Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 7 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-07.02.09 г.

Турският външен министър се срещна с арменския си колега си в Мюнхен
07 февруари 2009 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Турският външен министър Али Бабаджан се срещна с арменския си колега Едуард Налбандян в рамките на конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде РИА Новости.
Според информацията, в хода на срещата, която се състоя в рамките на 45-ата конференция по сигурността, страните са обсъдили въпроси, свързани с подобряването на арменско-турските отношения.
Това е втората за 2009 г. среща на двамата министри. Първата се състоя миналата седмица в Давос в рамките на Световния икономически форум, припомня агенцията.

“Сабах”: Бивш кмет се кандидатира от затвора за нов кметски мандат
07 февруари 2009 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Чорлу. Бившият кмет на град Чорлу в провинция Текирдаг в Източна Тракия – Алтан Ерсин, който е избран с листата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, се кандидатира от затвора като независим за нов кметски мандат, съобщи вестник “Сабах”. В рамките на осъществена преди седем месеца операция против корупцията в общината кметът беше задържан и в момента срещу него продължава съдебният процес в съда за тежки престъпления. Алтан Ерсин е издигнал кандидатурата си за кмет чрез своите адвокати.
Същевременно кандидат за кмет на Чорлу от НРП е Юнал Байсан, който също е бивш кмет на града и по професия е зъболекар.

Висшата избирателна комисия на Турция ще разгледа въпроси, свързани с местните избори
07 февруари 2009 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшата избирателна комисия /ВИК/ ще разгледа днес три много важни въпроса, свързани с предстоящите в Турция местните избори на 29 март, съобщи вестник “Сабах”. На първо място е вземане на решение кои от населените места, останали с население под 2 000 души и превърнали се в села, ще участват в изборите със статута на общини. Вторият въпрос, макар да не фигурира официално в дневния ред, е разглеждане на безплатното раздаване от Фонда за социално подпомагане към министерския съвет на бяла техника и мебели на населението в провинция Тунджели. На заседанието ще бъде разгледано също внесеното от Партията на националистическото движение искане да се възстанови практиката за боядисване на пръстите на избирателите след като те са гласували.

Агенция “Фокус” припомня, че практиката за боядисване на пръстите на избирателите в Турция след като те са пуснали своите бюлетини в избирателните урни, беше премахната за пръв път на последните общи избори в страната на 22 юли 2007 г.

ДХА: Нападение срещу предизборен щаб на националистическата партия в Централна Турция
07 февруари 2009 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Бурса. Нападение срещу предизборен щаб на кандидат за общински съветник от Партията на националистическото действие /ПНД/ е било извършено в град Бурса в Централна Турция, съобщи Догу хабер ажансъ /ДХА/. Неизвестни лица са счупили прозорците на помещението и са скъсали партийното знаме и разлепените афиши. По оставените отпечатъци върху невзривена бутилка със запалителна течност /коктейл “Молотов”/ полицията издирва четирима души, за които се смята, че имат отношение към нападението.

“Сабах”: Либералнодемократичната партия издигна кандидатурата на жена за кмет на град Маниса
07 февруари 2009 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Маниса. Либералнодемократичната партия /ЛДП/ издигна като кандидат за кмет на град Маниса г-жа Фатош Юнал Канътемиз въпреки че няма нито една партийна организация в цялата едноименна провинция, пише днес вестник “Сабах”. Кандидатката обаче е оптимист за представянето си и заявява: “Аз въобще не съм напускала ЛПД още от 1999 г. В момента тук нямаме партийна организация, но разполагаме с много сериозен потенциал от гласове за изборите”.

"Хюриет": Голямо количество взривни материали са открити в турската провинция Мерсин
07 февруари 2009 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Цял склад за взривни материали е открит в околия Ердемли на провинция Мерсин, Южна Турция, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. В барака в нива за марули и използвана като склад са намерени 62,200 килограма динамит, 3 000 метра огнепроводен шнур под формата на 6 ролки, 2 000 капсул детонатори и 245 подготвени капсул детонатори с огнепроводен шнур. По случая са задържани двама души. Директорът по сигурността в Ердемли заявява, че случаят няма нищо общо с терористична организация, а става въпрос за взети по-големи от необходимите количества взривни материали за взривявания при оформянето на кадастралните граници на нивите в района.

“Сабах”, Турция: Кандидат за кмет разполага предизборния си щаб в палатка
07 февруари 2009 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Кандидатът за кмет на община Конаджък в провинция Бодрум от основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ - Хасан Хюсеин, не е успял да намери свободно помещение и разполага предизборния си щаб в палатка, пише турският вестник “Сабах”. Той наел от местен гражданин терен в града за два месеца, като обещал да заплати за това наем в размер на 400 турски лири /около 400 лева/. В палатката Хасан Хюсеин приема своите избиратели и води предизборната си кампания.

