Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 30 януари 2009 г.

Новините от и за Турция-30.01.09 г.

Long Distance Calling Cards

Ердоган вече има имиджа на голям политически лидер в очите на арабския свят, смята изтъкнат турски журналист
30 януари 2009 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. С твърдата си позиция в Давос по повод събитията в Газа Ердоган вече има имиджа на един голям политически лидер в очите на арабския свят. Така директорът на Главната редакция на телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк Мехмет Али Биранд коментира поведението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на Световния икономически форум, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Биранд посочи, че Ердоган и в Турция е изразявал смела позиция, и в Давос е дал подобаващ отговор на израелския президент и това ще бъде аплодирано в арабския свят. „Той взе важна роля на важна сцена и я изигра подобаващо”, посочи известният турски журналист. Биранд обаче коментира, че актуалността на това поведение няма да продължи дълго и ще се „стопи” в ежедневните проблеми. „Ако Турция и Израел не променят поведението си, Перес направи тук първата крачка с обаждането си на Ердоган. Ако сега Ердоган продължи с този твърд език и тази позиция, балансът на турската външна политика ще се промени и от това ще загуби Турция”, посочи Биранд пред телевизията.

Оборотът на Коч холдинг е достигнал 82 млрд.турски лири през 2008 г.
30 януари 2009 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Оборотът на една от най-големите икономически групи в Турция – Коч холдинг, се е увеличил през 2008 г. на 82 милиарда долара /около 82 милиарда лева/, пише днес вестник “Милиет”. Това представлява нарастване с 13% в сравнение с предходната 2007 г. Печалбата от дейността на Коч холдинг се е увеличила с 9% за същия период и през миналата година възлиза на 5,9 милиарда турски лири.
От взетия през януари тази година кредит в размер на 770 милиона долара ще се възползват 19 фирми на икономическата група и се очаква благодарение на него задлъжнялостта на Коч холдинг да намалее с 15% в рамките на 2009 г.

АНКА: Турското държавно радио и телевизия ТРТ отбелязва 41-ата си годишнина
30 януари 2009 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералната дирекция на турското държавно радио и телевизия ТРТ отбелязва на 31 януари своята 41-а годишнина, съобщи информационната агенция АНКА. За честването iа предвидени различни празненства в Анкара и в Истанбул. В Анкара най-важното събитие е фотоизложбата, която се открива днес в студио “Аръ” на ТРТ от генералния директор на ТРТ Ибрахим Шахин. Програмата предвижда също прожекция на филм за историята на ТРТ и концерт на радиосъстав.

Контрабандни цигари, внесени от Иран, са заловени в източната турска провинция Агръ
30 януари 2009 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Агръ. 20 000 пакета контрабандни цигари, внесени от Иран и превозвани с камион към западните провинции на страната, са заловени в провинция Агръ в Източна Турция, съобщи Догу хабер ажансъ /ДХА/. Екипи на отдела за борба с организираната престъпност и действали по сигнал. Камионът пътувал от Ван към Агръ. Заловените контрабандни цигари са от различни марки. Задържани са водачът на камиона и негов спътник, които са изправени пред съда и са изпратени в затвора в Агръ.

САЩ трябва да дефинират отново тероризма и терористичните организации, каза турският премиер
30 януари 2009 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че тероризмът в географските територии на Близкия изток трябва да бъде дефиниран и признат отново от страна на новия президент на САЩ Барак Обама и САЩ трябва да формират политиката си на тази нова база и дефиниця, пише турският вестник „Милиет”. Според турския премиер Барак Обама трябва да признае отново кои са терористичните организации в Близкия изток. Световни медии коментираха тези думи на Ердоган като призив за преразглеждане на отношението към „Хамас” и „Хизбуллах”, които освен въоръжените си крила, имат политически позиции в Западния бряг и Ливан. В посланието си към Обама турският премиер заяви, че в сравнение със западните държави Турция е тази, която най-добре разбира ситуацията в Близкия изток. Той оцени като неуважение към Турция атаката на Израел в момент, когато течаха преговори за установяване на мир между Сирия и Израел с нейно посредничество.

