Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 2 февруари 2009 г.

Новините от и за Турция-02.02.09 г.

В преговорите с МВФ ще се борим да защитим интереса на Турция, каза турският премиер Ердоган
02 февруари 2009 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в преговорите с Международния валутен фонд до последно ще се борят да защитят интересите на Турция и турския народ, пише турският вестник „Заман”. По време на церемония по откриване на новоизграден обект в Истанбул Ердоган посочи, че правителството знае какво прави и че стои далеч от популизма. Ердоган изтъкна, че ситуацията е много по-добра от 2001-02 година, когато инфлацията е била над 30 %, а в момента е 10 %. Турският премиер каза, тяхното правителство е направило големи инвестиции в Истанбул, които са били насочени към инфраструктурата на града и са подобрили живота на гражданите.

С 28 % е спаднал износът на Турция за месец януари 2009 година
02 февруари 2009 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Искендерун. С 28 % е спаднал износът на Турция за месец януари 2009 година, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Най-голям е спадът в износа на автомобили - 53 %. Тези данни бяха изнесени на пресконференция на Съвета на турските износители в Искендерун от страна на председателя Мехмет Бююкекши. Износът през януари 2009 година е достигнал стойност 7 милиарда 51 818 000 долара.
16,02 % от експорта е съставлявала земеделската продукция, която е донесла приход 1 милиард 130 018 000 долара. В сравнение с януари 2008 година износът на земеделски стоки е спаднал с 5,25 %. От промишлената продукция първенство в износа държи текстилната конфекция – 16,35 %, а износът на транспортни средства е 14,24 %. За януари най-висок процент е бил износът на плодове и зеленчуци и сушени плодове – 26,05 %, на цигари – 20,49 %, на маслини и зехтин – 10,73%. За януари най-голям е спадът в износа на транспортни средства – 53,24 %, на изделия на химическата промишленост – 45,34 %.
Първите 10 страни, в които Турция е изнасяла най-много стоки, са Германия, Ирак, Италия, Франция, Великобритания, САЩ, Египет, Руската федерация, Испания и Холандия.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава на посещение в Саудитска Арабия
02 февруари 2009 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рияд. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заминава утре на посещение в Саудитска Арабия, пише електронното издание на турския вестник „Заман”. Визитата на Гюл е по покана на саудитския крал Абдуллах, който посети Турция през 2006 и 2007 година. При срещите си крал Абдуллах и Гюл ще обсъдят двустранните отношения и регионални и международни въпроси, които вълнуват двете страни. Ще бъде обърнато внимание на възможностите за разширяване на двустранните търговски и икономически взаимоотношения и отношенията на Турция със Съвета за сътрудничество в Персийския залив. В рамките на визитата си Гюл ще посети Промишлените и търговски палати в Рияд и Джеда, както и секретариата на Организация Ислямска конференция и Ислямската банка за развитие.

Опозиционната НРП в Турция определи окончателно кандидатите за местните структури на властта в Истанбул
02 февруари 2009 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ в Турция определи всичките си кандидати за местните структури на властта в Истанбул за предстоящите местни избори на 29 март, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Кандидат за кмет на Голяма община Истанбул е заместник-председателят на НРП Кемал Кълъчдароглу. Сред кандидатите за важни райони в Истанбул са: за Бакъркьой - Хилми Атеш, за Бешикташ – Исмаил Юнал, за Бейоглу – Мустафа Долу, за Бахчели евлар – Саффет Булут, за Авджълар /бел. Фокус – населен предимно с изселници от България – Мустафа Дерменджи/.

ПСР в Турция стартира предизборната си кампания за местните избори на 8 февруари в град Коджаели
02 февруари 2009 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция стартира предизборната си кампания за предстоящите местни избори на 8 февруари в град Коджаели, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Управляващата ПСР, която продължава с подготовката си за изборите, ще представи на 7 февруари всички кандидати на партията си за местни органи на властта. След представянето на кандидатите премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще открие предизборната кампания на 8 февруари с първия предизборен митинг в Коджаели. Датите на предизборните митинги в останалите градове ще бъдат определени днес на заседание на Централния съвет на партията.

