Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 март 2011 г.

Турция не възнамерява да се откаже от проекта за строителство на първата в страната атомна електроцентрала

Турция няма да се откаже от строителството на атомна електроцентрала

Автор:Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Турция не възнамерява да се откаже от проекта за строителство на първата в страната атомна електроцентрала, който ще бъде реализиран с участието на Русия. Това заяви премиерът Реджеп Ердоган, който е на работно посещение в Москва.

Русия е вторият по значение външноикономически партньор на Турция, като стокооборотът между двете страни се е увеличил за една година с 30 %, достигайки 25 милиарда долара. Затоплянето в отношенията личи най-вече в енергийната област, като Русия беше избрана да построи първата в Турция АЕЦ на стойност 20 милиарда долара. Предвижда се четирите блока да бъдат изградени в средиземноморската провинция Мерсин.

След трагичните събития в Япония турски екологични и обществени организации поставиха под съмнение безопасността на бъдещата централа, тъй като близо до нея има опасно сеизмично активно огнище. Тема на разговорите на турския премиер Ердоган с руските ръководители Дмитрий Медведев и Владимир Путин ще бъде и и проектът "Южен поток", като Москва продължава да чака официалното разрешение на Анкара, газопроводът да премине по черноморското дъно в турската икономическа зона.

Очаква се и споразумение по ценовите параметри на петролопровода "Самсун- Дшейхан", който се смята за алтернатива на проекта "Бургас-Александруполис".

бнр / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2