В Турция не се извършва специално обучение на израелски военни летци, заяви Генералният щаб
07 февруари 2009 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб косвено отговори на изказване на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал, че израелските бойни пилоти, които са хвърляли бомбите над децата и цивилните в Газа, са били обучавани в турската военновъздушна база в Коня, пише днес вестник “Милиет”. Началникът на Пресцентъра на Генералния щаб бригаден генерал Метин Гюрак заяви, че от 2001 г. насам във военновъздушната база Коня не се извършва никакво специално обучение на бойни пилоти от други страни в рамките на годишните учения “Анадолски орел”. От 2001 г. досега такива учения и тренировъчни полети има 3-4 пъти годишно, всеки път с продължителност две седмици. Също от 2001 г. досега в тези учения са участвали бойни самолети от Турция, САЩ, Израел, Пакистан, Обединените арабски емирства, Германия, Италия, Йордания, Холандия, Великобритания, Франция, Белгия и други страни-членки на НАТО. Досега в тези учения и тренировъчни полети са участвали общо 1 400 самолета и 15 200 души персонал, като близо 80% от тях са от Турция. По време на ученията не е било извършвано специално обучение на нито военен пилот от чужда държава и не е имало бойни стрелби. Израелските ВВС всеки път са участвали средно с по 10 бойни самолета, само веднъж годишно и досега са идвали във военновъздушната база Коня общо пет пъти.

“Милиет”: Предупреждения на опозицията за връщането на Франция във военните структури на НАТО
07 февруари 2009 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опозицията предупреди правителството да заеме най-правилната и отчитаща интересите на Турция позиция по въпроса за завръщането на Франция във военните структури на НАТО, пише днес вестник “Милиет”.
Основната опозиционна Народнорепубликанска партия припомня, че навремето Гърция не е изпълнила дадената на Турция дума в процеса на нейното завръщане във военните структури на НАТО и препоръчват на правителството много добре да използва този коз при обосноваване на сегашната турска позиция за завръщането на Франция във военното командване на алианса. Партията на националистическото движение подчертава, че при всички положения Турция трябва да защити националните си интереси, а премиерът Реджеп Тайип Ердоган “да не се прави на много модерен”. В прокюрдската Партия на демократичното общество са на мнение, че “ако се наложи, Турция трябва да упражни правото си на вето”.

Агенция „Фокус” припомня:
Франция напуска на 10 март 1966 г. военната структура на НАТО, а през декември 1995 г. обявява някои мерки за сближаване с военните структури на алианса. И досега Франция не участва в Комитета по планиране на отбраната и в Групата за ядрено планиране.
Преди дни Франция получи съгласието на САЩ да заеме два поста в командването на НАТО, с което ще се постави началото на пълното интегриране на Франция в алианса. Завръщането й трябва да бъде отбелязано официално на 3 и 4 април, когато в Страсбург, Франция и Кел, Германия, ще бъде чествана 60- годишнината на Алианса. Вашингтон даде съгласието си френски генерали да поемат две командвания на НАТО.

“Сабах”: Махмуд Аббас благодари на Ердоган за поведението му в Давос
07 февруари 2009 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас благодари на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за поведението му по време на дискусията с президента на Израел Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос, пише днес вестник “Сабах”. Аббас /на снмиката/, който е на посещение в Турция, имаше работен обяд с Ердоган в резиденцията на турския пример.
“Виждаме Ви като представител на палестинския народ. Очакваме от Вас да прегърнете всички палестинци”, каза от своя страна турският премиер.
Междувременно на митинг в подкрепа на Газа в сирийската столица Дамаск лидерът на политическото крило на палестинското движение “Хамас” Халед Мешаал заяви: “Изказваме най-сърдечни благодарности на Сирия, Турция и Иран, които заемат нашите позиции”, отбелязва турският всекидневник.

„Заман”: Прокюрдската партия в Турция иска обща амнистия, за да се решат проблемите в затворите
07 февруари 2009 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ поиска да се приеме закон за обща амнистия, за да може да бъдат решени проблемите в турските затвори, пише днес вестник “Заман”. Депутатът от ПДО Акън Бирдал посочи, че Турция има 384 места за изтърпяване на наказания, в които са въдворени общо 103 296 души. Той остро критикува условията в местата за изтърпяване на наказанията и настоя за "обща политическа амнистия”, за да бъде намерено съвременно и трайно решение на проблемите в турските затвори.

