Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

петък, 3 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-03.07.2009 г.

16ти Международен джаз фестивал

В Истанбул започна Международният джаз фестивал.


Posted 03.07.2009 11:37:23 UTC

Updated 03.07.2009 11:37:23 UTC
В Истанбул започна Международният джаз фестивал.

На церемонията по откриването на фестивала, който тази година се провежда за 16ти пореден път композитора, критик и писател Илхан Мимароглу бе удостоен с пожизнена награда.

В рамките на церемонията Фатих Еркоч и Керем Гьорсев изнесоха незабравим концерт.

-
20 златни медала

На Средиземноморските игри турските спортисти спечелиха 20тия си златен медал.

Posted 03.07.2009 11:41:11 UTC

Updated 03.07.2009 11:41:11 UTC

На Средиземноморските игри турските спортисти спечелиха 20тия си златен медал.

В 7мия ден от игрите турските боксьори Керем Гюрген състезаващ се в категория до 57 кг и Йондер Шипал състезаващ в категория до 69 кг спечелиха залтни медали.

В дисциплината 100 метра бягане с препятствия турската атлетка Невин Янът спечели златен медал.

В класирането по медали на първо място със 137 медала, 45 от които златни е домакина Италия, на второ място е Франция и на трето Турция.
-
Оръжията били измислени...

Саддам Хюсеин е измислил оръжията за масово поразяване за да уплаши Иран...

Posted 03.07.2009 10:14:38 UTC

Updated 03.07.2009 10:14:38 UTC

Публикувани бяха нови документи от проведения от Федералното Бюро за Разследвания разпит на сваления и екзекутиран бивш иракски държавен глава Саддам Хюсеин.
Според документите, Саддам Хюсеин е измислил оръжията за масово поразяване за да уплаши Иран. Той е оценил като по-слаба от Иран заплахата от страна на САЩ и е сметнал, че може да устои на една американска военна интервенция.
В показанията си Саддам Хюсеин отбелязва следното-"Ако притежавах оръжия за масово поразяване, щях да ги използвам във войната със САЩ."
Саддам Хюсеин е нарекъл Усаме Бин Ладин некадърник и е подчертал, че никога не се е срещал с него и не е подкрепял нито една терористична организация действаща срещу САЩ.
Саддам Хюсеин се бе укрил сле американската окупация на Ирак и падането на столицата Багдат през 2003та година и бе заловен след осем месеца в скривалище във ферма близо до родния му град Тикрит.
Саддам Хюсеин бе осъден от иракски съд на смърт и в последствие бе екзекутиран.
-
Контакти в Москва...

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу осъществи еднодневна делова визита в столицата на Русия Москва...

Posted 03.07.2009 10:06:20 UTC

Updated 03.07.2009 10:06:20 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу осъществи еднодневна делова визита в столицата на Русия Москва.
На срещата на Давутоглу с руския външен министър Сергей Лавров бе прието решение за съвместни действия в разрешаването на международните проблеми.
Обсъден бе и енергийният въпрос и бе направена преценка на предложението на Русия за включването на Туpция в проекта Южен Поток.
Министрите на външните работи на Турция и Русия обсъдиха и нагорно-карабахския проблем, проблемите с Южна Осетия и Абхазия.
Очертани бяха и рамките на предвидената визита на премиера на Русия Владимир Путин в Турция.
-
Нова международна мисия...

Турция ще поеме през 2010та година мандатното председателство на Конференцията за Взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия...

Posted 03.07.2009 10:05:18 UTC

Updated 03.07.2009 10:05:18 UTC

Турция ще поеме през 2010та година мандатното председателство на Конференцията за Взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия. Целта на Турция е да превърне конференцията, която е единствената азиатска организация за сигурност, в която е пълноправен член, в организация подобна по структура на Европейската организация за сигурност и сътрудничество. Основите на Конференцията бяха поставени през 2002ра година от 16 страни учредителки. Оттогава до днес мандатното председателство се изпълнява от Казахстан. През изтеклата година президентът на Казахстан Нурсултан Назарбайев бе предал с писмо до президента Гюл предложението Турция да поеме през 2010та година мандатното председателство. Турция прие това предложение и през идната година ще поеме мандатното председателство на Конференцията за Взаимодействие и мерки за изграждане на доверието в Азия. Срещата на високо равнище на конференцията през 2010та година ще бъде организирана в Турция. На тази среща Турция ще поеме за срок от две години мандатното председателство.
-
Преглед на турския печат 03.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 3 юли 2009 година.

