Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 21 юли 2010 г.

ТРТ новини - 21.07.2010 г.

ИЗВАДКИ ОТ ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 21.07.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-интересните новини публикувани в чуждия печат.

Изпратена 21.07.2010 10:13:20 UTC

Обновена 21.07.2010 10:17:00 UTC

Издаваният в Швейцария вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг” съобщава за нарастналите през последно време усилия на Анкара за посредничество на Балканите. Вестникът съобщава, че интересът на Турция към Западните Балкани се основава на желанието й за намиране на разрешение на етническо-политическите неразбирателства в региона. Вестникът акцентува, че Анкара е допринесла посредством умела дипломация за смекчаването на неразбирателствата между Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия и припомня, че след няколкото срещи на ниво външен министър, през изминалите месеци в Истанбул под председателството на президента на Турция Абдуллах Гюл е била проведена среща с президента на Сърбия Борис Тадич и президента на Босна и Херцеговина Харис Силайджич. Вестникът пише, че с посещението осъществено от премиера Реджеп Тайип Ердоган през изминалите дни в Сърбия положителната атмосфера в отношенията между Белград и Анкара се е утвърдила още повече. Вестникът акцентува, че Ердоган и сръбските домакини са подписали редица двустранни договори в Белград; визите между двете страни са били отменени и сръбският президент Тадич е посочил, че стратегическите отношения между двете страни са били разгърнати успешно.

Информационният сайт „Ил Медитеранео” съобщава, че външният министър на ЕС Катрин Аштън е акцентувала, че между Турция и ЕС съществуват здрави приятелски връзки и доверие. Информационният сайт сочи, че Аштън е наблегнала на усилията, които Турция полага на Балканите и че е казала „Приетелските отношения и доверието между Турция и ЕС ги насочват да следват еднакви цели, а именно обезпечаване на мира и благоденствието в региона”. Еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фюле е казал „Трябва да бъде намерен път за ускоряване на процеса на присъединяване на Турция в ЕС”.

Руският информационен сайт „Регнум” съобщава за срещата състояла се в Истанбул и на която бе дискутирана интеграцията на Анкара в ЕС. В новината се посочва, че еврокомисарят отговарящ за разширяването на ЕС Стефан Фюле е казал „Искам да подчерая, че сме убедени, че Турция ще стане пълноправен член на ЕС. Ще продължим с решителност процеса на преговори без да оставим място за съмнения”.

Публикуваният в САЩ вестник „Уолстрийт Джърнъл” пише, че турските компетентни лица по време на срещата с Аштън и Фуле са се съсредоточили върху въпроса за предприемането на строги мерки срещу загнездилите се в Европа членове на терористичната организация ПКК и дружествата оказващи финансова подкрепа на ПКК. Вестникът предава, че външният министър Ахмет Давутоглу е казал, че се надяват представителите на терористичните групи да бъдат заловени и екстрадирани в Турция.

Издаваният във Великобритания вестник „Таймс” съобщава, че външният министър на Великобритания Уилям Хейг е казал, че са готови да окажат подкрепа на Турция в процеса на преговори за членство в ЕС. Вестникът предава, че Хейг е изразил надежда от разгръщането на отношенията с Турция.

Руският информационен сайт „Вести Ру” съобщава за изявлението на руския външен министър Сергей Лавров относно иранската ядрена програма. Лавров е казал че Турция и Бразилия са оказали съществен принос по въпроса с иранската ядрена програма и че и за напред са готови на сътрудничество с Турция и Бразилия.
-
ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 21.07.2010 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 21.07.2010 10:18:19 UTC

Обновена 21.07.2010 10:18:19 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Анкара предприе инициативи за постигане на съгласуваност в Палестина” съобщава, че Ахмет Давутоглу, който преди два дни в Дамас за първи път проведе среща с лидера на Хамас Халид Мешал със статут на външен министър е предложил започването на преговори между Хамас и Ел Фетих за постигане на съгласуваност. Вестникът предава, че Давутоглу след посещението си в Дамаск е преминал в Афганистан, където е участвал в донорската конференция в Кабул и че Давутоглу е казал, че Турция е оказала най-мащабната външна помощ за Афганистан и че ще продължи подкрепата си докато афганския народ желае това. Вестникът отбелязва, че Давутоглу в рамките на програмата си е провел срещи и с външния министър на Иран Манучехр Мутаки и външния министър на ЕС Катрин Аштън.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че на донорската конференция в Кабул, на която участваха външните министри на над 40 страни е било взето решение за осигуряването на по-голяма финансова автономност за правителството на Карзаи. Вестникът предава, че на конференцията Карзаи е казал, че искат да поемат самостоятелно сигурността на страната до края на 2014 година, а външният министър Давутоглу, който взе участие на конференцията е казал, че Турция ще продължи да бъде в подкрепа на Афганистан до като се изпитва нужда и че ще отпусне 2 милиона долара на ООН в рамките на оказването на подкрепа за изборния процес в Афганистан.

Вестник Ватан пише, че „Рамковият договор за посрещане на нуждите от вода на ТРСК” относно проекта за доставяне от Турция за ТРСК годишно по 75 милиона куб.м. вода е бил подписан вчера с церемония в рамките на празненствата по повод 20 юли празника на мира и свободата.

Вестник Миллиет съобщава, че в доклада за „Тероризма през 2009 година” публикуван от Швейцарската разузнавателна служба се акцентува, че ПКК, която продължава да организира нападения в Турция използвайки като довод условията в затвора, където е държан терористичния главатар организира учебни лагери и кампании за събиране на пари в Швейцария с цел набирането на кадри и финансиране на терористичната организация и че ПКК представлява заплаха не само за Турция и региона, но и за адмистративния порядък в Швейцария.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Германия покани на служба турски полицаи” отбелязва, че Германският полицейски синдикат иска екипи от турски полицаи да бъдат назначени на служба в „проблемните области” в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където живеят близо 1 милион турци. Вестникът сочи, че по този начин се цели турската полиция да се занимава с младежите от турски произход и че турските полицаи ще работят съвместно с германските си колеги.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2