Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 19 юли 2010 г.

ТРТ новини - 19.07.2010 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 19.07.2010

Кратък обзор на новините по страниците на турските вестнци от 19ти юли 2010та година...

Изпратена 19.07.2010 06:45:38 UTC

Обновена 19.07.2010 06:45:38 UTC

Прегледа на днешния турски печат започваме с новина на вестник Заман. В новината озаглавена "Световната общественост ще се срещне в Кабул" вестникът отбелязва, че утре в столицата на афганистан Кабул ще бъде организиран форум, на който ще се обсъди бъдещето на тази страна. Вестникът пише, че на форума ще присъстват представители на около 60 страни и на световни организации като ООН, НАТО и организацията Ислямска Конференция и сочи, че държавният лидер на Афганистан Хамид Карзаи ще оповести плановете за поетапното предаване на контрола по сигурността в страната на афганистански сили за сигурност и за стъпките целящи налагането на обществения мир. В новината пише, че плaнът на Карзаи предвижда присъединяването на умeрените талибански групи към политическия живот в страната с условието, че ще приемат афгaнистанската конституция и и ще спазват законите. Вестникът пише, че министърът нa външните работи на Турция Ахмед Давутоглу който ще представя Турция на форума, ще открие и окръжния строителен център Джевизджан, който ще окаже подкрепа на афганистанците в усилията за възстановяване на страната. В новината пише, че това е вторият турски строителен център след центъра започнал работа през 2006та година във Вардак.
Вестник Стар в новината озаглавена "Искаме свободна Газа" съобщава, че по време на посещението си в Ивицата Газа, външният министър на ЕС Катрин Аштън, е подчертала, че призовават Израел да олекоти блокадата наложена на Ивицата Газа. Аштън е подчертала, че искат да бъдат отворени границите с Газа и да бъде дадена възможност за свободното придвижване на стоки и пътници.
Вестник Йени Шафак пише, че в столицата на Великобритания Лондон е бил организиран турски фестивал на който са били представени традиционни ястия на турската кухня и са били изпълнени турски песни и танци.
Вестник Сабах подчертава, че са останали броени дни преди началото на Световното Първенство по Баскетбол, което ще бъде организирано тази година в Турция. В новината озаглавена "Светът ще се стече в Турция", вестникът съобщава, че за първи път в рамките на световно първенство по баскетбол ще бъде организирано мероприятие за което ще пристигнат деца под 14 годишна възраст и треньори от над 100 страни в света, които ще бъдат запознати с основните правила в баскетбола.
Вестник Джумхурийет съобщава, че турският плувец Едиз Йълдъръмер е спечелил златен мдал на европейското първенство по плуване за младежи, организирано в столицата на Финландия Хелзинки. В новината пише, че Едиз Йълдъръмер е подчертал, че целта му е да спечели златен медал на олимпийските игри в Лондон през 2012та година.

ТРТ / Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2