Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 29 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-29.11.08 г.

В Анкара утре пристига новият посланик на САЩ в Турция
29 ноември 2008 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новоназначеният посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри пристига утре в Анкара, пише турският вестник Заман. Джефри ще поеме поста от Рос Уилсън. Новият посланик е бил заместник на съветника на президента Джордж Буш по въпросите на националната сигурност и е експерт за Турция, говори турски език.
Вестник “Заман” отбелязва, че по време на процедурата за одобряване на кандидатурата на Джефри за посланик членове на сенатската комисия по външните работи упражнявали натиск да окачестви като геноцид убийствата на арменци в годините на Първата световна война в Източен Анадол. Джеймс Джефри не направил това и посочил, че ще подкрепя инициативи за насърчаване на сближаването между Турция и Армения.

АПА: Състоя се среща на президентите на Азербайджан, Туркменистан и Турция
29 ноември 2008 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Туркменбаши. Тристранна среща на президентите на Азербайджан, Туркменистан и Турция се състоя днес в град Туркменбаши, Туркменистан, съобщава азербайджанската агенция АПА. Президентът на Турция Абдуллах Гюл отбелязал високото равнище на отношенията между трите държави и подчертал значението на днешната тристранна среща. От своя страна държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев изразил увереност в успеха на тази първа подобна среща. По думите му тя “ще допринесе за още по-голямо укрепване на приятелските и братски връзки”. Той подчертал, че обща история, език и културни корени обединяват трите страни. Алиев изтъкнал успеха на визитата си в Туркменистан и собщил, че са постигнати важни споразумения. Домакинът – президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, благодарил на гостите за визитата им.

ДХА: Рекламна кампания на автомобилния сектор в Турция в условията на кризата
29 ноември 2008 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Автомобилният сектор в Турция предприема широка рекламна дейност, за да преодолее отрицателните въздействия от кризата, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Целта е предимно да се съживят интересът и поръчките на вътрешния пазар. Предвижда се организиране на изложения и семинари, издаване на брошури и списания, разпространение на рекламни клипове и филми.

Агенция “Фокус” припомня:

Автомобилната промишленост, смятана за локомотива на турската икономика, през миналата година секторът има положителен външнотърговски баланс в размер на 3,5 млрд. долара. През 2008 г. се очаква за достигне 7 млрд. долара. Приносът на този сектор за намаляване на дефицита по текущата сметка на страната е колкото на други 3-4 сектора на икономиката. Осигурява заетост на 1,250 милиона души, което представлява 6-7% от всички работни места в страната.

“Сабах”: “Футболна дипломация” и за решаването на кипърския въпрос
29 ноември 2008 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. “Футболната дипломация”, приложена за топенето на ледовете между Турция и Армения, беше предложена като пример за намиране на решение и на кипърския въпрос, пише днес вестник “Сабах”. На заседанието в Анкара на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС членът на тази комисия Мариос Мацакис, евродепутат от Република Кипър, предложи “Турция да играе футболен мач с гръцката част на острова”. Мацакис каза, че е запознал с предложението си и премиера Реджеп Таийп Ердоган, посочва всекидневникът.

Агенция “Фокус”припомня, че президентът на Турция Абдуллах Гюл отиде през септември в Армения по покана на президента Серж Саркисян, за да наблюдава футболния мач между отборите на двете страни. Турция и Армения не поддържат дипломатически отношения и визитата на Гюл в Ереван бе определена като начало на разтопяване на ледовете, откъдето дойде изразът “футболна дипломация”. Предстои държавният глава на Армения да отиде в Турция през октомври 2009 г., за да наблюдава футболния мач между националните отбори на двете страни.

“Милиет”: Управляващата партия в Турция започна да прилича на старите парии, пише британско списание
29 ноември 2008 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ все повече започва да прилича на старите турски партии, които тя успя да “закопае” на последните общи избори в страната, пише днес вестник “Милиет”, като цитира публикация в “Икономист”. Статията в най-новия брой на британското списание е озаглавена ”Реджеп Тайип Ердоган, който поражда безпокойство”. Прави се заключението, че напоследък ПСР все повече става авторитарна и къса връзката си с реалността. Специално внимание се обръща на промяната лично на премиера Ердоган, под чието ръководство ПСР е започнала да прилича на “старите и уморени турски политически партии.” . Подчертава се, че Ердоган е обещавал големи реформи, за да доближи страната си до ЕС, но вече не се вижда тези реформи да продължават.

Над 180 килограма наркотици са заловени в турската провинция Ван
29 ноември 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Ван. В околия Гюрпънар на провинцията Ван, Източна Турция, са били заловени 182 килограма наркотици в изоставен камион, пише електронното издание на вестник “Заман”. Задържани са петима души, към които са предявени обвинения, че имат отношение по случая. Двама от тях са арестувани и са изпратени в затвора, а останалите трима са освободени, но също ще бъдат привлечени като обвиняеми.

“Заман”: В Турция не достигат 3 700 съдии и прокурори
29 ноември 2008 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на правосъдието на Турция Мехмет Али Шахин заяви, че в страната не достигат 3 700 съдии и прокурори, пише вестник “Заман”. Това се дължи на увеличаването на съдебните случаи, както и на обстоятелството, че броят на осъдените в турските затвори вече надхвърля 90 000 души. В момента общият брой на съдиите и прокурорите в страна е около 10 000, а има нужда от още 3 700 души.
През следващата година в съдебната система ще бъдат назначени нови 600 души - 550 съдии и прокурори и 50 души в административните съдилища. Това според министъра в значителна степен ще облекчи положението с недостига на съдии и прокурори.

