Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 31 декември 2008 г.

Новините-от и за Турция,31.12.08 г.

Египет отмени официалните си новогодишни тържества
Дата : 31 Декември 2008 г. 20:01 ч.

Жестът е в знак на солидарност с палестинците в Газа. Снимка: ЕРА/БГНЕС

Египет реши да отмени официалните си новогодишни тържества в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел продължава смъртоносната си офанзива, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"В знак на солидарност с печалните събития в палестинските територии и кланетата, пред които са изправени жителите на Газа, министерствата на културата и информацията решиха да анулират тържествата по повод Новата година," съобщава египетският ежедневник "Ал Ахрам".

Годишният концерт на известния египетски певец Мохамед Мунир, който трябваше да се състои тази вечер в Операта в Кайро, е отменен.

Министерството на информацията отмени и главното си тържество - концерт на известния ливански певец Аси Хиляни, който трябваше да бъде излъчен по държавната телевизия.

Кадрите на разрушения и смърт в Газа предизвикаха гняв в арабския свят. И други арабски страни анулираха тържествата си по посрещането на новата година.

Над 380 палестинци са убити до момента в израелските въздушни удари в ивицата Газа, които започнаха преди четири дни. БТА

Сблъсъци помрачиха антиизраелските протести в Атина; Турция отказа да посредничи за Израел

30/12/2008

AТИНА, Гърция -- Сблъсъци избухнаха в понеделник (29 декември) по време на демонстрация в Атина срещу военната операция на Израел в Газа, съобщиха медиите. Полицията употреби сълзотворен газ, за да не допусне протестиращите до посолството на Израел. Повече от 3 000 демонстранти, развяващи палестински знамена и скандиращи антиизраелски и антиамерикански лозунги, участваха в демонстрацията, организирана от Комунистическата партия на Гърция и от арабски групировки.

Други новини - Турция съобщи, че няма повече да посредничи между Израел и Сирия, тъй като израелските атаки в Газа са направили мира "невъзможен". "Израел не може да говори за мир със Сирия, докато води война в Газа", заяви външният министър Али Бабакан пред репортери след среща с гостуващия му египетски колега Ахмед Абдул Гейт. Двамата министри призоваха Израел да спре офанзивата си в ивицата Газа.

Офанзивата принуди Мурат Меркан, председател на Комисията по външните работи в турския парламент и член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да подаде оставка в понеделник като член на турско-израелската интерпарламентарна група за приятелство. Други двама депутати от ПСР напуснаха групата по-късно през деня.

Междувременно Кипър засили мерките за сигурност в посолствата на страните от Близкия изток, поради ескалирането на насилието в Газа. "Готови сме да се справим с всяка ситуация", заяви министърът на правосъдието и обществения ред Лукас Лука. (AНА-MПА, Експрес, Kaтимерини, EРТ, AФП, AП, Гласът на Америка, Прес ТВ, Aнадолска информационна агенция, Хюриет, Maкфакс, КНА, Фамагуста Газет, Файненшъл Мирър - 29/12/08)
Турция продължава да бомбардира обекти не ПКК в Северен Ирак

30/12/2008

AНКАРА, Турция -- Турски военни самолети продължиха да бомбардират бази на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак в понеделник (29 декември), съобщиха турските медии. Военните самолети са бомбардирали района на Хакурке в понеделник след въздушните нападания срещу няколко обекти на ПКК в неделя в районите Кваркурк и Кнера.

Други новини -- Полицай, ранен при взрив в Истанбул по-рано този месец е починал в болница в понеделник. Хусну Уян, 28-годишен е бил ранен смъртоносно при експлозия на входа на офис на управляващата Партия на справедливостта и развитието в района Сисли в Истанбул на 1 декември. При взрива са били ранени още девет души. (Информационна агенция "Доган", Хюриет, НТВ - 29/12/08)

Премиерът на Турция отпътува за Сирия

31 декември 2008 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган изрази преди отпътуването си за Сирия безпокойството на Турция от насилието в Ивицата Газа. Както пише днес турският вестник “Сабах”, Ердоган ще направи в навечерието и непосредствено след Новата година важни визити в Близкия изток, като целта му е да осигури единството на арабския свят.
Днес Ердоган ще отиде в Йордания, където ще се срещне с палестинския президент Махмуд Аббас, а по-късно ще посети и Сирия и в късните часове ще се прибере в Анкара. Утре турският премиер ще отпътува за Египет, след което отново ще се върне в Анкара и на 3 януари ще направи еднодневна визита в Саудитска Арабия.

