Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 18 ноември 2008 г.

Новините:от и за Турция-18.11.08 г.

Неизвестни извършители срязали гумите на 150 автомобила на улица в Истанбул за една нощ
18 ноември 2008 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В истанбулския район Еюп са били срязани гумите на 150 автомобила, паркирани на една улица, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Неизвестните извършители срязали по една или по две гуми на колите и успели да избягат без да бъдат забелязани. На тази улица няма камери за наблюдение. Един от потърпевшите посочил, че в района има наркомани и било възможно те да са извършили дръзкото нападение. Живеещите на улицата изразяват недоумение защо полицията не патрулира през нощта в проблемния район, още повече че преди пет месеца е имало подобен случай.

Турция подари 15 линейки на Палестинската автономия
18 ноември 2008 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Рамала/Анкара. Турция подари безвъзмездно 15 линейки на Палестинската автономия в рамките на Програмата за подпомагане, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Линейките са напълно оборудвани и бяха предадени днес на министерството на здравеопазването на Палестинската автономия. Общата им стойност достига 1 милион долара. Палестинският министър на здравеопазването д-р Фетхи ел Мугли благодари за помощта и отбеляза, че тя се предоставя малко преди предстоящата през януари 2009 г. визита на турския президент Абдуллах Гюл в Палестинската автономия.

Индексът на Истанбулската фондова борса е на най-ниското равнище от началото на годината
18 ноември 2008 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Индексът на Истанбулската фондова борса достигна най-ниското равнище от началото на тази година, предава електронното издание Хюрхабер. На сутрешния сеанс националният индекс 100 падна със 767 пункта и се установи на ниво от 23 279 пункта. През сутрешния сеанс акциите загубиха средно 3,19% от стройността си. С падането на индекса на рекордно ниското равнище се очаква курсът на долара към турската лира да скочи на ниво от 1 ЩД=1,7000 турски лири, след като на междубанковия пазар 1 ЩД се разменя за 1,66/1,68 турски лири. Като основни причини за срива на Истанбулската борса се посочват неизвестностите в автомобилния сектор в САЩ, а в Турция – проблемът с валутната ликвидност.

За 1 000 кмета по-малко ще се гласува на местните избори в Турция през 2009 г. в сравнение с 2004 г.
18 ноември 2008 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Колко кметове ще бъдат избирани в Турция на местните избори през 2009 г. - този е все по-често задаваният актуален въпрос в страна, пише електронното издание Хюрхабер. Политическият анализатор Тархан Ердем посочва, че на изборите през 2004 г. техният брой е бил 3 220, а на изборите през март 2009 г. броят им ще спадне на 2 131. Това е така, защото междувременно броят на околийските общини се е увеличил с 43, докато в резултат на последните нормативни актове 1 133 по-малки общини са изгубили юридическия си статут.
Междувременно Висшата избирателна комисия взе решение кандидатите за кметове и общински съветници, които са на държавна работа или са военнослужещи, да напуснат най-късно до 1 декември заеманите длъжности, за да имат право да се кандидатират на местните избори през пролетта на следващата година.

Турската Акбанк уволни от работа 1400 души
18 ноември 2008 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската Акбанк е уволнила поради глобалната икономическа криза 1 400 души, предава електронното издание Хюрхабер. Представители на синдикатите заявиха, че за кризата плащат не ръководителите, а обикновените служители в банковата сфера. Синдикалистките обръщат също така внимание, че това става въпреки нееднократно даваните уверения от премиера Реджеп Тайип Ердоган за “здравата банкова система, финансова структура и безкомпромисна икономическа програма”. Представителите на профсъюзите посочват също, че сред уволнените има утвърдени специалисти, преминали от други банки в Акбанк само преди два месеца, което нагледно показва колко сериозна е кризата в турския банков сектор.
Акбанк е сред четирите големи частни банки в Турция редом с Гаранти банк, Вакъфбанк и Ишбанк.

