Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

TRT - VOT - News , 04.02.2010

Холбрук: "Турция играе много важна роля в Афганистан"

Специалният представител на президента на САЩ Барак Обама за Афганистан и Пакистан Ричърд Холбрук заяви, че Турция играе много важна роля в Афганистан.

Изпратена 04.02.2010 13:14:49 UTC

Обновена 04.02.2010 13:14:49 UTC

Специалният представител на президента на САЩ Барак Обама за Афганистан и Пакистан Ричърд Холбрук заяви, че Турция играе много важна роля в Афганистан.

В изявление във Вашингтон Холбрук отбеляза, че взаимните посещения и контакти между Турция и САЩ по въпроса с Афганистан продължават.

Холбрук, уведоми, че водят мащабни преговори с турските компетентни лица по въпроса с Афганистан и посочи, че САЩ споделят паралелни интереси с Турция, която е член на НАТО и важна част от Международните сили за поддържане на мира в Афганистан ИСАФ.

Холбрук посочи, че Турция е осъществила много важни дейности в Афганистан и главно в сферата на селското стопанство и че след края на войната е построила първия склад за студено съхранение в страната.

Холбрук каза, че искат да разгърнат още повече сътрудничеството с Анкара и акцентува, че Турция притежава най-важната роля сред страните влизащи в състава на ИСАФ.

Холбрук се спря и на международната конференция за Афганистан, която се състоя на 28ми януари в Лондон и каза, че Вашингтонската администрация в никакъв случай не е в пряк контакт с талибаните.
-
Изявление от Давутоглу...

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е решена да разгърне своята политика за нулеви проблеми и максимално сътрудничество със съседните страни така, че да обхване и страните от Евразия.

Изпратена 04.02.2010 13:18:21 UTC

Обновена 04.02.2010 13:18:21 UTC

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Турция е решена да разгърне своята политика за нулеви проблеми и максимално сътрудничество със съседните страни така, че да обхване и страните от Евразия.

В речта си на заседанието на посланиците на страните от Евразия, Давутоглу каза: „Налице е политическата воля необходима за освобождаването на Евразия от вътрешните напрежения и превръщането й отново в културен басейн.Нито една страна не може да живее изолирана, нека разгърнем сътрудничеството”.

Давутоглу отбеляза, Всички страни тук са наши братя. Ако успеем да разгърнем политическия диалог и икономическите и културните отношения Евразия ще се превърне в нов притегателен център. Турция ще направи всичко, което е по силите й по този въпрос. Давам това обещание със статут на външен министър на Република Турция”.
-
Турция продължава да оказва помощи за Хаити...

Посланикът- координатор Осман Улукан предаде на президента на Хаити Рене Превал 1 милион долара парична помощ от Турция за възстановяване на щетите от тежкото земетресение.

Изпратена 04.02.2010 13:32:39 UTC

Обновена 04.02.2010 13:32:39 UTC

Посланикът- координатор Осман Улукан предаде на президента на Хаити Рене Превал 1 милион долара парична помощ от Турция за възстановяване на щетите от тежкото земетресение.

Турция освен това премина в действие за да приюти 700 деца в Хаити останали сираци и безпризорни след бедственото земетресение.На първия етап 200 деца ще бъдат доведени в Турция и настанени в домове за сираци на Заведението за социални услуги и детски приюти.
-
Изявление от генерлания секретар на ООН Бан Ки Мун

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви в изявление в Ню Йорк, че по време на посещението му в Кипър лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофиас е обещал да представи нов план за разрешаването на Кипърския въпрос.

Изпратена 04.02.2010 13:26:42 UTC

Обновена 04.02.2010 13:26:42 UTC

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви в изявление в Ню Йорк, че по време на посещението му в Кипър лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофиас е обещал да представи нов план за разрешаването на Кипърския въпрос.

След международната конференция за Афганистан, която се състоя в Лондон генералният секретар на ООН премина в Етиопия за срещата на върха на Африканския съюз където заяви, че е бил обнадежден от усилията на двамата лидери в Кипър за разрешаването на Кипърския въпрос.

Бан Ки Мун сподели, че е бил посрещнат от населението на острова с лозунгите „Искаме Кипърският въпрос да бъде разрешен сега”, което е изтълкувал като израз на желанието и на двете страни за намиране на разрешение на въпроса.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун отбеляза „Димитрис Христофиас каза, че ще представи нов план за продължаването на официалните преговори въпреки президентските избори които ще се състоят в северната част на острова”.

Специалистите акцентуват, че тази маневра на кипърските гърци цели да удължи процеса на преговори за след президентските избори в ТРСК.
-
"Турция е ключ за разрешаването на някои от проблемите на ЕС"

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция е ключ за разрешаването на редица от проблемите пред които е изправен днес ЕС.

Изпратена 04.02.2010 13:21:09 UTC

Обновена 04.02.2010 13:21:09 UTC

Държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш заяви, че Турция е ключ за разрешаването на редица от проблемите пред които е изправен днес ЕС.

Багъш изнесе доклад в Европейския колеж в град Брюж, Белгия,който възпитава управленчески кадри за институциите на ЕС.