Два влака са се сблъскали в Източна Турция, има ранени
31 декември 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътнически влак и товарна композиция са се сблъскали днес в източната част на Турция, предаде РИА Новости. Ранени са няколко души, като точният им брой се установява.
Инцидентът е станал в турската провинция Сивас.
По-рано тази година девет души загинаха след като пътнически влак дерайлира в Западна Турция.

Премиерите на Турция и Катар ще действат съвместно за прекратяване на огъня в Ивицата Газа
31 декември 2008 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерите на Катар и на Турция са се договорили за съвместни действия за гарантиране в най-кратки срокове на прекратяването на огъня в Ивицата Газа, пише днес турският вестник “Сабах”. Шейх Хамид бин Джасим бин Джабир ал Тани беше вчера на двучасово посещение в Анкара. След срещата си с Реджеп Таийп Ердоган шейхът замина за Кайро за участие във форума на Арабската лига.
Напоследък Катар привлича внимание с активната си роля в политиката в Близкия изток. За последно премиерът на Катар беше архитектът, заедно с турския премиер Ердоган, на осигуреното споразумение в Ливан, отбелязва вестникът.

ДЖИХАН: Турция взема инициативата в Близкия изток, пише “Файненшъл таймс”
31 декември 2008 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че арабските страни се стремят да намерят отговор на израелските нападения над Ивицата Газа, а Турция се е превърнала в страна, вземащата инициативата в свои ръце, предава турската информационна агенция ДЖИХАН. След израелските нападения арабските страни са преминали към действия, а Турция постепенно взема инициативата, за да осигури единство на посланията, които ще бъдат отправени към Израел. За тази цел премиерът Реджеп Таийп Ердоган започва спешна обиколка в района, включваща Сирия, Египет, Йордания и Саудитска Арабия, а външните министри на страните от Арабската лига се събират на извънредна среща в Кайро. Въпреки че Турция не е член на Арабската лига и че поддържа близки отношения с Тел Авив, именно тя реагира най-остро срещу нападенията на Израел, се посочва в публикацията на “Файненшъл таймс”.

“Хюриет”: Кандидатът на управляващата партия за кмет на Анкара ще стане известен през 2009 г.
31 декември 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ за кмет на Анкара ще стане известен през следващата 2009 г., пише днес турският вестник “Хюриет”. Поради двучасовата визита в Анкара на шейха на Катар премиерът Реджеп Тайип Ердоган е отложил заседанието на Централния изпълнителен комитет на ПСР. Затова сегашният кмет на Анкара Мелих Гьокчек ще трябва да изчака решението на управляващата партия дали евентуално отново ще бъде издигната неговата кандидатура за местните избори в Турция през следващата пролет.

“Сабах”,Турция: Само девет жени има сред 1100 кандидати за кметове на националистическата партия
31 декември 2008 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара.В Партията на националистическото действие /ПНД/ от общо 1100 оповестени кандидати за кметове само девет са жени, пише днес турският вестник “Сабах”. Заместник генералният председател на ПНД Метин Чобаноглу уверява, че в партията не се прави разлика между мъже и жени и предстои да бъде увеличен броят на жените кандидатки за кметове.
През пролетта на 2009 година в Турция ще има избори за местни органи на властта.

