Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

четвъртък, 2 юли 2009 г.

Новините от и за Турция-02.07.2009 г.

Нова операция срещу Талибан

Американските сили започнаха най голямата си операция в Афганистан срещу Талибан след поемането на властта от президента Барак Обама.

Posted 02.07.2009 11:56:46 UTC

Updated 02.07.2009 11:56:46 UTC

Американските сили започнаха най голямата си операция в Афганистан срещу Талибан след поемането на властта от президента Барак Обама.

В операцията в провинция Хелманд участват 4 хиляди американски войници и 650 афгански войници и полицаи. Американските сили започнаха най голямата си операция в

Операцията с кодово название „Удар с меч”в долината Нехир е подкрепена и по въздух и се окачествява като най голямата и най-скоростна досега операция.

Целта е ликвидирането на присъствието на Талибан в Хелманд и опасността от бунтовнически сили. Привлича се вниманието,че по голямата част от добива на опиум в Афганистан се осъществява в този район,който е под контрола на Талибан.
-
Изявление от Йълмаз...

Директорът на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз заяви, че турската икономика ще излезе от кризата бавно и поетапно.

Posted 02.07.2009 11:53:54 UTC

Updated 02.07.2009 11:53:54 UTC

Директорът на Централната банка на Турция Дурмуш Йълмаз заяви, че турската икономика ще излезе от кризата бавно и поетапно.

Дурмуш Йълмаз отбеляза, че възстановяването на турската икономика може да започне по-рано в сравнение с глобалната икономика и че през последното тримесечие икономическия ръст може да премине в положителна графика.

По време на участие вчера в конференция в Истанбул Йълмаз каза,че през последните седмици е намаляло влиянието на глобалната криза и е започнало подобряване,но косвените и преки въздействия на кризата продължават.

Едновременно с факта че данните показват че най лошите последици са отминали,проблемите в кредитния пазар продължават,безработицата нараства и това означава бавно и поетапно възстановяване от кризата.

Йълмаз каза също,че предвид здравата финансова структура и ниският процент на задлъжняване икономиката на Турция ще се възстанови по рано в сравнение с глобалната икономика.

Според предвижданията на директора на централната банка,от последната четвърт на годината растежът ще премине в положителни цифри.
-
Военни учения

Съвместни военни учения между Турция и Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат проведени в турския град Коня.

Posted 02.07.2009 12:11:37 UTC

Updated 02.07.2009 12:11:37 UTC

Съвместни военни учения между Турция и Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат проведени в турския град Коня.

Планира се маневрите наречени „Анадолски сокол” да се проведат догодина.

Всяка година САЩ участват в провежданите в Коня учения „Анадолски орел”, но маневрите Анадолски сокол са важни поради участието на военновъздушните сили само на двете страни.

-
Натоварена програма

В интензивната програма на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу сега е наред Сърбия.

Posted 02.07.2009 12:15:26 UTC

Updated 02.07.2009 12:15:26 UTC

В интензивната програма на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу сега е наред Сърбия.

Планира се в първата половина на настоящия месец Давутоглу да проведе контакти в Белград. След Москва,Давутоглу ще посети Букурещ.

Очаква се Давутоглу да посети Белград по покана на сръбския външен министър Вук Йеремич на 10 юли. След като Турция бе една от страните признали първи независимостта на Косово през февруари миналата година,отношенията между Анкара и Белград се обтегнаха.

Тогавашният външен министър Али Бабаджан през януари тази година бе осъществил Балканска обиколка,включваща Косово и Босна –Херцеговина.

Ледовете между двете страни се разтопиха след като сръбският външен министър по време на посещението си през март в Анкара бе предложил стратегическо партньорство.
-

Предложение от Русия

Русия отправи предложение на Турция за сътрудничество по отношение на природния газ.

Posted 02.07.2009 12:06:03 UTC

Updated 02.07.2009 12:06:03 UTC

Русия отправи предложение на Турция за сътрудничество по отношение на природния газ.

Руският вицепремиер Игор Сечин вчера на съвместната пресконференция с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз след проведените повече от 3 часа преговори между делегациите на двете страни заяви,че Русия предлага сътрудничество на Турция относно газопровода Южен поток и желае този въпрос да бъде прозрачен и отношенията да са дългосрочни.

Танер Йълдъз от своя страна отбеляза,че въпросът представлява стратегически пакет,съдържащ проекти засягащи както Турция,така и съседните страни и че ще подкрепят всеки проект който ще съблюдава интересите и на двете страни,както и общите и им интереси.
-
Контактите на Давутоглу продължават...

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се намира на официално посещение в Русия.

Posted 02.07.2009 11:41:20 UTC

Updated 02.07.2009 11:41:20 UTC

Министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу се намира на официално посещение в Русия.

В Москва Давутоглу ще проведе контакти с външния министър на Русия Сергей Лавров.

По време на срещата ще бъдат обсъдени подробностите във връзка с посещението в Турция, което ще осъществи през идните дни премиера на Русия Владимир Путин.

Русия чака крайното решение на Анкара във връзка с проекта за строеж на атомна централа, за да определи дата на посещението на Путин в Турция.

В търга за атомната централа, който бе открит през Септември 2008ма година се включи руска държавна фирма.

Русия иска по време на контактите на Путин в Турция да бъде подписан и договора във връзка с проекта за да може посещението му да бъде по-ползотворно.

Въпросите във връзка с енергетиката са една от прироритетните теми и в дневния ред на контактите на Давутоглу...

