Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 29 ноември 2008 г.

В Турция продават жертвени животни по интернет и на лизинг

Търговци прилагат най-различни съвременни похвати, за да привлекат за свои клиенти вярващите мюсюлмани, които искат да спазят обичая и да заколят и раздадат животно на големия мюсюлмански празник Курбан байрам
28.11.2008

Снимка: БГНЕСПредприемчиви търговци в Турция използват най-различни съвременни похвати, за да привлекат клиентите да си купят жертвени животни преди предстоящия Курбан байрам, съобщава турският електронен сайт Хабер3.

Някои вериги супермаркети, месопреработвателни компании и ресторанти предлагат на вярващите мюсюлмани да си купят жертвено животно с едно натискане на копчето на компютъра по Интернет.

Други са измислили схема, при която всеки желаещ може да стане акционер при покупката на едър рогат добитък, като съобразно ислямската религия в купуването на едно животно, например теле, може да участват до седем акционери.

"Купи сега и плати след три празника" е друга от хватките на предприемчивите търговци. Една от популярните в Турция вериги супермаркети предлага на клиентите си да купят курбана на вноски, а ако сумата бъде изплатена в срок до една година, няма да плащат лихва. За желаещите по-ниски вноски, има възможност да платят животното и за 36 месеца.

Друга верига магазини за хранителни стоки пък предлага да заколи вместо клиентите си жертвеното животно, а закупилият курбана ще може да наблюдава целия процес чрез камера. Богоугодният акт щял да бъде извършван в първия ден на Курбан байрама с одобрението на Дирекцията по религиозните въпроси и в присъствието на нотариус и ветеринар. Преди да заколят животното, касапите ще извършват намаз (молитва), а след това месото ще бъде разфасовано, пакетирано и доставено до дома на клиента.

Тази година празникът ще се чества между 8 и 11 декември.(Още за Курбан Байрам-тук)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2