Европейската народна партия ще води кампания срещу членството на Турция в ЕС на изборите за евродепутати
02 февруари 2009 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Консревативната Европейска народна партия, която е една от водещите групи в Европейския парламент, обяви, че на изборите през юни ще води кампания срещу членството на Турция в ЕС, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. Според германското радио Дойче веле Европейската народна партия, която обединява европейските християндемократи, определи своята позиция по въпроса за членството на Турция в ЕС за кампанията за изборите за депутати за Европейския парламент през юни. Политическият манифест на групата, в която влизат 11 премиери, беше обявена на пресконференция от председателя на партията Вилфрид Мартенс. Те ще защитават позицията за привилегировано сътрудничество на ЕС с Турция. Мартенс посочи, че те са взели своята позиция на конгреса през 2002 година. Според европейските християндемократи статутът на привилегировано сътрудничество е най-добрият начин европейското общество да бъде убедено по въпроса за Турция. Въпреки това обаче сред членовете в групата има различия в позициите. Докато германският канцлер Ангела Меркел е срещу членството на Турция в ЕС, италианският премиер Силвио Берлускони изказва пълна подкрепа за приемането на Турция в Евросъюза, пише вестникът.

20 души са ранени при сблъсък между група на ПКК и членове на Дружеството за социална подкрепа в Адана
02 февруари 2009 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Адана. 20 души са били ранени при сблъсък между група от 40 души привърженици на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и членове на Дружеството за социална подкрепа и съветничество /ШУРАДЕР/ в град Адана, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Снощи в 22 часа в квартал Барбарос в град Адана група от 40 души, сред които повечето привърженици на ПКК са скандирали лозунги в подкрепа на терористичната организация и са запалили гума. След това групата е отишла пред сградата на дружеството /ШУРАДЕР/ и я е нападнала сградата с коктейли „Молотов” и камъни. В същото време членове на дружеството са имали заседание вътре в сградата и са отвърнали на нападателите. Сблъсъкът с камъни, тояги и ножове е продължил близо 30 минути. При него са били ранени 20 души. Близо 200 полицаи са били изпратени на мястото за укротяване на противниковите групи. По случая е започнало полицейско разследване, посочва телевизията.

Анадолска агенция: Постигнат е важен напредък в преговорите с Турция, каза първият вицепрезидент на МВФ
02 февруари 2009 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Давос/Анкара. Първият вицепрезидент на МВФ Джон Липски заяви, че е отбелязан много важен напредък в преговорите с Турция за сключване на ново стендбай споразумение и очаква в близко бъдеще да бъде постигнат положителен резултат, съобщи Анадолската агенция. Джон Липски отбелязва, че през изминалите години турската икономика се е развила и благодарение на това Турция е станала влиятелен член на МВФ и позициите й там са се засилили. Джон Липски посочва, че преговорите с Турция временно са преустановени и след като се завърне във Вашингтон ще разговаря с ръководството на Фонда за бъдещите отношения с Анкара.

Агенция “Фокус” припомня:

В рамките на Световния икономически форум в Давос първият вицепрезидент на МВФ Джон Липски разговаря с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и с държавния министър Мехмет Шимшек, който води от турска страна предговорите с МВФ за сключване на ново стендбай споразумение. След разговорите беше оповестено, че преговорите ще бъдат прекъснати за срок от 10 дни.

Близо половината от вноса си Турция осъществява от шест държави
02 февруари 2009 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. През изминалата 2008 г. 48,4% от общия внос на Турция в размер на 201,8 милиарда долара е осъществен от шест държави, предаде Анадолската агенция. Русия, Германия и Китай запазват първите три места сред страните, които са традиционните пазари за осъществяване на вноса на Турция. През 2008 г. обемът на турския внос от Русия е за 31,3 милиарда долара, от Германия – за 18,7 милиарда долара и от Китай – за 15,6 милиарда долара.