Posted 03.07.2009 10:47:55 UTC

Updated 03.07.2009 10:47:55 UTC

Bестник Ватан в новината със заглавие „Европа без Истанбул ще бъде къто Италия без Рим” съобщава, че в статията публикувана във високотиражното френско списание „Пари Мач” пише: „Европа не може да бъде резюмирана единствено с Париж, Лондон и Мадрид, Истанбул също е един истински европейски град”. Вестникът предава, че във въпросната статията се отправят следните критики по адрес на президента на Франция Никола Саркози: „Турция е свързана с Европа с повече от два моста. Това положение не приключи през 1453 година и за съжаление въпреки, че 21 от 27 страни членки на ЕС подкрепят членството на Турция в ЕС, Франция продължава да възразява, с което прави лошо впечатление. Много натъжаваща е представата за Европа без Истанбул, който е поставил основите на Европа и в продължение на столетия е бил нейно лице”.

Вестник Йени Шафак пише, че в периода 4-6 юли патриарха на Руската православна църква Кирил ще посети Турция. Вестникът отбелязва, че патриархът, който на 6 юли ще проведе среща в Анкара с премиера на Турция Р.Т.Ердоган, на 7 юли ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама.

Вестник Йени Шафак в друга новина съобщава, че Русия е поканила Турция да участва в проекта „Син поток”, който е конкурент на проекта „Набукко”, в който участва и самата Турция. Вестникът предава, че вицепримиерът и държавен министър на Русия отговарящ за енергетиката Игор Сечин е казал „Искаме от Турция да обсъди предложението ни във връзка с проекта „Син Поток”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Защо не искаш турците?” съобщава, че според новина публикувана в прочутото немско списание „Дер Шпигел”, на 5 юни 2009 г. президентът на САЩ Барак Обама по време на срещата си с канцлера на Германия Ангела Меркел е попитал „Защо не искате турците?”, пред който въпрос Меркел е била шокирана и не е успяла да отговори.

Вестник Сабах съобщава, че руски бизнесмени са предложили 3 милиарда долара за да може поп звездата Майкъл Джексън да бъде погребан на Червения площад. Вестникът отдава място на изявлението на руския музикален продуцент Валов, че искат да построят до мавзолея на Ленин гроб за Майкъл Джексън, който да бъде украсен със скъпоценни камъни.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че баскетболният отбор „Портланд Блейзърс” е предложил на турския баскетболист Хидайет Тюркоглу играещ в американската баскетболна лига NBA 5 годишен договор за 50 милиона долара. Вестникът пише, че 30 годишният ни национал гледа топло на предложението.

Вестник Миллиет предава, че на 16тите Средиземноморски игри националната ни атлетка Невин Янът е спечелила златен медал в 100 метра бягането с препятствия с постижението си от 13 секунди и 8 стотни.
-
VOT Слушай новини на Български




03.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




03.07.2009
-
Абдуллах Гюл и Дмитрий Медведев обсъдиха по телефона сътрудничеството между Турция и Русия
03 юли 2009 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент Абдуллах Гюл и руският президент Дмитрий Медведев обсъдиха по телефона въпроси на сътрудничеството между двете страни, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според изявление от турското президентство Гюл и Медведев са обсъдили международни и двустранни въпроси и са потвърдили намеренията си за продължаване на тясното сътрудничество в областта търговията и икономиката. По време на разговора и двете страни са изразили задоволство от диалога на всички равнища. Двамата са изтъкнали, че двете страни са се договорили за продължаване на сътрудничеството в областта на енергетиката по време на визитите на турския външен министър Ахмет Давутоглу и енергийния министър Танер Йълдъз в Москва. Също двамата са обсъдили предстоящото посещение на премиера на Русия Владимир Путин в Турция.

