Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 3 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-03.02.09 г.

Отново бих постъпил по същия начин, каза турският премиер Ердоган по повод реакцията си в Давос
03 февруари 2009 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е много погрешно позицията на Турция по повод войната в Ивицата Газа да се тълкува като заставане на страната на „Хамас”, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Турският премиер посочи, че и днес да беше форумът, той би казал отново същото и би постъпил по същия начин. В изказването си на заседанието на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието вчера Ердоган благодари на политическите лидери, които са изказали подкрепа за реакцията му в Давос при обсъждането на ситуацията в Газа. Той повтори отново позицията си, че модераторът на секцията е постъпил некоректно и е дал възможност за изява на едната страна. Той каза още, че никой не може да подценява страната му и позицията му в Давос не означава, че застават на страната на „Хамас” и са врагове на евреите. „При нашето управление не може да има омраза към евреите”, каза премиерът. Ердоган добави, че изпитва гордост от човещината, която проявяват турските граждани към болката на палестинците, и изтъкна, че не са жертвали човешките чувства в името на реалната политика. Според турския премиер позицията на страната му не може да се определя като омраза към евреите и използването на твърдения, че това е проява на антисемитизъм е опасна игра.

В Турция започва подготовка за честването на 90-та годишнина на парламента
03 февруари 2009 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента Кьоксал Топтан заяви, че започва подготовката за отбелязването на 90-та годишнина от учредяването на Великото национално събрание на Турция, съобщи Анадолската агенция. Честванията ще започнат на 16 май 2009 г. и ще завършат на 23 април 2010 г., когато се навършават 90 години от създаването на турския парламент. В Турция 23 април е официален национален празник и се отбелязва като Ден на детето и на националния суверенитет, а едновременно с това – и като годишнина от създаването на парламента.

Анкара ще приложи активни усилия за прекратяване на израелско-палестинския конфликт, заяви турският премиер
03 февруари 2009 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Тайип Ердоган заяви, че Анкара ще приложи активни усилия за прекратяване на израелско-палестинския конфликт, съобщава РИА Новости.
“Няма да стоим с кръстени ръце, когато цари несправедливост. Ние няма да станем съюзници на несправедливостта”, каза Ердоган по време на заседание на парламента. “Винаги ще се обявяваме срещу смъртта на деца и на невинни граждани, където и да става това по света”, добави той.
Ердоган подложи на критика израелските действия в Ивицата Газа и призова за снемане на ембаргото от този район за изпращане на хуманитарна помощ.
“Ние искаме да бъдат отворени пътищата за Газа, както и да бъде снето ембаргото. Наши камиони стоят около града, като в същото време там умират от глад”, каза той.
По неговите думи в рамките на кампанията за помощ на Палестинската автономия в Турция са събрани около 40 милиона долара.

Анадолска агенция: В Турция жените живеят по-дълго от мъжете
03 февруари 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Жените в Турция живеят по-дълго от мъжете, съобщава Анадолската агенция, като цитира статистически данни. Във възрастовата група над 90 години жените в Турция представляват 73%. До възрастовата група 50-54 година преобладават мъжете, във възрастовата група 55-59 години започват да преобладават жените, а над тази възраст относителният дял на жените вече рязко се увеличава.
Към края на 2008 г. населението на Турция е било около 71,5 милиона души. От тях около 35,9 милиона са мъже, а жени - около 35,6 милиона.
В световен мащаб 85% от населението над 100 години са жени, а специално в развитите страни жените живеят по-дълго от мъжете средно с 5-10 години, посочва агенцията.

Спад с 20-25% в турския износ се очаква през следващите един-два месеца
03 февруари 2009 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. През следващите един-два месеца се очаква спад на турския износ с нови 20-25%, съобщи електронното издание на вестник “Сабах”. Това заяви председателят на Общото събрание на турските износители /ТИМ/ Мехмет Бююкекши. Общо за 2009 г. се предвижда спадът на износа в сравнение с предвидените цели да бъде около 17%. През януари е било регистрирано намаляване на износ от около27%, а през декември 2008 г. - около 25%.

