Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

събота, 8 ноември 2008 г.

ЕК: Турция трябва да направи още реформи за членството си в ЕС

Оли Рен, фото: ЕПА/БГНЕС

Страната се доказа като надежден международен партньор и ключов енергиен транзитен маршрут, но трябва да работи по-усилено върху политическите реформи и реформите, свързани с човешките права

Турция се доказа като надежден международен партньор и ключов енергиен транзитен маршрут, но трябва да работи по-усилено върху политическите реформи и реформите, свързани с човешките права, ако иска да стане член на ЕС, е мнението на Европейската комисия, цитирано от ДПА.

Въпреки силния политически мандат правителството не направи последователна и цялостна програма за политически реформи, с която Анкара би се доближила повече до нормите на ЕС, съобщи Европейската комисия в годишния си доклад за напредъка на страната.

Турция заяви в отговор, че е твърдо решена да изпълни критериите за членство в ЕС, предаде Ройтерс.

Пълноправното членство на Турция в Европейския съюз е наша основна стратегическа цел. Страната ни ще продължи да изпълнява задълженията си по отношение на присъединителния процес за членство в ЕС, се казва в изявление на турското външно министерство след огласяването на доклада.

Турция започна преговорите си за членство в ЕС през 2005 г., но ЕК смята, че напредъкът й е ограничен, отбелязва ДПА.

Липсата на диалог и дух на компромис между основните политически партии оказва негативно влияние върху нормалното функциониране на политическите институции.

Остават опасения относно независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Недостатъчните усилия в борбата с организираната престъпност също представляват сериозно опасение, се казва в доклада.

Също така политиката на Анкара да налага вето на влизането на Кипър, която е член на ЕС, в международни организации и отказа й да остави НАТО да сътрудничи изцяло с ЕС заради спора й с Кипър, "създава проблеми за сътрудничеството ЕС-НАТО", е посочено още в доклада.

Турция трябва да предприеме конкретни стъпки, за да съдейства за създаването на благоприятен климат за цялостно решение на кипърския въпрос, посочва ЕК.

Комисията похвали Турция за сътрудничеството й по външнополитически въпроси като Ирак, Иран, както и по време на руско-грузинската война през лятото.

Европейската комисия посочи и важността на Турция като транзитна страна за транспортирането на природен газ, като подчерта, че турските власти многократно са потвърждавали ангажимента си за реализирането на проекта Набуко.

БТА,ноември 2008 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2