Нападение с коктейл “Молотов” е извършено срещу турско дружество в провинция Хесен, Германия
18 ноември 2008 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Хесен. Нападение с коктейл “Молотов” е било извършено срещу турско дружество в град Вецлар-Нидергирмес в провинция Хесен, Германия, пише електронният вестник “Дюня”. Дружеството се е занимавало със социални дейности. Според информация от полицията в Диленбург самоличността на извършителя все още не е установена. Предполага се, че извършителят е крайно десен националистически настроен младеж. На сградата са нанесени щети за 500 евро, пише изданието.

Турски изтребители летят в района на границата с Ирак
18 ноември 2008 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Два турски бойни самолета са забелязани във въздушното пространство на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, да облитат границата с Ирак, предава електронното издание Хюрхабер. Към 10.30 ч днес самолетите са преминали през въздушното пространство на провинцията и са се насочили към границата с Ирак. Изтребителите са били видени и в околия Чукурджа. Все още няма сведения дали самолетите участват в операция срещу терористичната организация ПКК или извършват рутинни разузнавателни полети, посочва изданието.

Индустриалци от Югоизточна Турция поискаха по-голяма гъвкавост в кредитирането на реалния сектор в региона
18 ноември 2008 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Индустриалци и бизнесмени от Югоизточна Турция поискаха да бъдат взети мерки за кредитирането на реалния сектор в този регион, предаде Анадолската агенция. В Анкара се открива утре петият съвет по промишленсотта и търговията в Турция, организиран от Съюза на турските палати и борси. На среща преди откриването му турски индустриалци от Югоизточен Анадол обсъдиха възможностите за развитието на икономиката в региона и начините на финансиране. Представителите на бизнеса се обединиха около искането за по-голяма гъвкавост в кредитирането на различните проекти.

Седем души са загинали при автобусна катастрофа в Турция
18 ноември 2008 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-малко седем души са загинали при автобусна катастрофа в Турция, предаде Интерфакс . Инцидентът е станал на около 40 километра от грузинско-турската граница, близо до град Хоп.
Катастрофирал е автобус на турската компания „Махмуд тур”, който е извършвал редовен курс по линията Тбилиси-Истанбул. Ранени са 25 души, които са настанени в болница.
В автобуса е имало предимно грузински граждани.

Хюрхабер: Политическите партии в Турция станаха 61
18 ноември 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция са регистрирани две нови политически партии под имената Алтернативна партия 1 и Социалистическа партия на работниците, предава електронното издание Хюрхабер. По данни на министерството на вътрешните работи общият брой на регистрираните в Турция политически партии заедно с двете нови формации вече е 61.
Краткото име на Алтернативна партия 1 е АЛПАРТИ и емблемата й представлява “слънце и винтообразна гривна”. Лидерът на партията Мустафа Решит Буркан обяснява, че слънцето е алтернатива на електрическата крушка /емблемата на управляващата Партия на справедливостта и развитието представлява електрическа крушка - бел. на “Фокус”/, а гривната олицетворява благоденствието. Той се зарича първата работа на неговата партия, когато дойде на власт, е да премахне акредитацията на журналистите.
Новосъздадената Социалистическа партия на работниците ще има кратко название Социалистическа партия. До две седмици учредителите й ще изберат лидер на партията и ще утвърдят нейна емблема.

Турският опозиционен лидер Девлет Бахчели разкритикува премиера Ердоган за бездействието срещу кризата
18 ноември 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на Партията на националистическото движение в Турция Девлет Бахчели разкритикува остро действията на правителството на Партията на справедливостта и развитието във връзка с икономическата криза, пише турският електронен вестник “Дюня”. Бахчели припомни, че глобалната криза атакува жестоко целия свят и оприличи интерпретациите на премиера Ердоган и ПСР на плаващите валутни курсове. Лидерът на турските националисти атакува и позицията по кипърския въпрос и посочи, че се прави опит създадената като символ на борбата срещу чуждия натиск Севернокипърска турска република да бъде ликвидирана с един тъмен процес. Той изтъкна, че се прави опит Турция да бъде отведена към едно разделение и поляризиране, което е много опасно за държавата.