Американският еврейски комитет осъди остро турския премиер Ердоган за поведението му в Давос
30 януари 2009 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският еврейски комитет реагира остро срещу поведението на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на заседанието за Ивицата Газа на Световния икономически форум в Давос, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. В изявление на Американския еврейски комитет се посочва, че позицията, изразена от Ердоган в четвъртък в Давос, може да доведе до нови антиизраелски и антиеврейски прояви в Турция и извън нея. Организацията определя това поведение като безсрамие. Според нея думите на Ердоган към Шимон Перес, който е носител на Нобелова награда, са словесно нападение. Председателят на комитета Давид Харис посочва, че тези неоснователни думи на Ердоган към израелския президент ще станат повод за още по-остри нападки, които не отчитат позицията на страната. „Те са все едно да отидеш да гасиш огън с духало”, изтъква той.

Махмуд Аббас ще посети Турция идната седмица
30 януари 2009 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Рамала/Анкара. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас пристига на посещение в Турция идната седмица, пише електронното издание на турския вестник „Хюриет”. Визитата на Махмуд Аббас е по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Според пресцентъра на президентството датата на визитата засега е определена за 7 февруари.
Днес в Палестинската автономия беше организиран митинг в подкрепа на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с позицията, изразена от него на секцията, посветена на Газа на Световния икономически форум в Давос, пише вестникът.

Турция действа от позицията на националния интерес в двустранните военни отношения, заяви Генералният щаб
30 януари 2009 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция действа от позицията на националния интерес и полза в двустранните военни отношения с всички страни, се казва в изявление на пресцентъра на Генералния щаб относно турско-израелските отношения, пише електронното издание на турския вестник „Милиет”. На редовен седмичен брифинг шефът на пресцентъра на турския генерален щаб генерал Метин Гюрак засегна проблема за отношенията между Турция и Израел след случая, възникнал между турския премиер Ердоган и израелския президент Шимон Перес в Давос. Той посочи, че няма никакъв проблем в доставката на безпилотните самолети „Херон” от страна на Израел на Турция. Гюрак засегна и въпроси, свързани с борбата срещу тероризма. Той посочи, че редица публикации в медиите за загинали и действащи турски военнослужещи, които са се отличили като герои в борбата срещу тероризма, са спекулативни и не отговарят на истината. По думите му оторизираните институции на турските въоръжени сили веднага оказват помощ на семействата на загиналите, след като те депозират молба за това, пише вестникът.

Не искаме неразбирателство с Турция, каза израелският президент Шимон Перес по повод случая в Давос
30 януари 2009 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Израелският президент Шимон Перес изрази надежда, че напрежението в отношенията между Турция и Израел няма да се повлияе от случая между него и премиера Реджеп Тайип Ердоган на Световния икономически форум в Давос, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. „Ние не искаме неразбирателство с Турция, поначало сме в неразбирателство с палестинците”, каза Шимон Перес в първото си изявление във връзка с възникналото напрежение между него и турския премиер по време на секцията, на която се обсъждаше ситуацията в Газа на Световния икономически форум в Давос. От друга страна Перес е заявил, че не е поискал извинение от Ердоган, а само е изразил своето съжаление от случилото се. Перес посочи, че след възникналите пререкания той е разговарял с Ердоган по телефона и е посочил, че не разглежда това като персонален или национален проблем и уважението му към турския премиер не е намаляло, а случилото се е било само обмяна на възгледи. Израелският президент е изразил надежда, че Турция ще продължи да играе важна посредническа роля за установяването на мир в Близкия изток и да бъде един алтернативен избор за живеещите там.
При завръщането си на летището в Истанбул Ердоган също каза, че израелският премиер му се е обадил по телефона след случилото се и е изтъкнал, че има голямо уважение към него и се надява отношенията да останат добри, посочва телевизията.