АНКА: Дениз Байкал ще участва в конференция в Брюксел за връзките между Турция и ЕС
03 февруари 2009 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал ще участва в конференция за връзките между Турция и ЕС на 10 февруари в Брюксел,съобщи информационната агенция АНКА. Конференцията на тема “Връзките Турция-ЕС: Социалдемократическата визия”ще се състои в Центъра за европейска политика. Ще присъстват евродепутати и представители на различни други институции на ЕС. Същия ден Байкал ще говори на тържество за учредяване на Група за приятелство с Турция в Европейския парламент, което става по инициатива на Лейбъристката партия на Великобритания.

“Хюриет”:Сектата на йезидите твърди, че е имало геноцид над тях по време на Османската империя
03 февруари 2009 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Живеещите в Ирак представители на религиозната секта на йезидите написаха писмо до президента на САЩ Барак Обама с твърдение, че през 1916 г. по време на Османската империя са били избити един милион йезиди, съобщава турският вестник “Сабах”. В писмото се настоява Барак Обама да окаже натиск върху Турция да признае извършеното през 1916 г. като “геноцид”. Духовни и политически лидери на йезидите се събраха вчера в свещената за тях местност Лалеш в околностите на град Мосул, за да формулират текста на писмото до Барак Обама. В него се твърди, че през 1916 г. по време на Османската империя са били избити един милион йезиди под претекст, че помагат на арменците.

Агенция “Фокус” припомня:

Йезидите са религиозна секта и обитават територии в Северен Ирак, Иран, Сирия, Грузия, Армения и общо в Кавказ. Смята се, че членовете й наброяват около един милион души, като най-много са в Северен Ирак. По етнически произход и вяра повечето са кюрди. Доктрината на вярванията им е смесица от езически вярвания, шаманство, манихейство, зороастризъм, юдаизъм, християнство и ислямски елементи.
Йезидите вярват в един върховен бог, но не вярват в съществуването на ада и на злото начало.

95 килограма хероин са заловени в Диарбекир
03 февруари 2009 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Екипи на дирекцията по сигурността в Диарбекир са заловили 95 килограма хероин, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Наркотикът е бил открит в камион, пътуващ по пътя за Силван. В две от гумите на камиона са намерени 85 пакета хероин, всеки с тегло по 500 грама. Задържани са двама души, които са изправени пред съда, който е постановил арест и те са изпратени в затвора.
От началото на годината в Диарбекир са заловени общо 840 кг наркотици.

Турция е на 57-о място в света по степен на глобализация според швейцарско проучване
03 февруари 2009 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нарежда на 57-о място сред 158 страни в света по степен на глобализация, съобщи Анадолската агенция. В класацията, направена от Института за икономически изследвания в Швейцария, са изследвани критерии за икономическата, социалната и политическата глобализация. Турция е оценена с 66,4 точки. На първо място е Белгия с 91,5 точки.

“Милиет”: Приятелско предупреждение към Ердоган от евреите в САЩ
03 февруари 2009 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Председателят на Американския еврейски комитет Дейвид Харис написа отворено писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, в което посочва, че “приятелите имат взаимно нужда един от друг”, съобщи турският вестник “Милиет”. В писмото Дейвид Харис посочва, че острият диалог на Световния икономически форум в Давос между Ердоган и израелския премиер Шимон Перес нанася вреда на имиджа на Турция и не обслужва държавническите качества на турския премиер. Писмото на Дейвид Харис е публикувано в издавания в Израел вестник “Джерусалем пост”.

“Сабах”: Уфук Ураш загуби лидерското си място в Партията за свободи и солидарност
03 февруари 2009 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В резултат на боричканията между две фракции в Партията за свободи и солидарност /ПСС/, Уфук Ураш загуби лидерското си място в нея, пише днес вестник “Сабах”. Пред журналисти Уфук Ураш, който е единственият депутат на партията, заяви, че не е очаквал подобно развитие и е силно изненадан. Бившият лидер на ПСС не знае дали партията му вече ще си сътрудничи с прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ за местните избори на 29 март и все още не е решил дали ще я напусне, отбелязва всекидневникът.

