Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 3 февруари 2010 г.

Turkiye haberler - 03.02.2010 !

Анкара и Баку се споразумяха за цените на природния газ по първото стъпало на проекта „Шах Дениз”
03 февруари 2010 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Баку. Анкара и Баку се споразумяха за цените на природния газ по проекта „Шах Дениз”, пише турският вестник „Милиет”. Директорът на азербайджанската компания СОКАР Ровнаг Абдуллаев посочи, че се водят преговори по цените от втората стъпало на проекта.
Все още за първата степен за транзит на природен газ Турция плаща 120 долара за 1000 кубически метра. Споразумението за тази цена обаче изтече на 15 април 2008 година.

„Радикал”: Кръстове ще бъдат положени на купола на българската църква „Свети Константин и Елена” в Одрин
03 февруари 2010 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Одрин. Кръстът, който не беше положен на купола при реставрацията на православната църква „Свети Константин и Елена” в Одрин, ще бъде сложен по искане на българските институции и с разрешение на съвета за паметниците, пише турският вестник „Радикал”. Според информация от съвета за паметниците при представянето на плана за реконструкция на българската църква през 2008 година в скицата не е фигурирал кръст на купола на църквата. Решението да бъде сложен кръст българските институции са взели после и са изпратили молба до съвета. Молбата им е била одобрена.
Вътре в църквата има два кръста с размер 1,5 м и в следващите дни със специална церемония те ще бъдат положени на купола.
Според регистровите данни църквата е изградена през 1869 година и през 1950-те години вече е не е останала религиозна общност, която да я обслужва и е била изоставена. Възстановяването на църквата започна през януари 2008 година и приключи за 8 месеца. Тя беше отрита със специална церемония от българския премиер Сергей Станишев и министъра на кулутрата Ертугрул Гюнай. Тя е посещавана от много български туристи.

Искаме да видим една Турция, прегърнала демокрацията, заяви представителка на РП във Великобритания
03 февруари 2010 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Едно демократизиращо се турско правителство трябва да проявява решимост спрямо групите в страната, които са срещу европейската интеграция, заяви представителката на Работническата партия във Великобритания Джоан Райан, пише турският вестник „Заман”. Райан, която е бившата специална представителка за Кипър, посочи, че отношенията Турция-ЕС са много силни и Великобритания е една от най-активните защитнички на турското членство в ЕС. В същото време тя подчерта, че искат да видят една прегърнала демокрацията Турция. В момента се провеждат много важни реформи, отбелязва се напредък в редица области. По думите й правителството и управляващите трябва да разясняват процеса на демократизация на гражданите си и да бъдат нащрек срещу силите, които са против него.

16 членове на организация, свързана с ПКК, са задържани в Турция
03 февруари 2010 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. 16 членове на цивилната структура на Кюрдската работническа партия /ПКК/ - Съюз на общностите на Кюрдистан, бяха задържани при операция в Газиантеп в Турция, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Сред задържаните са и член на областkия съвет на забранената Партия на демократичното общество и селски кметове. При операцията на специалните полицейски части срещу 25 отделни адреса са иззети голямо количество документи на организацията.

Левицата в Турция не е умряла, но с политиката, която води, не може да се съживи, смятат леви политици
03 февруари 2010 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Левицата в Турция не е умряла, но с политиката, която води, няма да стигне доникъде, смятат турски леви политици и анализатори, пише вестник „Милиет”. В отговор на твърденията на заместник-председателя на Народнорепубликанската партия Uемал Кълъчдароглу, че в Турция съществува проблем на лявото идейно и политическо пространство, политици с леви идеи и анализатори изразиха своите позиции за бъдещето на лявото.
Според председателя на синдиката ДИСК Сюлейман Челеби Турция има нужда от ляво управление. По думите му лявото никога не е умирало, но не е представяло себе си достатъчно на обществото. Според политолога Фикрет Башкая в Турция лявото движение още от началото си не е успяло да се отърве от силното влияние на официалната държавна идеология, което го е затруднило да формира своя социална база. Като се прибавят и военните преврати, които са вземали под прицел лявото, нещата съвсем са стигнали до ерозия. От друга страна сериозен проблем на лявото е, че то не е могло до генерира нови идеи, да се присбособява към променящата се обстановка. Според бившия лидер на Демократичната лява партия Зеки Сезер лявото не е свършило, но не може да се прави лява политика само със защита на светския характер и ататюркизма. Вместо да се ядят един друг, политическите партии в лявото пространство трябв да анализират проблемите и да предложат социални политики към всички слоеве на обществото.

