Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 12 април 2011 г.

Преглед на печата - 12.04.2011 Г.



ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 12.04.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 12.04.2011 12:12:12 UTC

Обновена 12.04.2011 12:12:12 UTC

Вестник Заман в новината със заглавие „Следим с уважение турската демокрация” съобщава, че президентът на Пакистан Асъф Али Зердари, който се намира на четиридневно посещение в Турция е отбелязал, че посреща с респект напредъка постигнат от Турция по пътя на демократизацията и икономическия й успех и е отправил похвали относно стратегическата роля на Анкара в региона. Вестникът пише, че президентът на Пакистан е похвалил външната политика водена от Анкара и е посочил, че с позицията, която заема Анкара на международните организации създаде нова гледна точка за разрешаването на проблемите. Вестникът отбелязва, че Зердари е акцентувал, че Съвета за сътрудничество, който бе сформиран през 2009 година между Турция и Пакистан е осъществил съществен принос за разгръщането на отношенията.

Вестник Йени Шафак съобщава, че преди два дни лидерите на страните членки на Африканския съюз- ЮАР, Уганда, Мавритания, Конго и Мали са провели среща с държавния лидер на Либия Муамер Кадафи в либийската столица Триполи. Вестникът пише, че лидерите на страните от Африканския съюз са предложили на либийския лидер Кадафи пътна карта подобна на мирния план подготвен от Турция и че са успели да убедят Кадафи. Вестникът сочи, че пътната карта подготвена от лидерите на Африканския съюз предвижда незабавното обявяване на примирие, предоставяне на улеснения за хуманитарните доставки и започването на преговори между опозицията и правителството.

Вестник Стар в новината със заглавие „Сирийските сили обсадиха град Баниас” съобщава, че сирийските военнослужещи преди два дни са влезли в пристанищния град Баниас. Вестникът отбелязва, че военнослужещите са влезли в града с военни машини и са се разположили около сградите и на кръстопътищата, а училищата и магазините не са били отворени поради безпокойството от избухването на нови сблъсъци. Вестникът предава, че вчера в Дамаск стотици студенти са се събрали на протестни демонстрации и че инцидентите са избухнали след като силите за сигурност са оказали намеса.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Гбагбо бе предаден на опозицията” пише, че продължаващите от месец ноември насам сблъсъци в Кот д`Ивоар са приключили след като френски командоси са заловили и предали на опозицията държавния глава Гбагбо, който въпреки, че загуби президентските избори отказваше да предаде президентския пост. Вестникът предава, че говорителят на Аласан Уттара, който спечели президентските избори и който е признаван от международната общественост като президент на Кот д`Ивоар е подтвърдил, че Гбагбо е бил арестуван. Вестникът отбелязва, че генерланият секретар на ООН Бан Ки Мун е съобщил, че силите на ООН с помощта на френските военнослужещи са преминали в действие за ликвидирането на тежкото снаряжение на Гбагбо и е отправил призив към Гбагбо да подаде оставка.

Вестник Йени Шафак в новината със заглавие „Дъжд от злато на Европейското първенство по вдигане на тежести” съобщава, че в първият ден от Европейското първенство по вдигане на тежести в столицата на автономна република Татарстан в състава на Руската федерация, турската щангистка Нурджан Тайлан състезаваща се в категория до 48 килограма е спечелила три златни медала. Вестникът пише, че Гьокхан Кълъч състезаващ се в категория до 56 килограма в изхвърлянето е станал Европейски шампион, а в сборното класиране е спечелил сребърен медал. Вестникът отбелязва, че Нурдан Карагьоз е спечелила 2 сребърни и един бронзов медал.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2