74 000 души са се регистрирали за един месец в бюрата за безработни в Турция
30 януари 2009 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на труда на Турция Фарук Челик заяви, че през декември 2008 г. 59 000 души са се регистрирали в бюрата по труда и са се възползвали от помощите за безработни, а през януари техният брой е нараснал на 74 000 души, пише електронното издание на вестник “Милиет”. Предвижда се увеличение с около 50% на размера на изплащаното обезщетение на безработните в Турция. Долната граница на това обезщетение за кратък период от време ще се увеличи от 266 на 400 турски лири /около 400 лева/, а горната граница – от 533 на 800 турски лири /около 800 лева/, каза министърът.

Турската лира поевтиня, борсата в Истанбул регистрира спад след като Ердоган напусна форума в Давос
30 януари 2009 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Кризата в Давос с демонстративното напускане снощи на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган предизвика поскъпване на долара спрямо турската лира и спад на Истанбулската фондова борса, съобщава електронното издание на вестник “Сабах”. При закриването на валутната търговия вчера обменният курс на турската лира към долара беше на ниво 1,61/1,62. Тази сутрин курсът скочи на ниво 1,63/1,64, което означава, че турската лира е загубила 1,07% от стойността си.
На борсата след сутрешния сеанс индексът падна с 430,07 пункта и е на ниво от 25 732,92 пункта. Цените на акциите спаднаха средно с 1,64%.

“Хюриет”: В 87 страни по света се изучава турски език
30 януари 2009 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. В 87 страни по света – от Мадагаскар до Малдивските острови и от Брега на слоновата кост до Япония, се изучава турски език в началния и средния курс на обучение. Това става ясно от писмен отговор на държавния министър Мехмет Айдън на питане от депутата от опозиционната Народнорепубликанска партия Саджид Йълдъз, пише електронното издание на вестник “Хюриет”.
В изброените 87 страни има поне по един курс за изучаване на турски език. В 46 от тези страни поради проявявания интерес турски език се преподава в специални курсове, а в девет страни има университети, в които се изучава турски език, се казва в отговора на министъра.

“Милиет”: Реджеп Тайип Ердоган разговаря с Владимир Путин в Давос в продължение на 40 минути

30 януари 2009 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Давос/Анкара. Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган разговаря в продължение на 40 минути с премиера на Руската федерация Владимир Путин в швейцарския ски курорт Давос, пише днес вестник “Милиет”.
След срещата Путин посочи, че е останал доволен от разговора. “Сътрудничеството между Русия и Турция е най-важният фактор за решаване на проблемите.Поддържаме редовни контакти на всякакво ниво, включително на най-високо равнище и срещи от делови характер”, каза руският премиер.

Делегация на МВФ ще пристигне в Турция през февруари за оформяне на ново стендбай споразумение
30 януари 2009 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.Говорителят на МВФ Дейвид Хоули заяви, че преговорите на първия вицепрезидент на Фонда Джон Липски с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Давос са били плодотворни и се очаква през февруари делегация на МВФ да пристигне в Турция, за да финализира преговорите за сключване на ново стендбай споразумение, съобщи Анадолската агенция. Дейвид Хоули припомни, че след като е постигнала договореност с турските власти по много от областите на бъдещето стендбай споразумение, в началото на седмицата делегацията на МВФ е отпътувала от Анкара. “Най-вероятно през следващия месец делегацията отново ще замине за Турция, за да приключи останалата част от стендбай споразумението”, каза говорителят.

