Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !
Това е павилион,в които се продават сандвичи sandovic (сандьович),цигари-sigara,безалкохолни напитки и пресни плодови сокове meyve suyu (мейве сую),които могат да се консумират на място или вкъщи.
Lokanta
Това общо наименование се отнася до най-разнообразни заведения с умерени цени,където могат да се дегустират и много местни специалитети.Тук не се предоставят листи с менюта,но всички ястия са изложени на показ.Обикновено тези заведения не продават алкохолни напитки.В класическите lokanta се предлагат основно готвени ястия,но също и един специфичен продукт на скарата-кебабчето.
Restoran,et lokantasi,balik lokantasi
Тези наименования са на ресторанти от най-висока категория,с рафинирана и разнообразна кухня.За турците това са заведения,в които отиват с приятели или със семействата си.Те обичат да похапват там,да пийват,дълго да разговарят и да танцуват,защото често вечерта се оживява от оркестри.Тук ще можете да оцените разнообразието от предястия-mezeler,които се предлагат върху голям поднос.Можете да си подберете най-изкусителните от тях.Сервирани в малки чинийки,мезетата-meze се споделят от всички сътрапезници,затова трябва да поръчате няколко вида и да опитате от всичко по малко.Предлагат се и топли предястия-sicak mezeler (съджак мезелер),а салатата-salata се сервира в голяма чиния,която се поставя в средата на маста и по време на храненето всеки си взема от нея.
Основното ястие
Sicak yemek (съджак йемек) може да бъде риба на скара-balik izgara (балък ъзгара),месо на скара-et izgara (ет ъзгара) или готвени ястия с рагу-guvec,sulu yemek (гювеч сулу йемек).
Няма коментари:
Публикуване на коментар