ДЖИХАН: Спасени от терористичните нападения в Мумбай пристигнаха със самолет в Истанбул
29 ноември 2008 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Спасени се от терористичните нападения в индийския град Мумбай, между които има и деветима турци, пристигнаха със самолет на турските авиолинии на летище Ататюрк в Истанбул, предава информационната агенция ДЖИХАН. Очаква се спасилите се от терористичните нападения в Индия да дадат пресконференция във ВИП салона на летището.

“Радикал”: Предупреждения на Централната банка на Турция за икономическата криза
29 ноември 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка на Турция оповести втория си и последен за тази година доклад за финансовата стабилност в страната, пише днес вестник “Радикал”. В доклада се посочва, че в Турция вече започва да се чувства влиянието на глобалната криза. Дават се уверения, че Централната банка разполага с ефективни средства и механизми да посрещне нуждите на банкова система при управлението както на ликвидността в турски лири, така и ликвидността във валута. Според турската Централата банка темповете на прираст на икономиката ще се забавят, финансовата стабилност на реалния сектор ще са наруши, а поради ограничаването на кредитите потребителите още повече ще задлъжнеят с кредитните си карти. Банката също така предупреждава, че ще нараснат несъбираемите индивидуални и търговски вземания по отпуснати кредити.

“Милиет”: Среща на президентите на Туркменистан, Турция и Азербайджан в град Туркменбаши
29 ноември 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Туркменбаши/Анкара.Президентът Абдуллах Гюл участва в тристранна тюркска среща на високо равнище в град Туркменбаши, Туркменистан, пише вестник “Милиет”. В днешната среща участват президентът на Азербайджан Илхам Алиев и държавният глава на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.
Абдуллах Гюл е първият турски президент, който посещава града, наречен на бившия президент на Туркменистан Сапармурат Ниязов, известен като Туркменбаши /баща на всички туркмени/. Гюл ще посети и инвестиционните обекти в свободния туристически район Аваза, които се изграждат от турски предприемачи.

Анадолска агенция: Броят на починалите турски поклонници в Саудитска Арабия нарасна на 22
29 ноември 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Мека/Анкара. Броят на починалите турски граждани, кандидати за хаджии в саудитските градове Мека и Медина, нарасна на 22 души, предава Анадолската агенция. По данни на секцията по вероизповеданията в Мека, на територията на свещените земи са починали още двама турски поклонници, на 75 и на 53 години. Преди това починаха девет души в Мека и 11 - в Медина, посочва агенцията.

“Сабах”: Първото бягство от Банкок стана със самолет на турските авиолинии

29 ноември 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Банкок/Анкара. Първото бягство от Банкок стана със самолет на турските авиолинии, пише днес турският вестник “Сабах”. След като противници на правителството в Тайланд блокираха около 5 000 пътници в двете летища в Банкок, първият самолет, който успя да излети от обсадения град, беше на турските авиолинии. Самолетът е излетял от военно летище и е взел на борда си 217 пътници, сред които и чужденци. Кацнал е вчера в 03:30 ч. на летище Ататюрк в Истанбул, посочва всекидневникът.

Турското външно министерство благодари на индийските власти за освободените турски заложници
29 ноември 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското външно министерство благодари на индийските власти за освободените турски заложници, взети в плен при терористичните атаки в град Мумбай, предава Анадолската агенция. В съобщение на министерство се посочва, че двама от общо тримата турски заложници са били освободени на 27 ноември, а третият – на 28 ноември и се изказва благодарност за осъщественото сътрудничество по въпроса с турското посолство в Ню Делхи. Изразява се увереност, че в най-скоро време индийските власти напълно ще ликвидират терористите и ще възстановят спокойствието и сигурността в град Мумбай.

Министърът на външните работи на Турция е на посещение в Киргизстан
29 ноември 2008 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Продължава четиридневната обиколка на министъра на външните работи на Турция Али Бабаджан в страни от Централна Азия, включваща Таджикистан и Киргизстан, съобщават медиите. На 26 и 27 ноември Али Бабаджан посети столицата на Таджикистан Душанбе, а на 28 и 29 ноември е в столицата на Киргизстан Бишкек. Целта на визитите на първия турски дипломат е да обсъди със своите колеги в двете страни двустранни и регионални въпроси. Турция е една от първите държави, които признаха независимостта на двете бивши съветски републики.

Протестен митинг за правото на труд, мир и демокрация ще се състои в Анкара
29 ноември 2008 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Големите турски профсъюзни централи ДИСК и КЕСК (турски профсъюзи-тук)организират днес голям протестен митинг в Анкара, пише електронното издание “Хюрхабер”. Митингът за правото на труд, мир и демокрация се провежда под лозунга “Няма ние да платим цената на кризата”. От цялата страна ще пристигнат работници с близо 500 автобуса, които ще се събират на четири различни места и след това ще преминат по улиците на турската столица. Началото на митинга е в 13 часа на централния площад Съхие. Очаква се протестът да бъде подкрепен от политически партии, професионални и неправителствени организации и представители на културата и изкуството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2