“Милиет”: Футболен съдия е кандидатът на управляващата партия за кмет на град Алания
31 декември 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Алания. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е издигнала кандидатурата за кмет на град Алания на футболен съдия от супер лигата на турското първенство, пише днес турският вестник “Милиет”. Кандидатът Кудуси Мюфтюоглу има препоръка от държавния министър Мурат Башесгиоглу, отговарящ за развитието на спорта. Кудуси Мюфтюоглу заявява, че дори ако бъде избран за кмет на местните избори през пролетта на 2009 г., пак ще продължи дейността си като футболен съдия.

Турска хуманитарна помощ пристигна в Ивицата Газа
31 декември 2008 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Газа/Анкара. Изпратените от Турция на палестинците пет напълно оборудвани линейки в рамките на хуманитарната помощ са преминали през КПП Керем Шалом и са пристигнали вчера в Газа, предава Анадолската агенция. Линейките са разпределени в пет болници в града. Заедно с линейките вчера сутринта в Газа са влезли и изпратени от Турция 70 тона хранителни продукти. През последните няколко дни размерът на хранителните помощи от Турция, състоящи се от захар и брашно, е достигнал общо 330 тона. Турската агенция за сътрудничество и възстановяване /ТИКА/ планира да изпрати и генератор за болниците в Газа, тъй като в града често спира токът.

Премиерът на Турция започва обиколка в Близкия изток
31 декември 2008 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган започва днес двудневна близкоизточна обиколка във връзка с военните операции на Израел в Ивицата Газа, пишат турските медии. Ердоган ще посети четири страни в района – Сирия, Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Целта на спешната визита на Ердоган е да даде принос и да се нагърби с евентуално посредничество за запазване на мира и стабилността в района, застрашени от военното противопоставяне между Израел и радикалното палестинско движение “Хамас” в Ивицата Газа.

Съветът за национална сигурност на Турция призова “да се даде път на дипломацията” в Ивицата Газа
31 декември 2008 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция изрази дълбоко съжаление по повод смъртта на много палестинци в резултат на военната операция на Израел срещу Ивицата Газа и призова незабавно да бъде прекратена тази операция и да се даде път на дипломацията за решаване на конфликта в района, предава Анадолската агенция. На последното за годината заседание на Съвета са били разгледани по-важните вътрешни и международни събития, оказващи влияние върху националната сигурност на страната. Направена е обща оценка на постигнатите резултати в борбата срещу сепаратистката терористична организация ПКК, както и на започналите на 3 септември т.г. преки преговори за намиране на всеобхватно и справедливо решение на кипърския въпрос.

Анадолска агенция: Предизборните бюджети на политическите партии
31 декември 2008 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Във връзка с насрочените за 29 март 2009 г. местни избори се планира от държавния бюджет да бъдат отпуснати около 40-45 милиона турски лири /около 40-45 милиона лева/ на управляващата Партия на справедливостта и развитието; 30-35 милиона турски лири – на основната опозиционна Народнорепубликанска партия; 15 милиона турски лири – на Партията на националистическото действие; 3,5 милиона турски лири на прокюрдската Партия на демократичното общество, предава Анадолската агенция. Счита се, че за предизборната дейност за кандидатите за кметове на окръжните градове е необходимо да се предвидят минимум по 200 000 турски лири /около 200 000 лева/; за кандидатите за кметове на околийски градове – минимум по 50 000 турски лири и за кандидатите за кметове на по-малки общини – минимум по 10 000 турски лири.

Анадолска агенция: Икономическата криза в Турция започна да се отразява и върху приходите от данъци
31 декември 2008 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. . Икономическата криза в Турция започна да се отразява силно негативно и върху събираните приходи от данъци от държавата, предава Анадолската агенция. През ноември са събрани общо с 1,050 милиарда турски лири /около 1 милиард лева/ по-малко ДДС и специален потребителски данък /СПД/, в сравнение с ноември 2007 г. През ноември 2008 г. намалението на събрания данък общ доход е 6,4%, на данъка за МПС – 21,2%, на събирания вътре в страната ДДС – 21%, на данъка за МПС – 21,2%, на събирания вътре в страната ДДС – 21%, на събирания при внос ДДС – 15,8%, на СПД – 8,9%.
След срива на автомобилния сектор спадът на събирания СПД върху МПС е достигнал до 54,3%.