Комисарят по човешки права на ЕК Томас Хамерберг е на посещение в Турция
03 юли 2009 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Комисарят по човешки права на Европейската комисия Томас Хамерберг е на посещение в Турция, пише турският вестник „Милиет”. В рамките на визитата си представителят на ЕК проведе редица срещи. Контактите на еврокомисаря по човешки права започнаха в неделя в Истанбул, където той се срещна с представители на неправителствени организации. В Истанбул той разговаря с представители на гръцката православна общност, с вселенския патриарх Вартоломей, с главния равин на Турция Исхак Халева, с представители на бежански организации и на ромската общност. Хамерберг се срещна и с хора с хомосексуална ориентация. В рамките на контактите си в Анкара той беше приет от президента Абдуллах Гюл.

До 20 юли ще бъде готов третият обвинителен акт по делото „Ергенекон” в Турция
03 юли 2009 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Третият обвинителен акт по делото „Ергенекон” в Турция ще бъде готов преди 20 юли, пише турският вестник „Заман”. В него ще бъде повдигнато обвинение към 50 подсъдими.

Агенция “Фокус” припомня, че съществуването на организация “Ергенекон” беше открито през април 2007 година след откриване на склад с боеприпаси в Истанбул. Организацията има националистически характер и при разследването беше разкрито, че е подготвяла държавен преврат и убийства на турски интелектуалци и политици. В нея членуват бивши военни, журналисти с националистически възгледи и представители на други среди в Турция.

Русия предложи сътрудничество на Турция в разпределението на газ от газопровода „Южен поток”
03 юли 2009 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Турция може да сътрудничи с Русия в разпределението и продажбата на природния газ от газопровода „Южен поток”, заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, пише турският вестник „Милиет”. Шматко каза това във връзка с предложението на руския вицепремиер Игор Сечин към турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз по време на визитата му в Москва за сътрудничество по проекта „Южен поток”.

„Хюриет”: Български расисти нападнаха автобус с български изселници в Турция, идващи да гласуват
03 юли 2009 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Капитан Андреево. Членове на националистическата партия „АТАКА” в България са нападнали автобуси на български изселници, пътуващи от Турция за България, за да упражнят правото си на глас на парламентарните избори в неделя, 5 юли, пише турският вестник „Хюриет”. Членове на „АТАКА” са организирали демонстрация пред граничния пункт Капитан Андреево и са замервали с бутилки и удряли с тояги автобуси с български изселници. При опита на българските полицаи да въдворят ред са възникнали сблъсъци между нападателите и полицаите, пише вестникът.

Турски самолет се върна обратно на летището заради запалена цигара
03 юли 2009 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Самолет на турската частна авиокомпания „Сънекспрес” , извършващ полет от Ерзурум за Анталия, се е върнал обратно на летището заради запалена цигара на борда, предаде РИА Новости.
Самолетът е излетял от летището в Ерзурум в 12.35 часа. Наложило се е той да се върне обратно заради проблемите, които е създал пътник, който е запалил цигара. Пътникът е задържан от турската полиция.

Все още няма категорично уточнена дата за подписването на споразумението за „Набуко”, каза Танер Йълдъз

03 юли 2009 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълздъз заяви, че все още няма категорично уточнена дата за подписването на споразумението за газопровода „Набуко”, пише турският вестник „Заман”. Министър Йълдъз каза това на пресконференция в министерството. По-рано днес румънският министър на икономиката Адриан Видеану беше посочил, че споразумението ще бъде подписано на 13 юли в Турция. Турският енергиен министър каза, че преговорите за уточняването на датата се водят от секретариата на външното министерство. Също са вече към края си преговорите по техническите детайли, които се водят от енергийното министерство.