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, който вчера бе в Москва проведе контакти по тези въпроси.

Между двете страни се водят дейности във връзка с възобновяването на договора за доставка на природен газ, който изтича през 2012 година.

Друга от темите, които се очаква да обсъди Давутоглу по време на срещата си с руския външен министър Лавров е въпроса с Нагорни Карабах.

При всяка възможност Турция акцентува, че ще отвори границата си с Армения след като бъде разрешен въпроса с Нагорни Карабах.

По време на срещата Давутоглу-Лавров ще бъдат обсъдени и нормализирането на турско-арменските отношения и проблемите изживявани на митниците.
-
Преглед на турския печат 02.07.2009 г.

Обзор на някои от издаваните в Турция вестници от 2 юли 2009 година.

Posted 02.07.2009 10:46:53 UTC

Updated 02.07.2009 10:46:53 UTC

Bестник Стар предава, че в изявление в Анкара началникът на централното командване на американската армия генерал Дейвид Петреус е казал „Мнозинството от военнослужещите ни пристигнаха в Ирак с кораби от Персийския залив. На връщане отново можем да се възползваме от същия маршрут”. В новината пише, че вчера Петреус, който пристигна завчера в Анкара е провел контакти с началника на Генералния щаб Армейски генерал Илкер Башбуг и относно борбата с терористичната организация ПКК е казал: „С Турция си сътрудничим от деня, в който поех командването на силите на САЩ в Ирак”.

Вестник Миллиет в новината със заглавие „Мусави обяви новото правителство в Иран за незаконно” пише: „Реформисткият кандидат Мир Хюсеин Мусави, който загуби президентските избори в Иран окачестви новото правителство на президента Махмуд Ахмединеджат за незаконно. Мусави, в изявлението, което публикува в своя интернет сайт поиска от иранските власти да освободят „децата на революцията”, които бяха задържани в протестните демонстрации след изборите от 12 юни 2009 година.

Вестник Хюрриет предава, че прочутият икономист Робърт Лукас, който е Нобелов лауреат на конференцията на тема „Глобалния икономически порядък след кризата и икономиката на Турция” организирана от Дружеството за икономически динамики, във връзка с отношенията Турция-МВФ е казал: „Не мога да проумея защо Турция изпитва нужда от МВФ. Тези институции се опитват да си създадат сфера на печалба в съществуващата обстановка на криза. МВФ не притежава магическа палка”.

Вестник Заман съобщава, че турски изследователи от Близкоизточния технически университет ОДТЮ и университета Билкент с подкпрепата на Турския институт за научни и технически проучвания ТЮБИТАК са приключили започнатия преди две години проект за създаване на робот за откриване и обезвреждане на заложени мини. В новината пише, че роботът “SensoRHex”, който може да изкачва стъпала, да подскача, да бяга и да плува ще може да бъде използван при търсенето на мини и издирвателно-спасителни дейности при природни бедствия.

Вестник Сабах отдава широко място на новината за невероятното спасяването на 14 годишната Бакари Бая, която е единствената оцеляла от катастрофиралия в Индийския океан самолет “Еърбъс 310” на йеменските авиолинии летящ със 153-ма души на борда. В новината пише, че 14 годишното момиче, което в продължение на 12 часа е водило борба на живот и смърт в океана хванало се за отломка от самолета, без спасителна жилетка и без да умее да плува, се е спасило по чудотворен начин.
-
VOT Слушай новини на Български




02.07.2009
-
VOT Слушай емисиите на Български




02.07.2009
-
Анкара удължава тезкеретата на българските граждани с нередовни документи !

Анкара удължава с още една година предизборно просрочените документи на временно пребиваващите български граждани в Турция. Временната амнистия за живеещите нелегално в южната ни съседка съграждани е започнала в сряда и изтича на 3-и юли 2009 г.

Анкара направи този неочакван жест към българските граждани с нередовни документи и нерегламентиран статут в Турция в навечерието на парламентарните избори в България - на 5-ти юли 2009 г. По този начин хората с български червен паспорт, които живеят в южната ни съседка, но са загубили правото си на пребиваване, могат да удължат тезкеретата си за още една година. За целта най-късно до края на работния ден на 3-и юли трябва да отидат в отдел "Чужденци" в дирекцията на полицията по местонахождение. Председателят на най-голямата изселническа конфедерация "Балгьоч" проф. др. Емин Балкан съобщи подробностите около предизборната наредба на турското вътрешно министерство. На пресконференция в Бурса, излъчена по всички новинарски канали, той отправи призив към нашите сънародници да гласуват активно на 5 юли в една от откритите 123 избирателни секции в Турция.
Също така обясни, че при подновяването на нелегалните документи за престой никой няма да бъде глобен и ще може да пътува спокойно за България през уикенда без притеснения за черен печат в паспорта. Балкан предупреди гласоподавателите да пристигнат по родните си места поне 48 часа по-рано, за да не се създава напрежение на границата на самия изборен ден. По неофициални данни в Турция живеят 100 000 души с двойно гражданство, от които почти половината се възползват от констутиционното си право на глас. Информацията е на БНР.

Анкара / Турция
-
Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция в Русия !

02 юли 2009 | 06:16 | Агенция "Фокус"

Продължава посещението на министъра на външните работи на Турция в Русия, съобщават медиите. Ахмет Давутоглу пристигна в Москва вчера.

Планирани са срещи с представители на руското правителство.

Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2