Анадолска агенция: През 2009 г. се очаква спад на потреблението на природен газ в Турция
02 февруари 2009 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2009 г. в Турция се очаква спад на потреблението на природен газ във връзка с намаленото промишлено потребление поради глобалната криза, както и спада в жилищното потребление и по-малкия брой регистрации в абонаментната система за газоснабдяване, съобщи Анадолската агенция. Съветът за регулиране на енергийния пазар оповести очакванията са за равнището на потребление на природен газ в Турция през 2009 г. Прогнозите са това потребление да бъде приблизително 35 милиарда куб.м. През изминалата 2008 г. нивото на потребление на природен газ в страната е било около 36,9 милиарда куб. м.

ДЖИХАН: Ирански аятолах предложи Нобеловата награда на мир да бъде връчена на Ердоган
02 февруари 2009 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Продължават отзивите за изявите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на Световния икономически форум в Давос и особено в мюсюлманския свят, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Великият аятолах Насир Мекарим Ширази, който е вторият в религиозната йерархия в Иран, предложи Нобеловата награда за мир да бъде връчена на турския премиер Ердоган. “Кратките изявления на Ердоган оказаха дълбоко влияние върху сигурността в района. Предотвратиха започването на една нова война. Ние всичките му благодарим и следим с възхищение неговите действия”, казва в обръщение към студентите аятолах Насир Мекарим Ширази.
От своя страна председателят на иранския парламент Али Лариджани също е потърсил по телефона Ердоган за да му благодари и да посочи, че с изявите си в Давос той се превръща в “гласа на цялата свободна съвест на човечеството”.

РБК Дейли: Ердоган се върна от Давос като нов лидер на ислямския свят

Хлопвайки вратата на Давос, турският премиер Реджеп Ердоган се завърна в Истанбул като новия лидер на ислямския свят, коментира „РБК Дейли”.

Демонстративното напускане на турския премиер Реджеп Таип Ердоган на Световния икономически форум в Давос след скандала с израелския президент и изявленията, направени от ръководителя на турското правителство след завръщането му в родината, свидетелстват за началото на коренно преразглеждане от Анкара на своята външна политика. Отчаяла се да постигне пълноценно членство в Европейския съюз, Турция отсега нататък възнамерява да претендира за ролята на един от лидерите в ислямския свят. Скандалът се разрази в петък в Давос, по време на дебатите във връзка със ситуацията в Газа. Освен Реджеп Ердоган и израелският президент Шимон Перес в дискусията взеха участие генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и ръководителят на Арабската лига Амр Муса. След емоционалната реч на Перес, който зави, че „причината за трагедията в Газа не е Израел, а ХАМАС”, турският премиер поиска да отговори. Ердоган обвини Израел в „убийството на деца и граждански лица”, а след като водещият на дебата припомни, че времето му е изтекло, заяви, че „напуска Давос и едва ли някога ще се върне там”. Същия ден Реджеп Таип Ердоган излетя за Истанбул. На родна земя посрещнаха турския премиер като герой. На летище „Ататюрк” хиляди хора с турски и палестински знамена скандираха: „Ердоган – новият световен лидер”. Обръщайки се към събралите се, турският премиер заяви, че е „защитил в Давос честта на Турция и турския народ”, подчертавайки още веднъж „неприемливостта на опитите на Израел да оправдае агресията в Газа”. Давоският демарш на Ердоган е трудно да бъде отдаден на емоционален срив: опитните политици, към които принадлежи турският премиер, умеят да се контролират. Добрата организация на триумфалното посрещане на Ердоган в Истанбул навежда на мисълта за „предварителна подготовка”. Турското правителство претендира за позицията на лидер на умерената част от ислямския свят, смята анализаторът на Московския институт за стратегически оценки и анализ Сергей Демиденко. „От всички ислямски страни само Анкара на официално равнище осъди Израел за Газа”, припомни пред „РБК Дейли” експертът. Според Демиденко, Турция не възнамерява еднозначно да прекъсва контактите с Европа и САЩ, но прозападната политика, провеждана от Анкара през последните десетилетия, днес може да бъде сериозно преразгледана. „Турция се измори да чака в приемната на Европейския съюз и да чака милостиня от Брюксел и Вашингтон”, потвърди ръководителят на отдела за външна политика на Турския фонд за икономически и социални изследвания Менсур Акгюн. В условията на световна криза перспективите за пълноценно членство в ЕС, и без това много мъгливи, практически напълно изчезват за Анкара, призна пред „РБК Дейли” турският експерт. На Турция, по думите на Акгюн, „й предстои да оцелее самостоятелно, разчитайки не на помощта на Европа и САЩ, а на сътрудничеството със своите съседи в региона”. Перспективите да заеме мястото на регионален лидер стават все по-реални за Анкара особено с наближаването на датата на окончателното изтегляне на американските войски от Ирак, което на практика неизбежно ще доведе до разпадане на страната и образуването в Близкия изток на ново мощно огнище на напрежение. Турция с нейната силна икономика и боеспособна армия ще се превърне след изтеглянето на американците в едва ли не единствения фактор, стабилизиращ обстановката в региона. Около Анкара са готови да се групират умерените ислямски сили в Близкия изток, настроени против САЩ и Израел, и едновременно с това нежелаещи установяването на радикални ислямистки порядки. /БГНЕС

