Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 февруари 2009 г.

Турците в България-02.02.09 г.

Прокуратурата: "Лиани" не разследва ДПС
прокурори

© Антон Станков

Диляна Панайотова

Заместник градският прокурор на София Роман Василев изрази недоумение от изказванията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов.
Припомняме, ДСБ обвиниха Василев, че преди да е чел доклада публично е оповестил, че няма данни за извършено престъпление при финансирането на ДПС.

Той обясни, че има разлика в проверката срещу Карим Караали и изказванията му в сутрешния блок на Нова ТВ и между разследването по делото „Лиани".

От ДАНС е пристигнала справка за Караали в прокуратурата, която касае проверка относно изказванията му по телевизията. Справката е от ноември 2008 г.

По думите на Василев няма данни за извършено престъпление от Караали и за това не е образувано досъдебно производство срещу него.

Производството по разработката „Лиани" е образувана от прокурор Чавдар Ангелов, обясни пред журналисти Роман Василев. То е за престъпление по служба срещу неизвестен извършител.

Производството не е срещу лице от ДПС категоричен бе зам. градският прокурор.

Досъдебното производство по „Лиани" все още не е приключило, стана ясно още от думите на Роман Василев.

Той подчерта, че не е наблюдаващ прокурор по случая и не е редно именно от него като ръководител на звено в прокуратурата да излизат неуместни коментари.

В СГП не постъпват разработки и СГП не е оперативен орган коментира Василев. Той и другите ръководители на звена в прокуратурата се включиха в съвещанието на главния прокурор Борис Велчев.

Градският прокурор на София Николай Кокинов не бе особено словохотлив и обясни, че днес са обсъждани важните текущи дела.

Раиф Мустафа: До края на април всеки дознател ще разполага с компютър
02 февруари 2009 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Перник. До края на месец април всеки дознател в страната ще разполага с компютър. Това съобщи в Перник заместник-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа, който заедно с директора на Главна дирекция “Криминална полиция” главен комисар Калин Георгиев присъства на отчета за работата на Областната дирекция на МВР за 2008 г., предаде кореспондентът на радио “Фокус Пирин”. За оборудването на дознателите са заделени 3 милиона лева от бюджетния излишък. 40 специализирани автомобила, които ще облекчат и подобрят работата на оперативнтите групи, ще бъдат доставени в страната, съобщи още Раиф Мустафа. Всяка областна дирекция ще разполага с един такъв автмобил. От него ще се възползват разследващи полицаи, оперативни работници и полицаи от лабораторията на дирекциите. Автомобили ще бъдат доставени и за разследваща полиция, чиито служители досега са ползвали коли на криминална, икономическа и охранителна полиция, каза още Раиф Мустафа.
Мила КИРИЛОВА

Джевдет Чакъров ще участва в публично представяне на изпълнението на ОП “Околна среда”
02 февруари 2009 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще участва утре, 3 февруари, в публично представяне на изпълнението на Оперативната програма “Околна среда”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Ще бъде дадена информация за приключилите до момента процедури, за сключените договори за изпълнение на одобрени за финансиране проекти и за предстоящите процедури за набиране на проекти, които ще бъдат обявявани през тази година.
Гости ще бъдат вицепремиерът Меглена Плугчиева, председателят на парламентарната комисия по околна среда Георги Божинов, представители на ръководството на Националното сдружение на общините и др.
Представянето ще се проведе в 10,30 часа в залата на МОСВ на ул. “Ул.Гладстон”.

