Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

вторник, 15 февруари 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.02.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 15.02.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 15.02.2011 11:41:24 UTC

Обновена 15.02.2011 11:41:24 UTC

Вестник Заман пише, че президентът на Турция Абдуллах Гюл, който замина на официално посещение в Иран вчера е провел среща с президента на тази страна Махмуд Ахмединеджат. Вестникът отбелязва, че след срещата по време, на която бяха дискутирани двустранните отношения между Иран и Турция, регионални въпроси и ядрената програма на Иран, президентът Гюл е направил преценка на последния развой на събитията в Близкия Изток. Вестникът предава, че президентът Гюл е коментирал по следния начин свалянето на правителствата на Тунис и Египет след народните бунтове „В Нашия регион и главно в Близкия Изток сме свидетели на важни и коренни промени”.

Вестник Йени Шафак в новина по темата пише, че президентът Абдуллах Гюл в първия ден от четиридневното си посещение в Иран се е срещнал с над 100 бизнесмени придружаващи го в рамките на организацията на Съвета за външни икономически отношения. Вестникът отбелязва, че в рамките на посещението си в Иран, президентът Гюл ще проведе контакти с иранските компетентни лица за разрешаването на икономическите проблеми и ще бъдат обсъдени вариантите за споразумение за намаляването на митата. Вестникът сочи, че президентът Абдуллах Гюл е казал, че целят да увеличат търговския обем между Турция и Иран от 10 на 30 милиарда долара.

Вестник Стар в новината със заглавие „Сега е ред да се осъществи революция на заплатите” съобщава, че египтяните, които свалиха от власт Хюсню Мубарек в резултат на дългите протести на площад Тахрир в столицата Кайро този път са излезли на протести по улиците с искане за подобряване на условията на живот. Вестникът отбелязва, че стачката започната от различни професионални групи се е разпространила из цялата страна. Вестникът предава, че Висшият военен съвет, който разпусна правителството е поискал от народа и от работниците да сложат край на стачките и бойкота.

Вестник Йени Шафак пише, че след протестните демонстрации в Йемен, Алжир и Сирия, протести са избухнали и в Бахрейн. Вестникът отбелязва, че преди антиправителственните демонстрации в Бахрейн планиращи да се проведат по призива на опозицията са избухнали сблъсъци между полицията и някои демонстрани. Вестникът сочи, че по време на антиправителственните демонстрации в Йемен са избухнали сблъсъци между привържениците и противниците на държавния глава Али Абдуллах Салих. Вестникът пише, че докато Алжир се подготвя за мащабни протести през идната седмица, то външното министерство е съобщило, че извънредното положение в страната ще бъде преодоляно до няколко дни.

Вестник Заман съобщава, че буртният вътрешен продукт на Китай, чиято икономика ежегодно осъществява ръст над 10 % е достигнал 5 трилиона и 800 милиарда долара. Вестникът отбелязва, че Китай е задминал Япония и е станала втората най-голяма икономика в света.

:::

ПРЕГЛЕД НА ЧУЖДИЯ ПЕЧАТ 15.02.2011

Преглед на новините за Турция в чуждестранните медии...

Изпратена 15.02.2011 12:25:55 UTC

Обновена 15.02.2011 12:25:55 UTC

Предлагаме ви преглед на новините за Турция разпространени от чуждестранните медии през изтеклия едноседмичен период.
Ще започнем с новина на френската информационна агенция Ажанс Франс Прес. Агенцията се е спряла на посещението на премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Сирия осъществено в рамките на церемонията по поставянето на основите на съвместния турско-сирийски Язовир на Дружбата. Агенцията отбелязва, че на съвместната пресконференц.ия организирана с премиера на Сирия Наджи Ътри, премиерът Ердоган е казал, че целта им е да бъде установено благоденствие в целия регион. В новината пише, че 'Язовирът на Дружбата' ще произвежда 16 милиона киловатчаса електроенергия годишно и ще полива 10 хиляди хектара здемеделска площ в двете страни.
Сирийската информационна агенция САНА също е засегнала посещението на премиера Ердоган в Сирия и отбелязва, че в Халеп, където се е състояла церемонията по поставянето на основите на съвместния Язовир на Дружбата, премиерът Eрдоган се е срещнал с президента на Сирия Бешар Есад и двамата са обсъдили регионални и световни въпроси.
Белгийският вестник Льо Суар подчертава, че в рамките на процеса си на членство в ЕС Турция е осъществила много важни реформи и че е постигнала рекорден икономически ръст и е влязла сред 20тте най-силни в икономическо отношение страни в света. Вестникът пише, че анкета проведена в 8 арабски страни в периода 2009-2010та година е показала, че Турция се ползва с много добър имидж в арабския свят и 80 процента от участниците са се изказали положително за Турция и са подчертали че тя дава голям принос за мира в региона.
Германският вестник Сюддойче Цайтунг се е спрял на усилията, които Турция полага за налагането на траен мир в света и подчертава, че оказва много голям принос за регионалния и световен мир.
Същият вестник в новината озаглавена "Съдът улесни визовата процедура" съобщава, че Административният Съд в град Мюнхен в провинция Бавария е оповестил решение в което се подчертава, че въз основа на Договора за Партньорство от 1973та година, в някои случаи от турските граждани няма да се изискват визи за пътуване в Германия.
Белгийският вестник Де Тийд пише, че Турция е започнала да привлича вниманието и на белгийските фирми реализиращи инвестиции в чужбина и тя е заела 24то място сред 127тте страни в които белгийски фирми осъществяват капиталовложения. В новината се отбелязва, че в документа си за нова стратегия за развитие от 2010та година, една белгийска банка е посочила Турция като локомотивна страна и е отбелязала, че ще осъществи в тази страна инвестиции от 250 милиона евро.

ТРТ / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2