициативи, които може да повлияят на избирателите и че в противен случай ще отнесат въпроса до Главната републиканска прокуратура.

Вестник Йени Шафак пише, че Програмата на ООН за човешките селища е наградила Дирекцията за жилищно строителство ТОКИ за проекта за модернизирането на град Ерзинджан. В новината се припомня, че по-рано ТОКИ бе получила награда и от Испанското кралско семейство.

Вестник Заман пише, че Демократите и Републиканците в САЩ са постигнали споразумение над плана с поощрения подготвен от президента Барак Обама. Вестникът предава, че по този начин е била постигната съгласуваност за намаляването на стойността на проекта от 937 милиарда долара на 780 милиарда долара.

Вестник Стар в новината със заглавие „САЩ заяви:Готови сме на среща с Иран” съобщава, че Вицепрезидентът на САЩ Джо Биден е отбелязал, че Вашингтон е готов за провеждането на контакти с Техеран.TRT

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2