Разград: Турски ТИР се преобърна на пътя за Русе
02 февруари 2009 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Разград/Русе. Турски ТИР се преобърна на пътя Разград-Русе. Това съобщи за радио „Фокус”- Варна говорителят на ОДП-Разград Пламен Десков. Пътният инцидент е станал днес около 10.00 часа в района на град Цар Калоян. Товарният автомобил се е преобърнал след като е пропаднал в канавка. Причина за произшествието е движение с несъобразена с пътните условия скорост. При инцидента няма пострадали хора. Движението по пътя Русе-Разград не е било спирано или отклонявано през обходни маршрути.
Десислава СТОЯНОВА

Тютюнопроизводители проведоха митинг в гърменското село Дебрен
02 февруари 2009 | 13:10 | Агенция "Фокус"
село Дебрен. Митинг проведоха днес по обяд тютюнопроизводителите от гърменското село Дебрен, предаде кореспондентът на радио “Фокус”- Пирин. Митингът бе организиран като част от масовите протести на тютюнопроизводителите в района, които през миналата седмица направиха автошествие до ГКПП Илинден. Митингът се проведе на площада в село Дебрен, което е едно от най-големите производители на тютюн в Гоцеделчевския район. По време на митинга, основният организатор на протеста Иван Сабахлъков запозна присъстващите над 100 души с текста на декларацията, която направиха тютюнопроизводителите по време на протестите в Хаджидимово. Той представи пред хората от Дебрен петте основни искания, отправени към фонд “Тютюн” и Министъра на земеделието, а именно – премия от 5 лева на килограм тютюн; даване на яснота за бъдещето на тютюнопроизводството в страната; подпомагане на тютюнопроизводителите от пограничните райони, където това е основен поминък; осъществяване на строг контрол върху фирмите – изкупвачи и недопускането на нелицензирани такива до изкупните кампания; по-тясно взаимодействие и ангажираност на фирмите – изкупвачи в процеса на производство на тютюн и подпомагане на производителите. Иван Сабахлъков уточни, че от организационния комитет са предприели инициатива за обиколка на всички населени места в района, за да запознаят хората с исканията и да ги призоват на протест в тяхна подкрепа. Следващият подобен митинг ще се състои в гоцеделчевското село Корница, което също е сред големите производители на тютюн. Митингът в село Корница е насрочен за утре от 11.00 часа.
Даниела КРАНТЕВА

Делото "Лиана" е активно и никога не е прекратявано, заяви Роман Василев
02 февруари 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Софийска градска прокуратура в края на ноември месец е възложила на ДАНС извършването на проверка по отношение на изявленията на Керим Караали. На 26-ти януари тази проверка е постъпила в деловодството на Софийска градска прокуратура и делото е докладвано на наблюдаващия прокурор. На 28-ми има постановление за отказ за образуване на досъдебно производство. Това няма нищо общо с разработката по оперативно дело „Лиана”. По въпросното дело, по справка, която е изпратена 2006 г., има образувано досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица от Министерството на околната среда и водите и към настоящия момент това дело не е приключило, то е активно и никога не е прекратявано. Това каза в предаването “12+3” на БНР Роман Василев, зам.-градски прокурор на София, в отговор на изказванията на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, че прокурорът си е позволил да се произнесе по проверка на ДАНС за финансирането на ДПС, още преди да е прочел заключенията на доклада. „Аз се изказвам винаги мотивирано и винаги поддържам професионално ниво. Изказал съм се професионално заради това, че имаме постъпили материали и имаме прокурорски акт", подчерта Роман Василев.


Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско пак готвят протести
02 февруари 2009 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско се готвят за нови протести през тази седмица, съобщи Иван Сабахлъков от инициативния комитет, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Той допълни, че през дните след последния автопоход тютюнопроизводителите провеждат събрания в различни села, където уточняват своите бъдещи действие. Те не са доволни от срещата си с директора на фонд “Тютюн” Гюрсел Емин, тъй като на практика от нея не са получили никаква яснота за разрешаване на проблемите си. Затова производителите на тютюн смятат отново да започнат да протестират. От утре хората се готвят за блокади на пътища. Засега се обмислят два варианта – пътя Гоце Делчев – Банско в района на село Господинци, който бе блокиран през миналата година от млекопроизводителите, а преди няколко години отново тютюнопроизводителите на
правиха там един от най-сериозните си протести и гориха бали с тютюн. Другия вариант за блокада, който се обмисля от хората, е пътят към ГКПП - Илинден. Окончателното си решение какви действия да предприемат, тютюнопроизводителите ще вземат днес.
Даниела КРАНТЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2