Агенция “Фокус” припомня, че Уфук Ураш влезе в парламента като независим депутат от Истанбул на последните общи избори в Турция на 22 юни 2007 г. с откритата подкрепа на прокюрдската ПДО.

“Хюриет”: Ахмадинеджад покани Абдуллах Гюл на срещата на високо равнище на ОИС в Техеран
03 февруари 2009 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад покани турския президент Абдуллах Гюл да участва в 10-та среща на високо равнище на Организацията за икономическо сътрудничество ОИС, която ще се проведе в Техеран на 11 март, съобщи вестник “Хюриет”. По информация на иранското държавно радио днес заместник-министърът на външните работи на Иран Мухсин Телаи ще пристигне в Анкара, за да връчи поканата.
За срещата ще бъдат поканени и президентите на другите страни-членки на ОИС – Пакистан, Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан. Преди срещата на лидерите на 10-те страни-членки, която си поставя за цел да развитие икономическите и търговските връзки между тях, е планирана 18-те среща на министрите на външните работи на ОИС.
Срещите на високо равнище на ОИС се провеждат веднъж на две години в една от страните-членки, като на тях се правят оценки както на двустранните връзки, така и на актуалните събития в региона.

“Сабах”: Ердоган стана “почетен гражданин” на Техеран
03 февруари 2009 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. . Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган беше обявен за “почетен гражданин” на иранската столица Техеран, пише днес турският вестник “Сабах”. Кметът на Техеран Мохамад Багер Галибаф заяви, че званието “почетен гражданин” е дадено на Ердоган заради неговите критики на Световния икономически форум в Давос срещу израелските нападения в Газа. “Показахте, че турският премиер не може да остане безмълвен пред масовите убийства на деца, жени и възрастни хора”, се обръща към Ердоган кметът на Техеран.

Турски печат: Турция трябва да продължи връзките си с Израел
03 февруари 2009 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вътрешните и външните отзиви и коментари за скандалното напускане на Световния икономически форум в Давос от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган след остро противопоставяне с президента на Израел Шимон Перес са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Сабах” информира, че на заседание на правителството е била обсъдена създадената кризисна ситуация в Давос и връзките на Турция с ЕС. След заседанието вицепремиерът и правителствен говорител Джемил Чичек подчертава, че Турция отдава значение на връзките с Израел и иска да ги запази.
“Заман” обръща внимание на мнението по скандалната ситуация в Давос на заместник генералния председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Онур Йоймен, който е бивш първи заместник министър на външните работи и дългогодишен дипломат от кариерата. Онур Йоймен подчертава, че към премиера на Турция трябва да се проявява нужното уважение и критикува не неговата реакция в Давос, а обстоятелството, че Ердоган не е порицал действията на радикалната палестинска организация “Хамас”.
“Радикал” пише, че в двора на джамия в околия Кангал на провинция Съвас в Централна Турция младежката организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието е окачила огромен плакат с надпис “Завоевателят Реджеп Тайип Ердоган”.
“Милиет” обръща внимание на публикация във вестник “Вашингтон пост”, в който заместник главен редактор е Дейвид Игнатиус – модераторът на скандално завършилото заседание на Световния икономически форум в Давос с участието на Ердоган. В коментара, подписан от Сонер Чагаптай, се посочва, че “в Турция политиката на отдалечаване от Запада вече е започнала да става влиятелна”. Заключението в коментара е интересно – “Ако продължава така, жалко за Турция”.
“Хюриет” съобщава, че италианският вестник “Кориере дела Сера” е дал най-ниската оценка на турския премиер Ердоган от всички световни лидери, участвали във форума в Давос. Канцлерът на Германия Ангела Меркел получава оценка 9, премиерът на Китай Вън Цзябао – 7,5, премиерът на Япония Таро Асо – 7, руският премиер Владимир Путин – 5 и най-ниската оценка е дадена на турския премиер Ердоган – 4.