Ако друг беше началник на Генералния щаб, а не Хилми Йозкьок, в Турция щеше да има преврат, според експерт
03 февруари 2010 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ако друг беше началник на Генералния щаб, а не генерал Хилми Йозкьок, в Турция щеше да има военен преврат, заяви директорът на Института за национални стратегически изследвания Седат Лачинер, пише турският вестник „Йени шафак”. Лачинер посочи, че от 28 февруари 1997 година са минали само 13 години, а наяве излизат толкова подготвени планове за преврат. Ако друг беше началник на Генералния щаб, планове като „Кафез”, Балйоз” и други подобни може би щяха да бъдат реализирани, каза анализаторът и добави, че активната намеса на армията в Турция в политиката произтича от динамиката на събитията в Турция, а не толкова от промяната на международната обстановка.
Според Лачинер в Турция извършването на преврати е традиция. Ататюрк се е опитал да изгарди някакъв баланс между армията и цивилното общество, но не е успял докрай, смята експертът.

„Йени шафак”: Турция има нужда от гражданска конституция, заяви избраният в ПАСЕ Мевлют Чавушоглу
03 февруари 2010 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл прие в президентската резиденция „Чанкая” избрания в председателството на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ депутата от Партията на справедливостта и развитието Мевлют Чавушоглу, пише турският вестник „Йени шафак”. Гюл изрази надежда това да допринесе за успешното развитие на страната. От своя страна Чавушоглу изтъкна, че Европейската комисия отдава голямо значение на гражданското развитие, което е основа на демокрацията и посочи, че Турция има нужда от една демократична гражданска конституция, която ще засили гражданското общество.

„Заман”: Абдуллах Гюл одобри намерението за анулиране на протокола, даващ пълномощия на армията
03 февруари 2010 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл заяви, че е правилно протоколът ЕМАСИЯ, който дава право на армията за намеса в гражданската сфера, да бъде премахнат, пише турският вестник „Заман”. Протоколът, който е плод на процеса 28 февруари /1997 година/, когато на заседание на Съвета за национална сигурност се вземат решения за борба срещу реакционерството, като каквото се определя победата на победата на Партията на благоденствието на парламентарните избори в края на 1995 година и съставеното от нея правителство с премиер Неджметтин Ербакан през 1996 година, дава извънредни пълномощия на армията за намеса в грражданския живот на страната при определени ситуации.
На пресконференция след срещата си с косовския президент Фатмир Сейдиу Гюл изказа също одобрение за намерението политическата доктрина за националната сигурност, известна като червената книга, да бъде променена и актуализирана от правителството.

„Сабах”: Турция не е сменила посоката си, а само е една различна страна, заяви американският посланик в Анкара
03 февруари 2010 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция не е сменила посоката на своята ос, а само е една различна страна, заяви американският посланик в Анкара Джеймс Джефри, пише турският вестник „Сабах”. В интервю за вестника Джефри посочва, че Турция е част и от Европа, и от Близкия изток. На въпроса как той вижда Турция сега след 27 години когато за първи път идва тук като дипломат Джефри посочва, че няма отклонение от посоката на Турция, за което говорят редица западни анализатори. Джефри дава пример с военните преврати и правителствата, свалени от тях, които след това пак се завръщат на политическата сцена. Според него подобни коментари са предизвикани от това, че западните анализатори при коментарите си не се опират на една от основните ценности на западния свят – различието и уважението към него. Според американския дипломат Турция е просто различна страна, както е различна и САЩ, различна е и Европа.
Той отхвърля твърденията, че Турция се опитва да стане лидер на арабския свят в отговор на позицията на Европа да не я смята за част от себе си.