Москва / Русия

Гордеем се с Вас, се казва в открито писмо от “Хамас” до турския премиер
02 февруари 2009 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Газа/Анкара. Палестинската организация “Хамас” благодари в открито писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за неговите последни изявления и за помощта, която оказва на Палестинската автономия, съобщи информационната агенция ДЖИХАН. Писмото носи подписа на “Д-р Ахмет Юсуф, заместник министър на външните работи на Палестинската автономия” и е оповестено от палестинската информационна агенция Маан. В писмото се подчертава, че “се изпитва уважение към стратегическите връзки на Турция с окупатора Изтраел”, но въпреки това именно Турция е била държавата, която най-силно се е застъпвала за палестинците на международната арена. Цитира са позицията на Ердоган, че “движението “Хамас” отразява политическата воля на палестинския народ”. Изтъква се, че “Хамас” ще участва в изборите в Палестинската автономия през 2010 г. и че ще прояви уважение към предпочитанията на народа.

Дали Турция се доближава до арабския радикализъм, пита списание “Нюзуик”
02 февруари 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В последния си брой списание “Нюзуик” публикува анализ, в който задава директно въпроса дали Турция се отдалечава от САЩ и от Израел и се доближава до арабския радикализъм, съобщи информационната агенция АНКА. В анализа се твърди, че “след кампанията в Газа, Турция предпочита да демонстрира едно силно антиизраелско и антизападно поведение”. Списанието посочва също така, че сигналите за тази “промяна” се следят внимателно и “силно безпокоят” Вашингтон.

“Хюриет”: Ако бъдат изгладени противоречията, ще извикаме делегацията на МВФ, каза държавният министър Мехмет Шимшек
02 февруари 2009 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният министър Мехмет Шимшек заяви, че ако бъдат изгладени съществуващите противоречия, делегацията на МВФ веднага ще бъде извикана в Турция, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. “Ако обаче те продължат да заемат същите позиции, ще започнем малко по-късно преките преговори”, посочва турският министър. Основното недоволство на Анкара е, че МВФ продължава да настоява да се прилагат “стари рецепти”.
“Ако извикаме делегацията на МВФ през февруари, ще организираме съвместна пресконференция. Ще изпратим писмо с намеренията на Фонда и теоретично можем да приключим преговорите и в рамките на февруари. Това обаче ще бъде възможно само ако се прояви взаимно разбиране”, обяснява Мехмет Шимшек.

“Милиет”: Турция е на 23-то място в света по размер на външния дълг
02 февруари 2009 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нарежда на 23-то място в света по размер на външния дълг, който възлиза общо /в публичния и в частния сектор/ на 247,1 милиарда долара, съобщи вестник “Милиет”. След Турция в своеобразната класация следват Бразилия с 229,4 милиарда долара и Южна Корея с 220,1 милиарда долара.
На първо място в света по размер на външния дълг са САЩ с 12,250 трилиона долара, следвани от Великобритания с 10,400 трилиона долара и Германия с 4,489 трилиона долара.

