Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 20 юли 2010 г.

ТРТ новини - 20.07.2010 г.

ДАВУТОГЛУ ПРОВЕДЕ КОНТАКТИ В СИРИЯ...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу осъществи работно посещение в столицата на Сирия Дамаск...

Изпратена 20.07.2010 07:46:08 UTC

Обновена 20.07.2010 07:46:08 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу осъществи работно посещение в столицата на Сирия Дамаск. Давутоглу бе приет от президента на Сирия Бешар Есад.
На срещата продължила близо два часа присъстваха и посланикът на Турция в Дамаск Йомер Йонхун и сирийският външен министър Велид Муаллим. След срещата не бе направено изявление.
Президентът на Сирия Есад организира официален обяд в чест на Давутоглу. На обяда присъства и намиращият се на визита в Сирия премиер на Ливан Саад Харири. Съобщено бе, че лидерите са обсъдили проблемите в региона. След контактите си в Сирия Давутоглу отпътува за Афганистан за участие в международната донорска конференция.
-
ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЮЛ ЗАМИНАВА ЗА ЕГИПЕТ...

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на официално посещение в Египет...

Изпратена 20.07.2010 07:53:09 UTC

Обновена 20.07.2010 07:53:09 UTC

Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще отпътува днес на официално посещение в Египет.
В изявлението на президентския прес-офис се отбелязва, че по време на двудневното посещение президентът Гюл ще разговаря с египетския президент Хюсню Мубарек, ще присъства на дипломната церемония на египетската военна академия и ще разговаря с висши египетски военни кадри.
По време на посещението ще бъдат обсъдени двустранните отношения, сбитията в Близкия Изток и регионални и международни въпроси засягащи и двете страни.
-
ГЮЛ ОТПРАВИ ПРИЗИВ ЗА МИР В КИПЪР

Президентът Абдуллах Гюл отправи призив за мир в Кипър на празненствата по повод 36тата годишнина от Мирната операция на турската армия в ТРСК.

Изпратена 20.07.2010 10:51:33 UTC

Обновена 20.07.2010 10:51:33 UTC

Президентът Абдуллах Гюл отправи призив за мир в Кипър на празненствата по повод 36тата годишнина от Мирната операция на турската армия в ТРСК.

Гюл каза „Разрешението е постижимо. Наред с това открито се вижда, че преговорите не може да продължат до безкрайност”.

Президентът Абудуллах Гюл изпрати до президента на ТРСК Дервиш Ероглу писмо по повод 36тата годишнина от Мирната операция на турската армия в ТРСК.

Гюл отбеляза, че кипърските турци няма да се откажат от законните си права и че Турция винаги ще оказва подкрепа на кипърските турци.

Президентът Гюл посочи, че постигането на крайно разрешение на кипърския въпрос ще обезпечи сигурността, сътрудничеството и благоденствието не само на острова, но въобще в Източното Средиземноморие и прибави, че гарантьорството на Турция ще бъде гаранция за тази обстановка на мир и сигурност.

Гюл подчерта, че се цели Кипърския въпрос да бъде разрешен до края на 2010 година и че тази цел ще бъде реализирана едва ако кипърските гърци отговорят със същата искреност.
-
ЗАПОЧНА ДОНОРСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА АФГАНИСТАН...

В Афганистан с участието на представители от над 70 страни и международни организации започна международната донорска конференция...

Изпратена 20.07.2010 08:33:14 UTC

Обновена 20.07.2010 08:33:14 UTC

В Афганистан с участието на представители от над 70 страни и международни организации започна международната донорска конференция.
Основните теми, които ще бъдат обсъдени на конференцията са поставянето на преден план на общта афганистанска самоличност, сигурността, икономическото развитие и възстановяването на страната.
Сред участниците са генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.
В рамките на конференцията, министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу ще провeде редица двустранни контакти.
В изявлението, което направи преди конференцията, генералният секретар на НАТО Расмусен подчерта, че Афганистан няма да бъде оставен на Талибанското движение и изрази увереността си, че в бъдеще афганистанския народ ще бъде способен да осигури сигурността си и се надява на настоящата конференция да бъдат очертани рамките на дейностите по въпроса.
Поради конференцията, в Афганистан бяха предприети извънредно строги мерки за сигурност. Същевременно нарастнаха и талибанските нападения. По време на бомбени нападения в Южен Афганистан загинаха 6 афганистански полицая и двaма американски военнослужещи. Късно снощи в столицата Кабул станаха четири мощни експлозии.
-
ТЕРОРИСТИ НАПАДНАХА ВОЕННО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ...