“Сабах”: Отзиви в световни медии за дипломатическия скандал в Давос
30 януари 2009 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Давос/Анкара. Кризата, предизвикана от напускането на Световния икономически форум в Давос от премира на Турция Реджеп Таийп Ердоган след спор с израелския президент Шимон Перес за събитията в Газа, намира широк отзвук във всички световни медии, пише турският вестник “Сабах”.
Британската държавна телевизия Би Би Си излъчи кадри от острата дискусия между Ердоган и Перес и съобщи, че в Истанбул турският премиер е бил посрещнат като истински герой от многохилядно множество.
Британското списание “Икономист” отбелязва по повод дипломатическия скандал, че “специалните връзки Турция-Израел са подложени на сериозен риск”.
В самия Израел новината се съобщава само с кратък текст. Посочва се, че в резултат на спор с Шимон Перес, Ердоган е напуснал Световния икономически форум в Давос, пише „Сабах”.
Австрийската информационна агенция АПА отразява скандала със заглавия “Кризата в Давос” и “Ердоган: За мен Давос приключи”.
Възникналата криза в Давос влиза като новина от последната минута в днешните германски вестници. За действията на Ердоган “Шпигел” използва заглавието: “Говори кратко, скара се с водещия и напусна заседанието”.
Френските медии отбелязват, че Шимон Перс е поискал извинение от Ердоган. В интернет изданията на вестниците “Монд” и “Фигаро” са поместени кратки съобщения на АФП, отбелязва турският вестник.

“Хюриет”: Шестима загинали и 11 ранени при катастрофа с автобус в Югоизточна Турция
30 януари 2009 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Битлис. Шестима души са загинали и 11 души са ранени при преобръщане на пътнически автобус в провинция Битлис, Югоизточна Турция, съобщи електронното издание на вестника “Хюриет”. Ранените са настанени в държавната болница в Битлис, като състоянието на двама души е сериозно.
Тежката катастрофа е станала рано днес към 2 ч. Автобусът е пътувал по линията Диарбекир – Ван.

“Сабах”: Новият руски патриарх ще “урежда” отношенията с Вселенската патриаршия в Истанбул
30 януари 2009 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Първата работа на новия руски патриарх Кирил ще бъде да успокои напрежението, възникнало между Вселенската патриаршия и Украинската църква заради споровете за независимост, пише днес турският вестник “Сабах”.
Патриарх Кирил ще се опита да затопли и отношенията с православната църква в Естония, която се отдели от Руската патриаршия и прие лидерството на Вселенската патриаршия в Истанбул.
Руският печат обръща внимание и на изявленията на Кирил на пресконференция миналата година, че е привърженик на развитието на връзките с ислямския свят. Цитира се казаното от Кирил в едно негово интервю “Длъжни сме да чуем гласа на нашите мюсюлмански братя.”.

Турция настоява пред МВФ за програма, осигуряваща нарастване на заетостта
30 януари 2009 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Давос/Анкара. В преговорите с МВФ Турция настоява за програма, която да съживи икономиката и да осигури нарастване на заетостта, докато Фондът иска по-голяма и строга финансова дисциплина, съобщи Анадолската агенция. В разговорите си с първия вицепрезидент на МВФ Джон Липски компетентните турски представители обясняват, че Турция не прилича на държавите, с които МВФ е сключил последните си споразумения. Те акцентират на обстоятелството, че в Турция със съществуващата банкова система балансите на публичния финансов сектор са в много по-стабилно състояние.
Джон Липски ще разговаря във Вашингтон с президента на МВФ Доминик Строс-Каан, ще предаде предложенията на Турция и ще се постарае да получи одобрението на ръководството на Фонда, посочва агенцията.