Принцът на Саудитска Арабия Уалид бин Таллал планира инвестиции от 5,5 милиарда долара в Турция
03 юли 2009 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Рияд. Принцът на Саудитска Арабия Уалид бин Таллал планира инвестиции от 5,5 милиарда долара в Турция, пише турският вестник „Сабах”. Саудитският принц, който беше на посещение в Турция, се срещна с президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Визитата на саудитския престолонаследник бе с цел проучване на възможности за инвестиции в различни области в страната. Той е съсобственик на веригата хотели „Four Season” и „Movenpick”, както и на много медии в Близкия изток. Според списание „Форбс” той е петият по богатство в света бизнесмен.

Постигнахме споразумение с Турция за отваряне на границата, каза Едуард Налбандян
03 юли 2009 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ереван. „Постигнахме споразумение с Турция за отваряне на границата между двете страни без предварителни условия”, заяви министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян, пише турският вестник „Ватан”. На пресконференция след среща с гръцкия министър на външните работи Дора Бакояни, която е на посещение в Армения, Налбандян каза, че очакват практически стъпки от страна на Турция в тази насока. Той изтъкна, че са започнали диалог с Турция и той продължава. Арменският пръв дипломат посочи, че в отношенията между двете страни преди Турция винаги е поставяла като условие въпроса с арменския геноцид и проблема с Нагорни Карабах. Той изтъкна, че посреща с одобрение изявленията на турския си колега Давутоглу, насочени към преодоляване на конфликтите, и очаква практически стъпки.

АФП: Турция потвърди информацията за постигнато споразумение за „Набуко”
03 юли 2009 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски официални лица потвърдиха днес, че междуправителствено споразумение за проекта за газопровод „Набуко” ще бъде подписано в Анкара на 13 юли.
„Мога да потвърдя, че сме изпратили покани на страните-участнички за подписването на споразумение на 13 юли в Анкара”, съобщи за АФП съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
Представител на турското правителство, пожелал анонимност, заяви, че се очаква Ердоган да бъде домакин на церемонията.
По-рано министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз заяви, че „техническите въпроси са разрешени”.
Предполага се дългият 3300 км газопровод „Набуко” да транспортира газ от Каспийско море до Австрия през Турция, България, Румъния и Унгария, като заобикаля Русия в опит за намаляване на енергийната зависимост на Европа от Москва.

Между Турция и Русия няма никакъв политически проблем, засенчващ отношенията, каза Ахмет Давутоглу
03 юли 2009 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Между Турция и Русия няма нито един важен политически проблем, който да засенчва отношенията между двете страни, каза турският външен министър Ахмет Давутоглу, пише вестник „Милиет”. На пресконференция в Москва след срещата си с руския си колега Сергей Лавров Давутоглу посочи относно политиката в Кавказ и опитите за решаване на конфликтите там, че президентите на Азербайджан и Армения Илхам Алиев и Серж Саркисян ще се срещнат на 18 юли в Москва на състезание по конни надбягвания. Той изтъкна, че дипломацията в Кавказ продължава заедно със спорта, визирайки посещението на президента Абдуллах Гюл в Ереван за мача на националните отбори на Турция и Армения.

Един турски войник е ранен при минна експлозия в провинция Мардин, Югоизточна Турция
03 юли 2009 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Мардин. Един служител на турските сили за сигурност е бил ранен в резултат на експлозия на мина в провинция Мардин, Югоизточна Турция, пише турският вестник „Милиет”. Инцидентът е станал днес в 10,20 часа в гористата област на околия Нусайбин на същата провинция.

Проблемите на глобалното затопляне ще обсъждат експерти на международна конференция в Истанбул
03 юли 2009 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Проблемите на глобалното затопляне ще обсъждат на международна конференция в Истанбул над 200 академични представители от 48 страни, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Конференцията под мотото „Глобална конференция за глобалното затопляне” се открива на 5 юли в хотел „Гранд Джевахир”. Целта е да бъдат изложени и обсъдени решения срещу глобалното затопляне и промените в климата от експерти от различни научни области. На конференцията ще участват специалисти не само от инженерно-техническите и природоматематическите науки, но и от областта на екологията, хуманитарните и социалните науки, икономическите и политическите науки.