Терористи от ПКК нападнаха военен аванпост в окръг Хаккяри...

Изпратена 20.07.2010 08:38:42 UTC

Обновена 20.07.2010 08:38:42 UTC

Терористи от ПКК нападнаха военен аванпост в окръг Хаккяри. По време на нападението, според първите сведения са загинали 6 военнослужещи. Подчертано бе( че стълкновението продължава и в района са дислоцирани крупни военни подразделения. В района бе започната широкомащабна операция подкрепяна от въздуха от самолети Ф-16 и хеликопетри Кобра.
-
ТУРЦИЯ И ТРСК ПОДПИСАХА ДОГОВОР ЗА СТРОЕЖ НА ВОДОПРОВОД...

Вице-премиерът на Турция Джемил Чичек заяви, че целта им е до края на годината да бъде постигнат краен резултат на продължaващите преговори за разрешаване на Кипърския проблем....

Натиснете за гледане на видео

Изпратена 20.07.2010 11:55:16 UTC

Обновена 20.07.2010 11:55:16 UTC

Вице-премиерът на Турция Джемил Чичек заяви, че целта им е до края на годината да бъде постигнат краен резултат на продължaващите преговори за разрешаване на Кипърския проблем.
Чичек каза, че дори и да не бъде постигнато споразумение, това няма да бъде оценено като настъпването на края на света и отбеляза, че в Кипър е започнал критичен период.
Вице-премиерът Джемил Чичек намиращ се в ТРСК за участие в церемониите по случай 36тата годишнина от мирната операция на турската армия от 20ти юли 1974та година, бе приет нaй-напред от президента на ТРСК Дервиш Ероглу. На срещата Джемил Чичек изрази надеждата си до края на годината да бъде постигнато споразумение на преговорите за разрешаване на кипърския проблем.
В рамките на контактите си Джемил Чичек подписа с премиера на ТРСК Ирсен Челик рамковото споразумение за транспортирането на вода от Турция посредством тръбопроводи настлани по морското дъно.
Джемил Чичек заяви, че ако бъде постигнато трaйно споразумение, ще бъде осигурен важен източник, важна възможност не само за ТРСК, но и за целия остров.
С подписването на споразумението бе предприета първата стъпка за рализацията на проекта възлизащ на 450 милиона долара, посредство който от Туpция годишно ще бъдат транспортирани 75 милиона кубически метра вода. Джемил Чичек присъства и на церемонията по откриването на 16 километровия участък на мaгистралния път Лефкоша-Гюзелюрт.
Празникът на Мира и Свободата започна с участието на Джемил Чичек, с цeремония организирана пред паметника на Ататюрк в Лефкоша.
-
ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОХВАЛИ ТУРСКАТА ИКОНОМИКА...

Европейската комисия похвали турската икономика, която през първото тримесечие на годината осъществи 11,7 процентен ръст.

Изпратена 20.07.2010 11:35:00 UTC

Обновена 20.07.2010 11:35:00 UTC

Европейската комисия похвали турската икономика, която през първото тримесечие на годината осъществи 11,7 процентен ръст.

В доклада на Европейската комисия обхващащ страните кандидат членки и потенциални кандидат членки се казва „Турция е над средните показатели. Въпреки миналогодишното стестение на турската икономика от 4,7 %, през първото тримесечие на годината брутния вътрешен продукт на страната осъществи ръст от 11,7 % задминавайки 6 процетния ръст от последното тримесечие на 2009 година”.

Европейската комисия, която прогнозира, че през тази година Турция ще осъществи ръст от 4,7 %, а през идната година 4,5 %, с което ще бъде най-бързо растящата икономика в Европа и припомня, че през първите 5 месеца на година е бил постигнат 37 процентен ръст в сферата на износа.