Робърт Фиск: защо бомбардировката на Ашкелон е най-голямата ирония

Анализи и коментари

Написано от Робърт Фиск
Сряда, 31 Декември 2008 01:45

Колко лесно е да се заличи историята на палестинците, да се зачеркне трагедията им, да се избегне странната ирония за Газа, за която във всеки друг конфликт журналистите биха писали в своите първи репортажи, че истинските и законни собственици на израелската земя, върху която сега избухват ракетите, изстреляни от Хамас, живеят в Газа. Затова Газа съществува, защото на палестинците, които живееха в Ашкелон (Аскалан на арабски) и в околностите му, им бе отнета земята през 1948 г., когато бе създаден Израел, и се озоваха на плажовете в Газа. Те, или техните деца, внуци и правнуци, са сред този милион и половина палестински бежанци, натъпкани в клоаката Газа, 80 % от чиито семейства някога живееха на място, което сега се нарича Израел. Това, от историческа гледна точка, е истината, повечето от хората в Газа не са от Газа. Но гледайки новините днес, човек би си помислил че историята е започнала едва вчера, че група брадати антисемитски ислямисти-лунатици внезапно са се появили в гетата на Газа, сбирщина от мизерстващи хора без произход, и са започнали да обстрелват с ракети миролюбивия, демократичен Израел, само и единствено върху тях да се излее справедливото отмъщение на израелските въздушни сили. Фактът, че бабата и дядото на петте сестри, убити в Джабалия, са дошли от същата тази земя, чиито сегашни собственици ги убиха с бомбите си, просто никъде не се споменава. И Ицхак Рабин, и Шимон Перес заявиха през 90те, че биха искали Газа просто да изчезне, да потъне в морето, и е ясно защо. Самото съществуване на Газа постоянно напомня за тези стотици хиляди палестинци, изгубили домовете си в Израел, избягали или прогонени със заплаха или с израелско етническо прочистване преди 60 години, когато огромните вълни от бежанци заляха Европа в следствие на Втората световна война, и фактът, че група араби бяха прогонени от собствеността им, не разтревожи света. Е, сега светът трябва да покаже малко загриженост. Натъпкани в най-гъсто населените няколко квадратни мили в целия свят, това са лишените от собственост хора, които живеят в отпадъци и нечистотии, а в последните шест месеца и в глад и мрак, и които са санкционирани от нас, Запада. Газа винаги е била неспокойно място. На Ариел Шарон му бяха нужни две години, за да извърши кървавото си „умиротворяване”, което започна през 1971 г., но сега Газа няма да бъде опитомена. Уви, най-изявеният политически „глас” на палестинците, говоря за покойния Едуард Саид, а не за корумпирания Ясер Арафат (колко ли им липсва на Израел сега), вече е безмълвен, и трудното положение, в което са, остава неизречено от жалките им и глупави говорители. Веднъж Саид описа Газа така: „Това е най-ужасното място, на което някога съм бил. Изключително мрачно място, заради отчаянието и мизерията, в които хората живеят. Не бях подготвен за лагери, които са много по-зле от всичко, което съм видял в Южна Африка”. Разбира се, трябваше израелският външен министър да признае, че „ понякога цивилните също плащат цената”, довод, който тя не би използвала, ако статистиката за загиналите беше точно обратната. Наистина беше поучително да чуем член на American Enterprise Institute (АЕI) да повтаря доверчиво като папагал аргументите на Израел и да защитава огромния брой палестински жертви, като каза, че е „ безполезно да си играем с числата”. И ако бяха загинали повече от 300 израелци, а само двама палестинци, нека бъдем сигурни, че „играта с числа” и прекомерното насилие щяха да бъдат твърде уместни. Простата истина е, че животът на палестинците струва много по-малко от този на израелците. Истина е, знаем това, че 180 от загиналите са членове на Хамас. Ами останалите? Дори ако скромната цифра 57 на Обединените нации за смъртните случаи е вярна, това пак е позор. Не ни учудва факта, че както САЩ, така и Великобритания не осъдиха яростната атака на Израел, но обвиниха Хамас. Политиката на САЩ за Близкия изток и политиката на Израел са неразличими и Гордън Браун показва същата кучешка вярност към администрацията на Буш като своя предшественик. Както обикновено, арабските тирани, щедро финансирани и въоръжавани от Запада, са безмълвни, и настояват за арабска среща на върха за кризата, на която (ако изобщо се състои) ще бъде назначен „комитет за действие” да изготви доклад, който никога няма да бъде написан. Ето така стават нещата в арабския свят и неговите корумпирани управници. Що се отнася до Хамас, те разбира се, ще се наслаждават на объркването на плановете на арабските лидери докато цинично чакат Израел да разговаря с тях. О, да. Наистина, до няколко месеца ще чуем, че Израел и Хамас са провеждали тайни преговори, както веднъж чухме за Израел и още по-продажната ООП (Организация за освобождение на Палестина). Но до тогава, загиналите отдавна ще бъдат погребани и ние ще сме изправени пред следващата криза.
-
Robert Fisk: Why bombing Ashkelon is the most tragic irony

