Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 17 март 2010 г.

Радио "Гласът на Турция" - 17.03.2010 г. !

Премиерът Ердоган опроверга твърденията за криза в турската външна политика...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че проекто-документите във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година ще навредят на интересите на Армения...

Изпратена 17.03.2010 10:41:10 UTC

Обновена 17.03.2010 12:37:18 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че проекто-документите във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година ще навредят на интересите на Армения и каза, че страните които смятат, че са приятели на Армения, трябва да подпомогнат процеса за нормализиране на турско-арменските отношения.
Премиерът Ердоган, намиращ се на официално посещение във Великобритания, направи изявление за телевизионния канал БиБиСи.
Той опроверга в категоричен тон разпространяващите се твърдения, че турската външна политика е изпаднала в криза след приемането на проекто-документите във връзка с арменските твърдения за събитията от 1915та година.
Ердоган заяви, че ще продължат да следват политиката за нулеви проблеми, но че очакват ответни стъпки и от страната на която са протегнали ръка.
Ердоган заяви, че в Турция пребивават по незаконен начин над 100 хиляди арменски граждани и че при нужда могат да обсъдят въпроса с тяхното пребиваване в страната.
Той заяви, че проблемът представлява проблем на Армения и че тази страна трябва във възможно най-кратък срок да се освободи от ипотеката на диаспората. Ердоган засегна и отношенията с ЕС и в тази връзка и отправеното от искане на съюза за отваряне на турските пристанища и летища за кипърската гръцка част и въздействието на тази стъпка над хода на преговорите.
Премиерът Ердоган подчерта, че обмислянето на пънища за разрешаване на проблема не е само задача на Турция и че очакват от ЕС да остане верен на дадената дума.
Ердоган каза, че ако бъде решено този принцип да се остави настрана, това ще се възприеме като оставяне настрана на Турция.
Премиерът Ердоган заяви, че на дневен ред трябва да се постави и ревизиране на решенията за суспендирането на преговорите над редица от преговорните глави в процеса на членство в ЕС.
-
Преглед на турския печат 17.03.2010 г.

Драги слушатели, предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 17.03.2010 10:56:39 UTC

Обновена 17.03.2010 10:56:39 UTC

Вестник Хабер Тюрк съобщава за посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл в Камерун. Вестникът предава, че Гюл е бил посрещнат с официална церемония от президента на Камерун Пол Бия на летището в столицата Яунде. Вестникът пише, че Гюл е бил посрещнат от танцови групи и граждани развяващи турски знамена. Вестникът сочи, че между Турция и Камерун е бил подписан договор за облекчения на визовия режим.Вестникът отбелязва, че Гюл, който е бил удостоен с държавно отличие от президента на Камерун е взел участие в деловия форум между Турция и Камерун. Вестникът предава, че Гюл в речта си пред бизнесмените е казал „В съвременният свят най-добрият начин за оказване на помощ е обезпечаването на сътрудничество в сферата на икономиката и обмяната на технология и информация”.

Вестник Йени Шафак съобщава за посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган във Великобритания. В новината се отбелязва, че Ердоган е акцентувал, че Турция и Великобритания поддържат икономическо сътрудничество. Ердоган е казал, че през последния период е бил отбелязан значителен напредък в отношенията между двете страни. В новината пише, че на турско-британския бизнес форум са били дискутирани отношенията между Великобритания и Турция. Ердоган е отбелязал, че икономическите отношения са на ниво представляващо образец за цяла Европа.

Вестник Заман в новината със заглавие „Посланик Корутюрк ще се завърне в Швеция” съобщава, че отношенията между Анкара и Стокхолм, които се бяха обтегнали след като шведския парламент прие резолюция окачествяваща като геноцид събитията от 1915 година в Османската държава, са се нормализирали за много кратък срок. Вестникът предава, че изявлението на премиера на Швеция Фредерик Райнфелд, че е дълбоко обезпокоен от въпросната резолюция приета от парламента е било възприето от Анкара като „стъпка за поправяне на сторената грешка” и че посланика на Турция Зергюн Корутюрк, който бе отзован като реакция на резолюцията в скоро време ще се завърне в Стокхолм.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Терористичната организация ПКК похищава деца” съобщава, че терористичната организация ПКК, на която бе нанесен сериозен удар в операциите проведени в Европа, през последно време е зачестила дейностите за похищаване на деца като разрешение на проблема с недостига на кадри. В новината пише, че баща в Белгия, чието дете е било отвлечено е отправил призив към международните организации за оказване на спешна помощ. Вестникът акцентува, че децата отвличани от терористите в лагерите на ПКК в Северен Ирак първначално преминават през психологично обучение, а след като получават военно обучение по незаконни пътища отново биват връщани в Европа. Вестникът предава, че тези деца се използват за осъществяване на саботаж, търговия с наркотични вещества, куриерство, нападения камикадзе, грабеж и набиране на кадри.