Командващият силите на САЩ в Ирак е в Анкара за срещата на тройния механизъм за борба срещу тероризма
03 февруари 2010 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Командващият силите на САЩ в Ирак генерал Рей Одиерно е в Анкара за участие в заседанието на тройния механизъм САЩ-Турция-Ирак за борба срещу тероризма, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Генерал Одиерно ще има среща с министъра на вътрешните работи Бешир Аталай. Основна тема на разговорите ще бъде лагерът Махмур. Иракският представител министърът на националната сигурност Ширван Ваили няма да участва в днешното заседание. Турция иска лагерът да престане да бъде място за подготовка на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/. Американският генерал ще се срещне с министъра на външните работи Ахмет Давутоглу и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг.

„Сабах”: Срокът на турските военни части, изпратени в Аденския залив за борба с пиратството, бе удължен с 1 година
03 февруари 2010 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. С една година беше удължен срокът на турските военни части, които бяха изпратени в Аденския залив за борба с пиратството, морското разбойничество и въоръжените грабежи в сомалийски води, пише турският вестник „Сабах”. Турските части ще изпълняват мисията си до 10 февруари 2011 година. Резолюцията беше приета с гласовете на Партията на справедливостта и развитието, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото движение. Против гласуваха депутатите от Партията на мира и демокрацията.

Турски печат: Сблъсък с юмруци в турския парламент
03 февруари 2010 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Скандалът в парламента между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение, при който се стигна до размяна на юмруци, привлича вниманието на турските вестници днес. Вестник „Сабах” в публикация „Депутатите си размениха юмруци в парламента”, пише, че в парламента най-после се е проляла и кръв. Острият сблъсък е бил предизвикан от „пророчеството на премиера Ердоган” и „забрадките”. Депутат от ПНД е припомнил думи на представител на ПСР, че възприемат Ердоган като втори пророк и се е обърнал иронично към лекарите от Военната болница в Анкара как може да не пускат в болницата забрадената съпруга на премиера, считан за пророк. Тези думи са предизвикали острата реакция на депутати от ПСР, които са определили това като липса на всякакво възпитание и като неприличие и наглост. Много депутати от двете партии са си разменили юмруци, при което е имало и пострадали депутати с наранявания.
Вестник „Милиет” обръща внимание на думите на бившия командващ Първа армия генерал Четин Доган във връзка с т.н. план „Балйоз”. Пенсионираният генерал изразява безпокойство от думите на премиера Ердоган и посочва, че той се опитва да лови риба в мътни води. Той отхвърля обвиненията към него, като посочва, че не е нито подсъдим, нито свидетел и твърденията за циркулиращите в публичното пространство планове трябва да се докажат.
Вестник „Хюриет” пише, че по време на разискването на искането за оставка на министър Йомер Динчер депутати са се сбили с юмруци. Премиерът Ердоган е отговорил остро на ироничната реплика, че е възприеман като пророк и за забрадката на жена му, заради която не е била допусната във Военната болница. За да не се разрасне сблъсъкът и да не пострада премиерът, депутатите от ПСР са образували кордон около него и са приканили към успокояване на депутатите.
Вестник „Заман” обръща внимание на думите на опозиционния лидер Дениз Байкал към премиера Ердоган и началника на Генералния щаб Илкер Башбуг по повод заявлението за преразглеждане на Политическата доктрина за националната сигурност и протокола, делегиращ определени пълномощия на армията. Пред парламентарната група на НРП Байкал посочва, че Турция не печели нищо от изваждането наяве на т. н. планове за преврат. По думите му управляващите се опитват да подменят дневния ред като оставят настрана истинските проблеми.