Tuesday, 30 December 2008

How easy it is to snap off the history of the Palestinians, to delete the narrative of their tragedy, to avoid a grotesque irony about Gaza which – in any other conflict – journalists would be writing about in their first reports: that the original, legal owners of the Israeli land on which Hamas rockets are detonating live in Gaza.

That is why Gaza exists: because the Palestinians who lived in Ashkelon and the fields around it – Askalaan in Arabic – were dispossessed from their lands in 1948 when Israel was created and ended up on the beaches of Gaza. They – or their children and grandchildren and great-grandchildren – are among the one and a half million Palestinian refugees crammed into the cesspool of Gaza, 80 per cent of whose families once lived in what is now Israel. This, historically, is the real story: most of the people of Gaza don't come from Gaza.

But watching the news shows, you'd think that history began yesterday, that a bunch of bearded anti-Semitic Islamist lunatics suddenly popped up in the slums of Gaza – a rubbish dump of destitute people of no origin – and began firing missiles into peace-loving, democratic Israel, only to meet with the righteous vengeance of the Israeli air force. The fact that the five sisters killed in Jabalya camp had grandparents who came from the very land whose more recent owners have now bombed them to death simply does not appear in the story.

Both Yitzhak Rabin and Shimon Peres said back in the 1990s that they wished Gaza would just go away, drop into the sea, and you can see why. The existence of Gaza is a permanent reminder of those hundreds of thousands of Palestinians who lost their homes to Israel, who fled or were driven out through fear or Israeli ethnic cleansing 60 years ago, when tidal waves of refugees had washed over Europe in the aftermath of the Second World War and when a bunch of Arabs kicked out of their property didn't worry the world.

Well, the world should worry now. Crammed into the most overpopulated few square miles in the whole world are a dispossessed people who have been living in refuse and sewage and, for the past six months, in hunger and darkness, and who have been sanctioned by us, the West. Gaza was always an insurrectionary place. It took two years for Ariel Sharon's bloody "pacification", starting in 1971, to be completed, and Gaza is not going to be tamed now.

Alas for the Palestinians, their most powerful political voice – I'm talking about the late Edward Said, not the corrupt Yassir Arafat (and how the Israelis must miss him now) – is silent and their predicament largely unexplained by their deplorable, foolish spokesmen. "It's the most terrifying place I've ever been in," Said once said of Gaza. "It's a horrifyingly sad place because of the desperation and misery of the way people live. I was unprepared for camps that are much worse than anything I saw in South Africa."

Of course, it was left to Israeli Foreign Minister Tzipi Livni to admit that "sometimes also civilians pay the price," an argument she would not make, of course, if the fatality statistics were reversed. Indeed, it was instructive yesterday to hear a member of the American Enterprise Institute – faithfully parroting Israel's arguments – defending the outrageous Palestinian death toll by saying that it was "pointless to play the numbers game". Yet if more than 300 Israelis had been killed – against two dead Palestinians – be sure that the "numbers game" and the disproportionate violence would be all too relevant. The simple fact is that Palestinian deaths matter far less than Israeli deaths. True, we know that 180 of the dead were Hamas members. But what of the rest? If the UN's conservative figure of 57 civilian fatalities is correct, the death toll is still a disgrace.

