Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 ноември 2008 г.

Предай теленцето Павлина нататък...

Предай теленцето Павлина нататък...

Хюсеин и синовете му са много доволни от кравата Събка, която им дава около 12 литра мляко дневно. Зесега не са дарили теленце, защото първото било мъжко.

Фондация "Лале" осъществява програма, която помага на най-бедните не само да се изхранват, но и самите те да станат дарители и да подобрят живота на другите

Силвия Георгиева, снимки: Невена Тенева

Вярвате ли, че една крава може да направи човек щастлив? Вярвайте, че е така. Защото сега ще ви разкажем, за един от тях - безработен е от години, живее в затънтеното село Велчево, Търновско и се казва Хюсеин.
33-годишният мъж и неговото 6-членно семейство са сред 18-те, които миналата година са получили заплодена крава от фондация "Лале" заедно с фураж, лекарства и земя. Срещу това те трябва да дарят първото родено женско теленце на други хора в нужда. Затова и програмата на фондацията се нарича "Предай нататък".
В програмата се включват хора в затруднено материално положение, такива с деца, или с член от семейството, който е без работа, лица с увреждания, домакинства с три поколения в тях, както и хора с опит и условия за отглеждане на домашни животни. Като чули за проекта, от социалната дирекция във Велико Търново започнали да цъкат с език: "Леле-мале, не ни стигат младежки клубове, старчески домове, читалища, сега и крави", реагирали социалните работници оттам на предложението на местното сдружение "Св. Иван Рилски" да кандидатства с проект пред фондация "Лале". Сега обаче няма човек с резерви към програмата.
Хюсеин отговарял на доста от критериите, заради което бил избран единодушно от хората в с. Велчево и тези от сдружение "Св. Иван Рилски". Общината пък дала 30 декара, които да се засеят с люцерна за изхранване на кравата. "Не сте виждали благодарни хора, той се радваше като малко дете", разказва Благовеста Факирова, шеф на сдружението. "Не вярваше на очите си, дори като го заведох с колата ми в 3-4 ферми да си избере хубава крава, той все питаше: "Ама, за нас ли ще е?!", спомня си и кметът на селото Мустан Юсменов, когото всички галено наричат Муси. Когато встъпил в длъжност, местните българи, които са преобладаващата част от 123-те души в селото, не били много доволни, че ще ги управлява човек от друга вяра. Сега обаче, като видели "как се грижи за християнството", не дават и дума да се издума той да бъде заменен с друг.
"По-друго си е сега с кравата", доволен е и Хюсеин, който от години е без сериозно препитание. Хляба си изкарва, като се хваща на работа при съселяните си. "Все има на кой да се нацепят дърва, да изчистя двора и др.", казва той. Сега обаче кравата Събка хем запълва по-голямата част от времето му, хем му помага да прехранва многобройната си челяд - жена, две момиченца и две момчета. Всяка сутрин я води на паша, на обяд свършва по някоя друга работа и следобед продължава с грижите за животното. Помагат му, разбира се, и 11-годишният Емарх и 9-годишният Ерхан. И двамата обаче изглежда предпочитат да ходят на училище -

всеки ден пътуват по 10 км до съседното с. Дебелец,

където е училището и учат чужди езици. Емарх бил най-добрият ученик в класа, изучава и английски, и немски, защото знае, че "така може да се успее в живота". "Ще уча до 12 клас и после ще търся работа, ама още не съм измислил каква", казва той. Дотогава обаче няма нищо против да се грижи и за Събка.
Всяка сутрин и вечер Събка дава общо 11-12 литра мляко, които след това бащата продава за по 45-50 ст. или подквасва. "Политиката ни е да купуваме скъпи породисти крави, изкуствено осеменени, които да дават много мляко и с които да подобрим генния тип на животните у нас", казва Мария Петкова, шеф на фондация "Лале". Семейството, което получи кравата, пък поема ангажимента също да заплоди кравата изкуствено. По думите на Петкова така освен това се помага и на фермите у нас, тъй като всички крави са закупени от български ферми. "Нямаше дори разсърдени при раздаването на кравите, защото хората предварително се запознаха с условията, питаха какво ще трябва да правят и разбраха, че всъщност животното е и огромна отговорност", казва Петкова.

