Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 31 декември 2008 г.

Хиляди ирански доброволци се записват за война с Израел

Николай Атанасов - 30 Декември 2008
Готови да се сражават срещу Израел са 7000 студенти от Исфахан, след призива за джихад на аятолах Али Хаменей
Антиизраелска демонстрация в подкрепа на палестинците в Техеран на 29 декември.
Антиизраелска демонстрация в подкрепа на палестинците в Техеран на 29 декември.

7000 ирански студенти от град Исфахан в централната част на ислямската република са се записали като доброволци за военни действия срещу израелската армия в Палестина, като записването на доброволци продължава във висшите училища на столицата Техеран, съобщава китайската осведомителна агенция Xinhua, цитирайки информация на иранската агенция Fars. “През първия ден на регистрирането на доброволци за борба с ционисткия режим и подпомагане на палестинците, готовност да се включат въ войната изразиха 7000 учащи се в университетите в Исфахан”, уточнява говорителят на Студенската ислямска асоциация на Иран (ISIA), Мохамед Зарифи (Mohammad Zarifi).

Записването на доброволци за война с Израел започна вчера, след като още на 28 декември духовният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей призова иранските мюсюлмани на “джихад” срещу еврейската държава. Той обяви, че всеки мюсюлманин, който загине в “законната, отбранителна война”, ще се смята за мъченик на вярата.

Вчера в редица градове на Иран бяха организирани многохилядни протестни митинги срещу агресията на Израел срещу Газа и в подкрепа на палестинския народ, като според иранските средства за масова информация, общият брой на протестиращите е достигнал 1 млн. души. Според информация на The Tehran Times, на площад “Палестина” в Техеран, участниците в демонстрацията са издигнали лозунги: “Аллах е Велик”, “Смърт на Израел”, “Смърт на Америка”, “Мюсюлмани, обединявайте се”, “Палестина ще победи” и “Израел ще бъде унищожен”.

Иран официално не признава съществуването на държавата Израел и оказва материална и финансова подкрепа на контролиращата Газа групировка “Хамас”.

Израел ползва в Газа бомбите, предназначени за Иран

Междувременно, израелският ежедневник Ma'ariv посочва, че във военната операция “Оловен слитък” срещу Газа, израелските ВВС използват новото поколение “умни бомби” GBU-39 американско производство, предназначени за унищожаването на укрепени бункери. Въпросните бомби били използвани по време на първата вълна бомбардировки в събота, както и в неделния удар срещу подземните тунели на “Хамас” в района на Рафах.

Посочва се, че 113-килограмовият боеприпас има взривната сила на стандартен 900-килограмов заряд, но е няколко пъти по-евтина, допълва The Jerusalem Post. Закупуването на 1000 единици такива бомби от Израел, бе разрешено от американския Конгрес през септември т. г. Бомбите унищожават укрепени железобетонни укрития с дебелина до 90 см.

Анализаторите предполагаха, че въпросните оръжия ще бъдат използвани при евентуален въздушен удар срещу обектите на иранската ядрена програма. Съвременните системи за навигация и за противодействие на вятъра позволяват използването на бомбите и при тежки метеорологични условия.бгфактор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2