To find both the US and Britain failing to condemn the Israeli onslaught while blaming Hamas is not surprising. US Middle East policy and Israeli policy are now indistinguishable and Gordon Brown is following the same dog-like devotion to the Bush administration as his predecessor.

As usual, the Arab satraps – largely paid and armed by the West – are silent, preposterously calling for an Arab summit on the crisis which will (if it even takes place), appoint an "action committee" to draw up a report which will never be written. For that is the way with the Arab world and its corrupt rulers. As for Hamas, they will, of course, enjoy the discomfiture of the Arab potentates while cynically waiting for Israel to talk to them. Which they will. Indeed, within a few months, we'll be hearing that Israel and Hamas have been having "secret talks" – just as we once did about Israel and the even more corrupt PLO. But by then, the dead will be long buried and we will be facing the next crisis since the last crisis.

http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/robert-fisk-why-bombing-ashkelon-is-the-most-tragic-irony-1216228.html

Център за близкоизточни изследвания

-----------------------------------

Turkish PM seeks regional unity in Mideast
ANKARA - Prime Minister Erdoğan will urge the Arab world to brush aside differences and unite in a bid to exercise pressure on both Israel and the international community for a cease-fire. The efforts could help eliminate the split between Hamas and al-Fatah

Turkish PM seeks regional unity in Mideast Embarking on a regional tour of Middle Eastern countries excluding Israel on Wednesday, Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan will attempt to alleviate regional tension in the wake of the Israeli military offensive in Gaza.

Analysts said Turkish efforts may yield results, but they would not be enough to ensure a ceasefire between Hamas and Israel.

"Erdoğan can play an influential role only in eliminating the division among the Palestinians, namely between Hamas and al-Fatah," veteran diplomat Özdem Sanberk told the Hürriyet Daily News & Economic Review.

Erdoğan’s tour will encompass Syria, Jordan, Saudi Arabia and Egypt, said government spokesman Cemil Çiçek after Monday’s cabinet meeting. "Turkey is ready to do what it can to stop the bloodshed," he said, without providing details about Erdoğan’s itinerary.

İlter Turan, political analyst at Istanbul’s Bilgi University, called the trip a "symbolic" one that would not bring the Israeli assault to a halt. "Hamas and Israel are the parties that need to be convinced," he said.

For his part, Erdoğan will urge the Arabic world to brush aside their differences and unite in a bid to exercise pressure on both Israel and the international community for a ceasefire, the Daily News learned.
He will tell the four countries’ leaders that Hamas and al-Fatah, whose disagreement is a major source of instability in the region, should act together, likewise the Islamic and Arabic world, it has been revealed. Erdoğan will say an immediate ceasefire must be declared, humanitarian aid must have access to Gaza and the diplomacy should be given a chance to stop the assaults.

Earlier, Erdoğan sharpened criticism at Israel over airstrikes calling them a crime against humanity. In a more balanced approach, Foreign Minister Ali Babacan said Israel’s move led to profound regret and disappointment in Turkey, but also urged Hamas, which controls Gaza, to halt rocket attacks on Israel, following talks with his Egyptian counterpart Ahmed Abul Gheit, who was in Ankara to discuss the crisis.

"This is not an inconsistent. Ambiguity is an instrument in diplomacy," said Sanberk. "The Palestinian plight enjoys widespread sympathy in Turkey. The prime minister is acting as spokesman for the feelings of that strong group in Turkey, otherwise there would be instability, his criticism-laden rhetoric is preventing an outcry among the populace against Israel, while the foreign minister is setting the balance," he said.

