Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 март 2011 г.

Търпението на милион и половина мюсюлмани,членовете на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), районните мюфтии и настоятелствата вече е изчерпано

Джамията "Гяурджамиси" в село Узунджово,Хасковско превърната в църква.

Търпението на мюсюлманите се изчерпало, готвят протести

Настояват в най-кратки срокове да бъде възстановена Джумая джамия в Пловдив

Търпението на милион и половина мюсюлмани, членовете на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), районните мюфтии и настоятелствата вече е изчерпано. Това се казва в открито писмо на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи до президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева, ВКС, ВАС, главния прокурор и редица други институции в България и ЕС.

Ръководството на Главното мюфтийство предупреждава, че ако Прокуратурата, МВР, ДАНС и всички институции, които имат отношение към проблемите на общността, не изпълнят задълженията си по закон, мюсюлманите ще пристъпят към конкретни действия.

В отвореното писмо се казва, че се очаква в най-кратки срокове да бъде възстановена сградата на Главното мюфтийство, ведомствения апартамент на главния мюфтия, Джумая джамия в Пловдив и много вакъфски имоти. Като една от причините за евентуални протестни действия се посочва и отказаната регистрация на последната национална мюсюлманска конференция.Източник: news.bg

Източник: news.bg http://www.snews.bg / portalturkey.blogspot.com

:::

Декларация на имамите към районно мюфтийство Смолян, приета на редовно заседание, проведено на 14. 03. 2011г. в централната джамия в гр. Смолян
Tuesday, 15 March 2011 10:40

По повод създадената абсурдна и безпрецедентна ситуация в Мюсюлманското изповедание във връзка с поредния отказ да се зачете демократично изразения вот на мюсюлманската общност в Р България ние, имамите от област Смолян, като религиозни водачи на десетки хиляди мюсюлмани, изразявайки тяхната позиция и воля, Декларираме: 1. Категорично заставаме и подкрепяме Ръководството на мюсюлманите в Р България, избрано на Извънредната национална мюсюлманска конференция от 12.02.2011г. в гр. София.
2. Никога не ще допуснем в мюсюлманските структури от региона да бъдат поставени и наложени хора, които не са желани от мюсюлманската общност и които явно и безкомпромисно са потъпквали правата на тази общност, като заявяваме, че ще направим всичко възможно в рамките на закона, това да не се случи и в останалата част на страната.
3. Изразяваме нашето възмущение и безпокойство, относно разпространената през изминалата седмица провокативна информация от висши държавници, че на територията на нашата област се насажда религиозна и етническа нетърпимост от наши колеги и водачи, с което се цели инкриминирането им като религиозни дейци. Ние като имами, които постоянно сме в джамиите, остро се противопоставяме срещу подобно лъжливо и недоказано твърдение към нашите колеги и водачи, които са неразделна и жизненоважна част от мюсюлманската общност, като подобни провокации за напред ще бъдат третирани като обида за цялата мюсюлманска общност.
4. Отправяме апел към компетентните държавни институции, както и към българското общество да направят преценка кой форум е демократичен и изразява волята на мюсюлманите в Р България: Националната мюсюлманска конференция от 12. 02. 2011г., на която 900 делегати, упълномощени от над един милион мюсюлмани от цялата страна, избраха ръководство на Изповеданието, или заседанието на 25 души, упълномощени единствено от Генджев, болшинството, от които не са членове на неговото ВМДС?
5. Призоваваме Държавните институции да се съобразят с желанието и вота на над 1 млн. мюсюлмани и да оттеглят своята подкрепа от лицата, които със своите действия са доказали и продължават да доказват омразата си към мюсюлманската общност в България, и които тя никога няма да допусне за свои водачи. Призоваваме висшите държавници да подходят с отговорно държавническо поведение за недопускане на експерименти, като да се търсят и обвиняват религиозни лидери само заради това, че проповядват исляма, което е част от конституционно гарантираното право – правото на вероизповедание.
6. Изразяваме нашата тревожност и опасения, че в нашата родина се провежда умишлена и тенденциозна политика на ограничаване правата на мюсюлманите, желание и успешни опити за дискридитиране и оронване достойнството и авторитета на личности и на Изповеданието, което за наше огромно съжаление и разочарование се случва в държава пълноправен член на ЕС.

http://genmuftibg.net / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2