Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство !

Орхан Памук

728x90,booking

Booking.com

travel-in-turkey

travel-in-turkey
travel-in-turkey

неделя, 9 януари 2011 г.

Ямбол загуби милион и 200 хиляди лева,заради някаква декларация за измислен геноцид

Побратимените Одрин и Ямбол в конфликт

Община Одрин замрази договора за побратимени градове с община Ямбол сключен още през 2005 година. Така Ямбол ще загуби европейски проект за трансгранично сътрудничество на стойност милион и 200 хиляди лева. Причината е, че в края на миналата година Общинският съвет е приел декларация за геноцида над арменския народ.

Три години подред група общински съветници в Ямбол се опитват безуспешно да се приеме в съвета декларация за признаването на арменския геноцид. През ноември 2010 година те използват отсъствието на кмета на Ямбол, събират необходимото мнозинство и я гласуват.

В община Ямбол все още не са уведомени официално от Одринския общински съвет за замразяването на договора.

Георги Славов, кмет на община Ямбол: "Имаме уведомително писмо от консула на Бургас. Имаме писмо от кмета Седефчи на Одрин. Има изразено тяхно мнение, че договорът ще бъде прекратен или замразен. Нямаме конкретна яснота, кое от двете се случва в момента."

Кметът допълни, че до момента Ямбол и Одрин успешно си партнират по програмата за трансгранично сътрудничество. Училища и институции от двете общини са спечелили над 30 проекта, но след приетата декларация бъдещето на отношенията им е неясно. Най-застрашен е подаденият проект за възстановяване на възрожденския комплекс в Ямбол.

Георги Славов, кмет на община Ямбол: "Най-сериозният проблем е, че проект, който е в оценка между община Ямбол и община Одрин за възрожденски комплекс в Ямбол за милион и 200 хиляди лева в момента е блокиран и е заплашен да пропадне."

Славов е категорично против приетата декларация за геноцида, но не може да влияе на съветниците. Те от своя страна нямат нагласа да променят решението си. Община Одрин очаква официалното становище на турското външно министерство дали връзките с Ямбол да бъдат напълно прекратени или само някои проекти ще бъдат замразени за определен период.
Автор:Диана Иванова, Ямбол

бнт / portalturkey.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Петиция за свалянето на имунитета на Волен Сидеров

Избитите от комунистическия режим на Тодор Живков по време на т.нар. "Възродителен процес".2