Turkey, a predominantly Muslim country, is Israel’s main regional ally and also has close ties with Palestinians. Turkey has intensified diplomatic contacts at the international level with Foreign Minister Ali Babacan calling for an urgent meeting of Islamic countries in mid-January. President Abdullah Gül held telephone conversations with his Egyptian and Iranian counterparts this week, Hosni Mobarak and Mahmoud Ahmadinejad.

According to presidency sources, the president is conveying the message to the leaders he spoke with on the phone that everyone should do they share to prepare a convenient ground for the new U.S. administration so that it can contribute to peace in the Middle East, referring to President-elect Barack Obama's interest in taking new initiatives in the Middle East.

Hurriyet
-
Стотици протестираха за палестинската кауза в Хага
31 декември 2008 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Хага. Стотици симпатизанти на палестинците демонстрираха днес пред американското и израелското посолство в Хага, искайки прекратяване на израелските удари срещу Газа, съобщи АФП. Пеейки “Аллах ал акбар”( “Аллах е велик”) и “1,2,3,4, Израел не съществува”, групата настояваше за спиране на това, което те определят като “холокост в Газа”.
-

Директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси

Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град Рамала, Палестина. Преселва се в България през 1984 г. и малко по-късно става български гражданин. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и защитава докторат по политология. Професионалните му интереси са свързани с ислямския фундаментализъм. Той е директор на Центъра за близкоизточни изследвания в София.

Г-н Абуаси, кой според вас носи отговорност за ескалацията на насилието в ивицата Газа - движението “Хамас”, което изстрелва ракети срещу Израел или Тел Авив, който започна военна операция срещу групировката, обяснявайки я с факта, че трябва да защити страната?

За да разберем кой носи отговорност за ескалацията на напрежението в Газа трябва да обърнем малко внимание на няколко факта: Израел продължава да окупира палестинските земи в Западния бряг включително и източен Ерусалим, в противоречие с много резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на международното право. 17 години преговори между Израел и палестинското ръководство, под патронажа на САЩ, които дават пълна и безусловна подкрепа на Израел, не се забелязва никакъв напредък. Това дава повод на радикалните сили в палестинската страна да набират сили и да получат все по голяма подкрепа сред палестинците. Така че окупацията е основната причина за насилието, както и липсата на международна воля Израел да бъде принуден да изпълни резолюциите на ООН. Същото това международно право дава право на палестинския народ да се съпротивлява на окупацията, както всеки народ по света.

Преди малко повече от 6 месеца беше постигнато примирие между „Хамас” и Израел, което до голяма степен бе спазено от „Хамас”. Но през тези 6 месеца Израел продължи да усилва блокадата над Газа и забрани влизането на стоки, гориво, лекарства и т.н в Газа. Това доведе до катастрофални резултати върху мирните жители на Газа. Блокадата е строго осъдена от международната общност и от ООН и се смяташе за нарушение на международното право, което забранява колективното наказание на цял народ заради каквито и да било политически сили.

Когато примирието свърши, „Хамас” отказа то да бъде подновено, без това да включва премахването на блокадата срещу Газа, а не както беше съобщено в много медии, че „Хамас” отказа да продължи примирието без да се споменава за премахването на блокадата срещу Газа. „Хамас” обяви и обявява готовността си за примирие при условие, че това е придружено с премахването на блокадата.

Израелската операция в Газа не може да бъде оправдана с мотива за самозащита. Такъв мотив може да бъде приемлив, ако Израел не продължава незаконната блокада срещу Газа, както и окупирането на палестинските земи, включително Източен Ерусалим. Също така правото на защита не дава на Израел право да води тотална война срещу палестинците и да бомбардира цивилното население и такива обекти като джамии, болници и университети. От 370 души загинали досега и 1800 ранени, голяма част са цивилни деца, жени и възрастни. Ако направим един бърз поглед върху международните договори и конвенции, особено върху Женевската конвенция, ще разберем, че Израел грубо нарушава международното право и човешките права.

Но възможно ли е лидерите на „Хамас” да говорят за примирие и в същото време да призовават за трета интифада срещу Израел. Какво всъщност искат те?

