Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 04.02.2010 !

Нивото на заболявания от рак в Турция е твърде високо и плащещо, сочат статистическите данни
04 февруари 2010 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Нивото на заболявания от рак в Турция е твърде високо и плащещо, сочат статистическите данни, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Началникът на отдела за борба с рака и раковите заболявания в министерството на здравеопазването проф. д-р Мурат Тунджер представи картата на раковите заболявания в страната. Според последни данни за периода 2000-2006 година в Турция са регистрирани 396 000 случаи на заболели от рак. Всяка година от рак умират 140 000 души, а за следващите 20 години се прогнозира тази цифра да достигне 500 000. Всяка година средно се поставя на 150 000 души диагноза рак. В Турция най-разпространени от раковите заболявания са рак на белия дроб при мъжете и рак на гърдата при жените. Във вътрешната част на Средна Турция има проблем с мезотелиома, а в Егейската област са особено много раковите заболявания, дължащи се на арсеника. По думите му в Турция към 28 университета има онкологични центрове, има 113 професори онколози и 78 доценти. Той посочи, че на този етап при лечението Съветът за социална сигурност поема изцяло лечението при раковите заболявания, а до 2015 година ще бъдат създадени много по-широкообхватни центрове за лечение на рака. Според проф. Джошкун Теджимер в Турция съществува проблем с човешките ресурси за лечението на раковите заболявания. Средно броят на онколозите в страната е около 250, което е много малко в сравнение с развитите страни. Според него лекарите не избират специалност хематология поради тежестта на работата и нейната сложност и широкообхатност.

Най-много нови кадри в Турция се търсят в сектора на обработката на данни и телекомуникациите
04 февруари 2010 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Най-много нови кадри в последните месеци в Турция се търсят в секорите на информационните технологии и обработката на данни и телекомуникациите, пише турският вестник „Заман”. Според изследване на посреднически агенции за намиране на работа през 2009 година сферата на обработката на данни и телекомуникациите е сред най-слабо засегнатите от кризата. През декември 2009 година са постъпили най-много обяви за търсене на служители. Най-много такива специалисти се търсят в Истанбул, Анкара и Измир. В групата на най-търсените служители са и продавачите, търговските консултанти и дистрибуторите, следвани от секретарките.

9 души са задържани в Истанбул по обвинение за готвени покушения срещу високопоставени военни и цивилни лица
04 февруари 2010 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Девет души бяха задържани при операция в Истанбул по обвинение за готвени покушения срещу високопоставени военни и цивилни лица, пише турският вестник „Сабах”. Според получената информация при съвместна работа на екипи на Областното жандармерийско управление, на областната дирекция на Националната разузнавателна организация /МИТ/ и областната дирекция на полицията е била установена група, известна като Маоистка комунистическа партия, която е планирала покушения срещу определени лица в Турция по решение на заседание на организацията, състояло се извън страната.
В резултат на разследването е била организирана операция срещу 9 адреса на 31 януари. Задържани са били 8 членове на организацията, иззети са били 2 компютъра, 1 хард диск, 54 CD-та и много документи. Задържан е също и ръководителят на групата с кодовото име „Ръфат”. Въпросната организация беше поела отговорност за убийството на полковник Айтекин Ичмез на 29 септември 2009 година в Бурса.

Стачката на тютюноработниците се превърна в комплот срещу правителството, каза турският финансов министър
04 февруари 2010 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Търсенето на права е свещено, но тази борба за търсене на права се е превърнала в комплот срещу правителството, заяви финансовият министър на Турция Мехмет Шимшек по повод продължаващата стачка на работниците от тютюневата компания ТЕКЕЛ, турският вестник „Ватан”. В телевизионна програма, в която участва, Шимшек коментира продължаващата вече 50-ти ден стачка на тютюноработниците и еднодневната стачка на работниците от други синдикати в знак на солидарност със стачкуващите. Той посочи, че на работниците от ТЕКЕЛ се признава статут на 4-часов работен ден и са направени редица подобрения за този статут, като увеличаване на работната заплата с 27 %, годишният платен отпуск е увеличен на 22 дни. Така заплатата на един работник с основно образование става 770 турски лири /ок. 760 лева/. Според него по-голяма е опасността не от загуба на социалните придобивки на работниците, а загубата на членове на синдикатите и те затова поддържат напрежението вече втори месец.