“Хюриет”: Ердоган беше посрещнат в Истанбул като герой на връщане от Давос
30 януари 2009 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който демонстративно напусна Световния икономически форум в Давос, беше посрещнат като истински герой рано днес - в 03.00 ч на летище “Ататюрк” в Истанбул, пише вестник “Хюриет”. Посрещането му беше като грандиозен митинг. Присъстващите носеха турски и палестински знамена и скандираха лозунги “Завоевателят на Давос”, “Турция се гордее с теб”, “Израел е убиец”.
Голяма община Истанбул осигури движението на автобусите, тролейбусите и метрото без прекъсване чак до сутринта.
След като стана известно, че Ердоган напуска Давос, ръководството на областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ призова всички ръководства на околийски партийни организации да осигурят максимално голямо присъствие на летище “Ататюрк” за участие в организираното посрещане на премиера. Със съобщения по мобилните телефони околийските организации призоваха активистите на партията да дойдат на летището в Истанбул. Групите започнаха да се събират на летището още към 23 ч. Броят на хората непрекъснато нарастваше и полицията беше принудена да вземе допълнителни мерки за сигурност.
След кратко изказване Ердоган напусна летището и беше посрещнат от ново множествено пред дома си в квартал “Юскюдар” на азиатската част на града. Там Ердоган се здрависа поотделно с 300 души и благодари на всички присъстващи, пише всекидневникът.

ДЖИХАН: В арабския свят приветстват поведението на турския премиер в Давос
30 януари 2009 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Острият отговор на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на израелския президент Шимон Перес и неговото демонстративно напускане на заседанието и пресконференцията на Световния икономически форум в Давос намират широк отзвук след арабския свят, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. Телевизионните канали и вестниците предадоха новината на централно място и съобщиха за подкрепата на интелектуалния елит към действията на Ердоган.
Излизащият в Лондон палестински вестник “Ал Кудс ал Араби” пише, че поведението на израелския президент Шимон Перес е било много грозно и посочва, че даденият отговор от Ердоган трябва да се посрещне с уважение.
Амр Шубки от Центъра за стратегически изследвания със седалище в Кайро посочва, че действията на Ердоган ще окажат много силно въздействие върху целия арабски свят. Шубки отбелязва, че става въпрос за държава, която е както демократична, така и умерена, но в същото време е в състояние да критикува Израел. Той предрича, че с последното си поведение Турция ще наложи с още по-голяма сила влиянието си в района.
Бившият министър на външните работи на Палестинската автономия, който беше дясната ръка на легендарния палестински лидер Ясер Арафат – Набил Шаат, подчертава, че Турция става изгравящата звезда в района, отбелязва турската агенция. Политиката, която следва Турция, по-специално като демонстрира подкрепа за движението “Хамас”, е неприемлива, казва Шаат, но веднага отбелязва, че всички палестински групи изпитват големи симпатии към Анкара.

Турски печат: Ердоган напусна срещата в Давос
30 януари 2009 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Скандалното напускане на Световния икономически форум в Давос от премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган е сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Хюриет” извежда в заглавие думите на Ердоган “За мен Давос приключи” и отбелязва дипломатическия скандал, възникнал на заседанието, в което Ердоган е участвал заедно с израелския президент Шимон Перес. Ердоган силно се ядосал, че не му се дава достатъчно време за изказване и след като се обърнал към Перес с думите “Вие много добре знаете как да убивате”, напуснал заседанието.
По заглавие “Високо напрежение в Давос” вестник „Милиет” посочва, че за първи път на Световния икономически форум се случва подобен скандал. В заседанието са участвали генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, генералният секретар на Арабската лига Амр Муса, Ердоган и Перес, като на всеки е бил определено време за изказване в рамките на 12 минути, а на Перес като последен изказващ се е било разрешено да говори цели 25 минути. Това преляло чашата на търпението и Ердоган се зарекъл “повече да не идва в Давос”. Вестникът цитира и репликата на Ердоган към Перес: “Уважаеми г-н Перес, Вие сте по-възрастен от мен. Гласът Ви обаче се чува много силно. Това е психологията на виновността. Вие много добре знаете как да убивате.”.
“Сабах” коментира случилото се в Давос като реакция срещу действията на Израел в Ивицата Газа.
“Заман” също информира на централно място, че Ердоган е напуснал Световния икономически форум в Давос и отбелязва, че след скандала израелският президент Шимон Перес е потърсил по телефона Ердоган и е поискал извинение.
Публикацията в „Радикал” e озаглавена “Криза на срещата на високо равнище в Давос: Ердоган напусна заседанието.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2