Както вече споменах „Хамас” и другите палестински структури искат Израел да се изтегли от всички палестински окупирани земи. Конкретно за Газа - „Хамас обяви и почти всеки ден обявява готовността си за примирие при положение, че бъде придружено с премахване на нечовешката блокада над Газа.

Какви са целите на въздушните удари на Израел и те свързани ли са с предстоящите през февруари предсрочни избори в страната?

Разрушителната акция срещу Газа е пряко свързана с предстоящите през февруари избори в Израел. Управляващата коалиция там търси да вдигне рейтинга си, който спадна много след като Израел изгуби войната с „Хизбула” в Ливан преди две години. Тази агресия се извършва с пълната подкрепа на администрацията на Буш, която си отива на 20 януари. Жалко, че някои сили искат да спечелят изборите с проливането на кръвта на палестинските деца. Днес сутринта израелска ракета уби две деца братя. Вчера загинаха 5 деца от едно семейство, завчера подобни случаи бяха отразени в международните медии и телевизии. Това, което обявява Израел, че целта е да спре ракетите срещу Израел не може да се обяснява с подобни удари срещу цивилното население. Такава цел може лесно да бъде постигната, ако Израел се съгласи да премахне блокадата срещу Газа. Според мен без Израел да се съгласи на това, няма да постигне такава цел, независимо от обема на военните престъпления, които ще извърши в Газа. И това ще бъде доказано през следващите дни или седмици.

Смятате ли, че е възможно в ивицата Газа да бъдат изпратени международни сили?

Такова предложение има от палестинската страна – Израел да се изтегли от всички окупирани палестински и арабски земи и да бъдат изпратени международните сили като наблюдатели и да имат право да наказват нарушителите. Но Израел отказа и продължава да отказва подобни предложения.

Кога смятате, че е възможно да бъде обявена независима палестинска държава, която да бъде призната от международната общност и да може да функционира нормално?

Резолюциите на ООН и на международната общност, включително и Европейския съюз, подкрепят правото на палестинците да създадат своя държава върху окупираните през 1967 палестински земи. Според международното право, резолюциите на ООН и позицията на ЕС Източен Ерусалим е част от тези земи. Всички израелски селища, построени върху тези окупирани земи, са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Това, което липсва е международна воля да бъде натиснат Израел да изпълни резолюциите на ООН. Без такъв натиск не може да бъде постигнат стабилен мир в региона.

Какви в момента са позициите на палестинския президент Махмуд Абас и смятате ли, че ако Израел наистина унищожи “Хамас”, то това ще му помогне да си върне властта и в Газа?

Израел от години води преговори с Абас, но без реални резултати. Абас е изпълнил всички условия, които се искат от него, но той не можа да накара Израел да се изтегли и да улесни малко живота на палестинците в Западния бряг. Абас няма да може да се възползва от израелската операция и тази операция ще вдигне популярността на „Хамас” сред палестинците и арабските народи. Не случайно Абас вчера призова „Хамас” да координират действията помежду си.

Възможно ли е да има траен мир в Близкия изток при положение, че някои палестински групировки искат да унищожат от една страна Държавата Израел, а от друга тя също иска да ги премахне?

Траен мир в Близкия изток изисква две неща. Първото е, да бъдат изпълнени резолюциите на ООН за решаването на проблема. Второто е, да има международна воля за налагането и задължаването на страните да изпълнят тези резолюции, ако трябва със сила. Но според мен докато Израел получава безусловна подкрепа от САЩ и международната общност стои безсилна спрямо нарушаването на международното право там, скоро няма да видим мир в Близкия изток.

Международните реакции на израелските въздушни удари не са еднозначни. В този смисъл вие как оценявате позицията на България?

Всеки ден международната подкрепа в полза на палестинците се увеличава. Само САЩ обявиха пълна подкрепа на израелската операция. Повечето държави по света, включително в ЕС, осъждат израелската операция. България засега е почти без позиция, но се надявам през следващите дни България да заема по ефективна позиция и да иска Израел да спре войната в Газа, да прекрати блокадата и да се съгласи на примирие.

всекиден,вторник, 30 декември 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2