“Милиет”: Турция изпраща на първия етап една фрегата в Сомалия за борба срещу морските пирати
07 февруари 2009 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи Али Бабаджан заяви, че на първия етап Турция има намерение да изпрати една бойна фрегата от състава на турските военноморски сили в Сомалия за участие в борбата срещу морските пирати, пише днес вестник “Милиет”. Политическата ситуация в Сомалия е изключително тревожна, има невероятен вакуум във властта и това поражда сериозни проблеми за морската сигурност в териториалните и откритите води на страната, отбеляза турският министър. По повод намерението на правителството да бъдат изпратени турски военноморски единици в Сомалия Али Бабаджан посочи, че окончателното решение ще бъде взето от парламента.

“Сабах”: Кандидат за кмет от управляващата партия раздаде безплатни мобилни телефони на журналисти
07 февруари 2009 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Тарсус. Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за кмет на град Тарсус – Ахмет Тевфик Узун, раздаде безплатно мобилни телефони на 30 журналисти, пише днес вестник “Сабах”. Журналистите присъстваха на пресконференция, на която кандидатът за градоначалник от управляващата ПСР оповести имотното си състояние. С раздадените телефони журналистите ще могат да разговарят безплатно с него в рамките на 40 часа месечно. На пресконференцията Узун пое ангажимент, ако бъде избран за кмет, да раздаде подобни мобилни телефони и на представителите на неправителствените организации, както и на районните кметове и кметски наместници.

ДХА: Над 18 килограма взривни вещества са намерени в къща в провинция Мардин
07 февруари 2009 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Мардин. При обиск на къща в околия Нусайбин на провинция Мардин, Югоизточна Турция, са намерени 18,210 килограма взривни вещества, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. В съобщение на валийството в Мардин се посочва, че обискът е извършен вчера към 4 часа сутринта. Взривните вещества са били укрити в два бидона, заедно с две самоделни взривни устройства. Собственикът на къщата е задържан.
-
GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 07
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Feb. 7, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 07

HURRIYET

-- US INVITATION UPON RESTORATION IN CHURCH

Three Turkish nationals were invited to the "National Prayer Breakfast" held on the first Thursday of February each year in Washington D.C. U.S. President Barack Obama and former British Prime Minister Tony Blair were among

the 3800 guests. Mustafa Yardimci, the chairperson of Edirne Chamber of Commodity Exchange, his assistant Huseyin Siragezen and priest Alexander Cikirik of the Bulgarian Orthodox "Sv. Georgi" Church were invited to the gathering. The invitation was made after a group of Americans who visited Turkey's northwestern province of Edirne learned about Edirne Chamber of Commodity Exchange's contribution to the renovation of "Sv. Georgi" Church.

-- GENERAL TOLON RELEASED

A court on duty has decided to release retired Gen. Hursit Tolon who was detained within the framework of Operation Ergenekon and who is currently under treatment at Gulhane Military Hospital (GATA). Officials said that the decision

to release Tolon was taken due to evidences and his legal status, not as a result of his health problems.Hurriyet
-
Опашка в Турция за играчи на Левски

Грозни праща Жеан в Амкар, "сините" не знаят

Анталия

Андрей Андреев

наш пратеник

Шест клуба ухажват играчи на Левски, стана ясно след контролата на "сините" с Терек. Лидерите в класирането загубиха мача 0:1, но впечатлиха. На трибуните имаше представители на няколко тима, които щателно си водеха записки, а по-късно разпитваха за цената на различни играчи. Те обаче поискаха 24 часа за размисъл, преди да започнат преговори. Терек обяви официално, че няма да наддава за Жеан Карлос. "Не съм го гледал, защото разбрах, че отива под наем или ще бъде купен от Амкар. Харесах Жоазиньо отляво. Интересен играч, но Левски едва ли ще го пуснат. Аз обичам този отбор, България. Семейството редовно почиваме там. Пожелавам успех на Левски в първенството и в Шампионската лига. Благодаря също на Венци Стефанов, един прекрасен президент, че ни даде страхотен играч и човек като Благой Георгиев", обяви треньорът на руснаците Вячеслав Грозни.
"Сините" обаче опровергаха думите на бившия си треньор. "Сделка за Жеан няма. Имаме разговори. Техен човек гледа мача (б.р. Димитър Димитров), имаме и среща с президента им, но нищо не е сигурно", обяви мениджърът на играча Мирчо Димитров. Амкар има място само за един чужденец, а Херо е хвърлил око на Маркиньос.
Освен руснаците Левски е подложен и на атака от Денизлиспор. Турците подпитват за цената на няколко играчи.

Вести
Израелска телевизия нападна
за интервю Емил Велев в Анталия. Мачът на "сините" с Терек пък беше предаван директно в Румъния. "Антена 1" направи това заради сънародниците си Петре, Маргаритеску и Панку.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2