“Милиет”: Българите закупиха продукция за 250 000 евро за 5 часа в новооткрития маркет “Техностар” в Пловдив
18 ноември 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив/Анкара. Продукция за 250 000 евро продаде новооткритият маркет за технологични продукти “Техностар” в Пловдив, открит от “Дигиком”, за първите пет часа след откриването си, пише турският вестник “Милиет”. Изпълнителният директор на “Дигиком” Сабри Йигит каза, че до 2012 година в България ще има 12 магазина “Техностар”, за което ще бъдат инвестирани 100 милиона долара. Той посочи, че са инвестирали 35 милиона евро за покупка на парцели и всички техни магазини ще бъдат изградени на собствена земя. Йигит подчерта, че основната им дейност в България ще е дистрибуция, но планират разширяване на сферата на бизнеса си и имат планове за разрастване и в другите балкански страни. Директорът на фирмата каза, че развиват дейност в България от 16 години и тази година са включени в списъка на най-престижните фирми, изготвен от министерството на финансите и са единствената турска фирма в този списък. На откриването на “Техностар” присъстваха официални лица от България и посланикът на Анкара в София Мехмет Гюджюк. При откриването той изтъкна, че Турция и България имат 5 милиарда долара търговски оборот и търговските отношения са много добри, но единственото което създава проблеми е този с визите за България, пише вестникът.

Хабер експрес: През 2009 г. очакваме повече реформи от Турция, каза Марк Пиерини
18 ноември 2008 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Председателят на делегацията за Турция на Европейската комисия Марк Пиерини заяви, че през настъпващата година очакват повече реформи от Турция, особено свързани с европейската конституция и закона за политическите партии, пише електронното издание Хабер експрес. Пиерини посочи, че тази година е имало забавяне в реформения процес заради вътрешнополитическите кризи, но ако Турция иска да влезе в ЕС, трябва час по-скоро да хармонизира законодателството си с европейското. Той подчерта, че докладът за напредъка на страната към ЕС е обективен и безпристрастен. Посланикът на Франция, която е ротационен председател на ЕС, Бернар Емие също изтъкна, че Турция трябва да се концентрира върху въпроса за ЕС, а не да се занимава само с вътрешни проблеми.

47 от водещите европейски индустриални и технологични гиганти обсъдиха в Истанбул мерките срещу кризата
18 ноември 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Директорите на 47 от най-големите индустриални и технологични фирми в Европа, членуващи в организацията Кръгла маса на европейските индустриалци, обсъдиха в Истанбул последиците на икономическата криза, пише турският вестник “Милиет”. Водещите европейски индустриалци изразиха сериозни опасения от финансовата и икономическа криза, под ударите на която попадна светът. Шефовете на 47-те фирми от 18 страни, които осигуряват работа на 5 милиона души и управляват капитал от 1,6 трилиона долара, поискаха държавните органи да демонстрират по-голяма решимост за преодоляване на кризата. Председателят на организацията Джорма Олила заяви, че условията в много индустрии се влошават с всеки изминал ден и политическите лидери трябва да проявят по-голяма ангажираност за защита на промишлеността и да осигурят възможността за кредитиране, пише вестникът.

В Истанбул ще се състои конференция на тюркскоговорящите страни
18 ноември 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Конференция на Парламентарната асамблея на страните, в които се говори тюркски език, ще се състои в Истанбул между 19-22 ноември, предаде Анадолската агенция. Конференцията ще бъде открита от президента Абдуллах Гюл и председателя на парламента Кьоксал Топтан.