Няма да има отстъпление от закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места, каза турският премиер
04 февруари 2010 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да има никакво отстъпление от закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. По повод две годишнината от въвеждането на забраната Ердоган остро разкритикува твърденията на опозицията, че забраните ще бъдат стеснени и посочи, че употребата на цигари е по-опасна дори и от тероризма. Той заяви категорично, че борбата с тютюна ще продължи наред с борбата срещу тероризма. Турският премиер заяви, че ще продължат борбата срещу тютюнопушенето, защото обичат хората и не искат да бъде застрашен техният живот. По думите му много тревожно е, че много деца в Турция се раждат с различни увреждания заради пушенето от страна на родителите им, а много младежи дават парите си за цигари и това налага продължаването на кампанията срещу тютюнопушенето по най-различни начини.

Никой няма намерение да купува лоялността на талибаните, заяви Андерс Фог Расмусен
04 февруари 2010 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът няма намерение да плаща на талибаните, за да преминат на страната на афганистанското правителство, предаде радио „Свобода”.
Расмусен подчертава, че допълнителните 140 милиона долара са отделени за социална помощ на тези, които желаят да започнат да водят мирен начин на живот в Афганистан.
Днес в Истанбул се провежда среща на министрите на отбраната от страните в НАТО, които обсъждат ускоряването на подготовката на кадри за националната армия и полицията на Афганистан.

Европейската комисия призова Турция да не „погребват” демократичното отваряне
04 февруари 2010 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия, която участва вчера в конференция, организирана от групата на комунистите, която е част от Конфедеративната група на Европейската обединена левица (ЕОЛ – СЗЛ) в
Европейския парламент на тема „ЕС, Турция и кюрдите”, отправи послание към Турция да не „погребват” демократичното отваряне, пише турският вестник „Сабах”. Конференцията ще продължи и днес. Ръководител на секцията за Турция в Европейската комисия Жан-Кристоф Филори заяви, че ЕС е притеснен от забраната на Партията на демократичното общество, от тероризма на Кюрдската работническа партия /ПКК/ и ареста на кметове в Югоизточна Турция. Според Филори т. н. политика по демократично отваряне /политиката за демократично решаване на кюрдския въпрос/ има двама врагове – онези, които искат да го възпрепятстват, и онези, които използват насилието.
Докато според представителките на забранената ПДО Емине Айна и Лейла Зана, за да бъде постигнат мир в държавата, трябва да бъде убедена в това и да бъде приета като страна, Филори определи ПКК като терористична организация.

„Йени шафак”: Ахмет Давутоглу призова да бъде създаден Евразийски съюз подобно на ЕС

04 февруари 2010 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу на среща с посланици от страните от евразийския регион призова да бъде създаден Евразийски съюз подобно на Европейския съюз, пише турският вестник „Йени шафак”. На Турско-евразийския бизнес форум, който беше организиран от Съвета за външноикономически връзки в хотел „Шератон” в Анкара, Давутоглу изтъкна, че мирът в Европейския съюз се дължи на общ икономически „басейн” и посочи, че Евразия също има нужда от подобна форма – трябва да бъде изграден укрепил се диалог на базата на икономическо взаимодействие и доверие между страните в този регион. Турският външен министър подчерта, че историческото значение на Евразия отново трябва да бъде възстановено и да бъде изградена нова визия за развитието му. По думите му ако в Евразия не бъдат постигнати мир и благоденствие, в света също не може да се наложи тяхното господство. В миналото Евразия е обезпечавал икономическа стабилност и политическа комуникация чрез пътя на коприната и днес този път трябва да бъде възобновен чрез железници, сухопътни и въздушни пътища. Западна и Източна Евразия трябва да бъдат свързани в една географска и икономическа ос, заяви Давутоглу.