Първото теленце на Събка обаче се оказало мъжко - Събчо,

та затова замисълът "предай нататък" ще се осъществи догодина. В края на ноември т.г. се очаква тя да роди отново. Същият е засега случаят и в семейството на Вейсял от съседното село Балван, където са повечето крави, отглеждани по програмата. Неговата крава преди 4 месеца е родила мъжко теленце - Гошо, затова сега заедно с 10- и 7-годишните си внучки Мима и Ялдъз ще чакат новата година. Пак в с. Балван вече се е родило първото женско теленце - Павлина. Онзи ден "девойката" бе тържествено предадена на 19-годишния Тихомир, който гордо обеща, че ще се справи. "Трудно е, особено в нашата страна, където изкупните цени на млякото са много ниски, но няма какво друго да се прави?!", казва той и добавя, че едва ли иначе би могъл сам да си купи крава - стрували по 1200-1500 лв. Тихомир се надява и Павлинка да се е метнала на майка си Краса, която давала по 14-15 литра мляко дневно. Трудностите засега не го спират. Миналата година една от кравите в селото се разболяла - хванала мастит и се наложило дълго да я лекуват с лекарства. Доста от хората, които получили животни за отглеждане, в началото имат и други проблеми. Миналото лято се случила адска горещина и суша, фуражът загинал, станал много скъп и просто нямало храна за животните. От фондация "Лале" обаче подкрепили хората и поели разходите им по грижите за кравите в следващите 2 години. За цялата програма, по която е планирано да бъдат отгледани и "предадени нататък" 20 крави, са заделени 40 000 долара.

"Предай нататък" се реализира в партньорство с "Хайфер"

- международна организация, основана преди 60 г. и работеща в около 130 страни, сред които европейските са Полша, Албания, Армения, Грузия, Румъния, Словакия, Македония и др. А иначе най-много е развита дейността й в страните от третия свят. Но тъй като и у нас живеят хора, познали бангладешка бедност, да дариш крава или кози на семейство и то да може поне малко от малко да се изхранва, е приложимо и у нас.
Смисълът на програмата е да се даде възможност на хората по собствено желание и със собствени сили и труд да подобрят живота си, да допринесат за добруването на другите и самите те да станат дарители, като предадат полученото дарение на други хора.
Чевръстите възрастни жени във Велчево например, които между другото правят страхотни баници с праз, са запретнали ръкави и са ремонтирали местното читалище "Светлина 1892". Като видели ентусиазма им, от фондация "Лале" предоставили средства за изграждане и оборудване на Център за услуги в читалището - в него има компютър и ксерокс, правят се беседи по здравни теми, дават се информационни материали, запознават се възрастните с решенията на Общинския съвет и др. Кметът Муси е главното действащо лице - сформирал е сдружение "Св. Георги", чрез което е кандидатствал с проекти. 2-3 от тях са спечелени и са подобрили и разнообразили значително живота на велчевчани. Измислил е дори "социален магазин", приходите от който отиват за покриване на част от нуждите на бабите и дядовците.
В с. Балван пак с финансовата помощ на фондация "Лале" (140 хил. лв.) и безкористните усилия на сдружение "Св. Иван Рилски" е изграден Дом за възрастни хора, условията в който са досущ като тези в хотел. Наскоро спонсор дарил няколко мини бара, на които възрастните хора се радвали като малчугани на Коледа. В селото е създаден и социален център на общността, който предлага най-разнообразни дейности за деца, възрастни, жени, включително фитнес зала с вана, зала за срещи и кино, музейна сбирка, компютърна зала и др.
Освен силна воля, труд, упоритост и невероятен ентусиазъм, за подобни инициативи естествено са нужни и средства. Но първо се оказва, че не са толкова много, и второ предизвикват голям ентусиазъм в малките изоставени общности по селата.



33-годишният Хюсеин докрай не вярвал, че ще му дадат такава хубава, породиста крава, която сам си избрал.



Трудолюбивите хора от селата Велчево и Балван са възстановили читалището във Велчево, а в Балван с помощта на "Лале" е направен Дом за стари хора.



Тихомир получава теленцето Павлина от Мария Петкова от фондация "Лале". Тихомир е доволен, защото сам не би могъл да отдели 1200-1500 лева за крава.


Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.сега,18.11.08 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2