Експлозия на бомба пред магазин в Истанбул, един човек е ранен
02 февруари 2009 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бомба, поставена в кофа за боклук, избухна пред магазин за хранителни стоки в централния истанбулски квартал Шишли, съобщи електронното издание на вестник “Хюриет”. Ранен е работещ в магазина в момент, когато е изхвърлял боклука в кофата. Раненият е настанен на лечение в болница, здравословното му състояние е добро. Предполага се, че става въпрос за звукова борба.
Междувременно е била обезвредена втора бомба, поставена пред друг магазин от същата верига в квартал Окмейданъ също в Истанбул. Граждани са забелязали съмнителен пакет, увит във вестници, и са алармирали полицията. Районът е бил отцепен, а специалните екипи са намерили в пакета осколъчна бомба, която е била обезвредена.

“Сабах”: Оценява се изненадващата допълнителна оферта за търга за АЕЦ
02 февруари 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Оценява се изненадващата допълнителна оферта за търга за изграждане на първата в Турция АЕЦ, направена от консорциума от руската държавна компания Атомстройекспорт - Интер РАО и турската Парк техник, пише днес вестник “Сабах”. Консорциумът първоначално предложи цена от 21,16 цента за киловатчас електроенергия, а след това направи намаление в размер на 28-30% и новата цена е 14-15 цента за киловатчас. В момента в министерството на енергетиката и природните ресурси изясняват дали допълнителното предложение е законно издържано. Защото предложението беше получено миналата седмица в “отворен” плик, извън приключилата тръжна процедура. Очаква се тръжната комисия да изготви и връчи своя доклад на министерството до края на месеца. Счита се, че ако правителството вземе решение, турската държавна електрическа компания ТЕТАШ може да седне на масата на претоварите с консорциума за обсъждане на допълнителното предложение за изграждането на АЕЦ.
Агенция "Фокус" припомня, че руската компания Атомстройекспорт в състава на консорциума с Интер РАО и турската Парк техник беше единствената, предложила конкретна оферта за изграждането на първата АЕЦ в Турция. Срокът за подаване на оферти изтече през септември 2008 г. Тогава беше съобщено, че шест фирми са изпратили пликове с писма, но пет от тях само са благодарили на организаторите на публичния търг, който бе обявен през февруари 2008 г.
Консорциумът предложи цена от 21,16 цента за киловатчас електроенергия /34,4 куруша при тогавашния разменен курс турска лира – долар/. Тази цена е над 170% от средната цена, по която турската държавна електрическа компания ТЕТАШ е продавала електроенергия в страната през цялата 2008 г. В официалната си оферта консорциумът предлага производството на 415 милиарда КВТЧ електроенергия, като гарантира за 15 години да продаде на държавата ток на стойност 86,367 милиарда долара.

“Хюриет”: Огнехвъргачка е намерена в кофа за боклук в Истанбул

02 февруари 2009 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Използвана огнехвъргачка е намерена в кофа за боклук в истанбулския район Султангази, съобщи вестник “Хюриет”. Събиращ хартия от кофите за боклук е намерил въпросната огнехвъргачка и е бил забелязан от живеещи наоколо граждани. Те са уведомили полицията, която веднага пристигнала на мястото и иззела огнехвъргачката. Използваната огнехвъргачка е предадена на компетентни специалисти в дирекцията по сигурността.

