Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

сряда, 16 март 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.03.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 16.03.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 16.03.2011 11:51:01 UTC

Обновена 16.03.2011 12:26:45 UTC

Вестник Сабах в новината със заглавие „Ердоган поиска повишени мерки за сигурност отнсно атомната електрическа централа” съобщава, че премиерът на Турция Реджеп Тайип е започнал официалните си контакти в Русия с делова вечеря с руския държавен глава Димитрий Медведев. Вестникът отбелязва, че заедно с премиера Ердоган за Русия са заминали и външния министър Ахмет Давутоглу, министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и държавния министър отговарящ за въшната търговия Зафер Чаглаян. Вестникът предава, че премиерът Ердоган е казал „Не може и да става дума за отказване от проекта за строеж на атомна електрическа централа” , с което даде гаранция на Медведев и припомняйки разрушителното земетресения в Япония от миналата седмица е казал дословно „Последните събития в Япония показаха, че мерките за сигурност са от голямо значение”.

Вестник Миллиет в новина по темата отбелязва, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган е казал „Остават броени седмици до започването на реализацията на проекта за строеж на атомната електрическа централа Аккую. Всичко е готово, ще бъдат поставени основите на централата, която ще възлезе на стойност 20 милиарда долара”. Вестникът акцентува, че вицепремиерът на Русия Игор Сечин е казал „Това е проект, който ще бъде реализиран използвайки съвременна технология и съобразен с екологичната среда”.

Вестник Хабер Тюрк съобщава, че броят на жертвите от разрушителното земетресение в Япония с магнитуд 9 по Рихтер и вълните цунами се очаква да достигнат 20 хиляди души и че всяка новина за чудодейно спасяване на граждани в Япония се посреща с радост от цял свят. Вестникът пише, че вчера спасителните екипи са извадили живо изпод руините 4 месечно бебе и са го предали на семейството му и че това чудодейно спасение е вдъхнало надежда на Япония.

Вестник Ватан съобщава, че ядрената криза в Япония е предизвикала безпокойство сред страните, които са зависими от ядрената енергия. Вестникът предава, че канцлерът на Германия Ангела Меркел, в чиято страна има 17 атомни електрически централи е оповестила, че ще закрият 7 от атомните централи построени преди 1980 година; Премиерът на Русия Владимир Путин е дал нареждане за провеждането на контрол на всички ядрени комплекси, а Швейцария е суспендирала всички свои ядрени проекти.

Вестник Хюрриет в новината със заглавие „Може да се съюзя с Ел Кайде” отбелязва, че лидерът на Либия Муамер Кадафи в интервю за журналиста на вестник "İl Giornale" Фаусто Билославо в столицата Триполи е казал „Ако чужди войски влязат в Либия ще станем съюзници на „Ел Кайде и ще обявим джихад /свещенна война/“. Вестникът предава, че Кадафи е казал, че е разочарован от отношението на европейските си приятели. Кадафи също така е отбелязал „Ако моя народ пожелае мога да приема издигането на моя син на поста ми. Искат да установя контакт с бунтовниците. Може ли да се води преговори с терористи?”.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 16.03.2011

Обзор на новините за Турция по страниците на чуждия печат...

Изпратена 16.03.2011 08:04:50 UTC

Обновена 16.03.2011 12:29:41 UTC

Седмичния ни преглед на чуждия печат ще започнем днес с гръцкия вестник Та Неа. Вестникът е засегнал тридневното посещение на министъра на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу в Гърция. Вестникът пише, че Давутоглу е посетил различни градове на страната и е отправил към гръцките граждани поканата да посетят Турция, за да опознаят по-отблизо турския народ. Вестникът сочи, че по време на това посещение се е провела и подготовката за второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище.
Френската информационна агенция Ажанс Франс Прес също се е спряла на визитата на Давутоглу в Гърция. В новината на агенцията се подчертава, че посещението е било осъществено с цел разгръщането на двустранните отношения и в качеството на подготовка за второто заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище, който бе сформиран по време на миналогодишното посещение на премиера Ердоган в Гърция съвместно с гръцкия премиер Папандреу и второто заседание на който съвет ще се проведе през месец юли тази година.
Издаващия се в САЩ вестник Хъфингтън Пост е поместил статия в която се отправят похвали за демокрацията и свободите в Турция и се подчертава, че тя е незаменима дестинация за туристите желаещи да видят екзотични и интересни места и да опитат вкуса на екзотичната турска кухня.
Италианският вестник Ил Соле Вентикуатро Оре пише, че Туpция, окачествявана от икономическите среди като Европейския БРИК, продължава да е привлекателна за международните инвеститори. В новината се подчертава, че Италия е четвъртия по големина търговски партньор на Турция и в тази страна работят около 800 италиански фирми.
В новина на руската информационна агенция Регнум е дадено място на новина относно провелото се в столицата на Татарската Автономна Република Казан заседание на турско-руската междуправителствена смесена икономическа комисия. Агенцията предава думите на министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз, че контактите осъществени в рамките на това заседание ще допринесат за разгръщането на двустранното сътрудничество.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2