В доклада се казва „От месец януари насам стойността на турската лира спрямо еврото нарастна с 8 %. Според изчисленията на Комисията реалното покачване на стойността на турската лира спрямо еврото през 2010 година е над 10 %. Това положение може да бъде заплаха за конкурентоспособността на Турция на външните пазари”.
-
ЛАЗЕРНО ОРЪЖИЕ СВАЛЯЩО БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ...

Американска фирма конструираща ракети, радарни системи и противовъздушни системи представи лазерно оръжие свалящо безпилотните разузнавателни самолети...

Изпратена 20.07.2010 09:21:09 UTC

Обновена 20.07.2010 09:21:09 UTC

Оръжейните технологии не признават граници. На оръжейното изложение във Великобритания бяха представени образци на съвременната оръжейна технология.
Американска фирма конструираща ракети, радарни системи и противовъздушни системи представи лазерно оръжие свалящо безпилотните разузнавателни самолети.
Оръжейните фирми, конструиращи оръжия за милиарди долари, не забравят да създадат и системи способни да ликвидират конструираните от тях оръжейни системи.
Лазернта система създадена от американска оръжейна фирма, свали на показно изпитание безпилотен разузнавателен самолет само с един изстрел.
Подчертано бе, че лазерната оръжейна система е подлагана на изпитания от месец май насам. Оръжието изстрелва концетриран лазерен лъч с мощност 50 киловата. Отбелязано бе, че тази лазерна система е способна да поразява безпилотни самолети, ракети, малки кораби и да изгражда анти-артилерийски щит поразявайки във въздуха минометни снаряди.
Подчертано бе, че новата лазерна система се монтира на американски и британски военни кораби и на кораби под командването на НАТО.
-
ЖЕРТВИТЕ ОТ СРЕБРЕНИЦА БЯХА ВЪЗПОМЕНАТИ И В ИСТАНБУЛ

Жертвите от жестокото клане в Сребреница бяха възпоменати в Истанбул.

Изпратена 20.07.2010 11:32:59 UTC

Обновена 20.07.2010 11:32:59 UTC

През 1995та година в Сребреница бе осъществено масово клане. Убити бяха хиляди босненски мюсюлмани. Въпреки изминалите години не бяха забравени нито изживените мъки и страдания нито пък бяха забравени жертвите. Жертвите от жестокото клане в Сребреница бяха възпоменати в Истанбул. По време на войната в Босна и Херцеговина бяха убити близо 8 хиляди невинни босненски мюсюлмани.

Сребреница стана сцена на най-голямото клане в Европа след края на Втората световна война... От това черно петно в историята изминаха точно 15 години.

В рамките на церемонията бе представена и книгата на журналиста Мехмет Кочак под заглавие „Клането в Сребреница, черно петно в историята на човечеството”. Книгата разказва за геноцида в Сребреница в светлината на стотици писмени и визуални документи и на информацията дадена от очевидци.

Мехмет Кочак каза: „Това не е книга написана за да ви направи щастливи, това е книга написана за да може разсъждаващите хора да извадят поуки от болките изживени в миналото”.

В речта си на церемонията държавният министър и вицепремиер Бюлент Арънч каза „Човечеството в никакъв случай не трябва забрави това, но средите, които при всяка възможност окачествяват събитията случили се преди 90 години в Турция като геноцид, не виждат и са забравили геноцида осъществен преди 15 години в сърцето на Босна. Ако босненските ни братя не бяха мюсюлмани подобен геноцид нямаше да бъде осъществен. Няма да забравим този геноцид, който е една от най-кървавите страници в историята и няма да простим на злодеите станали причина за него”.
-
36 ГОДИНИ ОТ КИПЪРСКАТА МИРНА ОПЕРАЦИЯ...

ТРСК чества 36тата годишнина от мирната опирация на турската армия...