Вестник Джумхуриет съобщава за сблъсъците между палестинците и Израел. Вестникът предава, че са се обтегнали отношенията между САЩ и Израел, който оповести, че няма да се откаже от строежа на нови жилища в Източен Ерусалим. В новината пише, че Израел в отговор на реакциите на палестинците отново е отворил за богослужение стара синагога в Източен Ерусалим, а Хамас е обявил вчерашния ден за ден на яростта и са били отправени призиви за интифада.
-
Преглед на чуждия печат 17.03.2010

Обзор на материали за Турция в чуждия печат

Изпратена 17.03.2010 10:06:43 UTC

Обновена 17.03.2010 10:06:43 UTC

Електронното издание на германския вестник Нюес Дойчланд съобщава за реакцията на премиера Р.Т.Ердоган по повод одобряването на проектодокумент във връзка със събитията от 1915 година в Комитета за външни отношения при Камарата на представителите в САЩ.Премиерът е уведомил,че отзованият в Анкара посланик на Турция във Вашингтон Намък Тан засега няма да се върне в САЩ.

...Американският уеб-сайт Хъфингтън Пост също помества новина във връзка със събитията от 1915 година,в която се отбелязва че проектодокументът още от началото е бил политизиран и че този въпрос не трябва да се разглежда от избираните на 2 години политици,а трябва да се остави на някой международен съд за изследване.

---Публикуваният в Азърбайджан вестник „Йени Азърбайджан” в една своя новина проявява също реакция срещу гласуването на проектодокумент за събитията от 1915 година от Комитета за външни отношения при Конгреса на САЩ.В новината се съобщава,че Турция е направила крачка напред като е предложила да бъде съставена международна комисия от историци на няколко държави за изследване на събитията,но Армения избягва това положение.

....Шведският вестник Нюе Цюрхер Цайтунг съобщава за негативните последствия от приемането на проектодокумент във връзка с неоснователните арменски твърдения за събитията от 1915 година от Шведския парламент.В новината се отбелязва, че шведското правителство е огорчено от това решение на парламента и шведският външен министър Карл Билдт е изказал съжаленията си по повод неуместното решение и е подчертал, че историческите събития трябва да се оценяват не от политиците,а от учените. .

....Интернет-страницата на Саудитския ТВ канал Ел Арабия съобщава, че кралят на Саудитска Арабия Абдуллах бин Абдюлазиз е връчил наградата „Крал Файсал- в служба на Исляма” на премиера на Турция Р.Т.Ердоган. Премиерът Ердоган е заявил,че Турция полага усилия за установяването на мир, спокойствие, стабилност и сигурност в глобален мащаб,на първо място в региона си.

....Саудитският вестник Ел Ватан помества репортаж с премиера Р.Т.Ердоган ,който по отношение на диалога между цивилизациите е заявил следното:”Всички стъпки които правим са насочени към съюза на цивилизациите.Турция може да бъде мост между Запада и Ислямския свят.”

.....В интернет сайта на списание Форейн Полиси под заглавие „Световните Кисинджъри” се отделя внимание на гледището на външния министър Ахмет Давутоглу относно външната политика.Посочва се, че Давутоглу е извел на преден план обстоятелството,че Турция може да заеме място на световната сцена както със западния си така и с източния си план.

....В интернет страницата на издавания в Лондон на арабски език вестник Ешшарк’ул Евсат се съобщава за срещата на външния министър Ахмет Давутоглу с президента на Сирия Бешар Есад.Двамата са обсъдили регионалните събития по- специално Палестинския въпрос.

.....Германският вестник Ди Велт съобщава,че Турция е участвала в Международното туристическо изложение с културна програма и с кулинарното си изкуство.Според вестника Турция още веднъж е изтъкнала културното си богатство,простиращо се от традиционното до модерното и е представила многостранните си възможности за посрещане на туристите в многобройните си курортни селища с вкусните си ястия.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2