До сблъсъци с юмруци в турския парламент стигнаха депутати от управляващата ПСР и опозиционната ПНД
03 февруари 2010 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. До сблъсъци с юмруци между депутати от Партията на националистическото движение и Партията на справедливостта и развитието се стигна вчера в турския парламент, пише турският вестник „Ватан”. Повод за побоя станаха ироничните думи на депутата от ПНД Осман Дурмуш във връзка със случая във Военната болница ГАТА в Анкара, при който съпругата на премиера Ердоган не е била допусната да посети лежащ там известен болен актьор с мотива, че е със забрадка. По време на обсъждането на поискана от ПНД оставка на министъра на труда Йомер Динчер Дурмуш, обръщайки се към лекарите от ГАТА, каза „Как така вие не искате да пуснете тук съпругата на един премиер, който е приеман като пророк, ах вие с бели якички такива”.
Тези думи предизвикаха голяма реакция в залата. Депутатът от ПСР Бекир Боздаг каза, че оприличаването на пророк е много непристойно и неприлично. Депутатът от ПНД репликира това с думите, че през 2008 година сегашният член в председателството на ПСР Исмаил Хаккъ Есер е заявил, че за тях Ердоган е втори пророк. След разменени юмруци между депутати на ПНД и ПСР Ердоган се опита да успокои атмосферата. Качвайки се на трибуната, той заяви, че явно на някои не е известно, че веригата на пророците е приключила и в ПСР няма и не може да има хора, които твърдят подобни неща. Той определи като невъзпитаност и безсъвестност подобно отношение към съпругата му.

Европейският съд за правата на човека поиска от Турция да премахне от удостоверенията за раждане графата „религия”
03 февруари 2010 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съд за правата на човека поиска от Турция да премахне от удостоверенията за раждане графата „религия”, пише турският вестник „Йени шафак”. Според решението на съда фигурирането на тази графа в удостоверениeто е в противоречие със свободата на религията и съвестта, защитени в член 9 на Европейската харта за правата на човека. Решението на съда е във връзка с подадената жалба на турския гражданин Синан Ъшък през 2005 година, който беше поискал в удостоверението му да бъде записано „алеви”. Съдът в Измир на базата на мнение на Дирекцията по религиозните въпроси беше отхвърлил искането с мотива, че алевизмът не е религия. През 2006 година Ъшък изпрати жалба до Европейския съд за правата на човека за дискриминация, проявена към него.

„Дюня”: Егемен Багъш представи в Брюксел инициативата „Истанбул – културна столица на Европа 2010”
03 февруари 2010 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Европа е проблем, Истанбул е решение”. Така държавният министър на Турция и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш перифразира думите на испанския писател и философ Ортега-и Гасет „Испания е проблем, Европа е решение”, пише турският вестник „Дюня”. Багъш, който е в Брюксел във връзка с представянето на инициативата „Истанбул – културна столица на Европа 2010”, участва семинар, прием и концерт, с които беше представено събитието. В изказването си на организираната по този повод пресконференция той изтъкна, че е много естествено Истанбул да бъде обявен за културна столица на Европа, защото той е столица на три империи – Римската, Византийската и Османската и носи отпечатъка на много цивилизации. Той изтъкна, че една от най-характерните специфики на Истанбул е неговото културно многообразие и добави, че като погледне през прозорците си от Ортакьой, вижда минарета на джамии, камбани на църкви и куполи на синагоги. По думите му децата на Истанбул израстват в това многообразие, научават се да живеят сред различни народности, религии, езици и готварски традиции. Според Багъш Европа също има необходимост от културата на съвместното живеене, защото тук живеят към 30 милиона мюсюлмани. Той припомни също, че в Европа трябва да се замислят върху факта, че извършителите на терористични акции младежи всъщност са родени и израснали в Европа. Цитирайки думи на социоложката Нилюфер Гюле и писателя Орхан Памук за синтеза между запада и изтока, Багъш изтъкна, че Истанбул е точно такъв синтез и може да помогне за решаването на проблемите на Европа. На семинара, на който присъстваха 50 депутати от Европейския парламент, индийският професор Юдхистир Рай Исар заяви, че докато много градове, които са били домакини на подобни инициативи, са превръщали това във форма за привличане на туристи, Истанбул наистина е направил инвестиции в културата.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2