Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 10 април 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.04.2011

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 10.04.2011

Обзор на новините по страниците на турските вестници от 10ти Април 2011та година, Неделя...

Изпратена 10.04.2011 08:22:16 UTC

Обновена 10.04.2011 08:22:16 UTC

Прегледа на неделния турски печат ще започнем с вестник Заман. Вестникът съобщава, че вчера на площад Тахрир в столицата на египет Кайро е била организирана протестна демонстрация и са били отправени исканията сваленият президент Хюсню Мубарек и неговите приближени да бъдат изправени пред съда. Вестникът сочи, че след полунощ, са възникнали сблъсъци между демонстрантите и армейски подразделения дислоцирани в района на площада и са загинали двама и са били ранени 18 души.

Вестник Йени Шафак съобщава, че Русия е благодарила на Турция, Италия и Египет за инициативите им за освобождаване на отвлечените в петък сутринта от членове на либийската опозиция пет руски журналисти. Вестникът пише, че руското външно министерство е публикувало писменно изявление, в което е благодарило на страните които са оказали помощ за освобождаването на руските журналисти.

Вестник Стар съобщава, че и вчера в Йемен са продължили демонстрациите с искането за оставката на намиращия се от 32 години на власт президент на страната Али Абдуллах Салих. В новината пише, че в резултат на огъня открит от полицията са били убити двама души и много демонстранти са били ранени.

Вестник Сабах пише, че вчера от САЩ за Япония е отлетяла гигантска помпа, която ще бъде използвана в охлаждането на повредените реактори на ядрената централа във Фукушима и при нужда ще се използва и за покриването на тези реактори с бетон. В новината се отбелязва че помпата е с дистанционно управление и ще се използва в районите с много висока радиация, които са опасни за живота на хората. Вестникът припомня, че ядрената централа пострада тежко по време на разрушителното земетресение от 11ти Март, по време на което загинаха 12 хиляди и 787 души и 14 хиляди 991 души се считат за безследно изчезнали.

Вестник Заман пише, че Конфедерацията на турските индустриалци и бизнесмени, представители на която придружаваха президента Гюл по време на посещението му в Индонезия, е подписало протокол за сътрудничество с Търговската и индустриална палата на Индонезия.

ТРТ / http://turkofil.tumblr.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2