Продължава широкомащабната операция на турските сили срещу терористи от ПКК в Югоизточна Турция
03 юли 2009 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Широкомащабната операция на турските въоръжени сили в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, срещу засечена предната вечер група на Кюрдската работническа партия /ПКК/, продължава, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Вчера вечерта в местността Бестлер Дерелер между Шърнак и околия Ерух, провинция Сиирт, бе засечена група терористи от ПКК, в резултат на което в късните нощни часове турските сили започнаха широкомащабна операция за задържането им. Въоръжените престрелки с терористите са продължили до днес рано сутринта. Турските сили са заложили и мини срещу опити за бягство на терористите през важните проходи в Бестлер Дерелер.

На 13 юли ще бъде подписан проектът за изграждането на газопровода „Набуко”
03 юли 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. На 13 юли ще бъде подписан проектът за изграждането на газопровода „Набуко”, който трябва да доставя природен газ от Централна Азия и Каспийския регион през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия за Европа, пише турският вестник „Хюриет”. На пресконференция днес министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз ще даде повече информация за подписването на споразумението. То трябваше да бъде подписано в края на юни, но поради исканията на Турция да получава природния газ с 15 % отстъпка възникна напрежение между страните. Съдружници в изграждането на „Набуко” са Турция, Австрия, България, Унгария, Румъния и Германия. Проектът се изчислява на 7,9 милиарда евро.
Също така в следващите дни предстои среща между министрите на енергетиката на Турция, Израел и Индия във връзка с изграждането на газопровод, който ще свързва Турция, Израел и Индия.

„Заман”: Турция и Германия съвместно ще строят шест подводници за турските ВМС
03 юли 2009 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Германия подписаха споразумение за построяване на шест подводници за турските военноморски сили, съобщава турският вестник „Заман”. Шестте подводници Клас 214 от въздушно независим тип /по технологията AIP/, са на Howaldtswerke Deutsche-Werft GmbH (HDW), който е в корабостроителната група Тисен Круп марин системс. Новият клас подводници ще позволят на турските МВС да предприемат по-продължителни подводни операции, се казва в съобщение на германското посолство в Анкара.
Подводниците ще бъдат съвместно производство, с максимално включване на местни компоненти, и ще се строят в корабостроителницата Гьолчук в Коджаели, Турция, са съобщили от турския секретариат за отбранителна индустрия. По думите на министъра на отбраната Веджди Гьонюл турското участие в проекта ще възлиза на около 80% от цялата стойност на сделката.
На борда на турските подводници Тип 214 ще има значително количество турски собствени системи, поради което вариантът ще се нарича Тип 214 TN /Turkish navy – (англ.)/, отбелязва Анадолската агенция. Заводът HDW ще изготвя в Германия структурни и механични части, както и секретни елементи като горивните клетки и двигателната система, които след това ще доставя в Турция. Всички електронни и оръжейни системи, включително сензорни, комуникационни и системи за обработка на данни, ще бъдат по турски проекти и турско производство.

„Милиет”: 43% от гражданите на Турция смятат, че е необходима нова политическа партия
03 юли 2009 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Около 43% от турците смятат, че в Турция е необходима нова политическа партия, пише днес вестник „Милиет”. Данните са от проучване на общественото мнение в 33 провинции с участието на 2 409 души. От тях 54,6% са гласували на изборите за главната опозиционна Народнорепубликанска партия, а 31,5% са привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Според 63,9% от гласоподавателите е необходима промяна в ПСР.
-
Турският външен министър пристига на посещение в Румъния !

03 юли 2009 | 04:01 | Агенция "Фокус"

Анкара. Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу пристига на посещение в Румъния по покана на колегата си Кристиян Дяконеску. Давутоглу каза пред турски медии, че ще има обстойни разговори с румънския външен министър и с президента Траян Бъсеску.
Предвижда се да бъдат обсъдени възможностите за разширяване на приятелските отношения между двете страни, както и регионални въпроси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2