Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

понеделник, 14 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 14.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 14.02.2011 09:49:37 UTC

Обновена 14.02.2011 09:49:37 UTC

Вестник Сабах съобщава, че в изявление преди да отлети за Иран президентът на Турция Абдуллах Гюл е казал „В Ислямския свят бе осъществена невероятна промяна. Тази промяна бе осъществена не от лидерите, а под предводителството на народа”. Вестникът отбелязва, че Гюл е посочил, че посещението в Иран, което е първото посещение през последните 9 години от Турция в Иран на ниво президент ще допринесе за обезпечаването на мира, спокойствието и стабилността на региона в този период на критични събития и е казал дословно „Нивото достигнато в отношенията ни несъмнено е в интерес както на региона, а така също и на международната общественост”.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Парламентът бе разпуснат” предава, че новата военна администрация в Египет е разпуснала правителството и е суспендирала конституцията. Вестникът пише, че разпускането на правителство, 83 % от членовете на което бе съставено от депутатите на Националната демократическа партия на държавния глава Хюсню Мубарек е било посрещнато със задоволство от част от демонстрантите.

Вестник Ватан съобщава, че след народните бунтове в Египет и Тунис, близо 30 хиляди души в Алжир са протестирали държавния глава Бутефлика, по време на протестите са били задържани 400 души след което вчера е било наложено ограничение на потреблението на интернет. Вестникът отбелязва, че в Йемен и Бахрейн хиляди души са протестирали режима.

Вестник Стар в новината със заглавие „Плановете за протести в Йемен бяха възпрепятствани от полицията” предава, че между демонстрантите в Йемен излезли по улиците за да протестират правителството повлияни от повея на революцията в Тунис и Египет и полицията са избухнали сблъсъци. Вестникът пише, че полицията изпитваща сериозно безпокойство от избухването на протести в Алжир подобни на протестите на площад Тахрир в египетската столица Кайро, е раегирала остро срещу демонстрантите и че голям брой демонстранти са пострадали.

Вестник Ватан в новината със заглавие „Жените отправиха призив към Берлускони да подаде оставка” съобщава, че стотици хиляди жени в Италия са отправили призив към премиера Силвио Берлускони да подаде оставка. Вестникът предава, че броят на жените, съпрузите и децата им излезли на протести в редица градове в Италия сред които са Рим, Милано и Неапол с искане за „повече чувствителност и уважение” е надхвърлил 1 милион души. Вестникът акцентува, че протести срещу Берлускони са били организирани не само в Италия, но и в различни градове в Европа.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2