Хиляди работещи в банковия и автомобилния сектор и дребния бизнес са уволнени за един месец в Турция
18 ноември 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. За последните седмици стотици служители в банки, производители и търговци на дребно и работещи в автомобилния отрасъл в Турция останаха без работа, пише турският вестник “Хюриет”. Противно на твърденията до неотдавна от света на бизнеса, че кризата от 2001 година в Турция няма да се повтори и няма да бъдат уволнявани служители и работници, в последния месец във всички сектори се правят уволнения на работници и служители, но най-масирано това е в банковия и автомобилния сектор и дребния бизнес. Изпълнителният директор на фирмата “Дата Експерт”, известна като една от най-големите ловци на мозъци в страната, Хасан Алтункая посочи, че близо 8 000 души от банковата сфера и 3 000 души от дребния бизнес са били уволнени. Уволненията засягат също и строителния сектор, който в последно време се развиваше особено бързо. По думите на Алтункая с 60-70 % е намалена трудовата заетост в Турция за последния месец. Затруднения изпитват и чуждите фирми, които искат да развиват дейност в Турция, пише вестникът.

“Милиет”: 575 килограма хероин е бил заловен в ТИР на граничния пункт Хамзабейли, провинция Одрин
18 ноември 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Одрин. 575 килограма хероин е бил заловен в ТИР на граничния пункт Хамзабейли, провинция Одрин, пише турският вестник “Милиет”. Това е най-голямото количество хероин, заловено на турски граничен пункт за тази година. Наркотикът е заловен след продължителна операция по проследяване на организаторите на трафика. ТИР-ът е бил натоварен в Истанбул с калъфи и стоманени дрелки и е бил на фирмата “Бафралълар наклият”. Той е бил проследен от Одрин до паркирането на гишетата на граничния пункт Хамзабейли. След спирането му екипи на отдела за борба срещу наркотиците са го претърсили със детектори и специално обучено куче. В каросерията на ТИР-а са били открити укрити в пакети 1090 пакета 575 хероин. Шофьорът на ТИР-а М. Х. е задържан, пише вестникът.

Турски печат: Още 207 хиляди души се вляха в армията на безработните в Турция
18 ноември 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Данните за безработицата и състоянието на трудовия пазар в Турция, обявени от Статистическия институт, привличат вниманието на всички турски вестници днес. Под заглавие “Още 207 хиляди са без работа” вестник “Заман” пише, че за периода август-септември в Турция е регистрирана 9,8 % безработица. В сравнение със същия период на миналата година тя е нараснала с 0,6 %. През август 2007 година този процент е бил 9,2. Броят на безработните към август-септември 2008 година е нараснал с 449 хиляди души за една година и е достигнал 22 милиона 509 хиляди души. За цяла Турция общата безработица в сферите извън земеделието се изчислява на 12,7 %.
Вестник “Милиет” също посочва, че безработицата в Турция за една година е отбелязала значително нарастване и към армията на безработните са се влели още 207 хиляди души. Безработицата сред младото население се изчислява на 19,1 %. Според данните заетите в обществената сфера са 2 милиона 919 000 души.
Вестник “Хюриет” пише, че през август-септември още преди да са започнали най-тежките дни на глобалната финансова криза безработицата е отбелязала нарастване с 0,6 % и е достигнала 9,8 %. “Радикал” посочва, че проблемът с безработицата, който Турция не е могла да реши толкова години, започва да придобива още по-горещи измерения. Вестникът отбелязва, че стесняването на строителния и транспортния сектор е довело до завръщането на много работници в тази сфера към селата и земеделието. В тази сфера статистическите данни отчитат нарастване на заетите. Според изследване силен спад отбелязва и потребителският индекс на доверието в Турция.

“Хюрхабер”: Абдуллах Гюл разговаря по телефона с Барак Обама

18 ноември 2008 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският президент Абдуллах Гюл разговаря по телефона с Барак Обама, който спечели президентските избори в САЩ на 4 ноември, предава електронното издание “Хюрхабер”. Абдуллах Гюл е поздравил Барак Обама за избирането му за 44-ти президент на САЩ, а по време на разговора са били обсъдени двустранните отношения, посочва изданието.

