Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 ноември 2008 г.

Джагаров срещу Живков във възродителния процес

През зимата на 1984-1985 г. кампанията по промяната на имената на турците стартира.Първо това става в Кърджалийски,Хасковски и Смолянски окръг,а след това и в други смесени райони на страната.Навсякъде подходът е различен.
Очевидци разказват,че още в първите еуфорични дни от преименуването,един секретар на окръжен комитет на бкп заедно с актива на комитета нахлува в голяма община и за една нощ покръства няколко хиляди турци.На сутринта побългарените селяни са изкарани на мегдана и под звуците на духова музика започват да играят хоро.Сетне изтичва до кметството,свързва се с Живков и рапортува:"Предайте надр.Живков,че в община Х,N-ски окръг,преименуването е извършено на 100 процента.В момента всички са на мегдана.Играят хоро и ръченица.Шалварите и шамиите са свалени.
Това е същото българско хоро,на което Тодор Живков си мечтаел да се хванат турците още през пролетта на 1985 г.Както е известно това измъчено хоро бе последвано от друга трагедия за страната ни-"голямата екскурзия" на турците в България през 1989 г.
Цялата статия във вестник "Уикенд"15-21 ноември 2008 г.,страница 63 и 64

От филма на Нери Терзиева "Откраднати очи":


Още тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2