Турски печат: Скандалът в Давос да не се използва за вътрешнополитически цели
02 февруари 2009 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отзивите, оценките и коментарите за скандалното напускане на Световния икономически форум в Давос от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган след остро противопоставяне с президента на Израел Шимон Перес са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” призовава скандалът от Давос да не се използва за вътрешнополитически цели. Реакцията на турския премиер Ердоган беше естествена, но в последващите си изявления той насочи своите критики повече към модератора на дискусията на форума в Давос. Важното тук е премиерът да не прави опити да използва този скандал за вътрешнополитически цели. Защото не трябва да се забравя, че подклаждането на антиизраелски и на антиеврейски настроения не е правилно е не е хуманно. Може да породи и сериозни проблеми в областта на международните отношения, се посочва в публикацията.
“Милиет” обръща внимание на позицията по въпроса на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал. Според него в Давос срещу турския премиер е била извършена една очевидна несправедливост и той е бил прав в реакцията си, но е необходимо да не се опитва да използва случая във вътрешната политика.
В друга публикация “Милиет” информира, че на тържествено откриване на обекти на община Истанбул, Ердоган е бил посрещнат като “Завоевателят от Давос”. Присъстващите са издигнали плакат “Вън от Турция на ционистките дипломати!”, но в изказването си Ердоган въобще не е споменал за скандала в Давос.
“Сабах” подчертава думите на Ердоган на въпросното тържество за откриване на обекти на община Истанбул: “Ще повярваме в силата на Турция. Вече много добре ще знаем каква е силата на Турция”.
Вниманието на “Заман” е привлечено от позицията на лидера на Демократичната лява партия /ДЛП, създадена от бившия премиер Бюлент Еджевит/ Зеки Сезер. Лидерът на ДЛП също намира за правилна реакцията на турския премиер в Давос, но изразява очаквания тази реакция да има продължение не с евтини речи по площадите, а със сериозни държавнически стъпки.
“Радикал” се спира на пожеланието на министъра на външните работи на Израел Ципи Ливни за уважително отношение на Анкара към Тел Авив.

Анадолска агенция: Ципи Ливни очаква уважение от Турция към Израел
02 февруари 2009 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара Министърът на външните работи на Израел Ципи Ливни заяви след острата дискусия между турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и израелския президент Шимон Перес на Световния икономически форум в Давос, че окачва “Турция да проявява уважително отношение към Израел”, съобщи Анадолската агенция. “С Турция поддържаме важни стратегически връзки. Именно поради това очаквам независимо от уличните демонстрации и публикуваните много ужасяващи снимки и видео материали във връзка със събитията в Газа, Турция да проявява уважение към Израел.”, посочва Ципи Ливни в изказване по израелското държавно радио.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 2
These are some of the major headlines and their summaries in the Turkish press on Feb. 2, 2009. Hurriyet Daily News Online does not verify these stories and does not vouch for their accuracy.

GOOD MORNING--TURKEY PRESS SCAN ON FEB 2

HURRIYET
-- GIVE HIM NOBEL PEACE PRIZE
Another support for Prime Minister Tayyip Erdogan's attitude towards Israeli President Shimon Peres during the World Economic Forum (WEF) meeting came from Grand Ayatollah Naser Makarem Shirazi of Iran. Shirazi said Erdogan prevented a new war and contributed to peace. "If Nobel Prize authorities have a heart and courage, they present the Nobel Peace Prize to Erdogan," he also said.

-- EVERY ONE NEEDS EACH OTHER IN A NEIGHBORHOOD
Commenting on what happened during WEF meeting in Davos, Switzerland, Turkey's Ambassador to Israel Namik Tan said that Turkey and Israel were two important countries in the region. Tan said, "every one needs each other in this neighborhood. Israel will continue attaching the same importance to Turkey. And so will Turkey."

-- FRANCE LOCATED HELICOPTER WRECKAGE IN BOLU
The ambulance helicopter that was chartered from Poland crashed near the northwestern province of Bolu on Saturday night. Search and rescue efforts could not be carried out that day due to heavy snowfall and fog, but they were launched on Sunday. The Civil Aviation Authority said that it got a signal from the ELT (emergency locator transmitter) device on the helicopter, and Turkey contacted a center in France which was receiving the signals and asked for the exact location. The DAK teams of the General Staff were taken to that area by helicopters but found the bodies of Polish pilot Andrzej Wojewodzki and retired Turkish pilot Suleyman Kiyak.Hurriyet

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2