“Сабах”: Турция ще произвежда мини безпилотни самолети, които могат да се носят в раница на гръб
18 ноември 2008 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започва производството на мини безпилотни самолети, които могат да се носят в раница на гръб, пише турският вестник “Сабах”. Министърът на отбраната на Турция Веджди Гьонюл информира Комисията по бюджет и финанси на парламента за бюджета на министерството, което ръководи. Гьонюл посочи, че за посрещане на нуждите на турските въоръжени сили с възможностите на националния бюджет и научно-техническия капацитет на страната ще започне производството на мини безпилотни самолети. Той посочи, че вече са направени успешни тестове на самолети, използвани при обучение и на оперативни безпилотни самолети и мини безпилотни самолети са предадени на командването на турските въоръжени сили. Тези съоръжения могат да се хвърлят с ръка, да се носят в раница, имат дневни и нощни камери и имат възможност да се слиза от тях с парашут, могат да се раздават дори на най-малките войскови единици. По думите му серийното производство на тези мини въздушни съоръжения е започнало и през май 2009 година първата партида ще бъде предадена на турските въоръжени сили. За производството им са отделени 14 милиарда 532 милиона турски лири, пише вестникът.

“Радикал”: Турският премиер Ердоган посети Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева
18 ноември 2008 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Женева. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган посети в Женева Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/, пише турският вестник “Радикал”. Ердоган, който е на посещение в Щвейцария, беше съпровождан от съпругата си Емине Ердоган и държавния министър Мехмет Айдън. Директорът на ЦЕРН Роберт Аймар каза пред турския премиер, че около 100 турски изследователи допринасят за дейността на центъра. Двама от тях - д-р Билге Демиркьоз и д-р Гьокхан Юнел представиха някои от проектите, по които работят. Ердоган ще участва днес в откриването на залата за правата на човека и съюза между цивилизациите в сградата на ООН, пише вестникът.

Хабер1: Оказа се че и Обама “бил турчин”
18 ноември 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. За най-голямото доказателство за турския произход на Барак Обама пише турското електронно издание Хабер 1. Историкът и изследователят Джезми Юртсевер категорично защитава тезата, че са правилни твърденията за турския произход в Кения на дедите на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама.
Ако се разгледа внимателно биографията на Обама,може да се види, че в основата на първото му име фигурира думата “Ака”. Това е стара турска дума и означава “който изпъква на преден план, главен, председател, началник, глава, шеф, голям”, обяснява Джезми Юртсевер и във връзка с твърденията за турския произход на Обама подчертава:
Думата “Ака” идва от думата “Ага”
Историкът и изследователят дава следните пояснения по този повод:
“Думата “Ака” в Турция се използва като думата “Ага”. Малкото име на Обама повтаря идентичността на името на неговия баща. Сведенията за неговия произход се основават на дядо му Хюсеин Онянго Обама и на неговите прадеди. Хюсеин Онянго е живял през годините 1895-1979 г. Прекарал е живота си в Кения и като младеж е служил като готвач при християнските мисионери.
Независимо от това обаче създал семейство, свързано с ислямската вяра и ценности. Неговият баща и дядо са били хора, носещи турска самоличност, обвързана с османците.
По онова време като знак за спомен и за почит сред племената и вътре в семействата се е използвало известното и популярно име на турски език “Ага”, или “Ака”. В културната идентичност на племето на Обама има категорично положение да е обвързано с турски произход”.

Турция и Иран подписаха споразумение за разширяване на сътрудничеството в областта на природния газ
18 ноември 2008 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турция и Иран подписаха в Техеран споразумение за разширяване на сътрудничеството в областта на природния газ, което включва изпълнение на договорените проекти, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Документът беше подписан вчера от министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер и министъра на петрола на Иран Гулам Хюсейн Нозери. Министър Гюлер заяви при подписването, че споразумението има за цел да отведе по-напред сътрудничеството между двете страни в енергийната област. Той подчерта неговата важност и за Европа, която има нужда от природен газ. Споразумението предвижда Турция да участва в добива на природен газ в 22, 23 и 24 басейн в областта Южен Парс и изграждането на газопровод, който да пренася добития газ до Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2