Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 март 2011 г.

В Истанбул започна поредното заседание по делото "Чук"

В Истанбул започна поредното заседание по делото "Чук"

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор:Нихал Йозерган - кор. на БНР в Истанбул

В Истанбул започна 14-то заседание по делото "Чук" срещу 163 военни, обвинени в подготовката на военен преврат срещу правителството на Ердоган след идването му на власт през 2003 г.

На предишното заседание преди месец бяха арестувани и пратени в затвора 140 военни, някои от които висши генерали от запаса, много действащи офицери и в резервa.Това стана с решение на Главната прокуратурата, но без да бъдат изслушени адвокатите от защитата.

Другите 29 подсъдими не бяха арестувани, въпреки заповедта за задържане под стража, поради обстоятелството, че са пратени на активна военна служба в Брюксел и като военни аташета в различни държави.

Днес в залата се явиха четирима от издирваните висши офицери, сред които Хакан Аксой – директор на отдел "Логистика и ресури" в щаб-квартирата на НАТО, и Мехмет Шенгезер, който отговаря за натовските учения и маневри в този район.

Делото, който се води в затвора в Силиври, е придружен от шумни протести с искане за справедлив процес. В подкрепа на военните се обявиха и депутати от опозиционната Народорепубликанска партия, които присъстват на заседанието.

бнр / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2