Полицаите, разследвани за немарливост във връзка с убийството на журналиста Хрант Динк в Турция, са невиновни
04 февруари 2010 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. 19-те полицаи, срещу които беше предприето разследване по искане на инспектората към Министерския съвет в Турция заради немарливо изпълнение на служебните задължения по случая с убийството на журналиста Хрант Динк бяха намерени за невиновни от инспекторите на вътрешното министерство, пише турският вестник „Сабах”. Разследването беше повдигнато след отправените обвинения на съпругата на Динк Ракел Динк, че служители на разузнавателния отдел на полицията в Истанбул и в Трабзон са получили сигнали за готвеното убийство, но не са взели мерки.

Действието на протокола, даващ допълнителни пълномощия на армията в Турция, е премахнато, каза Бешир Аталай
04 февруари 2010 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Действието на протокола, известен в публичното пространство в Турция с названието ЕМАСИЯ, даващ допълнителни пълномощия на армията за намеса във вътрешния ред на страната в определени ситуации, е премахнато, заяви вътрешният министър Бешир Аталай, пише турският вестник „Заман”. Протоколът е подписан на 7 юли 1997 година между министерството на вътрешните работи и Генералния щаб, представлявани от заместник-министъра Теоман Юнюсан и началникът на оперативния отдел армейски генерал Четин Доган. Протоколът се състои от 27 члена и носи парафа „таен”. Според него армейските части могат да преминават към действия при големи социални и обществени движения без да има постъпило искане от валийствата и местните околийски управления. Полицейските части и жандармерията трябва да минат в такива случаи под заповедите на армейските части. С този протокол се дават също и пълномощия армейските части да извършват широка разузнавателна дейност сред цивилните слоеве.

Турският външен министър предложи създаване на Евразийски съюз
04 февруари 2010 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция предложи да бъде създадена евразийска икономическа общност от държави, подобно на Европейския съюз, предаде РИА Новости.
„Мирът в страните от ЕС се корени в техния общ икономически басейн. Евразия днес се нуждае от същия подход. В Евразия е необходим диалог, основан на доверие и на укрепване на ефективното икономическо въздействие”, заяви министърът.
„Ако в Евразия няма мир и процъфтяване, то няма да ги има и на планетата като цяло”, отбеляза Давутоглу.
„Необходимо е отново да се обедини Източна и Западна Евразия”, коментира той и изтъкна за тази цел в частност ще спомогне полагането на железопътна линия Баку-Тбилиси-Карс, която ще бъде най-краткият път за съединяване на Централна и Югоизточна Азия с Европейския съюз.

Турските авиолинии ще закупят 20 самолета „Боинг”
04 февруари 2010 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турските авиолинии обявиха днес намерението си да закупят 20 пътнически самолета от американската компания „Боинг” и обмислят евентуално закупуване на още 15, предаде АФП.
Базираната в Истанбул турска компания ще закупи десет самолета „Боинг 737-800” и десет „Боинг 737-900ЕР”, които ще бъдат доставени в периода 2011-2014 г. Не се съобщава сумата на сделката.

АФП: В Турция работници стачкуват в знак на солидарност с тютюнопроизводителите
04 февруари 2010 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Хиляди турци излязоха на стачка днес в знак на солидарност с тютюнопроизводителите, които са блокирани в ожесточен скандал с правителството, предаде АФП.
Търговски профсъюзи свикаха деветчасовата обща стачка, но протестът има ограничено влияние върху жизненоважни услуги, след като някои от организациите се отдръпнаха, а властите заплашиха със санкции тези, които спрат работа.
Общественият транспорт бе сериозно възпрепятстван в Измир, третия по големина град в Турция, като проблеми е имало и за метрото в Анкара, съобщават местни медии.
В Истанбул транспортът не е бил засегнат.

Министърът на отбраната на САЩ пристига на посещение в Турция
04 февруари 2010 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс пристига днес в Турция за неофициалната среща на министрите на отбраната на страните от НАТО, съобщават турски медии. Срещата ще се състои днес и утре в Истанбул. След форума министърът ще отпътува за турската столица. Програмата на Гейтс в Анкара включва срещи с турски високопоставени представители.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2