Изпратена 20.07.2010 09:17:59 UTC

Обновена 20.07.2010 09:17:59 UTC

ТРСК чества 36тата годишнина от мирната опирация на турската армия на 20ти юли 1974та година.
Хиляди души участваха в Утринната Церемония за Почит, организирана на плажа Явуз, където преди 36 години, на 20ти юли 1974та година стъпиха първите турски десантни подразделения, носещи свобода и мир на кипърските турци.
На булеварда носещ името на лидера на борбата за свобода на кипърския турски народ, Доктор Фазъл Кючюк, бяха организирани тържества в чест на празника на Мира и Свободата. В словото, което произнесе на церемонията, президентът на ТРСК Дервиш Ероглу каза, че гарантьорството на Турция е главното условие за намирането на трайно разрешение на кипърския проблем и подчерта, че това е неизменния принцип на кипърската турска страна.
Държавният министър Джемил Чичек, който присъства на тържествата, каза че турската страна е готова за намирането на справедливо и трайно разршение на проблема на острова и подчерта, че ако Турция бъде изправена пред избора-ЕС или Кипър, тя винаги ще бъде рамо до рaмо с кипърските турци.
На тържествата по случай мирната операция на турската армия в Кипър присъства и лидерът на Републиканската Народна Партия Кемал Кълъчдароглу.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 20.07.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 20.07.2010 10:48:20 UTC

Обновена 20.07.2010 10:48:20 UTC

Вестник Джумхуриет пише, че в рамките на празника на мира и свободата в ТРСК са били организирани церемонии пред паметника на Ататюрк в Левкоша, пред гроба на лидера на движението на кипърския турски народ за свобода и независимост Др. Фазъл Кючюк и пред мемориалното гробище в Гирне с участието на президента Дервиш Ероглу и държавния протокол.

Вестник Сабах съобщава, че е бил подписан проект за доставянето на вода от Турция за ТРСК. По този начин е била предприета първата стъпка за доставянето от Турция за ТРСК годишно по 75 милиона куб.м. вода и че държавният министър и вицепремиер на Турция Джемил Чичек на церемонията по подписването е казал, че проекта ще възлезе на 450 милиона долара и е акцентувал, че съвместно с енергийния проект на стойност 150 милиона долара ТРСК ще се превърне в люлка на цивилизацията.

Вестник Сабах пише, че външният министър Ахмет Давутоглу, който се намира на делово посещение в Дамаск е провел срещи със сирийския президент Бешар Есад и с премиера на Ливан Саад Харири. В новината се отбелязва, че Давутоглу е бил приет от президента на Сирия Бешар Есад в народния дворец. По време на срещата насаме са били обсъдени отношенията между Турция и Сирия, развоя на регионалните събития и Есад и Давутоглу са постигнали съгласуваност по въпроса за създаването на независима международна комисия за разследване на израелското нападение срещу кораба Мави Мармара транспортиращ хуманитарни помощи за Газа.

Вестник Заман съобщава, че непосредственно след посещението на външния министър на ЕС Катрин Аштън в Газа осъществено преди два дни, бившият член на Комисията на ЕС Крис Патен е направил много остро изказване относно продължаващата от три години насам израелска блокада над Газа. Вестникът предава, че Патен в интервю за вестник „Гардиян” е разкритикувал блокадата предизвикваща реакциите на цял свят и е казал дословно „Тази политика на Израел срещу Газа представлява голяма грешка, неетичност и незаконна и безполезна стъпка”.

Вестник Стар съобщава, че Комисията на ЕС е отправила похвали относно турската икономика, която през първото тримесечие на годината осъществи ръст от 11,7 %. Вестникът отбелязва, че в доклада на комисията на ЕС се казва „Този ръст показва, че Турция е над средните показатели. Въпреки миналогодишното стеснение на турската икономика от 4,7 %, през първото тримесечие на годината брутния вътрешен продукт на страната осъществи ръст от 11,7 % задминавайки 6 процетния ръст от последното тримесечие на 2009 година”.

Вестник Йени Шафак съобщава, че турските строителни предприемачи от 1972ра година насам са реализирали проекти на стойност 155 милиарда долара в чужбина. Вестникът сочи, че с тези инвестиции оказали положително влияние и върху износа от строителния сектор, турците са се наредили на второ място след Китай във въпросната сфера. Вестникът предава, че председателят на Турската палата на архитектите и строителните предприемачи Сердар Харп е акцентувал, че години наред турските строителни предприемачи са реализирали проекти възлизащи на няколко милиарда долара в различни точки по света и е казал дословно „Реализирани бяха над 5 хиляди проекта на стойност 155 милиарда долара. Повече от половината от тази сума е от проектите релазирани през последните 4 години, което може да бъде изтълкувано като показател че през идните години търговския обем ще нарастне значително”.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2