Започва официално посещение на президента на Турция в Саудитска Арабия
03 февруари 2009 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Рияд. Започва официално посещение на президента на Турция Абдуллах Гюл в Саудитска Арабия, съобщават медиите. Визитата е по покана на саудитския крал Абдуллах, който посети Турция през 2006 и 2007 година.
По време на срещите на Абдуллах Гюл с крал Абдуллах ще бъдат обсъдени двустранните отношения, регионални и международни въпроси, които представляват интерес за двете страни. Ще бъдат дискутирани възможностите за разширяване на двустранните търговски и икономически връзки и отношенията на Турция със Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Програмата предвижда посещения на промишлените и търговски палати в Рияд и Джеда, както и на секретариата на Организация Ислямска конференция и на Ислямската банка за развитие.

Турският премиер бе обявен за почетен гражданин на Техеран


03 февруари 2009 | 01:27 | Агенция "Фокус"

Техеран. Турският премиер Реджеп Тийп Ердоган бе обявен за почетен гражданин на иранската столица, отбелязва руският вестник “Независимая газета”. Кметът на Техеран Мохамад Бакер Галибаф оповести това решение и изпрати официално писмо до Ердоган, в което от името на града, който управлява му благодари за “мъдрата и мъжка постъпка” по време на заседание от Световния икономически форум в Давос, когато турския премиер защити палестинците от Ивицата Газа, нападайки вербално израелският президент. Галибаф заявява, че в момент, когато много правителства мълчат относно “израелските престъпления в Газа”, народът на Турция трябва да се гордее със своя храбър лидер.
След емоционална реч на израелския президент Шимон Перес в Давос, Ердоган се изправи “не по-малко емоционално” срещу него, обвинявайки го за смъртта на невинни хора в Газа.

Турция се скара с Израел за Газа, но продължава да купува израелско оръжие
Николай Атанасов - 2 Февруари 2009
Анкара е впечатлена от безпилотните самолети Harpy 2 и Heron, използвани в частност при ударите срещу Газа
Безпилотните апарати
Безпилотните апарати "Харпия".

Безпилотните "Хирон".

През февруари 2009 г. Турция ще получи от израелската оръжейна компания Elbit първата партида ударни безпилотни летателни апарати “Харпия 2” (Harpy 2), както и друг модел въздушни дрони, “Хирон” (Heron), първата пратка от които вече беше получена от турската армия. Това съобщава руската агенция MIG News, уточнявайки, че оръжейните сделки между Турция и Израел не са пострадали ни най-малко от острият политически скандал между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и израелския президент Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос на 30 януари..

По време на работното си посещение в Израел през октомври 2008 г., турският министър на отбраната Вежди Гьонюл (Vecdi Gönül) бил впечатлен от високата ефективност на “Харпиите”.

Сключването на сделката за безпилотните самолети между Турция и Израел била провокирана и от продължилото твърде много забавяне от страна на САЩ на обмислянето, дали е допустима продажбата на Анкара на американските безпилотни самолети “Хищник” (Predator), използвани от щатските въоръжени сили в Ирак и Афганистан.

“Харпиите” на свой ред бяха използвани от израелската армия за въздушни удари срещу газа по време на операцията “Оловен слитък”, заради чийто огромен брой цивилни жертви Ердоган нападна Шимон Перес, допълва Israel National News.

Първоначалният договор за доставка на израелски безпилотни самолети “Хирон” на Турция, на обща стойност $ 180 млн. е подписан още през 2005 г. Заради технически пречки обаче, доставките на самолетите за Анкара бяха забавени с повече от година, поради което турската армия се сдоби с първите си два “Хирон” едва през декември 2008 г., а още 3 безпилотни машини от същия модел ще бъдат доставени на Турция до края на този месец.

Двете държави са свързани и с други успешни договорености в областта на военно-техническата сфера, посочват местните средства за масова информация, без да посочват повече подробности.бгфактор


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2