Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 8 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-08.02.09 г.

България е на трето място в износа на Турция за седем съседни страни през 2008 г.
08 февруари 2009 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Износът на Турция за седем съседни страни през 2008 г. е възлязъл на 14,3 млрд. долара, съобщава Анадолската агенция. В сравнение с преходната година износът е нараснал с 28,8%, показват обявените днес данни на статистическото управление.
България е на трето място в износната листа с 2,1 млрд. долара. През 2008 г. турският износ за България е нараснал с 4,3% в сравнение с 2007 г., когато е бил на стойност 2,06 млрд. долара
На първо място в турския износ през 2008 г. е Ирак – на стойност 3,9 млрд. долара, следван от Гърция – 2,4 млрд. долара. Турският износ за Иран е възлязъл на 2 млрд. долара. Турция е изнесла за Азербайджан стоки на стойност 1,6 млрд. долара, за Сирия – за 1,1 млрд. долара и за Грузия – за 995,9 млрд. долара.

Управляващата партия в Турция откри предизборната си кампания за местните избори
08 февруари 2009 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Коджаели. Управляващата Партия на справедливостта и развитието официално започна предизборната си кампания днес с изява на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Коджаели, Северозападна Турция, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”.
На 29 март в Турция ще се произведат местни избори.

Необходим е втори парламент за нова конституция на Турция, каза Кьксал Топтан
08 февруари 2009 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турския парламент Коьксал Топтан каза, че страната има нужда от нова конституция, като за подготовката й е необходимо да се формира втори парламент, предава Анадолската агенция. В интервю за частен телевизионен канала Топтан посочил, че планира след местните избори през март да предложи да се сформира парламентарна комисия, която да изготви промени в конституцията. Надявам се, че ще можем да изготвим модерен вариант и ще успеем да приложим венецианските критерии в условията в Турция, отбелязал Топтан.
Председателят на турския парламент смята, че е необходимо да се формира втори парламент, който да изготви нова конституция. „Този парламент може да се състои от 150 души, от които 50 да бъдат от неправителствени организации, а останалите 100 - от вече избраните депутати. Те могат да изготвят новата конституция. Това може да е по-лесно от поправки на конституцията”, смята Топтан.

Висшата избирателна комисия в Турция предупреди да не се раздават помощи с предизборни цели
08 февруари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшата избирателна комисия предупреди местните власти в Турция да не раздават помощи на бедните, за да привличат гласове за предстоящите на 29 март местни избори, пише днес турският вестник Сабах. На заседанието си вчера комисията разгледа случая с безплатното раздаване от фонда за социално подпомагане към министерския съвет на бяла техника и мебели на 3 330 бедни семейства в град Назимие. С предоставянето на тази помощ се цели да се повлияе на избирателите, посочи комисията. Тя ще отнесе въпроса до прокуратурата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2