Багъш каза, че процеса на членство в ЕС е допринесъл за превръщането на Турция в по-демократична, по-прозрачна и по-плодотворна страна и има голямо значение както за Турция, така и за Европа и за световния мир.

Егемен Багъш отбеляза, че Турция ще продължи подготовката и реформите за членството си в ЕС въпреки възпрепятстването на отварянето на нови преговорни глави.
-
Среща на министрите на отбраната на НАТО

Днес в Истанбул заседават министрите на отбраната на страните членки на НАТО.

Изпратена 04.02.2010 13:07:03 UTC

Обновена 04.02.2010 13:07:03 UTC

Днес в Истанбул заседават министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Приоритетната тема на заседанието е Афганистан.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в изявление в Брюксел преди срещата каза, че на неформалната среща на министрите на отбраната ще поиска от страните членки на Алианса да отстранят пропуските в обучението на афганските сили за сигурност. Расмусен каза, че за обучението на афганската армия има нужда от 21, а за обучението на афганската полиция от над 100 възпитателни тима.

Въпросът ще бъде дискутиран с участието на министрите на отбраната на НАТО, министрите на вътрешните работи и отбраната на Афганистан и висши представители от ЕС и ООН.

Източници близки на НАТО отбелязват, че по време на заседанието се очаква да бъде обсъден и въпроса за назначаването на граждански представител на Алианса в Афганистан.

В дневния ред на министрите на отбраната на НАТО е и въпроса за имената, които ще бъдат назначени за помощници на генералния секретар. В кулоарите на Брюксел се говори, че единия от помощниците на Расмусен може да бъде турски дипломат...

Други от въпросите, които се очаква да бъдат обсъдени по време на заседанието са подготвянето на новата стратегия на Алианса и общото възползване от някои оръжия...
-
Преглед на турския печат 04.02.2010 г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат...

Изпратена 04.02.2010 11:51:56 UTC

Обновена 04.02.2010 11:51:56 UTC

Вестник Йени Шафак съобщава, че държавният министър и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш в речта си в Европейския колеж в град Брюж, Белгия е казал „Ако ЕС отхвърли членството на Турция ще се превърне в християнски клуб”. Вестникът предава, че Багъш е казал, че някои преимущества на Турция като младотото й население, ролята й на енергиен мост, динамичната й икономика и геостратегическото й значение ще бъдат разрешение за редица от проблемите пред които е изправен днес ЕС и е акцентувал, че Турция никога няма да се откаже и с търпение и решителност ще реализира пълноправното си членство в ЕС дори процеса на преговори да напредва много бавно.

Вестник Заман отбелязва, че географското местоположение на Турция, която играе ролята на мост между Европа и Азия е започнало да привлича вниманието на логистичните фирми. В новината се отбелязва, че редица чуждестранни фирми са взели решение да пренесат своите филиали в Турция. Вестникът предава, че преди два дни на годишното търговско заседание в Истанбул компетентни лица на DHL са акцентували на тази действителност и са съобщили, че редица фирми от сферите на енергетиката, фармацевтиката, текстила и компютърните технологии ще инвестират в Турция. В тези рамки филиалите на редица важни фирми ще бъдат пренесени от страните от Южна Азия и Тихоокеанския регион в Турция.

Вестник Миллиет съобщава, че вчера външният министър на Турция Ахмет Давутоглу и иранският външен министър Манучехр Мутаки са провели среща във външното министерство. В новината пише, че на пресконференция след срещата Давутоглу е казал „Вярваме, че Иран също като всички останали страни по света има право да разработва ядрена технология с мирни цели. Турция обаче е против ядреното оръжие без значение кой и къде го е изработил”. Компетентни източници съобщиха, че Мутаки и Давутоглу са обсъдили подробно въпроса за складирането на обогатения уран в Турция и са коментирали, че по този въпрос има положителни развития.

Вестник Хюрриет съобщава, че Иран, който преди две години се обяви за ядрена сила е изстрелял в космоса две капсули с „живи организми”. Вестникът предава, че Иран е изстрелял капсулите с помощта на ракетата-носител "Кавошгар 3" и че това е първия й опит за изпращане на живи организми в космоса. Вестникът сочи, че иранските учени са изпратили в космоса мишки, костенурки и червеи. На церемонията по изстрелването на ракетата президентът Махмуд Ахмадинежад е казал „Изпращането на живи организми в космоса е голям успех„. Министърът на отбраната Ахмед Вахиди на свой ред е казал „Биологичните данни на тези живи организми ще бъдат изпратени за преценка”.

Вестник Стар предава, че държавния министър Зафер Чаглаян е предприел сериозни инициативи за превръщането на Истанбул в център на модата. Вестникът съобщава, че Чаглаян заедно с холивудската звезда Мег Раян е открил организиращата се за втори пореден път Седмица на модата в Истанбул- İstanbul Fashion Week. Чаглаян е казал „Според мен превръщането на Истанбул и Турция в столица на модата е доста амбициозна, но същевременно постижима цел”.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2